Premier League: Πάνω από τους μισούς συλλόγους του πρωταθλήματος αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων

Premier League: Πάνω από τους μισούς συλλόγους του πρωταθλήματος αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων

bet365

Το κόστος παρακολούθησης της Premier League αυξάνεται για τους περισσότερους οπαδούς, αυξάνοντας έτσι τους προϋπολογισμούς δεκάδων χιλιάδων οπαδών, που ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 20 ομάδες που θα αγωνιστούν στην Premier League της σεζόν 2022/23, οι 11 έχουν αυξήσει την τιμή του πιο ακριβού εισιτηρίου διαρκείας, ενώ εννέα εξ' αυτών χρεώνουν περισσότερο το φθηνότερο διαρκείας τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι οπαδοί και οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και μια άνευ προηγουμένου συμπίεση του βιοτικού επιπέδου στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι αυξήσεις είναι πιο ευρείες εν συγκρίσει με ένα χρόνο πριν, όταν μόλις έξι ομάδες αύξησαν το κόστος των εισιτηρίων διαρκείας, εν μέσω της αβεβαιότητας λόγω του Covid. Ενώ οκτώ σύλλογοι επέλεξαν να παγώσουν τις υψηλότερες τιμές τους συμπεριλαμβανομένης και της Λίβερπουλ.

Η Τότεναμ η οποία προκρίθηκε στο Champions League της επόμενης σεζόν τερματίζοντας τέταρτη στη φετινή Premier, έχει το πιο ακριβό εισιτήριο διαρκείας στην Αγγλία. Αν κάποιος θέλει να κλείσει την ακριβότερη... μόνιμη θέση στο χωρητικότητας 62.850 θέσεων γήπεδο των Spurs, πρέπει να δώσει 2.025 λίρες. Αν και οι τιμές έχουν παγώσει για το 2022/23 σε έναν κάτοικο της τοπικής περιφέρειας του Χάριγκεϊ θα κοστίζει το 90% του μηνιαίου μέσου μισθού του! Ακόμα και η φθηνότερη επιλογή για το Tottenham Hotspur Stadium (807 λίρες), θα έφθανε το 1/3 του μηνιαίου μισθού των τοπικών οπαδών.

Στα σημερινά επίπεδα, οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας δείχνουν «μια ανησυχητική περιφρόνηση στην οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί οπαδοί», δήλωσε η Κατρίνα Λο, συμπρόεδρος ενός κλαμπ υποστηρικτών της ομάδας, η οποία ασκεί πιέσεις στο κλαμπ για να κάνει τα εισιτήρια πιο προσιτά. «Η πρόσβαση στα εισιτήρια είναι η πύλη για όλους τους οπαδούς επομένως είναι σημαντικό ο τρόπος εισόδου να είναι προσιτός», συμπλήρωσε. Από πλευράς της η ομάδα σε ανακοίνωσή της, είπε ότι το γήπεδο του συλλόγου «προσφέρει στους οπαδούς μια ασυναγώνιστη εμπειρία σε εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης» και τόνισε ότι προσφέρει στους οπαδούς την επιλογή να αποπληρώσουν το κόστος των εισιτηρίων διαρκείας σε 10 μήνες.

Η μεγάλη αντίπαλος της Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο, Άρσεναλ, βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα του πρωταθλήματος για τα πιο ακριβά «φθηνά» εισιτήρια διαρκείας. Στις 927 λίρες το διαρκείας των «κανονιέρηδων» κοστίζει 14% περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι οπαδοί της Γουλβς, η οποία τερμάτισε στην 10η θέση του φετινού πρωταθλήματος, είναι φανερά εκνευρισμένοι με το γεγονός ότι ο σύλλογος φαίνεται να αυξάνει τακτικά τις τιμές κάθε χρόνο -με εξαίρεση τις χρονιές του Covid-. Τα ακριβότερα και φθηνότερα διαρκείας για να παρακολουθήσει κανείς τους «λύκους» κοστίζουν 786 και 590 λίρες αντίστοιχα.

«Η τελευταία αύξηση μας οδηγεί τώρα πάνω από την Άστον Βίλα ως το πιο ακριβό εισιτήριο διαρκείας στα Γουέστ Μίντλαντς», είπε ο Νιλ Ντάντι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου οπαδών Wolves 1877 Trust. «Είναι μια επαίσχυντη προσέγγιση» στο τρέχον οικονομικό κλίμα», πρόσθεσε. Το φθηνότερο εισιτήριο της Βίλα, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο "ακριβές" ομάδες της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 38%, κοστίζοντας 531 λίρες, ενώ η πιο ακριβή επιλογή αυξήθηκε κατά 10% φτάνοντας τις 752 λίρες.

Ο Μο Ρακάκ επικεφαλής των Aston Villa Supporters' Trust, είπε ότι η άνοδος της τιμής είναι «απογοητευτική, ακόμη περισσότερο καθώς εισερχόμαστε σε μια κρίση του κόστους ζωής». Εκπρόσωπος της ομάδας, που θυμίζουμε ανέβηκε στην Premier League το 2019 μετά από τρία χρόνια στην Championship τόνισε ότι τα εισιτήρια του συλλόγου «παραμένουν ανταγωνιστικά» και σημείωσε ότι το κόστος δεν είχε αυξηθεί από το 2016.

Μια ομάδα που δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα τα σχέδιά της σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων διαρκείας της επόμενης σεζόν είναι η Τσέλσι η οποία βρίσκεται κι επίσημα πλέον υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο σύλλογος πέρυσι ανακοίνωσε ένα πλάνο απότομης αύξησης των τιμών σε εκατοντάδες θέσεις του γηπέδου μετατρέποντάς τις σε θέσεις φιλοξενούμενων, προκαλώντας την οργή των οπαδών. Οι περισσότερες τιμές των εισιτηρίων διαρκείας δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το πλάνο, αλλά δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που προσπαθούν να μετατρέψουν ένα ποσοστό των θέσεων αναζητώντας υψηλότερα έσοδα.

Τα lockdown λόγω Covid άνοιξαν μια τρύπα στα οικονομικά της Premier League με τους φιλάθλους να επιστρέφουν στις κερκίδες οριστικά τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, δήλωσε ότι οι σύλλογοι έχασαν περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες εξαιτίας της πανδημίας. Τα έσοδα από τους αγώνες αντιστοιχούσαν μόνο στο 13% των εσόδων των συλλόγων της Premier τη σεζόν 2018/19 σύμφωνα με έκθεση της Deloitte LLP για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου στην τελευταία πλήρη καμπάνια πριν από την πανδημία. Τα έσοδα από μεταδόσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών, αντιστοιχούσαν με το 59% των κερδών τους, το μεγαλύτερο δηλαδή κομμάτι των εσόδων του πρωταθλήματος.

Το αγγλικό πρωτάθλημα μείωσε τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid με την ανανέωση των κερδοφόρων εγχώριων συμβάσεων μετάδοσης των αγώνων με την Sky Ltd και την BT Sport για άλλα τρία χρόνια, αυξάνοντας παράλληλα την αξία της μεταφοράς της στο εξωτερικό.

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων εσόδων από τις μεταδόσεις στην Ευρώπη έδωσε τη δυνατότητα στη Λίβερπουλ, την Τότεναμ και τον κοιμώμενο γίγαντα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παγώσουν τις τιμές τους των εισιτηρίων διαρκείας. Αυτοί οι τρεις σύλλογοι, καθώς και η Άρσεναλ, η Τσέλσι και η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι οι επονομαζόμενοι και «Big Six», εξόργισαν τους οπαδούς το 2021, ανακοινώνοντας -και στη συνέχεια εγκαταλείποντας αμέσως- τα σχέδιά τους να ενταχθούν στην αποσχισθείσα European Super League. Σχέδια που κι αυτά είχαν στόχο την αύξηση των εσόδων τους.

Μήνες αργότερα, η Λίβερπουλ έχει παγώσει τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας της για έβδομη διαδοχική σεζόν προς χαρά των οπαδών της. «Ήξεραν τη θέση μας για τα οικονομικά και μας είπαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση, δεν χρειάστηκε να διαπραγματευτούμε σκληρά», δήλωσε ο Τζο Μπλοτ, επικεφαλής της ομάδας υποστηρικτών των «reds», Spirit of Shankly.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Premier League μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, η προσέλευση αυτή τη σεζόν ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Μιλάμε για την 30η σεζόν από το rebranding του πρωταθλήματος της Αγγλίας, με τις συνολικά παρουσίες στις κερκίδες να ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια για πρώτη φορά!

Την τελευταία πλήρη σεζόν της Premier (2018/19) τους 380 αγώνες παρακολούθησαν συνολικά 14.623.992 θεατές. Φέτος (2021/22) ο αριθμός αυξήθηκε σε 15.195.647.

Ο μέσος όρος προσέλευσης σύμφωνα με το Word Football είναι ο εξής:

attedance

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα