Μουντιάλ 2022: Ο «έλεγχος» των 13 «Ελλήνων» στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Μουντιάλ 2022: Ο «έλεγχος» των 13 «Ελλήνων» στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ (vids)

bet365

Οι Ινμπόμ Χουάνγκ, Ουί Τζο, Σισέ, Σιμάνσκι, Βίντα συνεχίζουν στα νοκ-άουτ, ενώ ο πρώτος είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της Νοτίου Κορέας και ο τρίτος κομβικότατος για τη Σενεγάλη. Οι Ζίβκοβιτς, Πινέδα πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και Χατζισαφί, Μοχαμάντι κέρδισαν τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλης της υφηλίου.

Ολοκληρώθηκε χθες (2/12) η φάση των ομίλων του Μουντιάλ και πολλοί λένε πως «από σήμερα ξεκινά η διοργάνωση». Η ουσία όμως είναι πως είδαμε πολλά «χορταστικά» ματς, κάποιες προκρίσεις κρίθηκαν στο γκολ και σε ορισμένους ομίλους τα πάντα άλλαζαν ανά πέντε λεπτά. Ολα τα παραπάνω «μεταφράζονται» πως μπαίνουμε στα νοκ άουτ με υψηλές προσδοκίες, αφού ο πήχης έχει ήδη μπει ψηλά.

Στη φάση των «16» το ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει πέντε «εκπροσώπους», καθώς η Νότιος Κορέα των Ινμπόμ Χουάνγκ και Ουί Τζο θα αντιμετώπισει τη Βραζιλία, η Σενεγάλη του Πάπε Αμπού Σισέ την Αγγλία, η Πολωνία του Νταμιάν Σιμάνσκι την Γαλλία και η Κροατία του Ντομαγκόι Βίντα την Ιαπωνία.

Μάλιστα οι Ινμπόμ και Σισέ του Ολυμπιακού είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προκρίσεις των ομάδων τους, ενώ την ίδια στιγμή και άλλοι «δικοί» μας παίκτες, δηλαδή ποδοσφαιριστές που παίζουν στη Super League, ξεχώρισαν στην group stage.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ήταν εκ των κορυφαίων της Σερβίας, οι Νίκολας Ενκουλού, Πιέρ Κουντέ το «πάλεψαν» (πολύ) με το Καμερούν, ο Ουαζντί Κεσχρίντα ήταν βασικός στο ιστορικό 1-0 της Τυνησίας επί της Γαλλίας, ενώ για το Μεξικό δύναται να ειπωθεί πως εάν ο Ορμπελίν Πινέδα έπαιρνε περισσότερο χρόνο συμμετοχής τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έμενε εκτός νυμφώνος.

Την ίδια στιγμή μία ξεχωριστή κατηγορία μόνοι τους απαρτίζουν οι Εχσάν Χατζισαφί, Μιλάντ Μοχαμάντι και όλοι οι παίκτες του Ιράν, όχι μόνο επειδή διεκδίκησαν μέχρι το φινάλε ένα «εισιτήριο» για την επόμενη φάση αλλά και γιατί με την εκτός γηπέδου στάση/συμπεριφορά τους έστειλαν ένα «ηχηρό μήνυμα» κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ας δούμε λοιπόν τα πεπραγμένα των 13 παικτών της μεγάλης μας κατηγορίας στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Ινμπόμ Χουάνγκ, Ουί Τζο (Ν. Κορέα)

Στους «16» του Μουντιάλ συνεχίζει η Νοτίο Κορέα του έντονου «ερυθρόλευκου» χρώματος, καθώς οι Ινμπόμ Χουάνγκ, Ουί Τζο και η... παρέα τους τερμάτισαν στη 2η θέση του ομίλου τους και θα αναζητήσουν το δικαίωμα στο όνειρο κόντρα στη Βραζιλία.

Ο 26χρονος κεντρικός χαφ του Ολυμπιακού ήταν η «κολόνα» της μεσαίας γραμμής του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος (εννοείται συνεχώς starter) και έκανε πάρα πολύ καλό τουρνουά, ενώ δεν είναι τυχαίο πως μετά και τη συμπλήρωση της 2ης αγωνιστικής της προηγούμενης φάσης μόνο ο Κίλιαν Εμπαμπέ ήταν περισσότερο «παραγωγικός» από εκείνον, με γνώμονα του σε πόσες τελικές ή ευρύτερες επικίνδυνες επιθέσεις συμμετείχε.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί τόσο ως κλασικό «εξάρι» όσο και εσωτερικός δεξιά ή αριστερά, δείγμα πως μπορεί να προσφέρει πολλά και ευρύτερα βλέπει τις ποδοσφαιρικές του... μετοχές να «εκτοξεύονται».

Ο 30χρονος φορ από την πλευρά του ήταν βασικός στην πρεμιέρα κόντρα στην Ουρουγουάη και έπαιξε ως αλλαγή στα ματς με Γκάνα και Πορτογαλία. Δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, αν και απώλεσε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει στο 34' του αγώνα με την Σελέστε που τελικά έληξε 0-0.

Πάπε Αμπού Σισέ (Σενεγάλη)

Το «εισιτήριο» για τη φάση των «16» πήρε η Σενεγάλη και αυτόματα ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού συνεχίζει το... ταξίδι του στον μαγικό κόσμο του Μουντιάλ. Ο 27χρονος έπαιξε και στα τρία ματς του group (σε όλα ως αριστερός στόπερ), καθώς ήταν βασικός και εκ των κορυφαίων της ομάδας του σε εκείνο με την Ολλανδία και ήρθε από τον πάγκο κόντρα σε Κατάρ, Εκουαδόρ. Το πρόσημο για εκείνον είναι άκρως θετικό και πλέον στον επόμενο γύρο περιμένει τον Χάρι Κέιν και τους υπόλοιπους Αγγλους.

Νταμιάν Σιμάνσκι (Πολωνία)

Σημαδιακό ήταν για τον 27χρονο χαφ της ΑΕΚ το ματς με την Αργεντινή, που ήταν και το τελευταίο της Πολωνίας στη φάση των ομίλων. Το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα πήρε, παρά την ήττα (2-0) που γνώρισε και έστω με δραματικό τρόπο, το «εισιτήριο» για τους «16» και πλέον θα αντιμετωπίσει η Γαλλία στον επόμενο γύρο, ενώ εκείνος ντεμπουτάρισε σε Μουντιάλ αφού αγωνίστηκε τότε ως αλλαγή. Αυτόματα για εκείνον, όπως άλλωστε και για όλους στη χώρα του, συνεχίζεται ένα πολύ όμορφο ταξίδι.

Ντομαγκόι Βίντα (Κροατία)

Την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης πήρε η Κροατία, καθώς τερμάτισε στη 2η θέση του ομίλου της και τώρα θα συγκρουστεί με την Ιαπωνία. Ο στόπερ της ΑΕΚ στάθηκε άτυχος αφού κατά τη διάρκεια των πρώτων αγώνων ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις, έμεινε εκτός από ορισμένες προπονήσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει αγωνιστεί σε κάποιο ματς.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία)

Εκτός επόμενης φάσης έμειναν οι Σέρβοι και εκ των υστέρων δύναται να ειπωθεί πως «πλήρωσαν» τις ανασταλτικές τους αδυναμίες, αφού αθροιστικά δέχθηκαν οκτώ γκολ στα τρία ματς του ομίλου.

Μεσοεπιθετικά όμως... ξεδίπλωσαν τις αρετές τους και ο 26χρονος ακραίος του ΠΑΟΚ ήταν εκ των μεγάλων τους πρωταγωνιστών. Ο Ζίβκοβιτς ξεκίνησε βασικός και στα τρία τους παιχνίδια στο group και μάλιστα τον είδαμε ως επί το πλείστων σε ρόλο δεξιού μπακ-χαφ με τριάδα στα στόπερ.

Δεν είναι τυχαίο πως για όσο διάστημα αγωνίζονταν οι «πλάβι» ήταν στο 0-0 με τη Βραζιλία όπου τελικά ηττήθηκαν (2-0) μετά την αντικατάστασή του, ενώ «έφτιαξε» τα δύο από τα τρία τέρματα της ομάδας του στο 3-3 με το Καμερούν.

Ξέχωρα από τις ασίστ του στον παραπάνω αγώνα για εκατοστά δεν βρήκε δίχτυα στην ήττα (3-2) του φινάλε από την Ελβετία που σήμανε και τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, όταν στο 11' σούταρε μετά από ωραία ατομική του ενέργεια αλλά η μπάλα αποκρούστηκε από το δεξί κάθετο δοκάρι του αντίπαλου πορτιέρε. Ετσι λοιπόν παρότι η Σερβία δεν έκανε νίκη, εκείνος πραγματοποίησε ένα πάρα πολύ καλό τουρνουά.

Ουαζντί Κεσχρίντα (Τυνησία)

Το «πάλεψε» η Τυνησία του 27χρονου δεξιού μπακ, διεκδίκησε την πρόκριση, αλλά τελικά τερμάτισε τρίτη στο group και έτσι δεν συνεχίζει στο Μουντιάλ. Ο ακραίος οπισθοφύλακας του Ατρόμητου έπαιξε και στα τρία ματς του ομίλου, καθώς ήρθε από τον πάγκο κόντρα σε Δανία, Αυστραλία και αγωνίστηκε σε όλο το 1-0 επί της Γαλλίας, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του ποδοσφαίρου της χώρας του.

Μάλιστα στον αγώνα κόντρα στα «καγκουρό»... φλέρταρε με την ασίστ, όταν στο 88' «έκοψε» σε καλή θέση για τον Καζρί που πλάσαρε με τη μία, αλλά μπλόκαρε ο γκολκίπερ Ράιαν.

Νίκολας Ενκουλού, Πιέρ Κουντέ (Καμερούν)

Το «πάλεψαν» τα «αδάμαστα λιοντάρια», στο φινάλε κέρδισαν τη Βραζιλία 1-0 αλλά τελικά δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στους «16» του Μουντιάλ. Οι δύο «εκπρόσωποί» μας μέτρησαν από ισάριθμες εμφανίσεις στη φάση των ομίλων όλες ως βασικοί, ενώ συνυπήρξαν στο 3-3 με τη Σερβία. Οπου μάλιστα αμφότεροι ήταν «μέσα» στο 1-0 του Καστελάτο στο 29', όταν ο Κουντέ εκτέλεσε τότε ένα κόρνερ και ο Ενκουλού πήρε την πρώτη κεφαλιά-ασίστ για τον 27χρονο συμπαίκτη του.

Ο στόπερ του Αρη έπαιξε ως αριστερός στόπερ από την αρχή μέχρι το τέλος τόσο κόντρα στους «πλάβι» όσο και στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Ελβετία, ενώ ο χαφ του Ολυμπιακού ξεκίνησε στον άξονα με αντιπάλους τη Σερβία και τη Βραζιλία, όπου τον είδαμε «6άρι» και εσωτερικό χαφ. Μάλιστα στον πρώτο του αγώνα είχε δύο καλά σουτ που όμως «έβγαλε» ο πορτιέρε Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς.

Εχσάν Χατζισαφί, Μιλάντ Μοχαμάντι (Ιράν)

Στο... παρά ένα απώλεσε το Ιράν την πρόκριση στην επόμενη φάση, καθώς στο φινάλε των ομίλων του αρκούσε να μην ηττηθεί από τις ΗΠΑ ώστε να τερματίσει 2ο αλλά τελικά έχασε 1-0 και έμεινε 3ο. Οι δύο παίκτες της ΑΕΚ ήταν από τις «κολώνες» του, αφού ξεκίνησαν βασικοί και στα τρία παιχνίδια του group, όπου ο μεν Χατζισαφί έπαιξε ως επί το πλείστων κεντρικός χαφ αλλά και μπακ και εξτρέμ, ο δε Μοχαμάντι στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο δεύτερος τραυματίστηκε στον «τελικό» με τους Αμερικανούς, ενώ ο πρώτος που ήταν και αρχηγός είχε ένα επικίνδυνο σουτ στο νικηφόρο 2-0 επί της Ουαλίας και «έφτιαξε» μία καλή φάση (του Γιαχανμπακίς), στο 2-6 της πρεμιέρας από την Αγγλία. Σε αγωνιστικό επίπεδο αμφότεροι τα πήγαν καλά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός του γηπέδου μπορούν να νιώθουν ήδη πρωταθλητές στις καρδιές όλων.

Η εξαιρετική τους στάση απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει στη χώρα τους όπου ο Χατζισαφί ως «κάπτεν» βγήκε και μίλησε δημόσια πριν την πρεμιέρα και αργότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας όλοι οι διεθνείς δεν τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο στο παιχνίδι τους με τα «τρία λιοντάρια», έκαναν τον γύρο του κόσμου και κατέδειξαν τη «δύναμη» του ποδοσφαίρου.

Στο τέλος τους έμεινε η πίκρα του αποκλεισμού αλλά οι δύο «κιτρινόμαυροι», όπως άλλωστε και όλα τα μέλη της αποστολής της πατρίδας τους, κέρδισαν τον σεβασμό μας. «Πρέπει να αποδεχθούμε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή και πως ο λαός μας δεν είναι χαρούμενος. Βρισκόμαστε εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουμε η φωνή του ή δεν πρέπει να τον σεβαστούμε. Οσα έχουμε είναι από αυτούς», ήταν τα συγκινητικά λόγια του Χατζισαφί.

Ορμπελίν Πινέδα (Μεξικό)

Στο... γκολ δεν συνεχίζει το Μεξικό στη διοργάνωση, καθώς στον όμιλο ισοβάθμισε με την Πολωνία άλλα έμεινε 3ο ελέω του goal average και ύστερα από ένα φινάλε που έσπασαν καρδιές. Εκ των υστέρων δύναται να ειπωθεί πως ένας (βασικός) λόγος που συνέβη αυτό ήταν η ελλειπής παρουσία του 26χρονου.

Ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ έπαιξε μόνο στην τελευταία αγωνιστική του group και στο 2-1 επί της Σαουδικής Αραβίας, όπου ξεκίνησε βασικός στον άξονα, ήταν αρκετά καλός και μεταξύ άλλων έβγαλε τέσσερις τελικές εκ των οποίων οι τρεις ήταν αρκετά επικίνδυνες (πλέον χαρακτηριστική εκείνη του 76'). Ομως τελικά η πρόκριση «χάθηκε» και έτσι αποχώρησε πρόωρα από το Κατάρ.

Ντέρεκ Κορνέλιους (Καναδάς)

Τις εντυπώσεις αλλά όχι την ουσία είχε ο Καναδάς στο Μουντιάλ, αφού ναι μεν απέσπασε ορισμένα κολακευτικά λόγια την εικόνα του αλλά αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με τρεις ήττες στον όμιλό του (από Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο). Ο στόπερ του Παναιτωλικού δεν αγωνίστηκε σε κάποιο ματς.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα