Η Μπαρτσελόνα μετατρέπει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο σε γήπεδα! (pics & vids)

Η Μπαρτσελόνα μετατρέπει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο σε γήπεδα! (pics & vids)

Gazzetta team
Η Μπαρτσελόνα μετατρέπει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο σε γήπεδα! (pics & vids)

bet365

Δικαίωμα στο όνειρο δίνει η Μπαρτσελόνα στα προσφυγόπουλα της Λέσβου. Μπορεί τα γήπεδα στους καταυλισμούς της Λέσβου να μη μοιάζουν με το Καμπ Νου, αλλά οι άνθρωποι της ισπανικής ομάδας, προσφέρουν στα παιδιά των προσφύγουν που ζουν εκεί τη δυνατότητα να δουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Μπορεί να μην είναι το Camp Nou, αλλά ο φιλανθρωπικός βραχίονας των γιγάντων του ποδοσφαίρου της Βαρκελώνης δίνει στους παιδικούς πρόσφυγες που ζουν σε προσωρινά καταλύματα στη Λέσβο μια βολή στο πανέμορφο παιχνίδι.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για παιδιά που φιλοξενούνται σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο ελληνικό νησί προωθούν το διάλογο, το σεβασμό και την ανεκτικότητα μεταξύ τους και τα βοηθούν να μειώσουν το άγχος τους και να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τους επηρεάσουμε, να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν, μπορούμε να τους δείξουμε το μέλλον», δήλωσε ο Τζόρντι Κάρντονερ. αντιπρόεδρος της Μπάρτσα και του ομώνυμου ιδρύματος.

Η Λέσβος ήταν μια από τις κύριες εισόδους των προσφύγων στην Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και το 2016.

Αν και οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες παραμένουν σε καταυλισμούς στα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά υπό συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως απάνθρωπες από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκατοντάδες από τα παιδιά που ζουν εκεί συμμετέχουν στο πρόγραμμα Barca Soccer FutbolNet, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΜΚΟ Movement on the Ground.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα προσφυγόπουλα που ζουν στους καταυλισμούς συμμετέχουν σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου. Οι προπονήσεις διαρκούν δύο ώρες και πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Στο πρόγραμμα απασχολούνται προπονητές οι οποίοι είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες και στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο.

«Αυτά τα παιδιά είναι ασυνόδευτα ανήλικα, είναι εδώ χωρίς τους γονείς τους και δεν έχουν κανέναν να τους πουν τι είναι σωστό ή λάθος», δήλωσε στο Reuters ο Άεσα Όσο, προπονητής από τη Συρία. «Έτσι από αυτό το πρόγραμμα μαθαίνουν πολλές αξίες όπως ο σεβασμός, η ομαδική εργασία, πράγματα σημαντικά όταν για παράδειγμα 20 παιδιά ζουν σε ένα δωμάτιο», προσέθεσε.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι κορίτσια.

Η Μπαλούτ Αλί από το Πακιστάν, που ζει στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο με τις τρεις αδερφές της, ονειρεύεται να γίνει προπονήτρια ποδοσφαίρου. «Οι άνθρωποι έλεγαν ότι το ποδόσφαιρο ήταν μόνο για αγόρια, όχι για κορίτσια, αλλά τώρα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ κοριτσιών και αγοριών. Είμαστε ίσοι», δήλωσε στο Reuters η 15χρονη.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα