Τι είναι ίδιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από το τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ

Τι είναι ίδιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από το τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ

Τι είναι ίδιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από το τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ

bet365

Σχεδόν τα πάντα είναι διαφορετικά στα γήπεδα από το 1990 έως σήμερα, όμως ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος βρήκε κάποια ελάχιστα πράγματα που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν
Μετά τις δύο σερί κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών, το 1961 και το 1962, η Μπενφίκα αποφάσισε να απομακρύνει τον προπονητή των επιτυχιών της. Φεύγοντας, τότε, ο Μπέλα Γκούτμαν καταράστηκε την ομάδα να μην κατακτήσει ευρωπαϊκό κύπελλο για τα επόμενα 100 χρόνια. Όπερ και εγένετο. Ακολούθησαν οι χαμένοι τελικοί κυπέλλων πρωταθλητριών το 1963, το 1965, το 1968, το 1988 και το 1990. Ο τελευταίος τελικός ήταν λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λίβερπουλ, με τη συγκεκριμένη «κατάρα» να κρατά ακόμα. Οι «αετοί της Λισαβόνας» έφτασαν δύο φορές σε τελικούς Europa League, το 2013 και το 2014 (υπήρξε και ένας ακόμη χαμένος στο UEFA το 1983), όμως δεν τα κατάφεραν ποτέ ξανά.

Λεβ Γιασίν, ο μόνος με «Χρυσή Μπάλα»
Το 1963 ο Λεβ Γιασίν αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής των ευρωπαϊκών γηπέδων. Μέχρι το πρωτάθλημα της Λίβερπουλ, το 1990, ο «θρύλος» της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο μοναδικός τερματοφύλακας που τα είχε καταφέρει, όμως μέχρι και σήμερα, 30 χρόνια μετά, το συγκεκριμένο επίτευγμα παραμένει αναλλοίωτο. Ο Γιασίν είναι ο μόνος γκολκίπερ που έχει κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα», παρά το γεγονός πως μέσα σε αυτό το διάστημα αρκετοί ήταν εκείνοι που έφτασαν κοντά. Ο Καν (2001, 2002), ο Μπουφόν (2006) και ο Νόιερ (2014).

Τα «λιοντάρια» μακριά από τις επιτυχίες
Στο Μουντιάλ του 1966 η Αγγλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τι έχει συμβεί από τότε; Το απόλυτο μηδέν, για το μέγεθός της. Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λίβερπουλ, το 1990, η Αγγλία έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση στο Μουντιάλ της Ιταλίας. 30 χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει τίποτα περισσότερο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, παρά μόνο μία ακόμη τέταρτη θέση στην τελευταία διοργάνωση του 2018. Αντίστοιχος απολογισμός και σε Euro, όπου επίσης δεν ήταν παρούσα ποτέ σε τελικό. Είτε πριν το 1990, είτε μετά.

Η Ατλέτικο χωρίς «στέμμα»
Οι «ροχιμπλάνκος» κατέχουν ένα αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό, χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Και μάλιστα, έχει μια απίστευτη «κατάρα». Πριν το 1990, είχε φτάσει στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών του 1974. Η Μπάγερν την ισοφάρισε στο 120’ της παράτασης και στο επαναληπτικό (δεν υπήρχαν πέναλτι) κατέκτησε εκείνη το τρόπαιο. Μετά το 1990, η Ατλέτικο Μαδρίτης συμμετείχε σε δύο ακόμη τελικούς Champions League, χάνοντας ισάριθμες φορές (2014, 2016) από τη μισητή συμπολίτισσα Ρεάλ. Στον πρώτο, κρατούσε τη νίκη μέχρι τις καθυστερήσεις, όμως ο Σέρχιο Ράμος της πήρε... την μπουκιά από το στόμα και στην παράταση η «βασίλισσα» κατέκτησε το κύπελλο.

Η «σκιά» του Μαραντόνα πάνω από την Αργεντινή
Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λίβερπουλ, το 1990, η Αργεντινή έπεσε από το «θρόνο» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Έπειτα από το θρίαμβο του 1986, η «αλμπισελέστε» δεν τα κατάφερε στα γήπεδα της Ιταλίας (έφτασε μέχρι τον τελικό) και μέχρι σήμερα παραμένει μακριά από την κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η «σκιά» του Ντιέγκο Μαραντόνα βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια πάνω από την ομάδα και κυρίως πάνω από τον Λιονέλ Μέσι. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα έφτασε το 2014 μέχρι την... πηγή, όμως το νερό στον τελικό το ήπιε η Γερμανία.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα