Μουντιάλ 2022: Tώρα είναι των φαβορί η ώρα, έστω και με τάσεις αυτοκτονίας

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μουντιάλ 2022: Tώρα είναι των φαβορί η ώρα, έστω και με τάσεις αυτοκτονίας

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις προκρίσεις με στοιχεία «θρίλερ» της Ολλανδίας και της Αργεντινής και τη συμπεριφορά των φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των «μικρών» στη φάση των «16».

Είχε απίστευτες τάσεις αυτοκτονίας σήμερα η Αργεντινή. Σαν να... ήθελε να το πάει το ματς στην παράταση βρε αδερφέ! Τα δύσκολα τα είχε περάσει στο πρώτο ημίχρονο, όταν έμοιαζε στεγνή από ιδέες χωρίς τον δαντελένιο Ντι Μαρία, με περικυκλωμένο Μέσι και με τον Χούλιο Αλβαρες... εκτός ματς. Παρά τη σούπερ απόδοση του Ντε Πολ και του Εντσο Φερνάντες, παρά την καλύτερη εμφάνιση του πληθωρικού σήμερα Μακ Αλιστερ. Κι όταν τα πέρασε τα δύσκολα με τη γκολάρα του Μέσι και της ήρθαν τα ακόμα πιο εύκολα με το 2-0 στο 57΄ από τον Χούλιο Αλβαρες μετά από... ασίστ – γκάφα του κίπερ Μάθιου Ράιαν ως αποτέλεσμα της πίεσης του θαυμάσιου και πάλι Ντε Πολ, το... άφησε το ματς! Είχε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά δεν πίεζε για τρίτο γκολ. Δεν πρέσαρε όπως στο πρώτο μέρος. Κι ίσως εδώ που τα λέμε να είναι και απολύτως κατανοητό αυτό, δεδομένου ότι οι Αυστραλοί δεν... προϊδέαζαν για σαματά. Στο ποδόσφαιρο, όμως, το σενάριο γράφεται live. Οχι εκ των προτέρων..

Απίθανο αυτογκόλ στο 77' (σουτ του Γκουντγουϊν, η μπάλα στο χέρι του Ενζο Φερνάντες και... μέσα), εκπληκτικό σλάλομ του «σκιέρ» Μπέιτς που σταματά από το «τάκλιν θανάτου» του Φερνάντες στο 81' για το 2-2, απίθανες ευκαιρίες του Λαουτάρο Μαρτίνες στις καθυστερήσεις από ισάριθμες έξοχες ενέργειες και «πάρε – βάλε» ασίστ του μικρού μάγου... Τι απέμενε για να ολοκληρωθεί το σενάριο που όλοι βλέπαμε ότι... κάπως θα έρθει; Η ισοφάριση των Αυστραλών! Kι έρχεται ένας 18χρονος γεννημένος στο Χαρτούμ. Ο Σουδανός Γκαράνγκ Κουόλ (με γονείς μετανάστες στη Viktoria) o oποίος πριν από λίγες μέρες υπέγραψε από τους Central Coast Mariners της Αυστραλίας στη Νιουκάστλ των πετροδόλαρων! Στο 90' +7' μετά από διαδοχικές γκάφες των Αργεντινών αμυντικών! Ευτυχώς για εκατομμύρια Αργεντινούς και οπαδούς της Αργεντινής στην υφήλιο, o Εμιλιάνο Μαρτίνες της Αστον Βίλα τον είχε «διαβάσει» τον πιτσιρικά. Και κάπως έτσι, αντί όλοι οι παίκτες της Αργεντινής να πάνε για αγκαλιές στον Μέσι που βρήκε την τρύπα για να ξεκλειδώσει το «πούλμαν» και εν συνεχεία μοίραζε αναξιοποίητες ασίστ, έπεσαν πάνω στον τερματοφύλακά τους. Λογικό! Και σωστό! Και απoλύτως ποδοσφαιρικό, διότι έτσι είναι αυτά. Αν δεν τα βάλεις, μπορεί να το φας. Ακόμα και από παίκτες παγκοσμίως άγνωστους!

Η νίκη των Ολλανδών το απόγευμα μοιάζει πιο εύκολη. Και ήταν. Οχι πως δεν θα μπορούσαν να την «πατήσουν» από τα... Αμερικανάκια. Και στο 3', όταν ο παντελώς άγνωστος Αντρις Νόπερτ της Χερενφέιν είπε όχι στον Πούλισικ (για το 0-1) και στο 42' όταν απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Γουεά (αποτρέποντας το 1-1), οι Ολλανδοί στάθηκαν στο ύψος τους χάρη στον πανύψηλο κίπερ τους που έκανε σ' αυτό το Μουντιάλ ντεμπούτο με τους Οράνιε και θα είναι... είδηση αν δεν πάρει μεταγραφή στα 28 του. Ακόμα και μετά το 2-0 κινδύνευσαν, αλλά στο 50' ο Γκάκπο απέκρουσε επί της γραμμής, αποσοβώντας το 2-1 σε κεφαλιά του Ζίμερμαν. Αν είχαν μειώσει τόσο νωρίς θα είχαν βάλει δύσκολα στους Ολλανδούς, οι οποίοι αυτή τη φορά δεν πήραν το παιχνίδι χάρη στην αμυντική τους διαύγεια και την ανασταλτική τους αποτελεσματικότητα, αλλά χάρη στην εκπληκτική βραδιά του Ντένζελ Ντούμφρις.

Δυο ασίστ «φωτοτυπία» σε Ντεπάι και Μπλιντ, δυο γκολ «φωτοτυπία» και καθοριστικό 3-1 μόλις πέντε λεπτά μετά το 2-1 των Αμερικανών σε «περίεργο» timing για τους Ολλανδούς που τελείως αναπάντεχα βρέθηκαν υπό πίεση, τι άλλο να κάνει ένας full back σ' ένα παιχνίδι; Ο πρώην αμυντικός των Σπάρτα Ρότερνταμ, Χερενφέιν (κι αυτός!) και PSV είναι μάλλον πιο αποτελεσματικός σ' αυτό το ρόλο (που έχει και στο 3-5-2 του Ινζάγκι στην Ιντερ, μπροστά από τον Σκρίνιαρ), τον οποίο είχε και στο Euro 2020 επί Ντε Μπουρ – Μτε Μπερ, όταν συστήθηκε στο ευρύ κοινό. Εκείνη η Ολλανδία, όμως, δεν είχε τον Φαν Ντάικ. Ούτε τον Φαν Χάαλ που εμπιστεύτηκε τον Γκάκπο για βασικό, τον Ακε και τον 21χρονο Τίμπερ του Αγιαξ στην άμυνα (αντί Ντε Λιχτ – Μπλιντ στο Euro) και έχει πια πανέτοιμο τον επιπόλαιο και ατομιστή, αλλά και σούπερ σκόρερ Ντεπάι.

Ο Κλάασεν, βέβαια, δεν είναι «Βαϊνάλντουμ στα καλά του». Και ο εκάστοτε παρτενέρ του Ντε Γιονγκ (Ντε Ρόον - Κουπμάινερς) είναι... πέντε ορόφους κάτω από τον Ντάβιντς και τον Ζέεντορφ. Μην πούμε και από τον... Φαν Μπόμελ. Ομως αυτή η Ολλανδία μπορεί να την αποκλείσει την Αργεντινή, αν φανεί πιο ψύχραιμη από την αντίπαλό της όταν η μπάλα φτάνει στη μεγάλη περιοχή της.

Σε κάθε περίπτωση, η φάση των «16» είναι αυτή του μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Η φάση των φαβορί. Οποιος «μικρός» προχωρήσει στους «8» μπορεί να φτάσει μέχρι και τον τελικό. Ομως... sorry, αλλά είναι δύσκολο να προκριθεί έστω και ένας «μικρός». Μάνι – μάνι έχουμε ήδη Ολλανδία – Αργεντινή και αύριο αν δεν γίνει κάποιο πατατράκ Αγγλία – Γαλλία. Και μετά θα περιμένουμε για Βραζιλία – Κροατία και Ισπανία – Πορτογαλία. Αν και για τους Ιβηρες έχουμε τις αμφιβολίες μας...

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...