Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Πορτογαλία 1-0: Ιστορικοί Αφρικανοί έστειλαν σπίτι την ομάδα του Κριστιάνο και «πέταξαν» στους «4» (vid)

Ιάσονας Θεριός

bet365

Το έκανε κι αυτό το σπουδαίο Μαρόκο! Τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» με τη νίκη τους με 1-0 απέναντι στην Πορτογαλία έγιναν η πρώτη αφρικανική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά του Μουντιάλ και διέλυσαν το last dance του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το Μαροκό έγραψε ιστορία και συνέχισε το παραμύθι του στο Μουντιάλ! Η ομάδα του Ρεγκραγκί επικράτησε της Πορτογαλίας με 1-0 χάρη στο γκολ του Εν-Νεσίρι και έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που καταφέρνει να «σκαρφαλώσει» το βουνό των ημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βάζοντας τέλος στο όνειρο του Κριστιάνο Ρονάλντο για κατάκτηση του χρυσού τροπαίου.

Ανούσια Πορτογαλία, προβάδισμα για το Μαρόκο με Εν Νεσίρι

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τα βλέμματα στραμμένα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, που για δεύτερο διαδοχικό ματς έμεινε στον πάγκο, και με χαμηλό ρυθμό . Οι δύο ομάδες απείλησαν νωρίς με τις κεφαλιές του Ζοάο Φέλιξ και του Εν-Νεσίρι αλλά δεν κατάφεραν να βρούν δίχτυα.

Η Πορτογαλία μπορεί να κυκλοφορούσε με άνεση την μπάλα μέχρι το τελευταίο τρίτο του γηπέδου αλλά οι οργανωμένες αμυντικές γραμμές του Μαρόκου δεν της επέτρεπαν να απειλήσει σε ροή παιχνιδιού, πέρα από ένα σουτ του Φέλιξ που κόντραρε και λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Μπόνο. Με συγκέντρωση και σωστές αλληλοκαλύψεις οι Αφρικανοί περιόρισαν την ομάδα του Σάντος και σταδιακά έδειξαν πως μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι, σπάζοντας την πίεση των Πορτογάλων και παίζοντας άμεσα.

Κάπως έτσι, προειδοποίησαν στο 35'. Ο Ατιά-Αλά έκανε τη σέντρα από τα αριστερά αλλά το σουτ του Αμαλάχ από καλή θέση εντός περιοχής αστόχησε. Επτά λεπτά αργότερα, ο άλλοτε μπακ του Βόλου βρέθηκε και πάλι ψηλά στο γήπεδο, γέμισε και ο Εν-Νεσίρι με τρομερό άλμα και κεφαλιά εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Κόστα, κάνοντας το 1-0.

Η ομάδα του Σάντος, έβγαλε αντίδραση άμεσα και προσπάθησε να ισοφαρίσει. Στο 45' μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά αλλά η σέντρα-σουτ του Φερνάντες από πλάγια σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπόνο. Οι Αφρικανοί πάντως, πλησίασαν και στο δεύτερο γκολ αλλά μετά από αντεπίθεση ο Ατιά-Αλά δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα με σουτ εντός περιοχής.

Ο Ρονάλντο δεν έγινε σωτήρας και το Μαρόκο έγραψε ιστορία

Οι Αφρικανοί, στο 48', βρήκαν την πρώτη καλή στιγμή του δεύτερου μέρους, με τον Κόστα όμως να μην αιφνιδιάζεται από την επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ του Ζίγιεχ. Η Πορτογαλία ωστόσο είχε μπει με διάθεση να πιέσει και να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης. Για αυτό άλλωστε, πέρασε στο ματς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 51ο λεπτό. Στο 58', οι Ίβηρες «άγγιξαν» το 1-1 αλλά η κεφαλιά του Γκονσάλο Ράμος μετά από σέντρα του Μπρούνο πέρασε άουτ.

Στο 64', έγινε επικίνδυνος και ο ίδιος ο μέσος της Γιουνάιτεντ, που έπιασε τρομερό σουτ από το ύψος της περιοχής αλλά είδε την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο. Όσο κυλούσε ο χρόνος το Μαρόκο έδειχνε να κλείνεται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή του, με την Πορτογαλία να ψάχνει επίμονα το γκολ. Η ομάδα του Ρεγκραγκί πάντως, άντεχε και μετά το ξέσπασμα του αντιπάλου της στο πρώτο 20λεπτο του δεύτερου ημιχρόνου είχε καταφέρει να φράξει τους διαδρόμους.

Η Πορτογαλία απείλησε ξανά στο 82', όταν ο Μπόνο με υπερπροσπάθεια είπε «όχι» σε τρομερό σουτ του Φέλιξ εκτός περιοχής από σπάσιμο του Κριστιάνο, που σε αυτό το σημείο κατάφερε για πρώτη φορά να γίνει επιδραστικός για την ομάδα του. Ο 38χρονος σταρ μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στη λύτρωση αλλά ο Μπόνο και πάλι στο 90+1' είπε «όχι» στο τελείωμά του μέσα από την περιοχή. Λίγο πριν το τέλος, ο Σεντιρά που είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς, βλέποντας δύο κίτρινες άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Το Μαρόκο έχασε τρομερή ευκαιρία στο 90+6' να «κλειδώσει» το ματς με τετ α τετ του Αμπουκλάλ. Στο τελικό σφύριγμα όμως, τα πάντα ξεχάστηκαν. Η εικόνα των ευτυχισμένων Μαροκινών που μόλις είχαν γράψει ιστορία και αυτή του δακρυσμένου Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αυτή που «έκλεισε» το παιχνίδι και πιθανότατα το μουντιαλικό κεφάλαιο της καριέρας ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή.

MVP: Ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι έγινε ο σκόρερ του πιο σημαντικού γκολ στην ιστορία της χώρας του, ενώ προβλημάτισε και ήταν αισθητός στην άμυνα της Πορτογαλίας για όση διάρκεια βρέθηκε στο χορτάρι.

Στο ύψος του: Καθοριστικός ο Σοφιάν Άμραμπατ με τρομερή παρουσία στον χώρο του κέντρου για ακόμη ένα ματς. Εξαιρετικός και ο Μπόνο που είχε καλές επεμβάσεις και έγινε ο πρώτος Αφρικανός τερματοφύλακας με τρία clean sheet σε ένα Μουντιάλ.

Αδύναμος κρίκος: Για τα δεδομένα τού, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και έγινε μέρος του παιχνιδιού για πρώτη φορά στο 82'. Βέβαια, ίσως το γενικότερο πλάνο του Σάντος να μη βοήθησε τόσο την ομάδα του.

Η γκάφα: Ο Ντιόγκο Κόστα έκανε σοβαρό λάθος, την κακή έξοδο, στη φάση που εν τέλει έκρινε το παιχνίδι.

Το στραγάλι: Πολλά τα παράπονα των Πορτογάλων από τον Τέγιο, που όμως έκανε καλό παιχνίδι και διαχειρίστηκε σωστά την ένταση.

Το ταμείο του Gazzetta: Το Μαρόκο έγραψε ιστορία και αυτόματα έγινε ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σκληρό τέλος για την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αν και οι Αφρικανοί ήταν αυτοί που άξιζαν την πρόκριση.

Μαρόκο: Μπόνο, Ατιά-Αλά, Σαϊς (57' Νταρί), Ελ Γιαμίκ, Χακίμι, Άμραμπατ, Αμαλάχ (65' Σεντιρά), Ουναχί, Μπουφάλ, Ζίγιεχ, Εν-Νεσίρι (65' Μπενούν)

Πορτογαλία: Κόστα, Ντάλοτ, Πέπε, Ντίας, Γκερέρο, Νέβες (51' Ρονάλντο), Σίλβα, Οτάβιο (69' Βιτίνια), Φερνάντες, Ράμος (69' Λεάο), Φέλιξ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα