Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ: Τα δέκα ραντεβού που έγραψαν ιστορία

Νίκος Κικίδης
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ: Τα δέκα ραντεβού που έγραψαν ιστορία

bet365

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους το απόγευμα της Κυριακής (24/10, 18:30, CosmoteSports3HD) στο «Όλντ Τράφορντ» και το Gazzetta παρουσιάζει τις δέκα κορυφαίες μάχες τους που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία.

Η μητέρα όλων των μαχών στο βασίλειο της Premier League Η βιομηχανική πόλη του Μάντσεστερ απέναντι στο πιο εμπορικό λιμάνι της Μεγάλης Βρετανίας. Δυο κόσμοι σε αέναη σύγκρουση, δυο μαγνητικοί πόλοι που με το πέρασμα του χρόνου συνεχώς απομακρύνονται.

Τα ντέρμπι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ αποτελούν παραδοσιακά την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σύγκρουση στην Αγγλία ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκονται οι δυο μονομάχοι. Εξάλλου ο «πόλεμος» για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στη χώρα δεν θα μπορούσε να θέσει τα πράγματα αλλιώς.

Αυτή τη φορά οι δυο τους αναμετρούνται στο «Όλντ Τράφορντ» το απόγευμα της Κυριακής (24/10, 18:30 ώρα Ελλάδος) με σοβαρό βαθμολογικό διακύβευμα και με αφορμή τη νέα τους μάχη, το Gazzetta παρουσιάζει χρονολογικά τα δέκα κορυφαία ραντεβού τους στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1988)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1988)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1994)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1994)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-2 (1995)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-2 (1995)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 0-1 (2000)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 0-1 (2000)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 (2007)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 (2007)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-4 (2009)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-4 (2009)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 3-2 (2010)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 3-2 (2010)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-1 (2012)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 2-1 (2012)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (2015)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (2015)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (2018)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (2018)

Η Λίβερπουλ του Κένι Νταγκλίς είχε αποκτήσει διαφορά 11 πόντων στον βαθμολογικό πίνακα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειαζόταν επειγόντως τη νίκη. Το γρήγορο γκολ του Μπράιαν Ρόμπσον γέμισε με ελπίδες τους φιλοξενούμενους, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ακολούθησε μια εκκωφαντική αντεπίθεση των Κόκκινων με τους Μπέρντσλεϊ, Γκίλεσπι και ΜακΜάχον να γυρίζουν τούμπα το ματς, με τη Λίβερπουλ πλέον να βρίσκεται σε θέση οδηγού με 3-1. Η αποβολή του Γκίμπσον και η αριθμητική υπεροχή των γηπεδούχων μάλιστα φάνηκε να βάζει τέλος στις ελπίδες που διατηρούσαν οι Κόκκινοι Διάβολοι, ο οποίοι όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Αρχικά ο αρχηγός Ρόμπσον μείωσε 3-2, προτού ο Σκοτ διαμορφώσει το τελικό 3-3 και πανηγυρίσει... καπνίζοντας νοητά ένα τσιγάρο μπροστά από την αντίπαλη κερκίδα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν και ταξίδευε έπειτα από 25 χρόνια ως πρωταθλήτρια στο «'Ανφιλντ». Μέσα σε ένα εκρηκτικό πρώτο 25λεπτο, οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν πάρει προβάδισμα ασφαλείας με 3-0 και όλα φάνηκαν πως έχουν πάρει τον δρόμο τους από νωρίς. Ο... ξενοδόχος όμως είχε άλλη άποψη, με την Λίβερπουλ του Γκρέιαμ Σούνες να επιστρέφει στο δεύτερο μέρος και να ισοφαρίζει σε 3-3 εννέα λεπτά πριν το φινάλε.

Μάχη μεταξύ δυο θρύλων... Ο Ερίκ Καντονά επέστρεφε στην αγωνιστική δράση μετά την αποβολή του για την περίφημη κλωτσιά αλά Κουνγκ - Φου σε φίλαθλο και χρειάστηκε μόλις δυο λεπτά για να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Ρόμπι Φάουλερ απάντησε στον Γάλλο με δυο γκολ και ανέτρεψε το σκορ για τη Λίβερπουλ, η οποία είχε πάρει το προβάδισμα πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μέρος. Ο Καντονά όμως δεν είχε καμία διάθεση να παραδώσει έτσι απλά τους τρεις βαθμούς και χτύπησε και πάλι στο δεύτερο μέρος από το σημείο του πέναλτι για να ισοφαρίσει στο τελικό 2-2.

Η Λίβερπουλ αδυνατούσε να σηκώσει κεφάλι στα ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν επικρατήσει στα δέκα τελευταία μεταξύ τους ματς και δεδομένα είχαν πάρει τον αέρα της αιώνιας αντιπάλου. Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ του Μέρφι στάθηκε αρκετή στους φιλοξενούμενους να δραπετεύσουν με τους τρεις βαθμούς από το «Όλντ Τράφορντ» και να θέσουν οριστικό τέλος στο αρνητικό σερί. Βέβαια στο τέλος του πρωταθλήματος εκείνη που γέλασαν πιο δυνατά ήταν οι Κόκκινοι Διάβολοι που πανηγύρισαν τον Μάιο το 7ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Η αποβολή του Πολ Σκόουλς στο 85΄ είχε αφήσει σε δύσκολη θέση την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που έβλεπαν τη Λίβερπουλ να έχει αναθαρρήσει στα τελευταία λεπτά και να ψάχνει το γκολ της νίκης. Παρόλα αυτά, οι Κόκκινοι Διάβολοι τελικά κατάφεραν αντισταθούν και να πάρουν τους τρεις βαθμούς με τον πιο απρόσμενο ήρωα. Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο Τζον Οσέϊ σόκαρε τους γηπεδούχους μπροστά σε ένα αποσβολωμένο Κοπ που δεν μπορούσε να πιστέψει την τροπή του αγώνα.

Μια Κόκκινη παράσταση μέσα στο «Όλντ Τράφορντ». Παρά το προβάδισμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για το σύνολο του Φέργκιουσον ο οποίος είδε την ομάδα του να καταρρέει σαν... χάρτινος πύργος και να γνωρίζει ιστορική συντριβή με 4-1! Αρχικά ο Φερνάντο Τόρες ισοφάρισε μετά από τραγικό λάθος του Νεμάνια Βίντιτς, προτού πάρει τη σκυτάλη ο Στίβεν Τζέραρντ για να φέρει τούμπα το ματς. Μια αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Αουρέλιο ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1, με τον Ντοσένα λίγο αργότερα να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ μπορεί να μην αγαπήθηκε τόσο στο Μάντσεστερ όσο στο Λονδίνο, όμως η εμφάνισή του απέναντι στη Λίβερπουλ στις 19 Σεπτεμβρίου του 2010 τον εξύψωσε... επικίνδυνα στα μάτια των φίλων της Γιουνάιτεντ. Με μια σόλο παράσταση απέναντι στην μισητή αντίπαλο, ο Βούλγαρος σημείωσε χατ τρικ και οδήγησε τους Κόκκινους Διάβολους στην επικράτηση 3-2 απέναντι στο συγκρότημα του Ρόι Χόντγκσον. Από την πλευρά του ο Στίβεν Τζέραρντ πρόβαλε ισχυρή αντίσταση σκοράροντας δις, όμως εκείνη τη μέρα ο Μπερμπάτοφ ήταν πραγματικά ασταμάτητος, πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι για να υπογράψει με... στυλ την πιο ξεχωριστή του εμφάνιση στο «Όλντ Τράφορντ».

Ένα ντέρμπι με... ρατσιστικό backround. Τέσσερις μήνες νωρίτερα οι δυο ομάδες είχαν συγκρουστεί στο «Άνφιλντ» με την αναμέτρηση όμως να παίρνει παράξενη τροπή όταν ο Εβρά κατηγόρησε τον Λούις Σουάρες για ρατσιστική επίθεση. Η σκόνη ακόμα δεν είχε προλάβει να καθίσει όταν αμφότεροι τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τον Γάλλο αμυντικό να αρνείται να δώσει το χέρι του στον Ουρουγουανό που επέστρεφε στην αγωνιστική δράση έπειτα από αποβολή οκτώ αγώνων. Πάντως ο Σουάρες χρειάστηκε μόλις μερικά λεπτά για να βρει ξανά τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και να βάλει μπροστά στο σκορ της Λίβερπουλ. Οι γηπεδούχοι πάντως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και χάρη στη ντομπλέτα του Ρούνεϊ έφεραν τούμπα το ματς (2-1), με τον... περιχαρή Εβρά να δίνει το σύνθημα για πανηγυρισμούς στο σφύριγμα της λήξης.

Μόλις 38 δευτερόλεπτα διήρκησε η παρουσία του Στίβεν Τζέραρντ στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μπρένταν Ρότζερς έριξε στη μάχη τον αρχηγό της Λίβερπουλ στο δεύτερο μέρος με την ελπίδα να ισοφαρίσει το γκολ του Μάτα που χώριζε τις δυο ομάδες, όμως μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Άγγλος υπέπεσε σε δυο απρόσεκτα φάουλ, τιμωρήθηκε με δυο κίτρινες κάρτες και με το... καλημέρα πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια, αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες. Οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν άργησαν να κεφαλαιοποιήσουν πάνω στο αριθμητικό τους πλεονέκτημα και διπλασίασαν τα τέρματά τους με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Μάτα, προτού ο Στάριτζ διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Το κύκνειο άσμα του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των Κόκκινων Διάβολων. Ο Πορτογάλος βρισκόταν σε δυσμενή θέση πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση απέναντι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και γνώριζε εκ προοιμίου πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιθανό να τον θέσει εκτός συλλόγου. Έτσι κι έγινε αφού οι Κόκκινοι δεν άφησαν σε κανέναν σημείο του αγώνα το πόδι από το γκάζι και με μια κυριαρχική εμφάνιση επικράτησαν 3-1, οδηγώντας στην... ανεργία τον Special One. Μετά το φινάλε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε επισήμως το διαζύγιο με τον έμπειρο τεχνικό που άνοιξε τον δρόμο για την νέα εποχή Σόλσκιερ.