Ανάλυση διαιτησίας στα 13 ντέρμπι: Για ποιούς είναι πρίμα και για ποιόν είναι κόντρα!

Ανάλυση διαιτησίας στα 13 ντέρμπι: Για ποιούς είναι πρίμα και για ποιόν είναι κόντρα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta την εικόνα των διαιτησιών στα φετινά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και βγάζει συμπέρασμα.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 13 ντέρμπι στο φετινό πρωτάθλημα, όταν μιλάμε για παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ας δουμε λοιπόν πώς έχουν «εξελιχθεί» από διαιτητικής πλευράς, με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια.

Κατ΄αρχάς υπάρχουν τέσσερα ντέρμπι με καλές διαιτησίες (πολύ καλές στα δύο πρώτα και με λίγα λάθη στα δύο άλλα):

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0 με Σλοβάκο ρέφερι (Κρούζλιακ)

ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-0 με Πορτογάλο (Νόμπρε)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 με Σουηδό (Νάιμπεργκ)

ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-3 με Λευκορώσο (Κούλμπακοφ).

Κι άλλα δύο ντέρμπι με κάποια λάθη που πρώτον ήταν εκατέρωθεν και δεύτερον δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα:

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 με Λετονό (Τρεϊμάνις)

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-2 με Αυστριακό (Βάινμπεργκερ).

Και υπάρχουν άλλα εφτά ντέρμπι στα οποία η διαιτησία ήταν «προς μία κατεύθυνση», έπαιξε δηλαδή με τρόπο πασιφανή η, τέλος πάντων ευδιάκριτο υπέρ της μίας ομάδας. Αυτό έγινε με μεγαλύτερη ένταση στα πρώτα πέντε-έξι παιχνίδια και με μικρότερη ένταση στο τελευταίο, υπό την έννοια ότι σε εκείνο ο διαιτητής έπαιξε φουλ έδρα στο α΄ το γύρισε στο β΄.

paok_aek

ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 με τον Δανό (Κελέτ) να παίζει ΠΑΟ

ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-0 με τον Μαυροβούνιο (Νταμπάνοβιτς) να παίζει ΑΕΚ

ΠΑΟ-ΑΕΚ 2-1 με τον Βούλγαρο (Καμπάκοφ) να παίζει ΠΑΟ

Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 με τον Πορτογάλο (Πινέιρο) να παίζει ΠΑΟ

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 με τον Ιταλό (Μαριάνι) να παίζει ΑΕΚ

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 με τον Πολωνό (Στεφάνσκι) να παίζει ΑΕΚ

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 με τον Νορβηγό Έσκας να παίζει ΠΑΟΚ

Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί, οι ευνοημένες ομάδες είναι ξεκάθαρα ο Παναθηναϊκός κι η ΑΕΚ, αφού σε τρία παιχνίδια τους είχαν φανερά πρίμα διαιτησία. Ο ΠΑΟΚ είχε ένα παιχνίδι με πολύ καλή γι΄ αυτόν διαιτησία, αλλά γενικά έχει την πιο ισορροπημένη διαιτησίας απ΄ όλους! Και υπάρχει κι ο Ολυμπιακός που είχε τρία παιχνίδια κόντρα τη διαιτησία κι άλλα τρία οκ.

Αυτή είναι μία γενική εικόνα, που είναι όμως κι η πιο σημαντική, καθώς πάντα έχει μεγαλύτερη σημασία να βλέπουμε το μεγάλο κάδρο.

panathinaikos_aek

Από τα επιμέρους στατιστικά προκύπτει ότι στα ντέρμπι…

Ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερα κερδισμένα πέναλτι που τον βοήθησαν να πάρει δύο νίκες και μία ισοπαλία. Και μία υπέρ του αποβολή (στις καθυστερήσεις με το αποτέλεσμα 0-0). Από την άλλη είχε ένα εις βάρος του πέναλτι 4΄ πριν τη λήξη κι ενώ έχανε και μία εις βάρος του αποβολή στις καθυστερήσεις ενώ έχανε 0-3.

Η ΑΕΚ έχει ένα υπέρ της πέναλτι στις καθυστερήσεις ενώ κέρδιζε 1-0 και δύο υπέρ της αποβολές, μία στο 70’ ενώ έχανε 0-3 και μία στις καθυστερήσεις με το αποτέλεσμα 0-0. Από την άλλη είχε δύο πέναλτι εις βάρος της στο ίδιο ματς, που το έχασε.

Ο ΠΑΟΚ έχει μία αποβολή υπέρ του στις καθυστερήσεις ενώ κέρδιζε 3-0. Από την άλλη είχε ένα πέναλτι εις βάρος του, με το οποίο κι έχασε.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα πέναλτι εις βάρος του στις καθυστερήσεις κι έτσι έχασε μία νίκη. Και έχει και δύο αποβολές εις βάρος του, μία στο 70’ με το σκορ 3-0 υπέρ του και μία στις καθυστερήσεις με το αποτέλεσμα 0-0.

sokratis

Και μέσα από τα στατιστικά γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η μόνη ομάδα που ποτέ δεν παίρνει κάτι από τη διαιτησία και μόνο της παίρνουν είναι ο Ολυμπιακός. Δεν έχει κερδισμένο πέναλτι, δεν έχει κερδισμένη αποβολή, αντιθέτως έχει εις βάρος του και πέναλτι και αποβολές! Κι ακόμη κι η αποβολή στις καθυστερήσεις (Παπασταθόπουλου με ΠΑΟ) δεν ήταν κάτι απλό, αφού είχε πέντε λεπτά ακόμη το παιχνίδι και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει σε ένα ντέρμπι στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα: τα ίδια γίνονται και στο Κύπελλο για τον Ολυμπιακό, αφού έχει άλλα δύο εις βάρος του πέναλτι και μία εις βάρος του αποβολή! Αντιθέτως, πέναλτι κερδισμένο μηδέν, αποβολή κερδισμένη μηδέν...

Ξεκάθαρα τη μερίδα του λεόντος στα πέναλτι έχει ο ΠΑΟ. Η ΑΕΚ θα ήταν ξεκάθαρα ευνοημένη, αν δεν είχε εκείνα τα δύο εις βάρος της πέναλτι στη Λεωφόρο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ευνοηθεί σε επίπεδο στατιστικών, αλλά σε σχέση με τον Ολυμπιακό κι αυτός είναι καλά!

Παρεμπιπτόντως, από όλους τους διαιτητές που έχουν έρθει στο φετινό πρωτάθλημα Τσάμπιονς Λιγκ (φάση ομίλων) έχουν παίξει μόνο οι Κρούζλιακ-Μαριάνι (από τρία παιχνίδια), ο Νάιμπεργκ (δύο) και οι Νταμπάνοβιτς, Έσκας, Πινέιρο, Τρεϊμάνις (από ένα)…

Άσχετο: Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι η αρχική επιλογή του Μπένετ για το ΑΕΚ-ΠΑΟ δεν ήταν ο Νταμπάνοβιτς αλλά ο Ούγγρος Βαντ, γνωστός από την κακή διαιτησία του στο Άρης-Ολυμπιακός (0-1) για το Κύπελλο (πέναλτι κι αποβολή Ντόη στο 85’). VAR θα ήταν η κυρία Καταλίν Κούλκσαρ, όπως ήταν και στο Χαριλάου.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον δεδομένο; Ότι η κυρία Κούλκσαρ σύμφωνα με όλες τις διεθνείς βάσεις δεδομένων έχει να σφυρίξει παιχνίδι από την άνοιξη του 2021, δηλαδή εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια. Ακόμη δε και VAR έχει να οριστεί από το Νοέμβριο του 2021, δηλαδή εδώ κι ενάμιση χρόνο. Χρειάζονται σχόλια; Ειλικρινά, μπορείς να πεις τίποτα για τον Μπένετ;

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.