Μοχάμεντ Σαλάχ: Το παιδί από το δώρο του Νείλου χαζεύει τον πλανήτη

Μοχάμεντ Σαλάχ: Το παιδί από το δώρο του Νείλου χαζεύει τον πλανήτη

Μοχάμεντ Σαλάχ: Το παιδί από το δώρο του Νείλου χαζεύει τον πλανήτη

bet365

«Ελάτε τώρα, ποιος είναι καλύτερος από τον Σαλάχ αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχει καλύτερος», δήλωσε ο Γιούργκεν Κλοπ, μετά την εμφατική επικράτηση της Λίβερπουλ επί της Γουότφορντ, βγάζοντας το καπέλο στον Αιγύπτιο που φέτος μοιάζει ασταμάτητος.

«Μόνο οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο πετυχαίνουν τέτοια γκολ. Αυτός ο σύλλογος δεν ξεχνά ποτέ αυτά τα πράγματα, οι άνθρωποι θα μιλούν γι' αυτό το γκολ μετά από 50 - 60 χρόνια», δήλωνε ο Γιούργκεν Κλοπ μετά το ντέρμπι της Λίβερπουλ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να έχει πετύχει ένα γκολ εξαιρετικής ομορφιάς.

Λίγα λεπτά μετά το εμφατικό 5-0 των Reds επί της Γουότφορντ, ο προπονητής των Reds, επανήλθε, με νέα υπόκλιση. «Ελάτε τώρα, ποιος είναι καλύτερος από τον Σαλάχ αυτή την στιγμή; Δεν υπάρχει καλύτερος, είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά.

Η αυλαία είχε μόλις πέσει και ο Σαλάχ είχε ολοκληρώσει μία ακόμα μεγαλειώδη παράσταση στο γρασίδι. Είχε τροφοδοτήσει εξαιρετικά τον Σαντιό Μανέ μόλις στο 8' για το 1-0 της ομάδας του, είχε χορέψει όλη την άμυνα των «Hornets» και σκοράρει για το 3-0. Και τους άφησε όλους να αναρωτιούνται: Υπάρχει καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο αυτή την στιγμή;

Ο 29χρονος επιθετικός έχει δέκα γκολ και τέσσερις ασίστ στα 10 παιχνίδια του με τη Λίβερπουλ φέτος σε Premier League και Champions League. Το μεσημέρι του Σαββάτου (16/10) έφτασε τα οκτώ διαδοχικά παιχνίδια στα οποία σκοράρει. Βρήκε δίχτυα κατά σειρά κόντρα στις Τσέλσι, Λιντς, Μίλαν, Κρίσταλ Πάλας, Μπρέντφορντ, Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι, Γουότφορντ.

Έγινε ο καλύτερος Αφρικανός σκόρερ στην Ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, φτάνοντας τα 104 τέρματα όσα και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Βέβαια ο άλλοτε θηριώδης επιθετικός της Τσέλσι χρειάστηκε 254 ματς. Ο Αιγύπτιος, 166!

Ενώ φιγουράρει και στην 10η θέση της λίστας των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών για τη Λίβερπουλ, αφήνοντας πίσω του πολύ μεγάλα ονόματα που έχουν αγωνιστεί με την κόκκινη φανέλα. Απέχει μόλις 23 τέρματα από τον Μάικλ Όουεν που είναι στην όγδοη θέση και 37 από τον Σερ Κένι Νταλγκλίς που είναι στην 7η.

Η σεζόν προμηνύεται εντυπωσιακή για τον Μο, που θυμίζουμε, είχε 19 γκολ και 10 ασίστ στο πρωτάθλημα τη σεζόν που οι Reds στέφθηκαν πρωταθλητές Αγγλίας. Είχε πέντε γκολ (σκόραρε και στον τελικό) και 2 ασίστ στο Champions League, τη χρονιά που η Λίβερπουλ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Και, μπορεί να μην φτάσει τα 346 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις του Ίαν Ρας, αλλά για την Ιστορία ο Ουαλός σκόραρε κατά μέσο όρο ένα γκολ ανά 164 λεπτά. Ο Σαλάχ από την στιγμή που μετακόμισε από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, βρίσκει δίχτυα ανά 130 λεπτά! Και να προστεθεί εδώ, και η εξαιρετική του ικανότητα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.

Στα 29 του χρόνια, ο Σαλάχ, διανύει ενδεχομένως την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Περίοδο εφάμιλλη με την πρώτη του σεζόν στο Λίβερπουλ, όταν πέτυχε 44 τέρματα. Και όλα αυτά, χωρίς να γδάρει το ήθος του πάνω στην έπαρση.

«Πρέπει να το ξαναδώ, νομίζω ήταν καλό γκολ», είπε γελώντας αμήχανα, όταν ρωτήθηκε για το τέρμα του κόντρα στους «hornets». Ο σγουρομάλλης τύπος από το «δώρο του Νείλου», έχει πολλάκις υποτιμηθεί στην καριέρα του, αλλά ποτέ δεν επιδίωξε να ευλογήσει τα γένια του. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις και ποτέ δεν έχει απασχολήσει τον Τύπο με αρνητικό τρόπο. Τουναντίον...

Να σας πω μια ιστορία...


Ο μικροπωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι στάθηκε μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, στη μέση του δρόμου. Περιλούστηκε με βενζίνη και φώναξε: «πώς περιμένετε να ζήσω;». Αυτοπυρπολήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν μια ομάδα αστυνομικών του έκοψε πρόστιμο επειδή δεν είχε άδεια για τα καρότσια με τα οποία πωλούσε την πραμάτεια του. Ζήτησε να δει τον διοικητή. Του το αρνήθηκαν.

Η οδυνηρή αυτοκτονία του σηματοδότησε και την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Τυνησία κατά της κρατικής διαφθοράς. Οι λαϊκές εξεγέρσεις έγιναν λάβα και διαδόθηκαν από χώρα σε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αίγυπτος, Λιβύη, Μπαχρέιν, Συρία, Υεμένη, Ιράν, Ιράκ. Πρωτοφανείς, αλυσιδωτές διαδηλώσεις με σκοπό να κάψουν τα σαθρά θεμέλια των απολυταρχικών καθεστώτων της περιοχής. Ήταν Δεκέμβριος του 2010.

Την ίδια χρονιά, ένας άλλος Μοχάμεντ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ξεκινούσε στα 18 του χρόνια το ποδοσφαιρικό του ταξίδι με στόχο να ξεφύγει από την φτώχεια που όριζε τα όνειρά του. Μακριά από το χωριό Ναγκρίγκ της Γάρμπια όπου γεννήθηκε, ο Μο Σαλάχ εντάχθηκε στην Αλ Μοκαουλούν, που εδρεύει στο Νασρ του Καϊρου. Όταν ήταν 14 ετών, χρειαζόταν 4,5 ώρες κι ένα ταξίδι που περιλάμβανε περπάτημα, ποδήλατο και τρία διαφορετικά λεωφορεία για να πάει στην προπόνηση.

Αρχικά αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ, δεν άργησε όμως να μετατραπεί σε «ληστρικό» δεξιό εξτρέμ, αφού ο προπονητής του διέκρινε αμέσως τις επιθετικές του αρετές. Όταν στα 18, έγινε επαγγελματίας, κατάφερε με το συμβόλαιό του να νοικιάσει ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ώστε να είναι κοντά στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Αγωνίστηκε εκεί για δύο χρόνια. Στη ματωμένη 2 Φλεβάρη του 2012, στην αναμέτρηση της Αλ Μασρί με την Αλ Αχλί, οπαδοί της γηπεδούχου μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία απλό παρατηρητή. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 74 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας διαλύθηκε, ο κυβερνήτης του Πορτ Σάιντ απολύθηκε και το πρωτάθλημα της χώρας αναβλήθηκε.

Οι άνθρωποι της Βασιλείας του έδωσαν τότε την ευκαιρία να μετακομίσει στην Ευρώπη, σε ένα σαφέστατα πιο προστατευμένο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούσε να εξελίξει το ταλέντο του, να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Τον ξεχώρισαν σε ένα φιλικό με την Εθνική Αιγύπτου Κ23. Μετακόμισε στη Βασιλεία το καλοκαίρι του 2012 και παρέμεινε στον σύλλογο για δύο χρόνια, σημειώνοντας 20 γκολ και μοιράζοντας 17 ασίστ σε συνολικά 89 συμμετοχές.

Ακολούθησε το άγονο πέρασμά του από την Τσέλσι (2 γκολ, 4 ασίστ σε 12 συμμετοχές), ο δανεισμός στη Φιορεντίνα (9 γκολ, 4 ασίστ σε 26 συμμετοχές), ο δανεισμός και η μεταγραφή στη Ρόμα (34 γκολ και 22 ασίστ σε 83 συμμετοχές) που τον ανέβασε επίπεδο και η μετακόμιση στο Λίβερπουλ, το ευλογημένο 2017. Στη δεύτερη θητεία του στη Premier League, όπου με συγκλονιστική συνέπεια δίνει απαντήσεις σε όλους όσοι τον αμφισβήτησαν.

Ο πιτσιρικάς από ένα μικρό χωριό, 100 χλμ μακριά από το Κάιρο, ξεκινούσε, μαζί με την Αραβική Άνοιξη το δικό του ταξίδι στην ελπίδα, με όχημα το ποδόσφαιρο. Έντεκα χρόνια μετά, και παρότι στη Μέση Ανατολή η Άνοιξη έγινε γρήγορα χειμώνας, έχει καταφέρει πολλά περισσότερα. Στην πατρίδα του λατρεύεται σαν Θεός (μην ξεχνάμε ότι το δικό του γκολ κόντρα στο Κονγκό έστειλε τους Φαραώ στα τελικά του Μουντιάλ, 28 χρόνια μετά την τελευταία τους συμμετοχή), ενώ σε ολόκληρη τη Γη η επιρροή του φεύγει πολύ πέρα από τις τέσσερις γραμμές.

Καθώς χορεύει στα γρασίδια του κόσμου, σε μια εποχή οι Μουσουλμάνοι υφίστανται ακραίες διακρίσεις και το Ισλάμ έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη δράση του ISIS, ο ταλαντούχος Μο «αναγκάζει» τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο να τον υμνούν. Και μαζί με αυτόν να «αγκαλιάζουν» κι όλα όσα πρεσβεύει.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι Αιγύπτιος, Μουσουλμάνος και πιστός στη θρησκεία του. Όταν σκοράρει γονατίζει, σηκώνει τα χέρια ψηλά ή προσκυνά προς την κατεύθυνση της Μέκκα. Δεν το έκρυψε αυτό, κι ας γνώριζε ότι αν δεν ήταν ποδοσφαιρικός αστέρας, το λιγότερο που θα εισέπραττε θα ήταν υποτίμηση. Τα τελευταία χρόνια, με όσα κάνει στο χορτάρι «αναγκάζει» χιλιάδες οπαδούς των Reds να φωνάζουν «Θα γίνω κι εγώ μουσουλμάνος»!

@Photo credits: Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα