Μπουλίκιν: «Η Ελλάδα του 2004 μας έμαθε να περιμένουμε πάντα την έκπληξη!»

Μπουλίκιν: «Η Ελλάδα του 2004 μας έμαθε να περιμένουμε πάντα την έκπληξη!»

Θάνος Σαρρής
Μπουλίκιν: «Η Ελλάδα του 2004 μας έμαθε να περιμένουμε πάντα την έκπληξη!»

bet365

Ο Ντμίτρι Μπουλίκιν, ο επιθετικός που οδήγησε την Ελλάδα στη μοναδική της ήττα στο Euro 2004, μίλησε στους Έλληνες απεσταλμένους στη Μόσχα για τη «γαλανόλευκη» και τα μυστικά της. Το gazzetta.gr ήταν εκεί.

Πρώτα ήταν ο Ντμίτρι Κιριτσένκο, που με το γρηγορότερο μέχρι τότε γκολ σε τελική φάση Euro, έδωσε το προβάδισμα στη Ρωσία στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων. Μετά, ήταν η σειρά του Μπουλίκιν. O Γκούσεβ εκτέλεσε κόρνερ και ο δυναμικός φορ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Ντιναμό Μόσχας, με καρφωτή κεφαλιά έδειχνε να βάζει τέλος στο όνειρο της Ελλάδας. Ο Ζήσης Βρύζας με το γκολ του πριν τη λήξη του ημιχρόνου της ξανάδωσε ζωή και παρά την ήττα (2-1), η ομάδα του Ρεχάγκελ προκρίθηκε στα νοκ-άουτ για να γράψει τη δική της ιστορία.

Ο Μπουλίκιν δεν έμεινε στη Ρωσία. Έπαιξε ένα χρόνο στη Γερμανία με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, πέρασε από το Βέλγιο και την Ολλανδία, πριν κλείσει την καριέρα του στην Βόλγκα Νίζνι, η οποία το 2016 έπαψε να υφίσταται. Η διεθνής του καριέρα τον βοήθησε να μάθει αγγλικά και έτσι η παρουσία του στην τελική φάση του τουρνουά Football for Friendship στο γήπεδο της Λοκομοτίβ Μόσχας ήταν μια καλή ευκαιρία για να του ζητήσουμε να θυμηθεί εκείνες τις μαγικές (για εμάς) μέρες της Πορτογαλίας.

Ο Μπουλίκιν παρακολούθησε παιδιά από 211 χώρες να ανακαλύπτουν την πραγματική αξία του ποδοσφαίρου και στη συνέχεια μίλησε στους Έλληνες απεσταλμένους για τα μαθήματα της Ελλάδας και το μυστικό της, καθώς και για το Μουντιάλ που γίνεται στη χώρα του.

Ντμίτρι, είχες πετύχει γκολ απέναντι στην Ελλάδα το 2004. Τι αναμνήσεις έχεις από εκείνη τη διοργάνωση;

«Φυσικά θυμάμαι το Euro και το παιχνίδι με την Ελλάδα, καθώς σκόραρα και τα ματς που έχεις βάλει γκολ δεν τα ξεχνάς. Αυτό που μάθαμε και θυμόμαστε από τότε είναι ότι μια ομάδα που δεν είναι φαβορί μπορεί να κερδίσει μια μεγάλη διοργάνωση. Πάντα περιμένουμε την έκπληξη από τότε και γι' αυτό μας αρέσει το ποδόσφαιρο, γιατί είναι ένα απρόβλεπτο άθλημα και κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Euro ή το Μουντιάλ. Φυσικά, είναι πιο δύσκολο στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και πάλι περιμένουμε εκπλήξεις».

Ποια ομάδα μπορεί να γίνει η "Ελλάδα" του Μουντιάλ 2018;

«Υπάρχoυν αρκετές ομάδες, ίσως το Βέλγιο. Όχι η Ισλανδία, γιατί ήταν έκπληξη την προηγούμενη φορά και πλέον όλοι θα την περιμένουν. Υπάρχουν και μερικές ακόμα που έχω στο μυαλό μου, αλλά θα δούμε στην πορεία».

Μετά την νίκη σας επί της Ελλάδας, περίμενες ότι μπορεί να πάει τελικό και να πάρει το Euro;

«Φυσικά και δεν το περίμενα, κανείς δεν το περίμενε».

Πώς το εξηγείς ποδοσφαιρικά; Ποιο ήταν το μυστικό τους;

«Οργάνωση, πειθαρχία και... πίστη! Όταν πιστεύεις πολύ, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα!».

Ποιες ομάδες θεωρείς φαβορί για το Μουντιάλ;

«Την Ισπανία, την Βραζιλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία».

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα