Μουντιάλ 2022, Τυνησία - Γαλλία 1-0: Γλυκόπικρη νίκη κόντρα στα δεύτερα των «Μπλε» (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την Τυνησία του Κεσχρίντα, η οποία επικράτησε 1-0 της Γαλλίας των πολλών αλλαγών και τουλάχιστον αποχαιρέτησε το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι.

Η πρώτη νίκη της ιστορίας της απέναντι στη Γαλλία θα περάσει στα χρονικά ως μια χαμένη ευκαιρία. Αν και ολοκλήρωσε άλλωστε την υπέρβαση απέναντι στα δεύτερα των Τρικολόρ, το τρίποντο της Αυστραλίας την ίδια ώρα κόντρα στους Δανούς έθεσε οριστικό τέλος σε κάθε ελπίδα πρόκρισης. Ακόμα ωστόσο κι αν το εισιτήριο για τους «16» εξανεμίστηκε από... εξωγενείς παράγοντες, η ομάδα του Κεσχριντά (βασικός) τουλάχιστον μπορεί να νιώθει περήφανη πως αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι, λυγίζοντας με 1-0 τους αποκαρδιωτικούς για 80 λεπτά Τρικολόρ.

Ημίχρονο που θα ξεχαστεί γρήγορα

Το κλειδωμένο εισιτήριο για τους «16» της επόμενη φάσης έδωσε το ελεύθερο στον Ντιντιέ Ντεσάν να προχωρήσει σε αλχημείες και σωρεία αλλαγών στη βασική του σύνθεση, επιλέγοντας εννέα αναπληρωματικούς για το τελευταίο ματς των ομίλων απέναντι στην Τυνησία.

Όπως ήταν εμφανές λοιπόν το ανομοιογενές κλίμα εντός της ενδεκάδας επέτρεψε στους Αφρικανούς να μπουν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα να σκοράρουν στο 8΄με προβολή του Γκαντρί, με το γκολ ωστόσο να ακυρώνεται έπειτα από έλεγχο στο VAR για θέση οφσάιντ!

Όσο τα λεπτά κυλούσαν η Τυνησία έχανε σε ρυθμό και όρεξη, τη στιγμή που η Γαλλία άρχισε να παίρνει μέτρα και να ισορροπεί στον αγωνιστικό χώρο, δίχως πάντως να μπορεί να φανεί απειλητική. Μοναδική εξαίρεση το άστοχο σουτ του Κομάν από πλεονεκτική θέση, ο οποίος έχασε το κοντρόλ την τελευταία στιγμή και σπατάλησε την κορυφαία στιγμή ενός πολύ κακού - από άποψη θεάματος- α΄μέρους (25΄).

Καζρί και... VAR έκαναν τη διαφορά

Σε αντίθεση ωστόσο με το άνοστο πρώτο μέρος, το ξεκίνημα του δεύτερου βρέθηκε σε πλήρη αντιδιαστολή. Οι Τυνήσιοι άλλωστε μπήκαν πολύ πιο κεφάτοι και με στόχο να αιφνιδιάσουν τους Γάλλους, με τις προσπάθειές τους να καρποφορούν στο 58΄. Αφού πρώτα έριξαν προειδοποιητική βολή με άστοχο σουτ του Λαϊντουνί (52΄), πέντε λεπτά αργότερα κατάφεραν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό με σκόρερ τον Καζρί!

Όλα ξεκίνησαν από ένα κλέψιμο στον χώρο του κέντρου, με τον Τυνήσιο να κάνει εντυπωσιακή κούρσα και να ολοκληρώνει τη φάση με άψογο τελείωμα από το ύψος της περιοχής για το 1-0! Ο στόχος είχε επιτευχθεί, με τους Αφρικανούς να γυρίζουν πίσω και να αφήνουν χώρους στη Γαλλία που πήρε μπρος μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο! Ντεμπελέ, Μπαπέ, Κόλο Μουανί, όλοι τους έφτασαν μια ανάσα από το γκολ της ισοφάρισης όμως αστοχία και Ντάμεν κρατούσαν το μηδέν... μέχρι το 90+8΄.

Όταν ο Γκριεζμάν εκμεταλλεύτηκε ένα κάκιστο διώξιμο για να βρει δίχτυα, με το χαμόγελο ωστόσο από τα χείλη του να εξαφανίζεται γρήγορα λόγω... VAR. Έπειτα από έλεγχο στο μόνιτορ ο ρέφερι τελικά ακύρωσε το γκολ για θέση οφσάιντ και τουλάχιστον σφράγισε το τρίποντο γοήτρου για τους Αφρικανούς που τουλάχιστον αποχαιρέτησαν την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή με ψηλά το κεφάλι.

MVP: Ο Καζρί αποτέλεσε μια μόνιμη πηγή κινδύνου για την εστία της Γαλλίας και τελικά ολοκλήρωσε μια ιδανική εμφάνιση με απίθανη γκολάρα. Κούρσα και φοβερό τελείωμα οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό γκολ για τον φορ των Αφρικανών που υπέγραψε τελικά τη νίκη της ομάδας του.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Σκίρι ήταν... παντού για τους Τυνήσιους, καταναλώνοντας ατελείωτα χιλιόμετρα στο χορτάρι. Από τη δική του προσπάθεια μάλιστα προήλθε και το γκολ των Αφρικανών, αφού έκλεψε τη μπάλα από τον Φοφανά και ξεκίνησε την αντεπίθεση από την οποία προέκυψε το τελικό 1-0.

Η ΓΚΑΦΑ: Την έκανε ο Φοφανά στη φάση του γκολ! Ο Γάλλος μέσος έχασε αβίαστα τη μπάλα στον χώρο της μεσαίας γραμμής και στην αντεπίθεση οι Τυνήσιοι τον τιμώρησαν, γράφοντας το 1-0.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Κόλο Μουανί δεν... εμφανίστηκε για 90 λεπτά στον αγώνα, έχοντας αποκλειστεί εντελώς από την αντίπαλη άμυνα. Ένα καλοζυγισμένο σουτ στις καθυστερήσεις ήταν η ευκαιρία του για εξιλέωση, με τη μπάλα ωστόσο να μην του κάνει τη χάρη και να περνάει άουτ. Εμφάνιση πολύ κάτω από τη βάση για τον επιθετικό της Άιντραχτ που απέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην ευκαιρία που του έδωσε ο Ντεσάν.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Κονγκέρ αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ της Γαλλίας στο 90+8΄ έπειτα και από εισήγηση του VAR, καθώς στην αρχή της φάσης ο Γκριεζμάν ήταν σε θέση οφσάιντ. Ορθώς ο ρέφερι θεώρησε πως αν και έχει παρέμβει στη φάση αμυντικός, στην πραγματικότητα πρόκειται για κακό παίξιμο κι όχι για σκόπιμη ενέργεια.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Τυνησία για 80 λεπτά στάθηκε υπέροχα απέναντι στα... δεύτερα της Γαλλίας, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των Γάλλων μόνο μετά τις αλλαγές προς το φινάλε. Ο χρόνος ωστόσο δεν στάθηκε αρκετός για τους Τρικολόρ να σώσουν τα προσχήματα και μοιραία υποχρεώθηκαν στην πρώτη τους ήττα στο Μουντιάλ.

Τυνησία (Τζαλέλ Κάντρι): Νταχμέν, Μεριά, Γκαντρί, Ταλμπί, Κεχρίντα, Σκίρι, Λαϊντούνι, Μααλούλ, Σλιμανί (83' Αμπντί), Μπεν Ρομντχάν (74' Τσααλελί), Καζρί (60' Τζεμπαλί)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Ντισασί, Βαράν (63' Σαλιμπά), Κονατέ, Καμαβινγκά, Τσουαμενί, Γκεντουζί (79' Ντεμπελέ), Φοφανά (73' Γκριεζμάν), Βερετού (63' Ραμπιό), Κομάν (63' Μπαπέ), Κόλο Μουανί

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα