Μπερνάρντο Σίλβα: Το φετινό «μυαλό» της Σίτι (pics & vids)

Μπερνάρντο Σίλβα: Το φετινό «μυαλό» της Σίτι (pics & vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Μπερνάρντο Σίλβα: Το φετινό «μυαλό» της Σίτι (pics & vids)

bet365

Ο Μπερνάρντο Σίλβα κάνει φέτος το breakthrough στην Premier League. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον αποθέωσε μετά και την εμφάνισή του στο «Ολντ Τράφορντ», με τον Πορτογάλο χαφ να προσφέρει λύσεις, γκολ και ποιότητα στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι...

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Στην περσινή πρώτη του σεζόν στη Σίτι, αδυνατούσε να βρει βασικό ρόλο. Συνήθισε την παρουσία στον πάγκο κι όχι στα πλάνα του προπονητή του για τα πρόσωπα που κάθε φορά θα βρίσκονταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας.

Φέτος, όλα είναι διαφορετικά. Ο Μπερνάρντο Σίλβα αποδεικνύει γιατί θεωρείται από τους πιο δουλευταράδες και σοβαρούς ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Όχι μόνο στην Premier League. Του πήρε χρόνο να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να δείξει στον Πεπ ότι έχει αυτά που χρειάζεται για να συνεισφέρει και το κάνει φέτος με τον καλύτερο τρόπο.

Το βράδυ της Τετάρτης στο «Ολντ Τράφορντ», στο ντέρμπι... τίτλου απέναντι στη Γιουνάιτεντ, ο 24χρονος άσος ήταν ίσως ο κορυφαίος για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στην 100η εμφάνισή του με τη φανέλα των «πολιτών», πέτυχε το 22ο γκολ της καριέρας του με το κλαμπ, έχει σημειώσει 23 ασίστ και ήταν από τους πιο συμπαγείς και αποτελεσματικούς παίκτες των Πρωταθλητών στο γήπεδο της συμπολίτισσάς τους.

«Κάνει καταπληκτική σεζόν φέτος. Δεν είναι μονάχα η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) του εικόνα, αλλά είναι έτσι σε ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο. Τώρα έπαιξε ως αμυντικός χαφ. Δεν τον νοιάζει. Πάλεψε με τον Πογκμπά και με όλους. Σε κάθε ματς είναι εκπληκτικός και είναι πραγματικά απόλαυση να τον βλέπεις. Μπορεί να παίξει και αριστερά και δεξιά. Κρατάει ως “κόφτης”, παίζει επιτελικός μέσος, δουλεύει, είναι μαχητής, είναι εκπληκτικός...». Τάδε έφη Πεπ Γκουαρδιόλα για τον Μπερνάρντο Σίλβα που αποδείχθηκε... λίρα εκατό γι' ακόμα ένα παιχνίδι.

Θετικότατος στο ματς με την Τότεναμ για το Champions League στο «Etihad», ο κινητήριος μοχλός της Σίτι στην αναμέτρηση πάλι με τους Λονδρέζους για το πρωτάθλημα, λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τώρα, ξανά κυρίαρχος στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Πορτογάλος γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Εκφράζεται ακριβώς όπως θέλει και ακριβώς όπως πρέπει για να εκτελέσει σωστά τις οδηγίες ώστε να να βγει κερδισμένη η Σίτι από τις ενέργειες και τα καθήκοντά του στον αγωνιστικό χώρο.

Απέναντι στη Γιουνάιτεντ, έπαιξε αρκετά κεντρικά, είχε τη βοήθεια του Φερναντίνιο όσο ο Βραζιλιάνος κατάφερε ν' αγωνιστεί μέχρι ν' αντικατασταθεί με πρόβλημα τραυματισμού κι όταν έγινε αυτό, ο Μπερνάρντο Σίλβα το πήρε πάνω του. Ήταν εκείνος που είχε την πρώτη πολύ καλή στιγμή για τους «πολίτες» στο παιχνίδι με το δυνατό αριστερό σουτ πάνω στον Ντε Χέα στο πρώτο μέρος, ενώ, το γκολ που πέτυχε, ήταν με την χαρακτηριστική του κοφτή, έξυπνη, γρήγορη κίνηση στα πόδια, ώστε να μην προλάβει ο αντίπαλος να καταλάβει πως ακριβώς πρέπει να τον κλείσει. Πόσω μάλλον όταν μπροστά του ήταν ο Νταρμιάν, από τον οποίο ο Σίλβα δεν γινόταν ν' ανησυχήσει ή να δειλιάσει να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει στην κλειστή γωνία...

«Ένας ... μάγος που αποκαλύφθηκε» είναι η φράση που χρησιμοποιείται από τον αγγλικό Τύπο την επομένη του μεγάλου ντέρμπι του Μάντσεστερ για τον ποδοσφαιριστή του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον διεθνή άσο. Είχε 69 επαφές με τη μπάλα, δοκίμασε 53 μεταβιβάσεις, πέτυχε τις 42, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις 5/6 προσωπικές μονομαχίες που αντιμετώπισε, ανέκτησε πέντε φορές την κατοχή της μπάλας, είχε 3 τελικές, 2 στον στόχο και φυσικά το γκολ που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη.

Μπορεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν έδωσε το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να μην άφησε κάποιο στίγμα, όμως πλέον, με τη χρονιά που κάνει στην Premier League, απολαμβάνει την αναγνώριση και από τους συναδέλφους του. Αυτό, φανερώθηκε από την υποψηφιότητά του ανάμεσα στους έξι που διεκδικούν το βραβείο του πολυτιμότερου για τη φετινή σεζόν, από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA).

Αυτό που κάνει τον Πεπ Γκουαρδιόλα να χαμογελάει και να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, είναι η άνεση με την οποία ο Μπερνάρντο Σίλβα αγωνίζεται τόσο στις πλευρές, όσο και στο κέντρο για να καθοδηγήσει, να κόψει ή να φτιάξει επιθέσεις. Αν τον ρωτήσει κανείς, θα πάρει την απάντηση πως του αρέσει να παίζει στις πτέρυγες, εκεί που έχει χώρο να τρέξει, έχει την ευκαιρία να πατήσει περιοχή, να δοκιμάσει ντρίμπλες, να σκεφτεί και να κάνει κάτι το απροσδόκητο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κίνησή του στο γκολ που πέτυχε στο «Ολντ Τράφορντ» και φυσικά δεν είναι τυχαία και η παρουσία του από δεξιά στον επαναληπτικό προημιτελικό του Champions League με την Τότεναμ. Σκόραρε κι εκεί, έστω και με βοήθεια, αφού έγινε κόντρα. Ήξερε όμως, που έπρεπε να τρέξει και αντιλήφθηκε το χώρο και την κατάσταση για να βρεθεί εντός περιοχής.

Όταν τραυματίστηκε ο Φερναντίνιο στο ντέρμπι, ο Μπερνάρντο Σίλβα, μαζί με τον Ραχίμ Στέρλινγκ, έκαναν τα περισσότερα φάουλ για ν' ανακόψουν τους παίκτες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Διόλου τυχαίο και αυτό. Το είπε και ο Πεπ. Έπαιξε αμυντικός χαφ, είχε ευθύνη να σταματήσει κάθε απόπειρα της αντίπαλης ομάδας να φτάσει στην περιοχή του Έντερσον και είχε πλέον οργανωτικό ρόλο, μπαίνοντας στα παπούτσια του Φερναντίνιο. Το work ethic που τον διακρίνει, τον οδήγησε στα φάουλ, στα σωστά μαρκαρίσματα, στο τρέξιμο, στην πίεση. Κάνει εκπληκτικά πράγματα, γεμάτα ουσία για τη Μάντσεστερ Σίτι και φυσικά του πιστώνεται ένα εύλογο κομμάτι της πίτας σε περίπτωση που τελικά οι «πολίτες» συνεχίσουν μέχρι και την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου.

Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι από τα καλύτερα παιδιά μέσα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ντροπαλός, λιγομίλητος, από τους πιο ευχάριστους και καλοσυνάτους χαρακτήρες. Τόσο, που είναι συνεχώς το «θύμα» από τις φάρσες των συμπαικτών του. Καλόβουλος, δεν θα εκνευριστεί ποτέ, θα χαμογελάσει και θα δεχθεί τις πλάκες που του κάνουν όλοι. Έχουν καταλάβει τι παιδί είναι και τον «πειράζουν» συνεχώς, όμως, όταν πατάει χορτάρι, ο Μπερνάρντο Σίλβα βγάζει ό,τι πιο δυναμικό κρύβει στην ψυχή και τα πόδια του.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα