European Super League: Οι ελληνικοί σύνδεσμοι της Μπαρτσελόνα ενάντια στην απόφαση του συλλόγου

Gazzetta team
European Super League: Οι ελληνικοί σύνδεσμοι της Μπαρτσελόνα ενάντια στην απόφαση του συλλόγου

bet365

Με μια εκτενή ανακοίνωση, οι Σύνδεσμοι Φίλων της Μπαρτσελόνα από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αντέδρασαν κατά της συμμετοχής του κλαμπ στη European Super League, δηλώνοντας ότι «δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν το Mes Que Un Club».

Κόντρα αντίθετοι με την ένταξη της Μπαρτσελόνα στα ιδρυτικά μέλη της European Super League παρουσιάζονται οι ελληνικοί σύνδεσμοι φίλων των Μπλαουγκράνα, οι οποίοι και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατά της νέας κλειστής Λίγκας.

Οι ενώσεις του κλαμπ από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα μεταξύ άλλων, έστειλαν το δικό τους μήνυμα εναντίωσης, θέτοντας ερωτήματα για τη στάση του πρόσφατα επανεκλεγμένου προέδρου, Τζουάν Λαπόρτα, αλλά και για τη συμφωνία συμμετοχής σε μία Λίγκα που θα κάνει κουμάντο ως πρόεδρος ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Διαβάστε αναλυτικά την εκτενή ανακοίνωση των Ελλήνων φίλων της Μπάρτσα:

«Κοινή δήλωση φορέων και υποστηρικτών του FC Barcelona στην Ελλάδα

Έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου μετά από σχεδόν δύο χρόνια για την Barça, καθώς κέρδισε το 31ο Copa del Rey της ιστορίας της απέναντι στην Athletic Club του Μπιλμπάο και αντί το κλίμα να είναι ευχάριστο και να συζητάμε για το ευοίωνο μέλλον μας, είμαστε ξανά αντιμέτωποι με δυσάρεστες εξελίξεις. Όχι μόνο για τη Barcelona αλλά για το ποδόσφαιρο γενικότερα.

Η σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου, ότι προσχωρεί στις 12 ομάδες που «αποστατούν» από τις διοργανώσεις της UEFA και της FIFA, για να δημιουργήσουν μια κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα που θα λειτουργεί με εγγυημένα συμβόλαια, μας προκαλεί οργή και θλίψη.

Και για εμάς είναι ξεκάθαρο: Η έναρξη αυτής της διαμάχης έχει αμιγώς οικονομικά κίνητρα.

Από την μια μεριά η FIFA και η UEFA δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν τις «παχιές αγελάδες τους» που τους προσφέρουν τα περισσότερα χρήματα από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ. Η σημερινή ανακοίνωση της νέας μορφής που θα έχει το Champions League, αποδεικνύει πως και η UEFA δεκάρα τσακιστή δεν δίνει για τους μικρότερους συλλόγους.

Από την άλλη, ορισμένοι από τους συλλόγους με τη μεγαλύτερη βάση οπαδών και την υψηλότερη δημοφιλία, επιθυμούν να καρπωθούν ακόμη περισσότερα χρήματα και να διαχειρίζονται μόνοι τους τα οικονομικά τους, αγνοώντας φυσικά την βιωσιμότητα μικρότερων συλλόγων που προφανώς θα κινδυνεύσει.

Ανοίγει λοιπόν ένα μέτωπο του οποίου τα θύματα αποτελούν αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο και φυσικά οι φίλαθλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η θέση του FC Barcelona, ενός συλλόγου που λογοδοτεί στα μέλη του και εκλέγει τις διοικήσεις του μέσω αυτών, δεν μπορεί παρά να προκαλεί απογοήτευση.

Αρχικά είχαμε την επαίσχυντη δημόσια παραδοχή του απελθόντα προέδρου Josep Maria Bartomeu, τον Οκτώβρη του 2020, όταν δήλωσε με θράσος πως ο σύλλογος συμφώνησε με την European Super League (ESL). Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς εξουσιοδότηση από τα μέλη, χωρίς δημοψήφισμα.

Η νέα διοίκηση του Joan Laporta, επικύρωσε σήμερα το πρωί μέσω επίσημης ανακοίνωσης την προσχώρηση του συλλόγου στην ESL. Και πάλι δεν ζητήθηκε η γνώμη των μελών. Και πάλι η απόφαση πάρθηκε πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα ήθελε να ξεκινήσει τη θητεία του το νέο προεδρείο. Δεν είναι αυτές οι ελπίδες που έχουμε για την κατεύθυνση του συλλόγου μας, μετά την εκλογή του Joan Laporta.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι οπαδοί οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές όσων κόπτονται μόνο για την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Και αν οι σύλλογοι θεωρούν πως οι οπαδοί είμαστε πλέον πελάτες τότε μπορούμε να τους δείξουμε μέσω της αποχής μας πως χωρίς πελάτες η ύπαρξη τους θα είναι άνευ σημασίας.

Γιατί εκεί ακριβώς ποντάρουν. Στο γεγονός πως οι οπαδοί συνδεόμαστε συναισθηματικά με τις ομάδες μας και οπότε θα τις ακολουθούμε ανεξαρτήτως κόστους.

Αγνοούνε όμως πως για εμάς, το FC Barcelona δεν είναι μόνο τρόπαια αλλά είναι στάση ζωής, είναι δημοκρατικότητα και αλληλεγγύη.

Το FC Barcelona έχει υπάρξει προπύργιο δημοκρατίας για παραπάνω από έναν αιώνα και εναντιώνεται διαχρονικά σε όλους τους αποκλεισμούς.

Απαιτούμε λοιπόν να μάθουμε:

• Ποιοι είναι οι όροι με τους οποίους είχε δεσμευθεί ο σύλλογος με την ESL μέσω της απελθούσας διοίκησης από τον Οκτώβρη του 2020;

• Γιατί η τωρινή διοίκηση δεν έθεσε το ζήτημα προ των μελών πριν προχωρήσει στην σημερινή ανακοίνωση;

• Ποια είναι η θέση των παικτών και ειδικότερα των αρχηγών της ομάδας μας;

• Πως είναι δυνατόν ο σύλλογος να αποδεχθεί τη συμμετοχή του σε μια διοργάνωση που, εκτός των άλλων, εικάζεται πως πρόεδρος της θα είναι ο Florentino Perez;

Όλοι εμείς οι οπαδοί του FC Barcelona, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην προσχώρηση του στην ευρωπαϊκή Super League.

Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλο τον κόσμο, όπως και ο σύλλογος που αγαπάμε. Το Mes Que Un Club ζει μέσα από τους διαχρονικούς αγώνες όσων το προάσπισαν. Και δεν θα το παραδώσουμε σε κανέναν.

Η ανακοίνωση προσυπογράφεται από:

Penya Barcelonista d'Atenes - Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας

Penya del Barça Thessaloniki - Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Θεσσαλονίκης

Barça Supportes Club Rhodes - Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Ρόδου

Balacticos

Barça Greece 1899

Barcelona Greek FanBase

Υ.Γ Ευχαριστούμε θερμά τον Nikos Perperidis για την πρωτοβουλία!»

Κοινή δήλωση φορέων και υποστηρικτών του FC Barcelona στην Ελλάδα Έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την κατάκτηση του πρώτου...

Δημοσιεύτηκε από Penya Barcelonista d'Atenes - Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας στις Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Δείτε τους Μιχάλη Τσόχο και Βασίλη Σαμπράκο να αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Διαβάστε επίσης:

 

LA LIGA Τελευταία Νέα