Οι αποζημιώσεις-«μαμούθ» που... συγκρατούν τα top clubs από την αλλαγή προπονητή

Οι αποζημιώσεις-«μαμούθ» που... συγκρατούν τα top clubs από την αλλαγή προπονητή

bet365

Ο Τοντ Μπόελι δεν δίστασε να ξοδέψει 31 εκατ. ευρώ για να απολύσει τον Τόμας Τούχελ και να αγοράσει τον Γκρέιαμ Πότερ. Δεν είναι όλοι, όμως, όπως ο Αμερικανός big-spender. Το Gazzetta παρουσιάζει τις αποζημιώσεις που ισχύουν για ορισμένα μεγάλα, «υπ' ατμόν» ονόματα των πάγκων και κάνουν τις ομάδες τους να το... ξανασκέφτονται.

Ρήξη με τη διοίκηση. Κάκιστη βαθμολογική συγκομιδή. Πρόβλημα με τα αποδυτήρια. Διαφορά φιλοσοφίας. Οι λόγοι που οδηγούν μια ομάδα και έναν προπονητή στο πρόωρο «διαζύγιο» μεσούσης της σεζόν, πολλοί. Και τα παραδείγματα, ακόμα περισσότερα. Κάθε σεζόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα, μικρά ή μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, επιφυλάσσει και ουκ ολίγες ανακοινώσεις λύσης συμβολαίου. Ανακοινώσεις που όσο αυξάνεται το επίπεδο, τόσο πιο δύσκολο είναι να... συνταχθούν.

Κι αυτό έγκειται στις αποζημιώσεις που συμφωνούνται στο συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών. Κανένα από τα top clubs δεν θα ήθελε να χωρίσει δρόμους με τον προπονητή του άδοξα. Αλλά πολύ παραπάνω, κανένα δεν θα ήθελε να το κάνει βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η Τσέλσι τη φετινή σεζόν έκανε την εξαίρεση. Ο Τοντ Μπόελι, ο Αμερικανός big-spender που παρέλαβε προ μηνών τους Μπλε από τα χέρια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έδειξε τη δύναμη και τις διαθέσεις του, απολύοντας, μάλλον αιφνιδίως, τον Τόμας Τούχελ. Μια κίνηση που εξελίχθηκε στην ακριβότερη αλλαγή προπονητή όλων των εποχών.

Όπως ανέφερε η «Daily Mail», η Τσέλσι πλήρωσε ως αποζημίωση στον Γερμανό τεχνικό το ποσό των 15 εκατομμυρίων εuρώ και άλλα 18 για να καλύψει τη ρήτρα που είχε τεθεί στο συμβόλαιο του διαδόχου του, Γκρέιαμ Πότερ, με την Μπράιτον. Σύνολο, 33 εκατομμύρια ευρώ, αρκετά περισσότερα ακόμα κι από την ακριβότερη ρήτρα για προπονητή που πλήρωσε η Μπάγερν Μονάχου για τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν (25 εκατ. ευρώ).

Προχωρώντας ήδη στη σεζόν και με αφορμή την πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, δεν είναι λίγες οι ομάδες ανάλογου βεληνεκούς για τις οποίες γίνεται κουβέντα σχετικά με το μέλλον του προπονητή τους. Ίντερ, Γιουβέντους, Λέστερ, ακόμα και Μπάγερν Μονάχου, συγκεντρώνουν τα βλέμματα και το Gazzetta παρουσιάζει τους οκταψήφιους λόγους που τις κάνουν να σκεφτούν ξανά και ξανά το ενδεχόμενο αποπομπής των τεχνικών τους.

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι - Γιουβέντους

Αλέγκρι: «Δεν χάθηκαν όλα στο Champions League για τη Γιουβέντους» Football Italia

Τα «Allegri Out» δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ να (ανα)γράφονται από την ημέρα που επέστρεψε στο Τορίνο. Και πλέον, μετά και την τελευταία ιστορική ήττα από τη Μόντσα, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο για δεύτερη φορά από τη Γιουβέντους. Είναι σίγουρο ότι αν ο 55χρονος τεχνικός αποτελέσει παρελθόν, η πλειονότητα των τιφόζι των Μπιανκονέρι θα δηλώνει ευχαριστημένη. Όχι, όμως, και η διοίκηση, καθώς θα πρέπει να του καταβάλλει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση!

Σύμφωνα με το «Calcio Finanza», το συμβόλαιο του Αλέγκρι που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2021 και διαρκεί ως το 2025, κοστίζει επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο «καθαρά». Συνεπώς, το σπάσιμο του συμβολαίου του θα κοστίσει 19 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν και τις επόμενες δύο, ποσό που μαζί με τους φόρους ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ!

Σιμόνε Ιντσάγκι - Ίντερ

Ιντερ: Ανανέωσε μέχρι το 2024 ο Σιμόνε Ιντζάγκι | Gazzetta

Στην αρχή της σεζόν λίγοι θα περίμεναν το όνομά του να βρεθεί σε μια τέτοια λίστα. Δεν είναι λίγοι πια, όμως, εκείνοι που πιστεύουν πως η καρέκλα του Σιμόνε Ιντσάγκι στην Ίντερ... τρίζει, μετά το μέτριο ξεκίνημα στη Serie A (12 βαθμοί σε επτά παιχνίδια) και την τελευταία ήττα από την Ουντινέζε.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, η Ίντερ που προσέχει πλέον πολύ καλά τι ξοδεύει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία της, Suning, θα κληθεί να αποζημιώσει τον τεχνικό από την Πιατσέντζα αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ «μικτά». Χωρίς τους φόρους, το καθαρό ποσό αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (9,6), όσα προκύπτουν δηλαδή από το υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου (4,1 εκατ.) και την επόμενη και τελευταία σεζόν του συμβολαίου του (5,5 εκατ. ευρώ βάσει της ανανέωσής του τον περασμένο Ιούνιο).

Μπρένταν Ρότζερς - Λέστερ

Ρότζερς: «Δεν είναι αλήθεια για Γιουνάιτεντ, η αφοσίωσή μου στη Λέστερ είναι απόλυτη» | Gazzetta

Από την Ιταλία, στην Αγγλία και τη Λέστερ. Ο Μπρένταν Ρότζερς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά το τραγικό ξεκίνημα των Αλεπούδων, οι οποίες είναι κολλημένες στην τελευταία θέση της Premier League με μόλις έναν βαθμό.

Χωρίς μεταγραφές το καλοκαίρι αφού τα χρήματα της διοίκησης επενδύθηκαν στην αναβάθμιση της Ακαδημίας και των εγκαταστάσεων, με παίκτες που έχουν κάνει τον κύκλο τους, ο Βορειοιρλανδός μοιάζει επίσης να έχει κορεστεί και θα είναι έκπληξη αν η Λέστερ δεν προχωρήσει άμεσα στην αντικατάστασή του για να σωθεί η χρονιά. Ακόμα κι αν πρέπει να τον αποζημιώσει με το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη «Sun».

Γιούλιαν Νάγκελσμαν - Μπάγερν

Μπάγερν: Δημοσιογράφος της Bild τα «έφτιαξε» με τον Νάγκελσμαν και την απέσυραν από το ρεπορτάζ των Βαυαρών | Gazzetta

Για το τέλος, η περίπτωση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Μία περίπτωση όχι τόσο προχωρημένη όσο φαινομενικά οι υπόλοιπες, αφού τόσο ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χάινερ όσο και ο CEO της Μπάγερν, Όλιβερ Καν, διαβεβαιώνουν διαρκώς πως ο 35χρονος Γερμανός τεχνικός δεν έχει να πάει πουθενά. Οι Βαυαροί, όμως, δεν παύουν να πραγματοποιούν το χειρότερο ξεκίνημά τους στο πρωτάθλημα τουλάχιστον από τη σεζόν 2010/11, έχοντας αποτύχει να νικήσουν σε τέσσερα σερί ματς για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια. Και σύμφωνα με τη «Bild», παρακολουθούν στενά την περίπτωση του Τόμας Τούχελ.

Αν προχωρήσει, λοιπόν, στην απομάκρυνση του Νάγκελσμαν, η Μπάγερν θα έχει πάρει τη δύσκολη και ακριβή απόφαση. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, το συμβόλαιο του προπονητή της που έχει ισχύ ως το 2026, προβλέπει στάνταρ ποσό αποζημίωσης μετά τον δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή ο Νάγκελσμαν βρίσκεται στην εκκίνηση της δεύτερης σεζόν του, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα διότι αν απολυθεί μέχρι το τέλος της περιόδου, η Μπάγερν θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την πλευρά του το ποσό της αποζημίωσης. Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που προβλέπεται για του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προς το παρόν η ίδια η ομάδα επιμένει πως η θέση του δεν είναι επισφαλής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα