Μουντιάλ 2022: Ποιος ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας στη φάση των ομίλων; (poll)

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022: Ποιος ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας στη φάση των ομίλων; (poll)

bet365

Από τον Βόιτσεχ Σέζνι μέχρι τον Τιμπό Κουρτουά, το Gazzetta σας παρουσιάζει τους πέντε καλύτερους γκολκίπερ της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ και σας καλεί να ψηφίσετε τον κορυφαίο!

Ανέκαθεν η θέση του γκολκίπερ ήταν ιδιαίτερη. Ένα μόνο λάθος αρκούσε για να τον ρίξει στην... πυρά της κριτικής, στην «σταύρωση» από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους που θα παραμελούσαν όλες τις υπόλοιπες επεμβάσεις του μπροστά σε μια και μόνο κακή στιγμή.

Πολλές φορές ωστόσο ο τερματοφύλακας μπορεί να αναδειχθεί στον ήρωα, στον απροσπέλαστο κέρβερο που με τα ιδρωμένα γάντια σαν τα δικά του διαμορφωμένα όπλα κρατά όρθια την ομάδα του κόντρα στην πίεση του «εχθρού». Και ποια καλύτερη περίσταση για την ανάδειξη «υπερηρώων» από την κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή;

Το Μουντιάλ άλλωστε έδωσε (και) στους τερματοφύλακες την ευκαιρία να λάμψουν μαζί με τα υπόλοιπα αστέρια και πολλοί εξ αυτών άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά!

Ποιοι όμως ήταν εκείνοι που πραγματικά ξεχώρισαν; Το Gazzetta ρίχνει μια ματιά στους πέντε καλύτερους γκολκίπερ για τη φάση των ομίλων και έπειτα σας παραδίδει τη σκυτάλη για να επιλέξετε με την ψήφο σας τον κορυφαίο!

Βόιτσεχ Σέζνι (Πολωνία)

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμβολή του στην πρόκριση της Πολωνίας στην επόμενη φάση; Ο Βόιτσεχ Σέζνι άλλωστε φρόντισε από νωρίς να δείξει πως βρίσκεται σε κορυφαία κατάσταση για το Μουντιάλ, όμως οι πραγματικές του παραστάσεις σημειώθηκαν στη δεύτερη και τρίτη αγωνιστική αντίστοιχα. Αφού κράτησε το μηδέν στην πρεμιέρα απέναντι στο Μεξικό, ο Σέζνι έδωσε ένα μοναδικό show απέναντι στη Σαουδική Αραβία, η οποία δοκίμασε τα πάντα αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Αποκορύφωμα της τρομακτικής του εμφάνισης η απόκρουση του πέναλτι του Αλ Νταουσαρί και η νέα επέμβαση στην επαναφορά στο τελείωμα του Αλ Μπερίκ! Αποτέλεσμα; Να κρατήσει το μηδέν για δεύτερη σερί αγωνιστική και να συμβάλλει τα μέγιστα στη μοναδική νίκη των Πολωνών στον όμιλο! Λίγες μέρες αργότερα πάντως, ο κίπερ της Γιουβέντους φρόντισε να ξεπεράσει τον εαυτό του με εννέα αποκρούσεις απέναντι στην Αργεντινή (αριθμός ρεκόρ στο Μουντιάλ του Κατάρ), μεταξύ των οποίων και μια στο πέναλτι του Μέσι!

Τιμπό Κουρτουά (Βέλγιο)

Προερχόμενος από μια ασύλληπτη σεζόν κάτω από τα δοκάρια της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Τιμπό Κουρτουά ήταν δεδομένο πως θα αποτελέσει έναν από τους ηγέτες της εθνικής Βελγίου. Και μπορεί τελικά το σύνολο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να αποχαιρέτησε από νωρίς τη διοργάνωση, όμως ο έμπειρος κίπερ έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης. Ξεκίνησε δυναμικά με μια σούπερ εμφάνιση απέναντι στον Καναδά (απέκρουσε και πέναλτι του Ντέιβις) που χάρισε ενδεχομένως ένα άδικο τρίποντο στο Βέλγιο, ενώ έκλεισε με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην Κροατία σε έναν πρώιμο τελικό που έκρινε πρόκριση. Μοναδική κηλίδα στην παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο το γκολ - φάουλ του Σαμπίρι για το Μαρόκο στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, σε μια φάση που o γίγαντας των 200 εκατοστών φέρει σαφώς ευθύνη.

Άντριες Νόπερτ (Ολλανδία)

Πριν από το Μουντιάλ, ελάχιστοι τον είχαν ακούσει. Μέσα από τις εμφανίσεις του στο γήπεδο ωστόσο φρόντισε πλέον το όνομά του να γίνει ξακουστό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο 28χρονος τερματοφύλακας της Χέρενφεν έχει αποδείξει και με το παραπάνω την ποιότητά του στα πρώτα τρία ματς του Μουντιάλ, αποτελώντας τον κύριο λόγο που η Ολλανδία έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στη διοργάνωση. Με σταθερότητα απέναντι σε Εκουαδόρ, Κατάρ και Σενεγάλη στον 1ο όμιλο, ο άπειρος - σε τέτοιο επίπεδο - κίπερ φρόντισε να διαλύσει από νωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε γύρω από το πρόσωπό του μέσα από τις παραστάσεις του στο χόρτο.

Γκιγιέρμο Οτσόα (Μεξικό)

Μουντιάλ χωρίς Οτσόα δεν γίνεται και ο Μεξικανός γκολκίπερ φρόντισε να μας το υπενθυμίσει από νωρίς. Στην πρεμιέρα άλλωστε ο κίπερ της Αμέρικα στάθηκε καταλυτικός για το Μεξικό απέναντι στην Πολωνία, με αποκορύφωμα την απόκρουση στο πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η πρώτη αγωνιστική ωστόσο αποδείχθηκε απλώς... ορεκτικό για τον 37χρονο γκολκίπερ, ο οποίος βρέθηκε στο απόγειο απέναντι στην Αργεντινή. Πάσχιζε σχεδόν μόνος του απέναντι στην λυσσασμένη Αλμπισελέστε, η οποία για ένα ημίχρονο αδυνατούσε να βρει τρόπο για να τον νικήσει. Τελικά τα κατάφερε στο β΄μέρος, με τον Οτσόα να «πέφτει» ηρωικά.

Μοχάμεντ Αλ Οβαΐς (Σαουδική Αραβία)

Το θαύμα της πρεμιέρας οφείλεται σε ένα όνομα που πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ παρέμενε άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ο Μοχάμεντ Αλ Οβαΐς ωστόσο, αν και με βιογραφικό... ανεπαρκές σε αυτό το επίπεδο ως γκολκίπερ της Αλ Χιλάλ, ύψωσε τείχος για τη Σαουδική Αραβία απέναντι στην Αργεντινή, αποτελώντας τον καταλύτη για την πιο ιστορική νίκη στην ιστορία της πατρίδας του (2-1). Με σωρεία επεμβάσεων απέναντι σε όλους τους αστέρες της Αλμπισελέστε κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το όνειρο για τους Σαουδάραβες που στο β΄μέρος βρήκαν την ευκαιρία να βγουν από το καβούκι τους και να πάρουν τη νίκη με ανατροπή. Επέδειξε σταθερότητα επίσης και απέναντι σε Πολωνία - Μεξικό στα ματς που ακολούθησαν, όμως η μνημειώδης εμφάνισή του κόντρα στην Αργεντινή είναι δεδομένο πως θα μείνει χαραγμένη για πολλά χρόνια στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα