Ζινεντίν Ζιντάν: Τα 48α γενέθλια της ποδοσφαιρικής «ιδιοφυίας» (vids)

Κώστας Τόπας
Ζινεντίν Ζιντάν: Τα 48α γενέθλια της ποδοσφαιρικής «ιδιοφυίας» (vids)

bet365

Τα 48α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα (23/06) ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν.

Μαντεύεις το φρουτάκι και σε περιμένει μια έκπληξη* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο «Ζιζού» ο οποίος κατέγραψε μία ιστορική καριέρα, κατά την ποδοσφαιρική του θητεία, σήμερα σβήνει το νούμερο 48 στην τούρτα των γενεθλίων του. Αρχισε την επαγγελματική καριέρα του σε ηλικία 17 ετών στην ομάδα των Καννών. Εκεί όπου κατάφερε σε 61 συμμετοχές να πετύχει έξι τέρματα. Υστερα πήρε μεταγραφή για την Μπορντό, όπου κατέγραψε 151 συμμετοχές και 24 τέρματα.

Το 1996 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς συμφώνησε με την Γιουβέντους. Με τους «μπιανκονέρι» κατάφερε να εκτοξευτεί η πορεία του και να δείξει στον κόσμο την ποδοσφαιρική του αξία. Τα γκολ που σημείωσε με τη φανέλα της «Γηραιάς Κυρίας» ήταν 24 σε 151 συμμετοχές.

Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στο Τορίνο, αποφάσισε να μετακομίσει στη Μαδρίτη, για λογαριασμό της Ρεάλ. Με τους Μαδριλένους έπαιξε σε 155 παιχνίδια, βρίσκοντας τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα 37 φορές.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του με την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια καθώς όλοι έβλεπαν τον «Ζιζού» ως δάσκαλο. Με τους «τρικολόρ» κατέγραψε 108 συμμετοχές και πέτυχε 31 γκολ. Ωστόσο, η στιγμή η οποία στιγμάτισε την καριέρα του ήταν η περίφημη «κουτουλιά» του στο Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στην Γερμανία ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία.

Μεταξύ άλλων, κατέκτησε το Μουντιάλ του 1998, το EURO 2000, το Champions League το 2002, δύο φορές το πρωτάθλημα στην Ιταλία, μία φορά τον τίτλο της La Liga, δύο φορές το κύπελλο Ισπανίας και την «χρυσή μπάλα» το 1998.

Οσον αφορά την προπονητική του καριέρα, ο Γάλλος σε όλη αυτή την μακρινή πορεία του, στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, έχει καταφέρει να οδηγήσει τους «μερένχες» σε 134 νίκες, ενώ μόνο 26 φορές έχει γνωρίσει την ήττα. Οπως επίσης και οι ισοπαλίες που έχει πάρει είναι μόνο 42. Συνολικά έχει κατακτήσει 10 τίτλους με τους Μαδριλένους έως τώρα.

Δείτε μερικές από τις αξέχαστες στιγμές από την ενεργό δράση, του μαέστρου της Εθνικής Γαλλίας, της Μπορντό, της Γιουβέντους και της Ρεάλ.

Τα καλύτερα του Ζιντάν στην Γιουβέντους

Οι γκολάρες του Ζιντάν στην Ρεάλ Μαδρίτης

Η κηδεία του Ζιντάν μέσα στο Καμπ Νου με την Μπαρτσελόνα πριν το τελικό του 2002

Το αδιανόητο γκολ του Ζιντάν στον τελικό του Champions League

Τα 10 καλύτερα «κόλπα» του Ζιντάν

Το αντίο του Ζιντάν στην ενεργό δράση με την Ρεάλ Μαδρίτης

Ζινεντίν Ζιντάν: Ο μάγος

Τα καλύτερα του Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης

 

LA LIGA Τελευταία Νέα