Κριστιάνο, η μεγάλη πρόκληση του Σόλσγκιερ

Κριστιάνο, η μεγάλη πρόκληση του Σόλσγκιερ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Κριστιάνο, η μεγάλη πρόκληση του Σόλσγκιερ

bet365

Ταιριάζει ο Ρονάλντο στο αγωνιστικό μοντέλο του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις αξίες που αγοράζει η Γιουνάιτεντ με την επιστροφή του Πορτογάλου σούπερ σταρ.

Παρακολουθώντας την Γιουνάιτεντ την περασμένη Κυριακή να παίζει χωρίς σέντερ φορ, απέναντι στην Σαουθάμπτον, με τον Μαρσιάλ να αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως κεντρικός επιθετικός, αναρωτιόμουν για ποιο λόγο αποφάσισε ο Ολε Γκούναρ Σόλσγκιερ να πάει μόνο με έναν τέτοιο, τον 34χρονο Εντινσον Καβάνι στην φετινή σεζόν. Ο χρόνος έδειξε ότι ο Νορβηγός μάνατζερ δεν είχε ολοκληρώσει τις κινήσεις του. Διότι είτε του προέκυψε από “σπόντα”, είτε όχι, πλέον ο Σόλσγκιερ καλωσορίζει στο Μάντσεστερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάποιον που μπορεί ακόμη και στα “πατημένα” 36 του να κάνει τη διαφορά, ή πιο σωστά να βάλει στην Γιουνάιτεντ στοιχεία που της λείπουν για να ξαναγίνει πρωταθλήτρια στην Αγγλία και να παίξει με φιλοδοξίες στο Champions League.

Προφανώς όχι, ο Κριστιάνο δεν έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά για να γίνει ένας σέντερ φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν οι περισσότεροι από τους επιθετικούς που αποτελούν τις επιλογές του Σόλσγκιερ για την κορυφή της επίθεσης. Δεν είναι “Λουκάκου”, ούτε μπορεί να γίνει τόσο καλός στη φυσική επαφή και στις σώμα με σώμα μονομαχίες. Είναι όμως τόσα άλλα αυτά που θα δώσει στο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ όταν θα χρησιμοποιείται. Και είναι η προσωπικότητα, η νοοτροπία και η αύρα του comeback οι κύριοι λόγοι για να εκτιμά κανείς ότι θα της βγει σε πολύ καλό της Γιουνάιτεντ η επιλογή να φέρει πίσω στο Μάντσεστερ ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κοινωνίας των οπαδών της.

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς πόσο ταιριαστός μπορεί να γίνει ο Κριστιάνο στο αγωνιστικό μοντέλο του Σόλσγκιερ. Εκτός των άλλων, ουδείς μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο ρόλος για τον οποίο προορίζεται ο Κριστιάνο στο μυαλό του προπονητή του, ή πόσος θα είναι ο χρόνος που θα παίρνει στην Premier League. Δεν είναι απλό να σκεφτείς με ποιους θα ταιριάξει στο τερέν και τι ρόλο θα πάρει στα μοτίβα ανάπτυξης των επιθέσεων του Σόλσγκιερ και των συνεργατών του. Είναι όμως εύκολο να φανταστείς, διότι στο επιτρέπουν οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των φίλων της Γιουνάιτεντ πόσο αλλάζει τη δυναμική της ομάδας.

Αυτή η επιστροφή του Κριστιάνο είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, αλλά είναι και μια μεγάλη πρόκληση για τον Σόλσγκιερ. Τώρα καταλαβαίνεις ότι οι προσδοκίες των οπαδών της Γιουνάιτεντ γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Η πρώτη τους σκέψη δεν είναι ότι ο Κριστιάνο θα κλείσει τον Φεβρουάριο τα 37 - είναι ότι επέστρεψε ο Κριστιάνο και μαζί του μπορούν να ξαναγίνουν πρωταθλητές και να κάνουν μεγάλα πράγματα στο Champions League.

Έχει ποδόσφαιρο επιπέδου και ρυθμού Champions League μέσα του ο Κριστιάνο; Η εικόνα του και η ποιότητα των 21 ενεργειών (63% επιτυχία) που πρόλαβε να κάνει στα περίπου τριάντα λεπτά που αγωνίστηκε με την Γιουβέντους απέναντι στην Ουντινέζε την περασμένη Κυριακή λένε πως ναι, έχει ακόμη τέτοιο ποδόσφαιρο μέσα του. Και επειδή έχει πλέον εξοικειωθεί με την ιδέα της προσεκτικής διαχείρισης των δυνάμεών του, και η νοοτροπία του έχει αλλάξει πολύ, ο Κριστιάνο θα είναι πολύ χρήσιμος στην Γιουνάιτεντ του Σόλσγκιερ. Αρκεί ο Νορβηγός να τον κάνει να αισθάνεται σημαντικός. Ο Κριστιάνο δεν θα μάθει στα 36 προς 37 να κάνει επιθετική πιεστική άμυνα στον αντίπαλο στόπερ, αλλά είναι κάποιος που θα μπαίνει στο γήπεδο για να γυρίσει αποτελέσματα και να βοηθήσει στην επίτευξη ανατροπών ή νικών.

Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμήσει κανείς αν ο Κριστιάνο θα βελτιώσει την απόδοση της Γιουνάιτεντ, με στενούς ποδοσφαιρικούς όρους. Σε νοοτροπία και προσωπικότητα όμως δεν χωρά συζήτηση. Με τον Κριστιάνο, η Γιουνάιτεντ θα πιστέψει περισσότερο. Όχι μόνο στις κερκίδες αλλά και στα αποδυτήρια.

Είναι μια πολύ ωραία ιστορία αυτή της επιστροφής του Κριστιάνο στο Μάντσεστερ. Θα ήταν άσχημο να αποσυρθεί από το ευρωπαϊκό προσκήνιο ως κάποιος που αισθανόταν πλέον παρείσακτος στο Τορίνο. Και μάλλον δεν θα ήταν πολύ επιτυχημένη η επιστροφή στο Μάντσεστερ αν ήταν για την Σίτι. Με αυτό το “κόλπο” ο Κριστιάνο αγόρασε την προοπτική μιας πολύ ηχηρής απόσυρσης από την ευρωπαϊκή σκηνή. Και επειδή ακόμη διατηρεί για τον εαυτό του την φιλοδοξία να πάει ως πρωταγωνιστής στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο χρόνος μπορεί να αποδείξει ότι η Γιουνάιτεντ έπραξε σοφά που επένδυσε πάνω του χρήμα και προσδοκίες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.