Νάντια Ναντίμ: Η Αφγανή μετανάστρια που έγινε παγκόσμια σταρ του ποδοσφαίρου! (vid)

Βασίλης Τεμπέλης
Νάντια Ναντίμ: Η Αφγανή μετανάστρια που έγινε παγκόσμια σταρ του ποδοσφαίρου! (vid)

bet365

Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να ζήσει πριν από 20 χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Άλλαξε τη μοίρα της και έγινε σταρ του ποδοσφαίρου. Η Νάντια Ναντίμ αποτελεί πηγή έμπνευσης, τώρα που ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία.

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν μετά από 20χρόνια στην εξουσία στο Αφγανιστάν σκορπώντας τον τρόμο στους δρόμους της πρωτεύουσας, Καμπούλ και η δεύτερη φορά θυμίζει στην Νάντια Ναντίμ την τραυματική για την ίδια πρώτη.

«Είναι αποκαρδιωτικό αυτό που συμβαίνει. Μετά από 20 χρόνια που κάναμε για να ξεφύγουμε από αυτά τα σκ..., να 'μαστε πάλι εδώ. Είναι συγκλονιστικό», σχολίασε σχετικά.

Σήμερα η επιθετικός της Ράσινγκ Λούιβιλ και της εθνικής Δανίας είναι 33 ετών. Στα 13 της είδε τους Ταλιμπάν να εκτελούν τον πατέρα της και αξιωματικό του αφγανικού στρατού, Ραμπανί Χαν.

Η λύση της εγκατάλειψης της πατρίδας της ήταν μονόδρομος. Πέρασε τα σύνορα με το Πακιστάν και από εκεί ταξίδεψε για την Ιταλία. Μαζί με τη μητέρα της και τις τέσσερις αδελφές της μέσα σε φορτηγάκι βρέθηκαν σε μια μικρή πόλη της Δανίας.

Μπορεί οι ίδιες να νόμιζαν ότι το φορτηγάκι θα τις μετέφερε στο Λονδίνο, αλλά ακόμη και το καμπ προσφύγων έμοιαζε με τη... Γη της Επαγγελίας σε σχέση την κόλαση της Καμπούλ. Εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο.

«Στο καμπ υπήρχαν συνομήλικα παιδιά και παίζαμε ποδόσφαιρο. To έδαφος είχε λακούβες και τα δοκάρια στις εστίας ήταν σπασμένα. Μου άρεσε όμως! Προσπαθούσα για ώρες να ντριμπλάρω τα αγόρια», είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Ναντίμ.

Στη χώρα, η οποία έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα της, ξεκίνησε την καριέρα της. Από τη Βίμποργκ και την Άαλμποργκ, στη Σκόβμπακεν και τη Φορτούνα Χιέρινγκ. Η πρώτη της επαφή με τις ΗΠΑ ήταν το 2014, όταν την απέκτησε η Sky Blue. Ακολούθησαν οι Πόρτλαντ Τορνς και η επιστροφή στην Ευρώπη.

Πρώτος σταθμός το Μάντσεστερ και η Σίτι (2018), δεύτερος το Παρίσι και η Παρί Σεν-Ζερμέν (2019-21). Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, ωστόσο, και αυτό την πήγε ξανά στις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Ιούνιο ανήκει στη Ράσινγκ Λούιβιλ. Από Αφγανή μετανάστρια σε σταρ του ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της. Αυτή είναι και η ζωή της.

Μια ζωή την οποία σίγουρα δεν κατάφεραν να ζήσουν οι περισσότεροι και περισσότερες πρόσφυγες. Μια ζωή που δεν περιορίζεται στις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Η Ναντίμ είναι πρέσβειρα της UΝESCO και φοιτήτρια Ιατρικής.

«Μετά την ποδοσφαιρική μου καριέρα, θα ήθελα να δουλέψω ως πλαστικός χειρουργός». Μπορεί η ιστορία να επαναλαμβάνεται ως τραγωδία - και όχι ως φάρσα ως παραλλαγή της ρήσης του Μαρξ - αλλά η Ναντίμ αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν αυτό που και εκείνη βίωσε.

Με την ελπίδα ότι περισσότεροι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την ίδια τους τη μοίρα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα