Μεταγραφές: Ούτε με... κιάλια δε βλέπουν την Premier League οι μεγάλοι της Ευρώπης

Η ανακοίνωση του Εκιτικέ στη Λίβερπουλ
Το καλοκαίρι του αγγλικού ποδοσφαίρου έχει μεταγραφές-ρεκόρ, παρά τις προειδοποιήσεις για οικονομική σταθερότητα. Οι άλλες τέσσερις μεγάλες λίγκες... παρακολουθούν και... φωνάζουν.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Premier League, έγινε λόγος για πλαφόν στους μισθούς, περιορισμούς στις δαπάνες και οικονομική βιωσιμότητα. Όμως, το καλοκαίρι στο Νησί μετατρέπεται σε φεστιβάλ ποδοσφαιρικού καταναλωτισμού, και οι σύλλογοι κάθε άλλο παρά κάνουν εκπτώσεις. Ο Ιούλιος αποχαιρετά και οι 20 σύλλογοι της αγγλικής λίγκας είχαν επενδύσει μόνο για μεταγραφές παικτών 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υψηλότερο από το άθροισμα των μεταγραφικών δαπανών στις άλλες τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες: Ιταλία (666 εκατ.), Γερμανία (476 εκατ.), Ισπανία (409 εκατ., εκ των οποίων 290 ανήκουν στη Ρεάλ και την Ατλέτικο) και Γαλλία (238 εκατ.).

Τρελές μεταγραφές στην Αγγλία, αλλά...

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει επενδύσει 150 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την επίθεσή της με τον Μπράιαν Mπουμό, και τον Ματέους Κούνια, ο οποίος το 2021 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Ατλέτικο και σημείωσε 6 γκολ σε 40 παιχνίδια με την ομάδα. Κατανοητή η απόγνωσή της στη μεταγραφική αγορά, αφού θεωρεί ότι με Μπουμό και Κούνια αγοράζει… γκολ. Ναι, ο πρώτος σημείωσε 20 γκολ με την Μπρέντφορντ, ο δεύτερος 15 με τη Γουλβς. Ψάχνει κι άλλα τέρματα με Γουότκινς, Σέσκο, που σημαίνει και άλλα εκατομμύρια.

Premier League, μεταγραφές: «Φρενίτιδα» με 2 δις στο Νησί - Ποιες ομάδες έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα
Premier League - Μεταγραφές

Η Λίβερπουλ είναι αυτή που «διαλύει την αγορά». Πλήρωσε 125 εκατομμύρια ευρώ για τον Φλόριαν Βιρτς και 95 εκατ. για τον Ουγκό Εκιτικέ. Ναι, πριν ένα χρόνο, η Άιντραχτ είχε δώσει λίγο πάνω από 16 εκατ. ευρώ για τον Εκιτικέ, που είναι μόλις 23 ετών.

Η Λίβερπουλ έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ αυτό το καλοκαίρι, αφού απέκτησε και δύο μπακ: Φρίμπονγκ και Κέρκεζ. Με τέσσερις μόνο παίκτες, έχει επενδύσει περισσότερα απ’ όσα έχει δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης από την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Kαι είναι πιθανό να συνεχίσει, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στον Ίσακ.

 

Η αγορά είναι ακόμα ανοικτή για πάνω από έναν μήνα. Η Άρσεναλ έχει ξοδέψει 142 εκατ. ευρώ, τα μισά για τον Θουμπιμέντι και περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ για τον Γιόκερες.

Η Μάντσεστερ Σίτι, που ξόδεψε 146 εκατ. ευρώ πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγορά. Και η Τσέλσι, που κατέκτησε τον τίτλο, έχει ήδη δώσει 100 εκατ. ευρώ για τους Ζοάο Πέδρο και Ντέλαπ, και επιπλέον 143 εκατ. ευρώ για νέες μεταγραφές.

Οι Ισπανοί μιλούν για... οικονομικό ντόπινγκ

Στο μεταξύ, τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια για επιβολή πλαφόν στις δαπάνες έχουν αναβληθεί για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Ο λόγος είναι η ανάγκη για περαιτέρω νομικές αναλύσεις, ώστε να μην θεωρηθούν παράνομες οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις από ιδιοκτήτες που στην Ισπανία αποκαλούνται «οικονομικό ντόπινγκ».

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, είχε δηλώσει: «Είναι μια διοργάνωση που βασίζεται σε τεράστιες ζημίες των συλλόγων». Δηλαδή: ξοδεύονται περισσότερα απ’ όσα εισπράττονται. Και όμως, τα έσοδα είναι μεγάλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για την Αγγλία. Ισχύει για τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, και αποφέρει 1.956 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4% περισσότερα από το προηγούμενο. Ωστόσο, θα μεταδοθούν 70 επιπλέον αγώνες, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε ματς μειώνεται. Αν προστεθούν και τα έσοδα από τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα, τότε το συνολικό ποσό φτάνει σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η στροφή της Λίβερπουλ προς την υπερκατανάλωση, σύμφωνα με τους Financial Times, δεν εξηγείται μόνο από το ότι είχε έσοδα αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Οφείλεται και στο ότι η πολιτική μεταγραφών της έχει χαμηλότερη ετήσια μείωση των δαπανών από τους άλλους μεγάλους συλλόγους.

Αυτό το όριο των πέντε ετών μείωσης προήλθε από «τρικ» της Τσέλσι, που εξισορροπούσε τα λογιστικά της μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων. Η Λίβερπουλ, για παράδειγμα, θα «χρεώσει» φέτος 23 εκατ. ευρώ για τον Βιρτς και 15 εκατ. για τον Εκιτικέ. Το σύνολο που μειώνει φέτος για όλες τις μεταγραφές ισοδυναμεί με την αύξηση των εσόδων της.

Η ομάδα του «Άνφιλντ» είχε έσοδα ρεκόρ (743 εκατ. ευρώ) για τη σεζόν 2023-24, αλλά οι ζημίες από 10 εκατ. εκτοξεύτηκαν σε 69 εκατ. «Το αγγλικό ποδοσφαιρικό σύστημα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Πρέπει να καθοριστούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Λίγκα», καταλήγει η τελευταία έκθεση της Deloitte για την Premier League. Όμως αυτό το βήμα, τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι, δεν πρόκειται να γίνει.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.