Μουντιάλ 2022, Ιαπωνία - Κροατία 1-3 πεν. (1-1 κ.δ.): O ήρωας Λιβάκοβιτς έπιασε τρία πέναλτι και έστειλε τη Χρβάτσκα στα προημιτελικά!

Βασίλης Μπαλατσός

bet365

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι η Κροατία και η Ιαπωνία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, διεκδίκησαν το εισιτήριο για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ στα πέναλτι και η Χρβάτσκα με ήρωα τον τερμάτοφυλακα Ντομινίκ Λιβάκοβιτς προκρίθηκε στην επόμενη φάση (3-1).

Πρόκριση θρίλερ για την Κροατία! Στο πρώτο νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ που δεν ολοκληρώθηκε στην κανονική διάρκεια, η Χρβάτσκα και η Ιαπωνία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 σε 120 λεπτά παιχνιδιού, οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο φοβερός τερματοφύλακας της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς, Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε την εθνική του στα προημιτελικά (3-1). Με τον νικητή του Βραζιλία - Νότια Κορέα στους «8» οι Κροάτες.

«Ροντέο» και προβάδισμα με Μαεντά

Η Ιαπωνία είχε την πρώτη ευκαιρία του ματς στο 2'. Μετά από πλασαριστή εκτέλεση κόρνερ, ο Ίτο έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Τανιγκούτσι πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε. Στο 8΄ η Κροατία έφτασε μια «ανάσα» από το γκολ. Εύκολο λάθος του Τομιγιάσου, ο Πέρισιτς έκλεψε, πάτησε περιοχή, πλάσαρε αλλά τον νίκησε ο Γκόντα και εν συνεχεία ο Πέτκοβιτς που πήρε το ριμπάουντ κλείστηκε από τέσσερις αντιπάλους και δεν κατάφερε να τελειώσει τη φάση

Στο 12' οι Ιάπωνες «απάντησαν» με δική τους μεγάλη ευκαιρία. Γύρισμα του Ίτο από τα δεξιά, Μαέντα και Ναγκατόμο έκαναν προβολή αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν τη μπάλα και να τη στείλουν προς την εστία. Οι Κροάτες είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού αλλά οι Ασιάτες ήταν εξαιρετικά οργανωμένοι. Στο 25' μετά από φανταστική μπαλιά του Γκβάρντιολ, ο Πέτκοβιτς έφυγε στην πλάτη της άμυνας, πάτησε περιοχή αλλά ο Τομιγιάσου πρόλαβε και τον έκοψε.

Οι Σαμουράι... προειδοποίησαν στο 40' όταν ο Καμάντα άδειασε τον Μπρόζοβιτς πλάσαρε από διαγώνια θέση μέσα από την περιοχή αλλά αστόχησε και εν τέλει «χτύπησε» στο 43'. Οι Ιάπωνες κέρδισαν κόρνερ, το εκτέλεσαν ξανά πλασαριστά, σέντρα του Ντοάν, κεφαλιά του Τανιγκούτσι και ο Μαέντα εξ επαφής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η φάση πέρασε από το «μικροσκόπιο» του VAR, όμως ο Τανιγκούτσι δεν ήταν οφσάιντ για... χιλιοστά.

Ο Πέρισιτς έδωσε τη λύση

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κροάτες ήταν κατά κράτος ανώτεροι και είχαν την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 55'. Ο Γιουράνοβιτς έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα δεξια και ο Ιβάν Πέρισιτς με φανταστική κεφαλιά έκανε το 1-1. Ο Κροάτης εξτρέμ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Χρβάτσκα στο δεύτερο μέρος.

Δυο λεπτά μετά το γκολ του Πέρισιτς η Ιαπωνία έφτασε κοντά στην ισοφάριση όταν ο Έντο σούταρε δυνατά εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και ο Λιβάκοβιτς έβγαλε με δυσκολία σε κόρνερ. Στο 63' ο Λούκα Μόντριτς έπιασε φανταστικό βολέ εκτός περιοχής με το εξωτερικό αλλά ο Γκόντα στέρησε ένα φανταστικό γκολ. Στο 66' απείλησε ο Μπούντιμιρ με κεφαλιά μετά από σέντρα του Κράμαριτς αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

«Καθάρισε» ο Λιβάκοβιτς

Όσο κυλούσε η ώρα ο ρυθμός έπεφτε και οι δυο ομάδες συμβιβάστηκαν στο ενδεχόμενο της παράτασης. Στο έξτρα ημίωρο καμία από τις δυο ομάδες δεν πήρε ρίσκα και το ματς πήγε στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Ήρωας στη «ρώσικη ρουλέτα» αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της Χρβάτσκα, Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, ο οποίος απέκρουσε τρεις εκτελέσεις πέναλτι των Ασιατών! Ο κίπερ της Ντιναμό Ζάγκρεμπι νίκησε τους Μιναμίνο, Μιτόμα και Γιοσίντα και χάρισε την πρόκριση στην χώρα του. Οι Κροάτες ευστόχησαν σε 3/4 πέναλτι που εκτέλεσαν, με τον Μάρκο Λιβάια να είναι ο μοναδικός που αστόχησε.

Η διαδικασία των πέναλτι:

  • Μιναμίνο - απόκρουση
  • Βλάσιτς 0-1
  • Μιτόμα - απόκρουση
  • Μπρόζοβιτς - 0-2
  • Ασάνο 1-2
  • Λιβάγια - δοκάρι
  • Γιοσίντα - απόκρουση
  • Πάσαλιτς - 1-3

MVP: Ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας απέκρουσε τρία από τα τέσσερα πέναλτι των Ιαπώνων στη «Ρώσικη Ρουλέτα» και ήταν εξαιρετικός και στα 120 λεπτά του παιχνιδιού.

Στο ύψος του: Ο Ιβάν Πέρισιτς έκανε ένα φανταστικό παιχνίδι. Ακούραστος από τα αριστερά, κατάπιε πολλά χιλιόμετρα, δημιούργησε πολλά ρήγματα και με φανταστική κεφαλιά ισοφάρισε. Αν δεν ήταν ο διεθνής εξτρέμ της Τότεναμ ίσως η Χρβάτσκα να μην μπορούσε να δικεδικήσει την τύχη της στα πέναλτι...

Στραγάλι: Ακόμα μια καλή διαιτησία από τον Ισμαήλ Ελφάθ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Είχε σωστές αποφάσεις και δεν σφυρούσε εύκολα φάουλ για να σπάσει τον ρυθμό. Υπήρχαν δυο πτώσεις Κροατών στην περιοχή της Ιαπωνίας αλλά έπραξε σωστά και άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί.

Ταμείο του Gazzetta: Το ζευγάρι ήταν απόλυτα ισορροπημένο, οποιαδήποτε από τις δυο ομάδες θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση και ήταν δίκαιο ότι το ματς κατέληξε στα πέναλι. Η Κροατία πήρε τον πρόκριση χάρη στον φανταστικό της τερματοφύλακα και η Ιαπωνία αποχωρεί από το τουρνουά με το κεφάλι ψηλά.

Ιαπωνία: Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Έντο, Μορίτα (106' Νακάτα), Ναγκατόμο (64' Μιτόμα), Ντόαν (87' Μιναμίνο), Μαέντα (64' Ασάνο), Καμάντα (75' Σακάι)

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς, Μόντριτς (99' Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (99' Βλάσιτς), Κράμαριτς (68' Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62' Μπούντιμιρ (106' Λιβάγια), Πέρισιτς (106' Όρσιτς)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα