Μπαρτσελόνα: Γιατί δεν μπορεί να εγγράψει τους νέους παίκτες της;

Μπαρτσελόνα: Γιατί δεν μπορεί να εγγράψει τους νέους παίκτες της;

Σωτήρης Μυκονίου
Μπαρτσελόνα: Γιατί δεν μπορεί να εγγράψει τους νέους παίκτες της;

bet365

Η Μπαρτσελόνα έχει ενισχυθεί αρκετά μεταγραφικά το φετινό καλοκαίρι, όμως φαίνεται πως δεν θα έχει τους νέους παίκτες στην διάθεσή της στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αφου η La Liga την εμποδίζει να τους εγγράψει λόγω αμφιβολιών για τα οικονομικά της στοιχεία σύμφωνα με το «Athletic».

Το μεταγραφικό ντεμαράζ των Καταλανών το φετινό καλοκαίρι εντυπωσίασε όλο το ποδοσφαιρικό κοινό που αδυνατούσε να κατανοήσει πως εκείνοι κατόρθωσαν, έχοντας τόσα χρέη, να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτούνταν για να φέρουν στην ομάδα παίκτες, όπως ο Λεβαντόφκσι, ο Κουντέ, ο Ραφίνια κλπ.

Η Μπαρτσελόνα έθεσε σε εφαρμογή ένα πλάνο για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αυτό το καλοκαίρι και τα πρώτα τρία του βήματα αφορούσαν την πώληση δύο κομματιών από τα τηλεοπτικά της δικαιώματα στην Sixth Street, αλλά και την πώληση του 24,5% από τα Barca Studios στο Socios.com.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιθυνόντων των «μπλαουγκράνα» τα χρήματα αυτά θα ήταν αρκετά για να μπορέσουν να πληρώσουν για τις κινήσεις του καλοκαιριού, αλλά και να εγγράψουν τα νέα τους αποκτήματα. Όμως, η La Liga έβαλε «στοπ» στα σχέδιά τους, αφού διατηρεί αμφιβολίες για την συμφωνία με την Sixth Street και τον τρόπο που έγινε η επένδυση, η οποία απέφερε συνολικά 667 εκατ. ευρώ στην ομάδα.

Το... μελανό σημείο της συμφωνίας της Μπαρτσελόνα με την Sixth Street

Η ισπανική λίγκα αφότου έλαβε και εξέτασε τα έγγραφα των καταλανών για την οικονομική τους δραστηριότητα το καλοκαίρι αυτό ανακάλυψε ένα πρόβλημα με το επενδυτικό σχήμα που χρησιμοποίησαν οι Μπαρτσελόνα και η Sixth Street για να υλοποιήσουν την μεταξύ τους συμφωνία. Βλέπετε από το συνολικό κεφάλαιο των 667 εκατ. που περιλαμβάνει η συμφωνία, η αμερικανική εταιρεία έβαλε μόνο τα 517 εκατ. ευρώ, με την Μπαρτσελόνα να συμπληρώνει τα υπόλοιπα 150 εκατ.

Η La Liga θεωρεί πως αφού η Μπαρτσελόνα έβαλε η ίδια τα χρήματα αυτά, κατέληξε ουσιαστικά να... βαφτίζει ως έσοδα, χρήματα τα οποία ήδη ανήκαν στην ομάδα, αφού ουσιαστικά η ίδια η ομάδα αντλούσε 150 εκατ. από τα ταμεία της, τα έβαζε στο επενδυτικό σχήμα και από εκεί τα έπαιρνε πάλι πίσω ως νέα έσοδα.

Επομένως τα πραγματικά έσοδα που θα έχουν οι Καταλανοί από την συμφωνία αυτή, αν ισχύει η εκδοχή της λίγκας, θα είναι 517 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να ενεργοποιήσει και το τέταρτο σκέλος του σχεδίου της, το οποίο θα οδηγούσε στην πώληση ακόμη 24,5% από τα Barca Studios σ' έναν διαφορετικό αγοραστή, αλλά και στην πώληση παικτών ή την μείωση των μισθών κάποιων από τους υπάρχοντες. Μόνο έτσι θα μπορούσαν οι Καταλανοί να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο στο μπάτζετ τους για να εγγράψουν τα νέα τους μεταγραφικά αποκτήματα.

Η διαφορετική ερμηνεία που «ακυρώνει» τη εκδοχή της La Liga

Με την Μπαρτσελόνα να αρνείται να σχολιάσει την κατάσταση, το «Athletic» επικοινώνησε και με άλλες πηγές που συμπεριλαμβάνονταν στην συμφωνία αυτή κι έχουν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή. Θεωρούν πως είναι «fake news» αυτά που υποστηρίζει η ισπανική λίγκα. Εκείνοι υποστηρίζουν πως ναι μεν τα καθαρά έσοδα της Μπαρτσελόνα από την συμφωνία αυτή είναι 517 εκατ. ευρώ, όμως με τα 150 εκατ. που βάζει η Μπαρτσελόνα στο επενδυντικό αυτό σχήμα δημιουργεί ένα νεό περιουσιακό στοιχείο από μελλοντικά τηλεοπτικά δικαιώματα πέρα των 25 ετών. Η αξία αυτού του νέου περιουσιακού στοιχείου κοστολογείται από την Μπαρτσελόνα στα 150 εκατ. ευρώ και αυτά είναι τα χρήματα που οδηγούν την αξία του deal στα 667 εκατ. ευρώ και όχι το αρχικό κεφάλαιο που βάζει η Μπαρτσελόνα. Οι πηγές αυτές λένε μάλιστα πως αυτή η λογιστική πρακτική είναι απόλυτα εναμορνισμένη με τους νόμους της La Liga.

Όσο η στάση της La Liga παραμένει ίδια η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να εγγράψει όλους τους παίκτες με την μία, αν δεν καταφέρει να βρει αυτά τα 150 εκατ. ευρώ για τα οποία δημιουργείται όλο το θέμα. Οι Καταλανοί θα μπορούσαν να εγγράψουν μερικούς απ' αυτούς και χωρίς να λυθεί αυτό το θέμα, όμως δεν θέλουν να μπουν σε διαδικασία να επιλέξουν για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Κάπως έτσι είναι ορατός ο κίνδυνος το Σάββατο (13/08) στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος κόντρα στην Ράγιο Βαγιεκάνο η Μπαρτσελόνα να παραταχθεί χωρίς τα νέα της αποκτήματα, παρ' ότι υπάρχει η αισιοδοξία πως το θέμα θα λυθεί.

Οι Καταλανοί είναι σε συζητήσεις για την πώληση ακόμη ενός μεριδίου των Barca Studios μ' ένα επενδυτικό fund, όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας, Τζουάν Λαπόρτα η διαδικασία αυτή δεν γίνεται για να καταστεί δυνατή η εγγραφή των νέων αποκτημάτων της ομάδας, αφού αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα