Λίβερπουλ - Γκιλέσπι: «Ξανά νοοτροπία νικητή, τα 8 καλύτερα χρόνια της ζωής μου»

Λίβερπουλ - Γκιλέσπι: «Ξανά νοοτροπία νικητή, τα 8 καλύτερα χρόνια της ζωής μου»

Λίβερπουλ - Γκιλέσπι: «Ξανά νοοτροπία νικητή, τα 8 καλύτερα χρόνια της ζωής μου»

bet365

Ο τρεις φορές πρωταθλητής με την Λίβερπουλ, Γκάρι Γκιλέσπι μιλάει στο gazzetta.gr για τις διαφορές της ομάδας του Κλοπ με την δική του, τα χρόνια που οι «reds» δεν έπεφταν κάτω από την δεύτερη θέση, αλλά και το τι άλλαξε στο «Άνφιλντ»

Ο Γκάρι Γκιλέσπι αποτέλεσε στις 8 Ιουλίου 1983, το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Λίβερπουλ στην εποχή του Τζο Φάγκαν, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι να δείξει το ταλέντο του.

Έχοντας να ανταγωνιστεί τους Μάρκ Λόρενσον και Άλαν Χάνσεν παραγματοποίησε το ντεμπούτο του, τον Φεβρουάριο του 1984 σε αναμέτρηση για το League Cup κόντρα στην Γουόλσολ. Την σεζόν 1984/85 εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Λόρενσον καταφέροντας να πάρει χρόνο συμμετοχης σε 24 ματς. O Ιρλανδός σέντερ μπακ τραυματίστηκε νέου στον ώμο, στο τελικό του Χέιζελ (1985) και ο Γκιλέσπι αγωνίστηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά μας της καριέρας του.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση προήλθε από το μαρκάρισμα του πάνω στον Μπόνιεκ σε έναν τελικό που πέρασε στην ιστορία για την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίχθηκε με την απώλεια δεκάδων ζωών.

Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «Reds» από τον Κένι Νταλγκλίς, ο παλαίμαχος Σκωτσέζος στόπερ είδε τον χρόνο συμμετοχής του να αυξάνεται, φτάνοντας στο στην σημείο την σεζόν 1987/88 να εκτοπίσει από την ενδεκάδα τον Λόρενσον. Ο Γκιλέσπι παρέμεινε στο «Άνφιλντ» μέχρι το καλοκαίρι του 1991, καταγράφοντας 214 συμμετοχές και 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την Λίβερπουλ κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1986, 1987, 1990), 3 Charity Shield και 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών (1984), ενώ ψηφίστηκε στην 68η θέση στη λίστα των 100 παικτών της Λίβερπουλ που ταρακούνησαν την Kop.

«Τα πρώτα δύο χρόνια στη Λίβερπουλ ήταν δύσκολο να πάρω χρόνο συμμετοχής έχοντας μπροστά μου τους Λόρενσον και Χάνσεν. Επίσης οι τραυματισμοί με άφησαν πίσω» τονίζει ο Γκάρι Γκιλέσπι στο gazzetta.gr.

Ο πρώτος τίτλος στον οποίος διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο ήταν εκείνος της σεζόν 1985/86. Η Λίβερπουλ μέσα σε 15 χρόνια κατακτούσε 10 πρωταθλήματα.

«Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Η Λίβερπουλ είναι δύσκολο να μιμηθεί τα κατορθώματα της ομάδας του '80 κυριαρχώντας στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Επίσης είναι δύσκολο να φέρει μια ομάδες επιτυχίες ανάλογες με εκείνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 90s. Σκεφτείτε πως από την σεζόν 1981/82 και ειδικότερα από το 1983 όταν εντάχθηκα στον σύλλογο και μέχρι την σεζόν 1990/91, η Λίβερπουλ ήταν διαρκώς πρώτη ή δεύτερη. Άλλες εποχές».

Ο Γκιλέσπι εκτιμά πως η Λίβερπουλ της εποχής του θα μπορούσα να επικρατήσει της τωρινής ομάδας εάν το ματς διεξάγονταν στους αγωνιστικούς χώρους των '80s.

«Τώρα υπάρχει ο Σαλάχ, ο Μανέ και ο Φιρμίνο. Εμείς είχαμε τους Μπαρνς, Μπίρντσλι και Τζον Όλντριτζ. Εάν αντιμετωπίζαμε την τωρινή ομάδα στους αγωνιστικούς χώρους που παίζαμε θα είχαμε καλές πιθανότητες να κερδίσουμε. Αντίθετα δεν θα είχαμε τύχη στα σημερινά γήπεδα».

Η Λίβερπουλ έπειτα από 30 χρόνια κατάφερε να στεφθεί για 19η φορά πρωταθλήτρια.

«Μπορεί η απόδοση της ομάδας να μην ήταν στο κορυφαίο επίπεδο καθόλη την διάρκεια της σεζόν, όμως είχε νοοτροπία νικητή. Βρήκε τον τρόπο να μείνει αλώβητη. Είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός πως υπέστη μόλις μια ήττα στην φετινή σεζόν, ενώ το ίδιο συνέβη και πέρυσι. Απέκτησε παίκτες με χαρακτήρα νικητή όπως είναι ο Φαν Ντάικ, Σαλάχ, Μανέ, Φερμίνο, αλλά και έναν πολύ καλό τερματοφύλακα. Ο Κλοπ κάνει φοβερή δουλειά».

Ποιο είναι όμως το πρωτάθλημα που δεν θα ξεχάσει ο παλαίμαχος Σκωτσέζος σέντερ μπακ;

«Το πρωτάθλημα που δεν θα ξεχάσω είναι εκείνο της σεζόν 1987/88, στο οποίο είχα μεγάλη συμμετοχή. Η Λίβερπουλ διέθετε μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της. Η αυτοπεποίθηση που είχαμε τότε μου θυμίζει την φετινή ομάδα. Ήμασταν σε 29 ματς αήττητοι μέχρι που η Έβερτον διέκοψε το σερί μας. Αγωνίστηκα για οχτώ σεζόν στην Λίβερπουλ. Ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα