Μουντιάλ 2022: Όταν η ιδιοφυία του Μπέργκαμπ λύγισε την Αργεντινή του Αλμέιδα

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022: Όταν η ιδιοφυία του Μπέργκαμπ λύγισε την Αργεντινή του Αλμέιδα

bet365

Αργεντινή και Ολλανδία μετρούν αντίστροφα για τη μάχη τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ και το Gazzetta ταξιδεύει 24 χρόνια πίσω, τότε που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε στη μαγεία του Ντένις Μπέργκαμπ!

Πέρασαν 24 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το ιστορικό τους ραντεβού για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε που ο χρόνος σταμάτησε και η μπάλα υπάκουσε σε ένα και μόνο νεύμα του Ντένις Μπέργκαμπ. Αργεντινή και Ολλανδία ανταμώνουν ξανά σε προημιτελικά Μουντιάλ και το Gazzetta ανασύρει στη μνήμη εκείνον τον μεταξύ τους αγώνα που ήταν προορισμένος να χαραχθεί μια για πάντα στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Αυτή τη φορά θα είναι μια μάχη μεταξύ του Μέσι και του Φαν Ντάικ, του Λαουτάρο και του Ντε Γιονγκ, του Ντι Μαρία και του Ντε Λίχτ. Τότε ωστόσο οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί. Από τη μια πλευρά η Ολλανδία των αδερφών Ντε Μπουρ, του Σταμ, του Φαν Ντε Σαρ, του Ντάβιντς, του Κλάιφερτ του Μπέργκαμπ και από την άλλη η Αργεντινή του Μπατιστούτα, του Βερόν, του Σιμεόνε, αλλά και των δυο... κιτρινόμαυρων πλέον ως μέλη του τεχνικού επιτελείου της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα και Κάρλος Ρόα.

Μια συναστρία και συνάμα ένας λαμπερός πόλεμος που διεξήχθη στο χορτάρι του «Βελοντρόμ», ο οποίος στο μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκε στην ισορροπία. Παρά το προβάδισμα άλλωστε που απέκτησαν από νωρίς οι Ολλανδοί χάρη στο γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ (12΄), η Αλμπισελέστε κατάφερε να απαντήσει άμεσα με τον Λόπεζ (17΄). Πολλοί σε εκείνο το σημείο πίστεψαν πως μπροστά τους θα ξεδιπλωνόταν ένας.... χορός από γκολ, όμως η αλήθεια είναι πως στη συνέχεια η κάνουλα στέρεψε. Η αναμέτρηση μετατράπηκε σε μια παρτίδα σκάκι, με τα νεύρα προς το φινάλε να θολώνουν την κρίση των παικτών. Μόνο τυχαίες δεν ήταν άλλωστε οι αποβολές των Νιούμαν (76΄) και Ορτέγκα (87΄) καθώς το ματς πλησίαζε προς την ολοκλήρωση των 90 λεπτών και χτυπούσε την «πόρτα»του έξτρα χρόνου.

Μερικά λεπτά ωστόσο πριν από το τελικό σφύριγμα γράφτηκε ιστορία! Πρόκειται για μια από εκείνες τις στιγμές που αναγκάζουν τον χρόνο να παγώσει και τους κονδυλοφόρους να βουτήξουν στο μελάνι για να αποτυπώσουν με κάποιο τρόπο ένα παράδειγμα ατόφιας μαγείας. Έπειτα από βαθιά μπαλιά του Φρανκ Ντε Μπουρ στην πλάτη της Αργεντίνικης άμυνας, ο Ντένις Μπέγκαρμπ δάμασε τη μπάλα και με ένα του νεύμα την ανάγκασε να χορέψει στα πόδια του.

Με το πιο χαρακτηριστικό κοντρόλ στην ιστορία του αθλήματος και με κοφτή ντρίμπλα που... εξαφάνισε από τον φόντο τον Αγιάλα, ο Ολλανδός βρέθηκε κατά μέτωπό με την εστία, προτού ολοκληρώσει ιδανικά τη φάση γράφοντας το καθοριστικό 2-1 δευτερόλεπτα πριν από τη συμπλήρωση των 90.

Μια εικόνα, μια στιγμή, ένα κεφάλαιο της ιστορίας που οι δυο λαοί θυμούνται γλαφυρά μέχρι και σήμερα, έστω και αν το ανασύρουν στη μνήμη... υπό διαφορετικές σκοπιές. Και με αυτήν την εικόνα στο μυαλό οι περισσότεροι σε Ολλανδία και Αργεντινή θα κάτσουν να παρακολουθήσουν το νέο τους αντάμωμα, με τους Οράνιε να θέλουν να τιμήσουν το παρελθόν και τους Αργεντίνους να το ξορκίσουν....

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων πίσω στο 1998:

Ολλανδία (Φρανκ Ράικαρντ): Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζιγκερ, Σταμ, Ντε Μπουρ, Νιούμαν, Γιονκ, Ντάβιντς, Ντε Μπουρ, Κοκού, Κλάιφερτ, Μπέργκαμπ

Αργεντινή (Ντάνιελ Πασαρέλα): Ρόα, Σενσίνι, Αγιάλα, Σαμότ, Αλμέιδα, Ορτέγκα, Βερόν, Ζανέτι, Σιμεόνε, Λόπεζ, Μπατιστούτα

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα