Τα έσοδα των ομάδων της Premier League προκαλούν ίλιγγο!

Τα έσοδα των ομάδων της Premier League προκαλούν ίλιγγο!

Τα έσοδα των ομάδων της Premier League προκαλούν ίλιγγο!

Η Premier League ολοκληρώθηκε και οι 20 ομάδες της εισέπραξαν τεράστια ποσά. Η Λίβερπουλ πήρε τα περισσότερα, πλούτισε ακόμα και η ουραγός Χάντερσφιλντ. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες εσόδων.

Η Premier League ολοκληρώθηκε, με τη Μάντσεστερ Σίτι να αναδεικνύεται για δεύτερη σερί χρονιά πρωταθλήτρια. Το μόνο που απομένει για να τελειώσει η ποδοσφαιρική σεζόν στην Αγγλία είναι ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Γουότφορντ, που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 18/05. Εκτός από τα καθαρά αγωνιστικά, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα οικονομικά της Premier League. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πόσα χρήματα έβαλαν στα ταμεία τους οι ομάδες, με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η δευτεραθλήτρια Λίβερπουλ είχε περισσότερα έσοδα από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Ο λόγος, ότι η τηλεόραση έδειξε περισσότερα παιχνίδια live των «ρεντς» σε σχέση με τους «πολίτες». Συγκεκριμένα, προσθέτοντας τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τους αγώνες που μεταδόθηκαν live και τη θέση που τερμάτισαν στη βαθμολογία, η Λίβερπουλ έβαλε στα ταμεία της 149,5 εκατ. λίρες και η Μάντσεστερ Σίτι 148,1 εκατ. λίρες.

Αναλυτικά τα έσοδα των ομάδων
Από τα 38 παιχνίδια της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα, τα 29 καλύφθηκαν ζωντανά. Από αυτά τα έσοδα ήταν 33,5 εκατ. λίρες. Για τη 2η θέση που πήρε στη βαθμολογία εισέπραξε άλλα 36,7 εκατ. λίρες, ενώ υπάρχουν και τα 79,4 εκατ. λίρες που μοιράζει σε κάθε ομάδα η Premier League από την τηλεοπτική συμφωνία. Σύνολο 149,5 εκατ. όπως προείπαμε.

Αντίστοιχα, από τα 26 τηλεοπτικά παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι, τα έσοδα ήταν 30,1 εκατ. λίρες. Από την 1η θέση της βαθμολογίας πήρε άλλα 38,6 εκατ., συν τα 79,4 εκατ. που είναι το στάνταρ ποσό από τα τηλεοπτικά. Το σύνολο είναι 148,1 εκατ. λίρες.

Όπως βλέπετε στον παρακάτω πίνακα, η ουραγός Χάντερσφιλντ στην επιστροφή της στην Τσάμπιονσιπ εξασφάλισε ένα «μαξιλάρι» 93,6 εκατ. λιρών. Σημειώνεται ότι η κατάταξη στον πίνακα ακολουθεί τη θέση τους στο πρωτάθλημα και όχι στα συνολικά έσοδα.

* Είναι τα παιχνίδια της που μεταδόθηκαν live στην τηλεόραση
** Τα έσοδα από τα παιχνίδια της που μεταδόθηκαν live (σε εκατ. λίρες)
*** Τα χρήματα (σε εκατ. λίρες) από τη βαθμολογική της θέση (κάθε θέση αποφέρει 1,9 εκατ. λίρες)
**** Τα έσοδα (σε εκατ. λίρες)  που μοιράζονται σε όλες τις ομάδες από την διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι τα έσοδα της κάθε ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ είναι σαφώς μεγαλύτερα, αν υπολογίσουμε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συμμετέχουν (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ), αλλά και τις εγχώριες (Λιγκ Καπ και κυρίως Κύπελλο). Για παράδειγμα, Λίβερπουλ και Τότεναμ που είναι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ υπολογίζεται ότι μόνο από τις προκρίσεις και τα αποτελέσματά τους θα βάλουν στα ταμεία της τουλάχιστον 60 εκατ. λίρες.

Η Γουότφορντ, η οποία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, έχει ήδη βάλει στα ταμεία της κάτι παραπάνω από 4 εκατ. λίρες και αν πάρει το Κύπελλο θα πάρει ακόμα 3,6 εκατ. λίρες (και αν το χάσει 1,8 εκατ. λίρες). Στα συγκεκριμένα ποσά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά και φυσικά τα εισιτήρια.

Νέα συμφωνία για 2019-2022
Μέσα στο 2018 ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Premier League και τα ποσά προκαλούν για μία ακόμα φορά… ίλιγγο! Ουσιαστικά πρόκειται για 7 διαφορετικές συμφωνίες/πακέτα της διοργανώτριας αρχής:

Το Sky Sports πλήρωσε 3,58 δισ. λίρες για 4 διαφορετικά πακέτα:
32 ματς που ξεκινούν στις 19:30 το Σάββατο.
24 ματς που ξεκινούν στις 16:00 την Κυριακή και 8 ματς που αρχίζουν στις 21:45 το Σάββατο.
32 ματς που ξεκινούν στις 18:30 την Κυριακή.
24 ματς που αρχίζουν στις 10 τη Δευτέρα ή 21:30/22:00 την Παρασκευή. Συν 8 έξτρα ματς που ξεκινούν στις 4 την Κυριακή.

Η BT Sports συμφώνησε στα 385 εκατ. λίρες για δύο πακέτα:

Τα 295 εκατ. λίρες αφορούν το πρώτο πακέτο, που περιλαμβάνει 32 ματς που ξεκινούν στις 14:30 το Σάββατο.
Τα 90 εκατ. λίρες αφορούν το δεύτερο πακέτο, που περιλαμβάνει 20 σκόρπιες αναμετρήσεις μέσα στη σεζόν.

Η Amazon μπήκε για πρώτη φορά στη διαδικασία να δείχνει live παιχνίδια της Premier League και συμφώνησε σε ένα πακέτο (το ποσό δεν ανακοινώθηκε) προκειμένου να δείχνει 20 ματς σε καθεμία από τις τρεις επόμενες σεζόν.

Πηγή: Kingbet.net