Μάρκου στο Gazzetta: «Παρεξηγημένο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κι αυτό δεν αλλάζει»

Μάρκου στο Gazzetta: «Παρεξηγημένο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κι αυτό δεν αλλάζει»

Κώστας Τόπας
Μάρκου στο Gazzetta: «Παρεξηγημένο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κι αυτό δεν αλλάζει»

bet365

Η διεθνής Ελληνίδα και παίκτρια της Βασιλείας, Ελένη Μάρκου μίλησε στο Gazzetta για την πορεία της εθνικής Γυναικών στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον «ρατσισμό» που βιώνει το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας αλλά και για την καριέρα της στην Ελβετία με τα χρώματα της Βασιλείας.

Είναι 26 χρονών, είναι γυναίκα και παίζει ποδόσφαιρο. Η Ελένη Μάρκου η οποία τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει τα βλέμματα πολλών ποδοσφαιρόφιλων πάνω της για τα σπουδαία επιτεύγματα της. Στο παρελθόν είχε περάσει και από την χώρα μας φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Επειτα ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι για την Αμερική, εκεί όπου αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ για λογαριασμό του Monroe Community College.

Εκεί μάλιστα, κατάφερε να αναδειχθεί και κορυφαία παίκτρια του 2016, από την Ενωση προπονητών καθώς σε 19 παιχνίδια η νεαρή παίκτρια σημείωσε 29 γκολ, 11 ασίστ και 5 χατ-τρικ! Απίστευτα νούμερα...

Το 2018 αποφάσισε να αλλάξει στροφή στην καριέρα της και να μετακομίσει στην Κύπρο για λογαριασμό της γυναικείας ομάδας Apollon Ladies. Πέρυσι το καλοκαίρι έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα της και αγωνίστηκε με τα χρώματα της Έσσεν στη Bundesliga, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 συνεχίζει στην Ελβετία με τη φανέλα της Βασιλείας.

Με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδος έχει αγωνιστεί στην Εθνική Γυναικών U19 την περίοδο 2012–2013, ενώ με την Εθνική Γυναικών από το 2014. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης ομάδας της «γαλανόλευκης».

Πρόσφατα μάλιστα η εθνική Γυναικών αντιμετώπισε την Ουαλία και τη Σλοβενία για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κόντρα στους Ουαλούς γνώρισε βαριά ήττα με 5-0, ενώ απέναντι στη Σλοβενία πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας μετά το 0-0. Οι ελπίδες για την κατάληψη της δεύτερης θέσης είναι μόνο μαθηματικές, αλλά κάθε αποτέλεσμα από έναν αντίπαλο πολύ πάνω από τη δική μας ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη είναι κέρδος.

Αλλωστε όπως τόνισε και στο Gazzetta, η Ελένη Μάρκου, τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα για την «γαλανόλευκη», η οποία θα παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

as

Μετά την βαριά ήττα με 5-0 επανήλθατε στα θετικά αποτελέσματα έστω και με το 0-0 απέναντι στη Σλοβενία. Θα μπορούσατε μάλιστα να φύγετε και με τη νίκη αν είχατε περισσότερη τύχη. Ένα σχόλιο για το ματς.

«Σίγουρα μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα όπως στον αγώνα με την Ουαλία είναι πολύ δύσκολο μετά από το κλίμα που επικρατεί να επαναφέρεις την κατάσταση και να πας να παίξεις μέσα σε λίγες μέρες ακόμα ένα δύσκολο παιχνίδι! Δείξαμε ποσό ικανές είμαστε να γυρίσουμε την κατάσταση υπέρ μας όσο στραβά και να πηγαίνουν τα πράγματα. Ο αγώνας με την Σλοβενία για εμάς είναι μια καινούργια αρχή, ένα αποτέλεσμα που αξίζαμε και μπορούσαμε ακόμα και να κερδίσουμε. Παίξαμε πολύ ψυχωμένα είμασταν συγκεντρωμένες και το θέλαμε περισσότερο φάνηκε στις μονομαχίες μας και στο πάθος σε κάθε κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο γήπεδο».

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα βρίσκεστε στην 3η θέση και υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε;

«Παίζουμε ένα άθλημα που είναι απρόβλεπτο στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν και πόσω μάλλον, όταν έχουμε και μαθηματικές ελπίδες για την 2η θέση. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει και να διαχειριστούμε με σοβαρότητα καταστάσεις που θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο».

Είναι το όνειρό σου να αγωνιστείς με την εθνική ομάδα σε τελική φάση του Μουντιάλ;

«Γενικά είμαι άνθρωπος που έχω φιλοδοξίες και πολλούς στόχους όποτε δεν θα μπορούσα να μην έχω στα άμεσα πλάνα μου μια συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση όπως τα τελικά του Μουντιάλ. Από μικρή είχα όνειρο και έκανα εικόνα πως θα ήταν να αγωνίζομαι σε τέτοια τουρνουά, είναι εμπειρία ζωής, εύχομαι να το ζήσω. Τιμάω το εθνόσημο χρόνια τώρα και θέλω να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει κάτι τόσο μεγάλο. Νομίζω ότι τις ευκαιρίες πρέπει να τις παίρνεις όταν σου δίνονται όποτε το μόνο που έχω να κάνω αυτή την στιγμή είναι να δουλεύω καθημερινά για τον στόχο αυτό».

Στήριξη από την Ομοσπονδία υπάρχει;

«Η Ομοσπονδία στηρίζει την ομάδα, προσπαθεί να προβάλλει περισσότερο τους αγώνες μας και να αλλάξει την εικόνα που επικρατεί για το άθλημα αυτό στην χώρα μας».

Πριν από μερικές ημέρες ο Γιώργος Μασούρας, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΣΑΠΠ επισκέφθηκε την εθνική ομάδα γυναικών. Πώς ήταν το κλίμα και τι ήταν αυτό που κρατήσατε απ’ όσα σας είπε;

«Ο Γιώργος είναι ένας εξαίρετος ποδοσφαιριστής όπως και άνθρωπος. Το γεγονός ότι ήρθε εκεί να μας στηρίξει να μας μιλήσει για θέματα που αφορούν εμάς σαν σύνολο ποδοσφαιριστών ανεξάρτητου φύλλου λέει πολλά. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό μας ξέδωσε ένα ψυχολογικό boost για την συνέχεια. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει στήριξη μεταξύ των παικτών και των παικτριών της εθνικής ομάδας. Αλλωστε είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας».

Πλέον αγωνίζεσαι στη Βασιλεία. Πως είναι η κατάσταση εκεί; Τι σου έκανε εντύπωση όταν εντάχθηκες στη νέα σου ομάδα και ποιο το επίπεδο του πρωταθλήματος;

«Στην Βασιλεία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που είχα ζήσει μέχρι στιγμής. Είμαι επαγγελματίας, ζω από το ποδόσφαιρο και είμαι πιο ευτυχισμένη και χαρούμενη από ποτέ. Οι συνθήκες στην ομάδα είναι άκρως επαγγελματικές όπως είναι η ανδρική ομάδα είναι και η γυναικεία είτε σε εγκαταστάσεις, συνθήκες, εξοπλισμό και πολλά άλλα . Το πρωτάθλημα της Ελβετίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και κάθε χρόνο βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Διαφημίζεται πολύ, πολλές παίκτριες από ομάδες του πρωταθλήματος είναι διεθνείς, κάθε αγώνα το προβάλλουν στην τηλεόραση κάτι που δεν γίνεται σε όλες τις χώρες. Είναι ανταγωνιστικό, απρόβλεπτο και κερδίζω παρά πολλά συμμετέχοντας σε αυτό σε θέματα εμπειρίας. Είναι μια χώρα που σου προσφέρει τα πάντα και είναι μέχρι στιγμής το ποδοσφαιρικό μου σπίτι».

markoiu

Θεωρείς ότι το γυναίκειο ποδόσφαιρο είναι παρεξηγημένο στην Ελλάδα;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι αρκετά παρεξηγημένο στην χώρα μας. Από όλες τις πλευρές. Πιστεύω είναι κάτι που δεν θα αλλάξει, δυστυχώς νοοτροπίες, στερεότυπα και προκαταλήψεις πάντα θα υπάρχουν πλέον ζω και παίζω ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και αυτό ίσως είναι η απάντηση μου στην ερώτηση αυτή».

Tο κίνημα «MeToo» έγινε η φωνή που ένωσε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και στη χώρα μας. Εχεις βιώσει κάτι ανάλογο στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Εγώ προσωπικά και τα κορίτσια της εθνικής έχουμε δώσει την στήριξη μας και είμαστε υπέρ του κινήματος αυτού είτε με βιντεάκια είτε με οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει. Λόγω του αθλήματος που κάνω έχουν υπάρξει κακές στιγμές, όπως χλευασμός βρισιές ειρωνείες και πολλά αλλά αρνητικά σχόλια. Ωστόσο, δεν έχω βιώσει ποτέ εγώ προσωπικά κάτι περισσότερο από αυτό. Πρέπει να μάθουμε όλες οι κοπέλες να μην δίνουμε σημασία σε οτιδήποτε κακόβουλο και να θέτουμε τα όρια μας να λέμε "όχι" σε οποιαδήποτε κατάσταση ή ανθρώπους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και δημιουργούν προβλήματα στην σωματική η ψυχολογική μας ηρεμία και υγεία.

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στα κορίτσια που σκέφτονται να κάνουν τώρα τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα;

«Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι ότι οτιδήποτε θέλεις πραγματικά μπορεί να συμβεί αρκεί όλο αυτό να γίνετε βήμα βήμα με δουλειά και μυαλό. Πρέπει να θέτεις στόχους. Ατομα χωρίς στόχους δεν έχουν μονοπάτι, οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι η φωτιά που θα πηγάζει από μέσα μας για να δίνουμε κάθε μέρα το καλύτερο δυνατό και την ενέργεια μας σε αυτό που αγαπάμε! Αν αυτό που αγαπάμε είναι το ποδόσφαιρο τότε το υποστηρίζουμε, δουλεύουμε σκληρά και η προσπάθεια θα ανταμειφθεί όταν πρέπει με υπομονή».

@Photo credits: INTIME
 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα