Η Σίτι, η αγγλική «φούσκα» και το white paper της κυβέρνησης

Η Σίτι, η αγγλική «φούσκα» και το white paper της κυβέρνησης

 Η Σίτι, η αγγλική «φούσκα» και το white paper της κυβέρνησης

bet365

Το πόρισμα της Premier League για τη Μάντσεστερ Σίτι έκανε θόρυβο. Τελικά ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ή είναι προάγγελος μιας συνολικής κίνησης από την κυβέρνηση στη Μ. Βρετανία; Ποια είναι αυτή και τι μπορεί να σημαίνει.

Η υπόθεση των (δεκάδων) οικονομικών παραβάσεων της Μάντσεστερ Σίτι που έρχεται στην επιφάνεια, μετά το σχετικό πόρισμα της Premier League και την προώθηση της για τα… περαιτέρω, έχει σίγουρα μπόλικο επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Μιλάμε για την ομάδα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Νησί, καταγράφοντας εντυπωσιακές επιδόσεις και ξεκινώντας κάθε πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του. Οπότε όλα όσα φέρνει στην επιφάνεια αυτή η ιστορία απασχολεί και με το παραπάνω. Πριν καν αποδειχθούν ή όχι όσα υποστηρίζει η Premier League έχει ανοίξει η κουβέντα για την ειλικρίνεια του Πεπ Γκουαρντιόλα, την αντίδραση των υψηλά αμειβόμενων ποδοσφαιριστών της και ειδικότερα αυτών που θα κληθούν να υπογράψουν την ανανέωση των συμβολαίων τους ακόμα και αν δεν λήγουν αυτό το καλοκαίρι (κατά την πάγια τακτική της Σίτι –και όχι μόνο- που δένει από νωρίς αυτούς που επιθυμεί να κρατήσει) αλλά και των μελών του πολυπληθούς οργανισμού, του πιο προβεβλημένου συλλόγου στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Τα ρεπορτάζ συμφωνούν σε δύο πράγματα τα οποία έχετε διαβάσει ήδη στο Gazzetta. Ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χωράει παραγραφή όπως έγινε στο CAS με την κόντρα ανάμεσα στην Σίτι και την UEFA για (πολλές και σε αυτή την περίπτωση) παραβάσεις του FFP και ότι το ξεκαθάρισμα της πιθανότατα να πάρει καιρό. Μια επιτροπή της EPL θα κληθεί να ερευνήσει τα στοιχεία, να κάνει τις ακροάσεις και να αποφασίσει. Και το ερώτημα είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι πραγματικά οι επιπτώσεις για τη Σίτι σε περίπτωση που βρεθεί ένοχη ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί και για τις 105 παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα. Θα χάσει βαθμούς, θα υποβιβαστεί, θα αφαιρεθούν τίτλοι; Δεν υπάρχει σχετικός κανονισμός που να προβλέπει συγκεκριμένες ποινές, οπότε η πιθανότητα είναι από το «μηδέν» μέχρι το… άπειρο.

Η Σίτι είναι η κορυφή του παγόβουνου

Όλα αυτά είναι που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Γιατί πίσω από αυτή την υπόθεση υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη εικόνα που αφορά συνολικά το τοπίο του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και κυρίως τις δύο κορυφαίες κατηγορίες του. Την χρυσή Premier League και την Championship όπου οι παραβάσεις, προκειμένου να φτάσει κάποιος να γεμίσει τα ταμεία του με το χρήμα της μεγάλης κατηγορίας, είναι πολλές. Αρκετές ομάδες παίρνουν το ρίσκο να προσπαθήσουν να κλέψουν - όσον αφορά τους κανονισμούς - σε μεταγραφές, συμβόλαια και χορηγίες προκειμένου να βρεθούν ανάμεσα στους μεγάλους. Κάποιες το έχουν πληρώσει.

Τα αγγλικά media κλήθηκαν να απαντήσουν αυτές τις 48 ώρες στο «γιατί τώρα;» όσον αφορά την κίνηση της Premier. Το πόρισμα που είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό, εξαιτίας και της άρνησης της Σίτι να συνεργαστεί στην έρευνα, δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να το περιμένει κάποιος. Ούτε καλά, καλά οι «Πολίτες» που το παρέλαβαν μέσω…κούριερ την Δευτέρα και υποστηρίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Φεράν Σοριάνο ενημερώθηκε (από τη διοργανώτρια) τηλεφωνικά, για τυπικούς λόγους, αφού είχε ήδη αυτό δημοσιοποιηθεί. Είναι σαφές ότι από την Premier τηρήθηκε αν όχι «εχθρική» τουλάχιστον…αποστειρωμένη στάση σε αυτή την περίπτωση. Και το συμπέρασμα που βγήκε από την κίνηση αυτή είναι ότι η κίνηση έχει να κάνει με την πολυαναμενόμενη κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης για την ανακοίνωση του «white paper» που θα θέσει τις βάσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, από εδώ και πέρα. Με στόχο (θεωρητικά) να βάλει φρένο στα φαινόμενα νεοπλουτισμού, αλόγιστων και παράνομων συναλλαγών και να δώσει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και τους φιλάθλους των ομάδων χρίζοντας τους, υπερασπιστές της κληρονομιάς των συλλόγων. Μπορεί να σας φαίνονται πολύ... αγγλικά όλα αυτά και έχετε δίκιο. Αυτό ακριβώς είναι.

Το white paper και η ανεξάρτητη αρχή

Το περίφημο white paper αναμένεται πάνω από ένα χρόνο. Ήταν οι εσωτερικές αναταραχές στους Συντηρητικούς και οι συνεχείς αλλαγές στην κυβέρνηση, στη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν καθυστερήσει την ανακοίνωσή του. Νωρίτερα η ιστορία είχε δείξει να επιταχύνεται με το μπάσιμο των Σαουδαράβων και προσωπικά του πρίγκιπα διαδόχου Μπιν Σαλμάν στη Νιούκαστλ. Πριν από δέκα μήνες η κυβέρνηση φαινόταν έτοιμη να ανακοινώσει τη δημιουργία του Independent Regulator for English Football, του IREF, που θα αποτελέσει τον θεματοφύλακα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ημερομηνία μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο που διανύουμε τώρα και σήμερα έγινε γνωστό ότι πιθανότατα το όλο εγχείρημα θα ανακοινωθεί με την τελική του μορφή μέχρι τα μέσα του μήνα. Γι αυτό, λέει το ρεπορτάζ των αγγλικών media, η Premier League ήθελε να δείξει ότι «υπάρχει» ανακοινώνοντας μια βαριά υπόθεση.

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί άξονες του σχεδίου; Ακόμα πιο σκληροί έλεγχοι (τεστ) για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των εταιριών, αυστηρότερα οικονομική κριτήρια, πολύ μεγαλύτερο βάρος σε θέματα που αφορούν την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα (αρκετοί θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει άμεσα τον Μπιν Σαλμάν που έχει κατηγορηθεί για την έγκριση της δολοφονίας του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018), συμμετοχή (όπως προαναφέρθηκε) των φιλάθλων στην διαφύλαξη της κληρονομιάς του συλλόγου και οικονομική συμμετοχή των ομάδων της Premier στην στήριξη όλης της πυραμίδας του ποδοσφαίρου, με ειδική εισφορά που θα μπει (όχι σε όλες αλλά) στις πολύ δαπανηρές μεταγραφές.

Οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι έξω από το Etihad

Αυτά είναι ίσως τα σημαντικότερα από τα σημεία του white paper που έχουν βγει προς τα έξω. Αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 47 προτάσεις που έχουν προέλθει από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ενώσεις φιλάθλων και παικτών και θα συμπεριληφθούν σε αυτό. Και μένει να δούμε, μετά την ανακοίνωση, πως θα επιλεγούν τα μέλη του IREF και πως θα λειτουργούν σε σχέση με την Premier League αλλά και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Με βάση το ρεπορτάζ μοιάζει να είναι ανώτερη (ανεξάρτητη) αρχή από αυτές σε πολύ σημαντικά θέματα Και να δούμε βέβαια και πόσο θα βάλει εκεί βέτο για το αυτοδιοίκητο η… UEFA. Ολίγον δύσκολο όταν η Αγγλία ήταν η αιχμή του δόρατος στην μάχη με την European Super League.

Η φούσκα έχει μεγαλώσει επικίνδυνα

Η ουσία είναι ότι στη Βρετανία έχουν δει το πρόβλημα. Η φούσκα έχει μεγαλώσει πολύ και είναι σαφές και από την περίπτωση της Σίτι ότι πρέπει να υπάρχει δημιουργική…ασάφεια για να μη σκάσει. Την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες αρκετών ομάδων ψάχνουν τρόπο να αποχωρήσουν γιατί όσο και αν αυξάνουν τα έσοδα οι απαιτήσεις για επιτυχίες, άρα και ακόμα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές, αυξάνουν πολύ περισσότερο. Όλη η Ευρώπη ξέρει ότι η Αγγλία έχει χρήμα και πουλάει (μεταγραφικά) πανάκριβα. Ακόμα και αν η επένδυση είναι επιτυχημένη στα οικονομικά της στοιχεία, όπως π.χ. αυτή της ENIC στην Τότεναμ (με κορυφαίο αποτέλεσμα το νέο γήπεδο) αν δεν έρχονται τίτλοι οι οπαδοί είναι απαιτητικοί και φωνάζει για νέους ιδιοκτήτες που θα χαλάνε περισσότερο χρήμα.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βάλει κανόνες. Όπως φαίνεται βέβαια θα βάλει κάπου δίπλα στο τραπέζι των αποφάσεων και τους οπαδούς της ομάδας. Όχι για τις μεταγραφές (όπως σημειώνεται) αλλά ίσως για τη συνολική οικονομική εικόνα. Μένει να το δούμε στην πράξη. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως Σαουδάραβες, Καταριανοί, Αμερικάνοι και λοιποί επενδυτές (και οι τοποτηρητές τους) θα συνεργαστούν με τον Μάικ, τον Τζιμ, τον Πίτερ και την Έστερ προκειμένου να διαφυλάξουν την κληρονομιά του συλλόγου. Η οποία δεν αφορά μόνο τα χρώματα και τα συνθήματά του, αλλά κυρίως τη βιωσιμότητα. Γιατί στην Αγγλία οι ενώσεις φιλάθλων δεν είναι η…θύρα τάδε.


Όλα αυτά θα έμοιαζαν (και) αρκετά γραφικά, αν δεν ήταν αγγλικά. Οπότε μπορούμε με πούμε με βεβαιότητα ότι θα επιχειρήσουν να… καλιμπράρουν το σύστημα και θα έχει μεγάλο ενφιαφέρον να δούμε αν και πως θα γίνει αυτό. Δύσκολα πιστεύω ότι θα είναι οδηγός για την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού κάθε χώρα έχει ποδοσφαιρικά μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες απ’ όσες έχει πολιτικά ίσως, αλλά μιλάμε για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, οπότε αξίζει να δούμε την προσπάθεια.

*Πηγές: BBC, The Athletic

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.