Μουντιάλ 2022, Καναδάς - Μαρόκο 1-2: Νίκη πρωτιάς για τους ψυχωμένους Αφρικανούς και πρόκριση στους «16» (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Ποιο Βέλγιο και ποια Κροατία; Το Μαρόκο ολοκλήρωσε την έκπληξη, επικράτησε 2-1 του αποκλεισμένου Καναδά και τερμάτισε πρώτο στον 6ο όμιλο, κλειδώνοντας το εισιτήριο για τους «16» του Μουντιάλ!

Πόσοι άραγε θεωρούσαν «ζωντανό» το Μαρόκο σε έναν όμιλο παρέα με τις υπερδυνάμεις Βέλγιο και Κροατία; Και πόσοι από αυτούς περίμεναν πως οι Αφρικανοί όχι μόνο θα μπουν σφήνα για την πρόκριση, αλλά θα τις άφηναν και τις δυο πίσω τους για να κλειδώσουν μια ανέλπιστη πρωτιά; Όποια κι αν είναι η απάντηση, στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σημασία. Το Μαρόκο άλλωστε φρόντισε να τα βάλει με τις πιθανότητες και να ολοκληρώσει το δικό του «μίνι θαύμα», αφού επικράτησε (και) του αποκλεισμένου Καναδά 2-1 για να σφραγίσει την κορυφή στον 6ο όμιλο και να πετάξει για τις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια.

Φουριόζο το Μαρόκο, γκολ ελπίδας ο Καναδάς

Το Μαρόκο μπορεί ουσιαστικά να έπαιζε για δυο αποτελέσματα απέναντι στον βαθμολογικά αδιάφορο και αποκλεισμένο Καναδά, όμως στο πρώτο μέρος δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα. Οι Αφρικανοί άλλωστε μπήκαν στο ματς με μοναδικό στόχο τη νίκη και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 4΄. Έπειτα από απίθανη γκάφα του Μπόργιαν που έχασε το κοντρόλ και... έστρωσε τη μπάλα στον Ζίγιεχ ενώ παρέμενε εκτός της περιοχής του, ο επιθετικός της Τσέλσι τον έσκαψε με άψογο τελείωμα και άνοιξε το δώρο για το 1-0!

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, με το Μαρόκο να γεμίζει με αυτοπεποίθηση το ντεπόζιτο για να πιέζει ψηλά και να κλέβει συνεχώς μπάλες στο αντίπαλο μισό του γηπέδου. Η άνοδος στον αγωνιστικό χώρο βέβαια την ίδια ώρα άφηνε κενά πίσω, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Καναδά να ισοφαρίσει κόντρα στη ροή, όμως ο Μπιουκάναν αστόχησε με προβολή στο δεύτερο δοκάρι (15΄).

Κι αφού το 1-1 δεν συνέβη ποτέ, το Μαρόκο βρήκε την ευκαιρία να χαλυβδώσει το προβάδισμά του. Έπειτα από υπέροχη βαθιά μπαλιά του Χακίμι στην πλάτη της άμυνας, ο Εν Νεσίρι έμεινε όρθιος στα μαρκαρίσματα και με δυνατό τελείωμα εκτέλεσε τον Μπόργιαν στην κλειστή του γωνία για το 2-0 (23΄). Οι Αφρικανοί πλέον είχαν πάρει για τα καλά τα ηνία, έφτασαν κοντά στο 3-0 σε τελείωμα του Μπουφάλ, όμως μια στιγμή αρκούσε για να επαναφέρει το άγχος και συνάμα την ελπίδα για τους Καναδούς.

Στο 41΄Ο Αντεκούγκμπε έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Αγκέρ βρήκε τη μπάλα και άθελά του την έστειλε στα δίχτυα του Μπόνο που δεν κατάφερε να τη σταματήσει για το 2-1 του Καναδά. Σαν να μην έφτανε αυτό μάλιστα, στις καθυστερήσεις του α΄μέρους ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ.... ακύρωσε το γκολ του Εν Νεσίρι καθώς εμπόδιζε το οπτικό πεδίο του Μπόργιαν από θέση οφσάιντ, διατηρώντας τις ισορροπίες του παιχνιδιού σε άκρως λεπτά επίπεδα.

Άντεξε στην πίεση και κλείδωσε την πρωτιά

Σε αντίθεση πάντως με το πρώτο 45λεπτο, το β΄μέρος άνηκε κατά κύριο λόγο στον Καναδά. Έπειτα από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, οι τυπικά γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, με το Μαρόκο να οχυρώνεται στο δικό του μισό προκειμένου να διασφαλίσει το υπέρ του αποτέλεσμα.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Αφρικανοί, αν και έχασαν τη μπάλα από τα πόδια τους, στο μεγαλύτερο διάστημα κατάφεραν να μην απειληθούν από το σύνολο του Χέρντμαν... με εξαίρεση την απίθανη χαμένη ευκαιρία του 71ου λεπτού. Σε μια φάση όπου ο αειθαλής Χάτσινσον (δεύτερος γηραιότερος που αγωνίζεται σε Μουντιάλ) είδε τη μπάλα να καταλήγει πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και έπειτα στη γραμμή από κεφαλιά του, ενώ στην επαναφορά ο Τζόνστον κατάφερε να αστοχήσει προ κενής εστίας.

Η ανεπανάληπτη ευκαιρία του Καναδά ήχησε σαν... καμπανάκι για το Μαρόκο που αποφάσισε να ανεβάσει ένταση και να απομακρύνει τον αντίπαλο από τα καρέ του. Έτσι κι έγινε, με τους Αφρικανούς να ισορροπούν στα τελευταία λεπτά και να δίνουν ξέφρενο ρυθμό στο παιχνίδι, το οποίο όμως στο φινάλε... στέρεψε από συγκινήσεις. Το τελικό σφύριγμα βρήκε το Μαρόκο να γίνεται η δεύτερη αφρικανική ομάδα που κλειδώνει πρόκριση μετά τη Σενεγάλγ και πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στην επόμενη φάση που θα προκύψει από τον πέμπτο όμιλο.

MVP: Ο Εν Νεσίρι αποδείχθηκε καταλυτικός για το Μαρόκο, γράφοντας το καθοριστικό 2-0 που κλείδωσε ουσιαστικά την πρόκριση. Ο επιθετικός της Σεβίλλης μάλιστα θα μπορούσε να είχε βρει και δεύτερο προσωπικό γκολ, αν το τέρμα του δεν είχε ακυρωθεί στο 45΄για... οφσάιντ του Αγκέρ.

Στο ύψος του: Αν και στο β΄μέρος έπεσε αρκετά σε απόδοση, ο Ζίγιεχ ήταν καθόλα ουσιώδης στη νίκη των Αφρικανών. Φρόντισε άλλωστε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 4΄για να βάλει σε θέση οδηγού την ομάδα του, ενώ για 45 λεπτά ήταν διαρκής πονοκέφαλος για την άμυνα του Καναδά.

Η γκάφα: Την έκανε ο Μπόργιαν στη φάση του 1-0 του Μαρόκου. Ο γκολκίπερ του Καναδά έχασε το κοντρόλ στο χειρότερο δυνατό σημείο και ουσιαστικά έστρωσε τη μπάλα στον επερχόμενο Ζίγιεχ, ο οποίος τον τιμώρησε για να βάλει μπροστά τους Αφρικανούς.

Αδύναμος κρίκος: Ο Αγκέρ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να διατηρήσει το σκορ σε εύθραυστα επίπεδα. Αρχικά στο 40΄έβαλε άσχημα το πόδι του στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 2-1 του Καναδά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακύρωσε το γκολ του Εν Νεσίρι καθώς παρεμπόδισε τον Μπόργιαν από θέση οφσάιντ.

Το Στραγάλι: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Βραζιλιάνου Κλάους, ο οποίος πέρασε «αόρατος» για 90 λεπτά. Ορθώς ακύρωσε το γκολ του Εν Νεσίρι στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους για επιρροή του εκτεθειμένου Αγκέρ που παρεμπόδιζε τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Το ταμείο του Gazzetta: Το Μαρόκο δεν έπεσε στην παγίδα των δυο αποτελεσμάτων και μπήκε στο α΄μέρος με το μαχαίρι στα δόντια για να αποκτήσει σκορ ασφαλείας. Επιστρατεύοντας κυνισμό έφτασε να προηγείται 2-0 στα πρώτα 23 λεπτά, προβάδισμα καθοριστικό για αντέξει στην πίεση του Καναδά και να πάρει τελικά την πολύτιμη νίκη.

Καναδάς (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Αντεκούγκμπε (61' Κονέ), Μίλερ, Βιτόρια, Τζόνστον, Μπουκάναν, Καγιέ (60' Χάτσισον), Οσόριο (65' Λαριέα), Ντέιβις, Λάριν (60' Ντέιβιντ), Χόιλετ (76' Γουόδερσπον)

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι (85' Ζαμπράν), Αγκέρ, Σαΐς, Μαζραουί, Άμραμπατ, Ουναχί (77' Ελ Γιαμίκ), Σαμπίρι (65' Αμάλαχ), Ζίγιεχ (76' Χαμντάλα), Εν Νεσίρι, Μπουφάλ (65' Αμπουκλάλ)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα