Λίβερπουλ: Ο Χέντερσον, τα 11 συμβόλαια και η «ανακαίνιση» της πρωταθληματικής φρουράς

Λίβερπουλ: Ο Χέντερσον, τα 11 συμβόλαια και η «ανακαίνιση» της πρωταθληματικής φρουράς

Λίβερπουλ: Ο Χέντερσον, τα 11 συμβόλαια και η «ανακαίνιση» της πρωταθληματικής φρουράς

bet365

Με έντεκα συμβόλαια να λήγουν μέχρι το 2023, το μέλλον του κάπτεν Χέντερσον στον «αέρα» και την αλυσίδα Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο αδύνατον να μη «σπάσει», η Λίβερπουλ παίρνει συνειδητά το ρίσκο της ανανέωσης στη φουρνιά που της χάρισε το πρωτάθλημα.

Η σεζόν 2021/22 για τη Λίβερπουλ αναμένεται ως ένα μεγάλο τεστ. Μετά την άτσαλη προσγείωση από την πρωταθληματική χρονιά στην οριακή πρόκριση στο Champions League, ο πήχης ασφαλώς τίθεται υψηλότερα και προιωνίζεται δυναμικό restart. Με εξαίρεση την αποχώρηση του Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, που ήταν προδιαγεγραμμένη από τον περασμένο χειμώνα όταν και πέρασε στους τελευταίους έξι μήνες του συμβολαίου του, οι Reds θα είναι λίγο-πολύ απαράλλακτοι ως προς τα πρόσωπά τους κι ελπίζουν ότι η γκίνια των τραυματισμών δεν θα έχει sequel.

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ είναι και πάλι υγιής και λειτουργεί ως «μεταγραφή» που επαναφέρει τα στάνταρ της δυναμικής των Reds στα πρότερα ύψη. Η δική του παρουσία και η ισορροπία που προσφέρει στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, θα έχει ευεργετική επίδραση στο σύνολο, από τον Άλισον ως την επιθετική τριπλέτα των Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο, οι οποίοι στην περσινή, εξαντλητική και γεμάτη προβλήματα σεζόν απώλεσαν τους κώδικες επικοινωνίας τους.

Με μια ματιά στη μεγάλη εικόνα, όμως, το προφίλ της Λίβερπουλ ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά από το επόμενο καλοκαίρι. Σε μία ανανέωση που έμοιαζε θέμα χρόνου, από τη στιγμή που στα τελευταία πέντε μεταγραφικά παζάρια, οι μοναδικές προσθήκες παικτών με ρόλο βασικού ήταν οι Ντιόγκο Ζότα και Τιάγκο.

Ήδη ηχεί το πρώτο «καμπανάκι» ενός τέλους εποχής, αναφορικά με τον Τζόρνταν Χέντερσον και τις διαπραγματεύσεις για νέο συμβόλαιο που έχουν φτάσει σε τέλμα. Κι αν το κλαμπ δείχνει απρόθυμο να ικανοποιήσει «τυφλά» τις όποιες απαιτήσεις του μεγάλου αρχηγού και επί μια 10ετία «στρατιώτη» του «Άνφιλντ», μια πραγματικότητα που προφανώς δυσαρεστεί την πλειονότητα των οπαδών, γίνεται αντιληπτό ότι το κλείσιμο ενός κύκλου είναι κοντά και σε αυτόν περικλείονται πολλά από τα μεγάλα της ονόματα.

Σαλάχ - Μανέ

Η 11άδα συμβολαίων που λήγει ως το 2023

Τα συμβόλαια που εκπνέουν σε βάθος διετίας έχουν πιάσει διψήφιο αριθμό. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα του πώς θα μπορέσει να κλείσει όλα τα μέτωπα επιτυχημένα και πολύ περισσότερο, αν η διοίκηση και ο Γιούργκεν Κλοπ έχουν την πρόθεση να το κάνουν.

Τελευταία χρονιά συμβολαίου:

  • Τζέιμς Μίλνερ
  • Ντιβόκ Οριγκί

Χωρίς συμβόλαιο το 2023:

  • Τζόρνταν Χέντερσον
  • Βίρτζιλ Φαν Ντάικ
  • Σαντιό Μανέ
  • Μο Σαλάχ
  • Ρομπέρτο Φιρμίνο
  • Τζερντάν Σακίρι
  • Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν
  • Φαμπίνιο
  • Ναμπί Κεϊτά


Από την παραπάνω λίστα, οι μόνοι που το κλαμπ φέρεται να υπολογίζει ως απαραίτητα μέλη της πρώτης ομάδας για τα επόμενα χρόνια, είναι ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Φαμπίνιο. Κι εκτιμάται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Από κει και πέρα, οι Οριγκί και Σακίρι συμπεριλαμβάνονται και σε μία δεύτερη λίστα, αυτή της άμεσης παραχώρησης, με τη Λίβερπουλ να ψάχνει τρόπο να τους «ξεφορτωθεί» στο φετινό μεταγραφικό παζάρι για να μην του χάσει χωρίς το παραμικρό όφελος ως ελεύθερους.

Αυτό το σενάριο, μάλλον, προορίζεται για τον Τζέιμς Μίλνερ. Ο 35χρονος βιονικός υπαρχηγός αποδείχθηκε πολύτιμος την περασμένη σεζόν δίνοντας λύσεις στην αποδεκατισμένη αμυντική και μεσαία γραμμή, αλλά το πιο πιθανό είναι πως ετοιμάζεται για την τελευταία σεζόν της καριέρας του με τους Reds.

Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και Ναμπί Κεϊτά βρίσκονται στο μεταίχμιο, με τον πρώτο να έχει «αγκάθι» τους συχνούς τραυματισμούς και τον δεύτερο να είναι μπροστά στην τελευταία του ευκαιρία για να θεωρηθεί σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του Κλοπ.

Χέντερσον και διοίκηση συμφωνούν: «Όχι άλλος Βαϊνάλντουμ»

Η πρόταση που έχει στο τραπέζι ο κάπτεν είναι μακριά από τις απαιτήσεις του, όπως αποκάλυψε το «Athletic». Αυτή η εξέλιξη έχει ήδη ενεργοποιήσει τα ραντάρ των Ατλέτικο Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν. Κι αυτό διότι τόσο η πλευρά του παίκτη όσο και αυτή της διοίκησης έχουν επικοινωνήσει την πρόθεσή τους να μην φτάσουν σε «διαζύγιο» τύπου Βαϊνάλντουμ, όπου ο Χέντερσον δηλαδή θα αποχωρήσει ως ελεύθερος. Ο Άγγλος χαφ θα είναι 33 ετών το 2023 και σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς που εμφάνισε την τελευταία χρονιά, φέρεται να μην αποτελεί μέρος της επόμενης μέρας, μία μονάδα στην οποία δεν αξίζει επιχειρηματικά να επιμείνει ο σύλλογος για τη διατήρησή της.

Χέντερσον - Λίβερπουλ

Η τριάδα Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο και το απίθανο 3/3

Σε αντίθεση με την αμυντική γραμμή από την οποία αρχίζει και τελειώνει το μελλοντικό πλάνο των Reds (Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Άλισον, Φαμπίνιο «ακλόνητοι»), η επιθετική τριπλέτα της εποχής Κλοπ είναι αμφίβολο πως θα παραμείνει στο «Άνφιλντ» σε ολόκληρη τη σύνθεσή της. Η ιδιοκτήτρια του κλαμπ, FSG, δεν θέλει να συσσωρεύσει παίκτες άνω των 30 ετών, λόγος που δεν κινήθηκε και για την ανανέωση του Βαϊνάλντουμ και οι Σαλάχ-Φιρμίνο-Μανέ παρά τη σπουδαία προσφορά τους και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους, μπαίνουν από κοινού στο 30ο έτος της ηλικίας τους δύο χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου.

Τουλάχιστον ένας από τρεις εκτιμάται πως δεν θα ανανεώσει κι αυτό θα σημάνει αυτόματα τη διαδικασία πώλησης στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Ο Σαλάχ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για ανανέωση, ακολουθεί ο Μανέ κι έπειτα ο Φιρμίνο. Οι δύο πρώτοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κορυφαίων κλαμπ τα τελευταία χρόνια, ο Βραζιλιάνος επίσης θα έχει σίγουρα πολλές δελεαστικές προτάσεις και αυτό που μένει να φανεί σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ είναι αν θα πει μόνο ένας το «αντίο» ή αν θα ακολουθήσει κι άλλος στην πόρτα της εξόδου. Άλλωστε υπάρχει και ο Ντιόγκο Ζότα με συμβόλαιο ως το 2025, ο οποίος λογίζεται ήδη ημιβασικός και ο έτοιμος αντικαταστάτης του ενός εκ των Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο που πιθανόν δεν θα ανανεώσει.

Ο πυρήνας για το μέλλον, με Τσιμίκα παρών

Πώς σκοπεύει, λοιπόν, ο Γιούργκεν Κλοπ και ο αθλητικός διευθυντής, Μάικλ Έντουαρντς να καλύψει τα κενά που συνειδητά θα προκύψουν; Η πεπατημένη των μεταγραφών για παίκτες σε ηλικία κάτω των 24 ετών ή με υψηλό κίνητρο δεν πρόκειται να αλλάξει και μεταγραφές τύπου Τιάγκο (29 ετών όταν αποκτήθηκε από τη Μπάγερν) θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Κριτήρια ακριβώς ίδια με αυτά που πληρούσαν οι Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο όταν έγιναν κάτοικοι Μέρσεϊσαϊντ.

Ασφαλώς, στον πυρήνα της επόμενης διετίας θα βρίσκεται αν όλα κυλήσουν ιδανικά και ο Κώστας Τσιμίκας. Ο Έλληνας μπακ βάσει του πλάνου που υπάρχει από το κλαμπ για την ανέλιξή του status του στην πρώτη ομάδα, λογίζεται ως ένας από τους παίκτες με αναβαθμισμένο ρόλο στην ανανεωμένη φουρνιά από το 2023 και μετά, αν και ο ρόλος του βασικού εξαρτάται άμεσα από το μέλλον και την απόδοση που θα έχει ως τότε ο Άντι Ρόμπερτσον.

Το σίγουρο είναι πως για έναν τόσο δεμένο προπονητή με τους παίκτες του όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, η διαδικασία ανανέωσης δεν είναι το «cup of tea» του. Όπως και στην περίπτωση του Βαϊνάλντουμ, ο Κλόπο δυσκολεύθηκε να πει το «αντίο», έχοντας καταβάλει κάθε προσπάθεια από μέρος του να παραμείνει στο κλαμπ με νέο συμβόλαιο. Για αυτό και υπάρχει ο Μάικλ Έντουαρντς, η τεχνοκρατική ματιά του οποίου στα πράγματα μετριάζει το συναίσθημα του Γερμανού, σε έναν συνδυασμό που θα χαράξει τη νέα Λίβερπουλ.

Πηγές: The Athletic, Mirror

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα