Κλοπ ή Γκουαρδιόλα: Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της Premier League;

Newsroom
Κλοπ ή Γκουαρδιόλα: Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της Premier League;
Η κόντρα του Γερμανού με τον Ισπανό αυξάνουν την απόσταση του αγγλικού από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Κλοπ η Γκουαρντιόλα; Γκουαρντιόλα ή Κλοπ; Αν το πάμε με βάση τα πρωταθλήματα, ο Ισπανός είναι με διαφορά καλύτερος. Αν το πάμε με βάση το πού βρισκόταν η Λίβερπουλ πριν την αναλάβει ο Κλοπ, τότε αυτό που έχει κάνει ο Γερμανός είναι εξωγήινο.

Προφανώς, σε τέτοιες ερωτήσεις δεν υπάρχει σωστή απάντηση και το δίλημμα Γκουαρντιόλα ή Κλοπ από ό,τι φαίνεται θα μας απασχολήσει για πολλά ακόμα χρόνια. Όσο θα προσπαθούμε να καταλήξουμε, θα παρακολουθούμε τα μεταξύ τους ντέρμπι, όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια της Premier League για τις επόμενες έξι σεζόν στο Novasports.

Από τις 6 Αυγούστου 2022 έως και το 2028, το Novasports εξασφάλισε για τους συνδρομητές του τη δυνατότητα να απολαύσουν και τις 380 συναρπαστικές αναμετρήσεις, ετησίως, της Premier League.

Έχοντας ακόμα νωπές στο μυαλό μας τις κόντρες Κλοπ και Γκουαρντιόλα από τη σεζόν 2021-2022 και περιμένοντας να δούμε ποιος θα κυριαρχήσει στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι μετά την απόκτηση του Χάλαντ από την Σίτι και του Νούνιεθ από την Λίβερπουλ, πέντε δημοσιογράφοι παίρνουν θέση στο δίλημμα σχετικά με τον κορυφαίο προπονητή της Premier League.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος: Το heavy metal football του Κλοπ μας καθηλώνει!

Κλοπ

Γκουαρδιόλα ή Κλοπ; Για τον Πεπ μπορείς να πεις πως το ποδόσφαιρο του χρωστά! Είναι αυτός που εμπνέει τους παίκτες του, τους προκαλεί να φτάσουν την τελειότητα, να κάνουν τη δική τους υπέρβαση. Ενας τεράστιος κόουτς που φροντίζει να σου αποδεικνύει συνέχεια πως η προπονητική είναι μια επιστήμη που διαρκώς εξελίσσεται και ξεπερνά τη φαντασία σου. Ο Καταλανός δεν αρνήθηκε να μοιραστεί τη γνώση, την εμπειρία και τις ιδέες του, ακόμη και τις μεθόδους του, κι αυτό από μόνο του τον κάνει σπουδαίο.

Σας μπέρδεψε ο... πρόλογος; Είναι αλήθεια, πως όσο και να αποθεώνεις τον Καταλανό, δεν μπορείς να βγάλεις από την καρδιά και το μυαλό σου τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός είναι πρότυπο προπονητή, εμπιστεύεται τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν, τους δίνει ευκαιρίες και ζυγίζει καλά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Ο Γερμανός ζει για τους ποδοσφαιριστές του και αυτό το μοντέλο κάνει θραύση. Η Λίβερπουλ σπάει ρεκόρ, επέστρεψε στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η εκτόξευση έχει ονοματεπώνυμο «Γιούργκεν Κλοπ». Η Λίβερπουλ άλλαξε! Διαδοχικά μεγάλα τρόπαια και ο Γερμανός είναι ο άνθρωπος που έκανε την αρχή για μια δυναστεία τίτλων! Ο Κλοπ ξέρει να διαχειρίζεται τις αδυναμίες του, να δουλεύει τα κενά του, να ακούει, να συνεργάζεται με τους ανθρώπους που ξέρουν και στα τελευταία χρόνια έκανε το άλμα για την απόλυτη αποθέωση! Αυτή η επιτυχία φωτίζει όλα τα υπόλοιπα και τον κρατά Νο 1 στην ποδοσφαιρική μας συνείδηση. Στην εποχή μας ζούμε στους ρυθμούς του gegenpressing, το heavy metal football μας καθηλώνει!

Νίκος Κικίδης: Πεπ Γκουαρδιόλα, όνομα - ορόσημο στο άθλημα

Γκουαρδιόλα

Κλοπ ή Γκουαρδιόλα, Γκουαρδιόλα ή Κλοπ; Το μεγάλο δίλημμα στη σύγχρονη μορφή της Premier League συνεχίζει να προσφέρει τροφή για διάλογο, για διαφωνίες, αψιμαχίες και ποδοσφαιρικές κουβέντες με απόλυτο στόχο την εύρεση της απάντησης που βασανίζει εδώ και χρόνια τους ποδοσφαιρόφιλους: Ποιος είναι τελικά ο κορυφαίος προπονητής εκ των δυο στο αγγλικό πρωτάθλημα; Τα επιχειρήματα πολλά και άφθονα για κάθε πλευρά. Από τη μια ο Γιούργκεν Κλοπ με το περιβόητο gegenpressing, το heavy metal football με τις κάθετες και άμεσες πάσες που έβγαλε τη Λίβερπουλ από το βούρκο για να την οδηγήσει στις υψηλότερες κορυφές! Και από την άλλη, η... έτερη όψη του νομίσματος. Ο τεχνικός που φιλοσόφησε όσο λίγοι το ποδόσφαιρο και το οραματίστηκε σαν κλασική μουσική. Με μαεστρία και έφεση στη δημιουργία, στην εναλλαγή θέσεων, στους συνδυασμούς και στο passing game, συστατικά που έστεψαν τη Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια συνολικά τέσσερις φορές κατά την εξαετή του παρουσία στα αγγλικά γήπεδα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, περί ου ο λόγος, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα όνομα - ορόσημο στο άθλημα και τα επιτεύγματά του στην Αγγλία μιλούν από μόνα τους. Η κυριαρχία του στην Premier League, τα αναρίθμητα ρεκόρ, τα τσουβάλια γεμάτα γκολ και οι στιγμές μαγείας που μας έχει χαρίσει μέσα από τον «καθρέπτη» του γηπέδου είναι μοναδικά στο είδος τους. Και μπορεί πράγματι οι χαρτοφύλακες γεμάτοι χρήματα να κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη, όμως αλήθεια ποιος τολμά να αμφισβητήσει το παλμαρέ του, την επιρροή του στο (αγγλικό) ποδόσφαιρο, την ικανότητά του να αγοράζει ακατέργαστα ταλέντα και να τα μετατρέπει σε ράβδους χρυσού; Όσο δύσκολο λοιπόν είναι να αφήσεις στη θέση του φιναλίστ τον Γιούργκεν Κλοπ, άλλο τόσο εύκολο είναι να κατατάξεις τον Γκουαρδιόλα στην κορυφή. Ο ίδιος άλλωστε έχει αποδείξει εμπράκτως πως καμία άλλα θέση δεν μπορεί να του αναλογεί...

Βασίλης Μπαλατσός: Με τον Κλοπ οι παίκτες «τρυπούν» το ταβάνι τους

Κλοπ

Η Premier League την τελευταία τετραετία δεν είναι πια πρωτάθλημα. Είναι μια «Τιτανομαχία» ανάμεσα σε δυο ομάδες και δυο άνδρες. Τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ. Τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ. Οι υπόλοιπες ομάδες απλά... παρακολουθούν. Yπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους δυο προπονητές. Ο Κλοπ έχει πάνω του την ταμπέλα του αουτσάιντερ, καθώς πολύ απλά δεν έχει τους πόρους των «Πολιτών». Μιλάμε τόσο για τα λεφτά που έχει στη διάθεση του ο Κλοπ για να αγοράζει παίκτες όσο και στο μισθολόγιο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός, κάνει ότι έκανε στη Ντόρτμουντ πριν πάει στο Μέρσεϊσαϊντ. Παίρνει το 200% από ΚΑΘΕ ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο ρόστερ του και με αυτόν τον τρόπο καλύπτει το «handicap». O Kαταλανός έχει την πολυτέλεια να έχει «παρκαρισμένες» στον πάγκο επενδύσεις 100 εκατομμυρίων, όπως ο Τζακ Γκρίλις... Η Λίβερπουλ επί ημερών Κλοπ δεν έχει αγοράσει ούτε έναν σταρ αλλά έχει δημιουργήσει ουκ ολίγους. Ο Σαλάχ που πριν λίγα χρόνια δεν έκανε ούτε για τον πάγκο της Τσέλσι και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της ομάδας. Ο Βαν Ντάικ της Σαουθάμπτον έγινε ο Νο. 1 στόπερ του κόσμου, ενώ οι ανταγωνίστριες έκριναν πως δεν άξιζε τα λεφτά και προτίμησαν να επενδύσουν σε Στόουνς και Μαγκουάιρ. Ο Χέντερσον από «τίμιος εργάτης» έγινε εμβληματικός αρχηγός. Ακόμα και ο Τιάγκο προερχόταν μεν από την Μπάγερν όμως δεν ήταν αναντικατάστατος. Φυσικά τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εκεί.

Εν κατακλείδι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε Γκουαρδιόλα και Κλοπ; Ο ένας είναι ένας άρτιος διαχειριστής των υλικών που του δίνονται ο άλλος είναι ένας δημιουργός που κάνει τους ποδοσφαιριστές του να «τρυπούν» το ταβάνι τους. Οι ίδιοι παίκτες σε ομάδες με καλύτερους συμπαίκτες μπορεί να μην πιάσουν ούτε το 20% της απόδοσης τους. Δεν είναι τυχαία η εξαφάνιση του Βαϊνάλντουμ...

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης: Ο Πεπ εξέλισσε το ίδιο το ποδόσφαιρο

Γκουαρδιόλα

Το δίπολο Κλοπ - Πεπ είναι από εκείνα που επιβεβαιώνουν το κλισέ «ο νικητής παίρνει αξία από τον ηττημένο». Ή καλύτερα από εκείνα που για να αναδείξεις τον κορυφαίο στα μάτια σου, πρέπει να περάσεις από τον δρόμο της αναγνώρισης του ''αντιπάλου''. Ο «μέταλ-σταρ» από τον Μέλανα Δρυμό πήρε τη Λίβερπουλ σε μια περίοδο γενικευμένης απογοήτευσης και τα άλλαξε όλα. Δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, τίποτα που να υπόσχεται πως μέσα σε επτά χρόνια θα έχει φτάσει σε τρεις τελικούς Champions League και σε ισάριθμες σεζόν στα πρόθυρα της «100άρας» στο πρωτάθλημα (99, 97, 92). Beat that, που λένε και στο χωριό του.

E, ο Γκουαρδιόλα το «beat-αρε». Αν τα παραπάνω αρκούν για να χρίσουν νικητή της «μονομαχίας» τον Κλοπ (σε αυτά προσθέστε και τη χαοτική διαφορά στα μπάτζετ για μισθούς, τη συγκριτικά λελογισμένη δράση της στο μεταγραφικό παζάρι), ο Καταλανός σε επίπεδο Premier League αποδεικνύει ότι ακόμα και το φαινομενικά τέλειο, έχει περιθώρια βελτίωσης. Ο Πεπ ανέλαβε το αρχηγείο των Σίτιζενς και χρόνο με τον χρόνο το μετέτρεψε στην κορυφαία ποδοσφαιρική μηχανή που είδε ποτέ το Νησί. Κι όταν έμοιαζε πως δεν γινόταν καλύτερο, εξέλισσε τον εαυτό του, το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Το 2021 θα έπαιρνε πρωτάθλημα ακόμα και με το μίνιμουμ της απόδοσης. Η Λίβερπουλ ήταν «λαβωμένη», η Τσέλσι άγουρη ακόμα στον πρωταθληματικό στίβο. Δεν χρειαζόταν καμία καινοτομία, κανένα τρικ για να επιστρέψει στον «θρόνο». Και εκείνος παρουσίασε το τελευταίο από τα τακτικά του κομψοτεχνήματα, αυτό το ιδιότυπο 2-3-5 με τους φουλ μπακ σε ρόλο εσωτερικών χαφ που τροφοδότησε το απίθανο 15x15 της Σίτι και πιστοποίησε τη φήμη του ως «mastermind». Οι τίτλοι, οι επιμέρους αριθμοί της εξαετίας του, μιλούν από μόνοι τους, αλλά την αλήθεια τη λέει ο τρόπος του, που δεν ήταν ποτέ «the hard way», αλλά είναι πάντοτε «the perfect way».

Γιώργος Μυλωνάς: Ο Κλοπ είναι το ποδόσφαιρο

Κλοπ

Ναι, κατακτά την μία Premier League μετά την άλλη. Ναι, αν η Λίβερπουλ μαζέψει 110 βαθμούς, η Σίτι θα μαζέψει 111. Ναι, οι "πολίτες" παίζουν μπάλα βγαλμένη από το Pro. Ε και; Τα ίδια έκανε ο Γκουαρδιόλα και με τη Μπαρτσελόνα και με την Μπάγερν. Τα ίδια θα κάνει μάλλον και με τη Γιουβέντους όταν κάποια στιγμή την αναλάβει (δεν έχω πληροφορίες, αλλά του ταιριάζει γάντι). Δεν αγαπήσαμε (ή έστω δεν αγάπησα), όμως, το ποδόσφαιρο για τους τίτλους. Το αγάπησα για το σφίξιμο της μασέλας του Κλοπ σε κάθε γκολ των ρεντς (σίγουρα αν τον πλησιάσουμε εκείνη τη στιγμή θα ακούσουμε τα δόντια του να τρίζουν). Το αγάπησα για ιστορίες σαν αυτή της Λίβερπουλ όπου ένας προπονητής παίρνει μια άλλοτε μεγάλη δύναμη που είχε πέσει στην ανυποληψία και την μετατρέπει ξανά -προς έκπληξη όλων- σε φόβο και τρόμο κάθε αντιπάλου. Το αγάπησα για τους λόου προφάιλ παίκτες σαν τον Σαλάχ και τον Μανέ που ο Κλοπ ανέδειξε σε είδωλα για οποιον βρίσκεται σε ηλικία που δικαιούται να ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής. Για μένα δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Κλοπ ασυζητητί. Ακόμα και αν ο Γκουαρδιόλα κατακτήσει με τη Σίτι το Champions Leaχαχαχαχα...

Loading...

Με την προσθήκη της Premier League, οι συνδρομητές Nova-Wind θα μπορούν να απολαύσουν το πιο πλούσιο αθλητικό premium περιεχόμενο στην Ελλάδα μέσα από 12 αθλητικά κανάλια με LIVE αγώνες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου - όπως η ισπανική La Liga, η γερμανική Bundesliga, η γαλλική Ligue 1. Ο χρόνος για την έναρξη της νέας σεζόν μετράει ήδη για κάθε ποδοσφαιρόφιλο αντίστροφα.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα