Μουντιάλ 2022, Ελβετία - Καμερούν 1-0: Ο Εμπολό «πλήγωσε» τη γενέτειρά του (vid)

bet365

Με τον Μπρελ Εμπολό να γίνεται ο πρώτος παίκτης στο Μουντιάλ που σκοράρει κόντρα στη γενέτειρα χώρα του, η Ελβετία συνέχισε το αήττητο σερί σε πρεμιέρες από το 1966 και ξεκίνησε με το δεξί (1-0) απέναντι στο αναποτελεσματικό Καμερούν του βασικού Ενκουλού.

Αλώβητη σε πρεμιέρες η μεν εδώ και μισό αιώνα. Καταδικασμένη στην ήττα η δε σε επτά σερί παιχνίδια τελικής φάσης. Ελβετία και Καμερούν είχαν τον δικό τους στόχο για το εναρκτήριο παιχνίδι τους στο Μουντιάλ, αλλά στο τέλος υπερίσχυσε η εμπειρία και το know how. Χωρίς να θέλξει με την απόδοσή της, η παρέα των Σακίρι-Τζάκα-Ζόμερ πήρε την παρτίδα απέναντι στο σπάταλο στην τελική προσπάθεια Καμερούν των Ενκουλού (βασικός)-Κούντε (1-0), με ιστορικό πρωταγωνιστή τον Εμπολό που έγινε ο πρώτος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο οποίος σκοράρει κόντρα στη χώρα που γεννήθηκε. Έτσι έκανε σημαντικό βήμα πρόκρισης, αφήνοντας το σύνολο του Ριγκομπέρ Σονγκ ένα παιχνίδι μακριά από το ευρύτερο σερί χωρίς νίκη στο τουρνουά (το κατέχει το Μεξικό με εννέα παιχνίδια από τα '50s).

Τα Λιοντάρια του Καμερούν ήταν ανώτερα για ένα ημίχρονο, εκμεταλλευόμενα τα πολλά αμυντικά κενά της Ελβετίας στο αμυντικό transition, χωρίς να απειληθούν σημαντικά. Αντίθετα, ξόδεψαν αρκετές κλασικές ευκαιρίες από τη μεριά τους, με την πρώτη να σημειώνεται σε δύο χρόνους στο 10', πρώτα με τον Ζόμερ να αποκρούει το σουτ του Εμπεμό και στο «rebound» τον Τοκό Εκαμπί να αστοχεί από το ύψος του πέναλτι.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο επικίνδυνος Τσούπο-Μοτίνγκ τσίμπησε υπέροχα την μπάλα με το κεφάλι και έφυγε μόνος του στο τετ-α-τετ, ωστόσο τα χάλασε στο τελείωμα, με τον Ζόμερ να κάνει δεύτερη καθοριστική επέμβαση.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Ελβετία αντιπαρέταξε ουσιαστικά μόνο μια απειλητική κεφαλιά του Ακάντζι στις καθυστερήσεις, πιστώνοντας έτσι στον Ονάνα το πρώτο παιχνίδι του Καμερούν σε Μουντιάλ με μηδέν τελικές του αντιπάλου στην εστία από το 2002!

Όπως συνέβη, όμως και τότε, έτσι και τώρα οι Αφρικανοί λύγισαν μετά την ανάπαυλα. Μόλις στο 48', ο γεννημένος στη Γιαουντέ του Καμερούν, Εμπολό, βρήκε δίχτυα όντας ανενόχλητος στη μικρή περιοχή από τη σέντρα του Σακίρι, ο οποίος μετράει συμμετοχή σε 12 από τα 24 γκολ της Ελβετίας στα τελευταία τέσσερα μεγάλα τουρνουά (δύο Euro, δύο Μουντιάλ)!

Από κει και πέρα, προοδευτικά το Καμερούν «έσβησε» τις μηχανές και αυτή που πλησίασε στο γκολ ήταν η Ελβετία, με τον Ονάνα να λέει εντυπωσιακά το όχι στο 66' και το εξ επαφής τελείωμα του Βάργκας.

Βασικός και στα 90' ο στόπερ του Άρη, Ενκουλού, δεν χρησιμοποιήθηκε ο Κούντε του Ολυμπιακού.

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν, 4-2-3-1): Ζόμερ, Βίντμερ, Ακάντζι, Ελβέντι, Ροντρίγκεζ (90' Κομέρ), Φρόιλερ, Τζάκα, Σακίρι (72' Οκάφορ), Σόου (72' Φράι), Βάργκας (81' Ρίντερ), Εμπολό (72' Σεφέροβιτς)

Καμερούν (Ριγκομπέρ Σονγκ, 4-3-3): Ονάνα, Φαΐ, Καστελέτο, Ενκουλού, Τολό, Ουμ Γκουέ, Χόνγκλα (68' Οντούα), Ανγκισά, Εμπεμό (81' Ενγκαμαλό), Τσούπο-Μοτίνγκ (74' Αμπουμπακάρ), Τοκό Εκαμπί (74' Ενκουντού)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα