Μπούργος: Γνωρίστε το «απόρθητο οχυρό» με την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη

Νίκος Κικίδης
Μπούργος: Γνωρίστε το «απόρθητο οχυρό» με την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη

bet365

Οκτώ αγωνιστικές, μηδέν παθητικό! Η άσημη Μπούργος... τρελαίνει κόσμο με τα αμυντικά της κατορθώματα στην Ισπανία και απέχει μόλις 35 λεπτά από το ραντεβού με την ιστορία!

Στα βόρεια της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη συμβολή των παραποτάμων του Αρλαθόν δεσπόζει μια γραφική ισπανική πόλη ντυμένη στα πράσινα. Το οροπέδιο άλλωστε που την αγκαλιάζει φροντίζει να την σκεπάζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια με ατελεύτητες καταπράσινες εκτάσεις που στέλνουν ολόκληρη την πόλη σε μια διαφορετική εποχή. Σε αυτό το άσημο κομμάτι γης ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει γεννηθεί μια παράδοξη ποδοσφαιρική ιστορία. Μια ιστορία με πρωταγωνίστρια την ομώνυμη ομάδα, η οποία φέτος έχει βαλθεί να κάνει την πόλη της γνωστή σε όλο τον πλανήτη.

Η Μπούργος περί ου ο λόγος δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να διαπεράσει τα στενά σύνορα της επαρχίας της. Εγκλωβισμένη σε μια ποδοσφαιρική ανυποληψία από την απαρχή του χρόνου, η ισπανική ομάδα είχε περιορίσει τις φιλοδοξίες στις χαμηλότερες κατηγορίες. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από την εποχή που αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, δίχως την παραμικρή ιδέα για το τι της επιφύλασσε το μέλλον!

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2020-2021 η Μπούργος έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία που φέτος την έφερε στα στρώματα της Segunda Division. Μια εξέλιξη που για πολλούς θα φάνταζε ως ο τερματικός σταθμός ενός ονειρικού ταξιδιού, όμως για τους Ισπανούς φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή! Εξοπλισμένοι με αυτογνωσία και επίγνωση της δυναμικής τους, οι Burgaleses έχουν αποδεχτεί πλήρως τον ρόλο του αουτσάιντερ και έχουν οργανώσει ένα κατάλληλο σχέδιο προκειμένου να αντέξουν στα αντίπαλα κύματα και - για αρχή - να μείνουν στην κατηγορία.

Ένα σχέδιο που βασίζεται εν πολλοίς στην τέχνη της άμυνας! Στο τελευταίο τους αγώνα απέναντι στη Βιγιαρεάλ Β ο Ανδαλουσιανός τερματοφύλακας, Χοσέ Αντόνιο Κάρο κατάφερε να κρατήσει ξανά το μηδέν για την ομάδα του, η οποία πλέον μετράει 720 γεμάτα αγωνιστικά λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ στη Segunda! Κι αν αυτό δεν εντυπωσιάζει τόσο από μόνο του, η... ουσιαστική μετάφραση του παραπάνω στατιστικού δεδομένα σε αναγκάζει να υποκλιθείς. Έχοντας ολοκληρώσει οκτώ αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η Μπούργος συνεχίζει να διατηρεί ανέπαφη την εστία της και παράλληλα τον τίτλο της κορυφαίας άμυνας στην Ευρώπη.

Μην ρωτήσετε βέβαια τι συμβαίνει με τους επιθετικούς... Εκεί τα πράγματα είναι λιγότερο «ιδανικά», καθώς το σύνολο του αρχιτέκτονα Χουλιάν Καλέρο μετράει την χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος (μόλις δυο γκολ) που την έχει περιορίσει στην 9η θέση της βαθμολογίας. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως οι Burgaleses έχουν μείνει έξι (!) φορές στο 0-0 φέτος, αποθεώνοντας τον όρο του... Under. Τα επιθετικά τους στατιστικά βέβαια φαίνεται πως ελάχιστα τους απασχολούν. Οι Ισπανοί εξάλλου έχουν επενδύσει στο σχέδιο ενός απόρθητου οχυρού, ενός αμυντικού γρίφου που μέχρι και σήμερα παραμένει άλυτος από κάθε αντίπαλο.

Και πλέον το επόμενο βήμα είναι το ραντεβού με την ιστορία. Μόλις 35 λεπτά άλλωστε την χωρίζουν από την κατάρριψη του ρεκόρ που κρατούσε ο Κλαούντιο Μπράβο επί εποχής Μπαρτσελόνα με τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ σε ισπανική διοργάνωση. Κι αν κάτι μας έχουν διδάξει οι πρώτες αγωνιστικές στη Segunda είναι πως η Μπούργος έχει βάλει προς ολοταχώς για να γράψει το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας.

@Photo credits: Burgos FC
 

LA LIGA Τελευταία Νέα