Για να κερδίσει τον τελικό ο Ολυμπιακός, πρέπει να αλλάξει…

Για να κερδίσει τον τελικό ο Ολυμπιακός, πρέπει να αλλάξει…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση στον τελικό του Κυπέλλου αναλύοντας κάποια πράγματα στον Ολυμπιακό.
Τα bwin Challenges* χαρίζουν μια 4K τηλεόραση 75 ιντσών κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Χθες αναδείξαμε τα βασικά σημεία της καλής εικόνας και της ανωτερότητας του Ολυμπιακού στο νικηφόρο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Αν θέλουμε, όμως, να αναλύσουμε σωστά το παιχνίδι, πρέπει να σταθούμε και στις αδυναμίες που έβγαλε ο πρωταθλητής.

Αδυναμίες που έχουν να κάνουν κύρια με την νοοτροπία που είχε γενικότερα η ομάδα κι ειδικότερα κάποιοι παίκτες, με την επιπολαιότητα και την έλλειψη προσοχής που επιδείχθηκε εκ μέρους τους. Ναι, δεν τα πλήρωσε ο Ολυμπιακός τα λάθη του, που ήταν σοβαρά, αλλά ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι θα συμβεί το ίδιο με τον ΠΑΟΚ κομπλέ το άλλο Σάββατο στο ΟΑΚΑ;…

Κατ΄ αρχάς, ο τρόπος με τον οποίο μπήκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι, και δη παιχνίδι μέσα στο σπίτι του σε βραδιά φιέστας γι΄ αυτόν, ήταν απαράδεκτος!

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό είχε βρεθεί ο Γουάρντα σε θέση βολής στην περιοχή του Σα κι απλά ο Πορτογάλος γκολκίπερ ήταν τυχερός γιατί ο κυνηγός του ΠΑΟΚ ούτε σούταρε, ούτε έκανε πάσα στον Τζόλη που ήταν σε επίσης πλεονεκτική θέση-προτίμησε να κάνει περιστροφή σε θέση που δεν γινόταν να σουτάρει και να εκμαιεύσει πέναλτι…

Η δε ανταπόκριση της ομάδας του Μαρτίνς στα πρώτα 10-20 λεπτά στην πίεση ψηλά του ΠΑΟΚ ήταν χαμηλού επιπέδου. Γενικά ο Ολυμπιακός ήταν λες και χρειάζονταν το χρόνο του για να μπει στο ματς, παρότι ο ίδιος ήταν με την καλή του ενδεκάδα κι ο ΠΑΟΚ με ελλείψεις. Ας δώσουμε μόνο μία δικαιολογία, ότι από το 5ο λεπτό βγήκε νοκ άουτ με θλάση ο Σωκράτης κι έγιναν αλλαγές, εσωτερικές και μη, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του.

Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν σε ατομικό επίπεδο. Με π.χ. τον Σεμέδο ξεκάθαρα να προβληματίζει σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, τόσο για την αγωνιστική του κατάσταση, όσο και για τη σοβαρότητα του, παρότι είχε και τις καλές του στιγμές. Και μόνο που ήταν μέσα στις δύο πραγματικά σπουδαίες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ στο πρώτο 20λεπτο, λέει πολλά.

Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει φάση για γκολ στο 4’, «απλά» με μία γιόμα του Μιχαηλίδη από θέση αριστερού μπακ. Με τον Σεμέδο, όμως, να έχει τόσο κακή τοποθέτηση που να μην μπορεί να διώξει με το κεφάλι και να φτάνει έτσι η μπάλα στον ευρισκόμενο πίσω του Τζόλη. Ο Σα κράτησε το μηδέν βγαίνοντας πολύ σωστά πάνω στο πλασέ του Κμέτσικ, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αν ο Τζόλης έκανε καλύτερη πάσα στον σέντερ φορ αμφιβάλλω κατά πόσο μπορούσε ο γκολκίπερ να αντιδράσει.

Όπως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει τόσο αργά πάνω στη φάση ο Σεμέδο και στην άλλη ευκαιρία, στο 19’, με εκτελεστή αυτή τη φορά τον Τζόλη. Ο στόπερ του Ολυμπιακού πήγε σαφέστατα δεύτερος πάνω στην μπάλα στη σέντρα του Μπάμπα κι ευτυχώς που ο Σα βγήκε δυναμικά, έστω χωρίς να βρει την μπάλα, αλλά παρεμποδίζοντας έτσι τον Τζόλη να κάνει με την άνεση που θα ήθελε την προβολή.

Θα έλεγα, όμως, ότι η χειρότερη αντίδραση του Σεμέδο ήταν σε μία τρίτη στιγμή, στο 53’, εκεί που έκανε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του Σα πάνω στον Κμέτσικ, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος-με τον φορ του ΠΑΟΚ να έχει την πλάτη γυρισμένη στην εστία του Ολυμπιακού και γύρω από τον Σεμέδο μόνο συμπαίκτες του (τέσσερις) και ουδείς αντίπαλος! Άραγε, με τι σκεπτικό πήγε κι έκανε φάουλ ο έμπειρος στόπερ, σε μία θέση που την λες και ιδανική για απευθείας εκτέλεση…

Να ήταν, όμως, μόνο ο Σεμέδο, που σε ατομικό επίπεδο έκανε χοντράδες (ακόμη και μία πάσα του στον Μπουχαλάκη ήταν με ρίσκα και δημιούργησε πονοκέφαλο), θα μπορούσε να λυθεί πιο εύκολα το πρόβλημα. Ατυχώς, όμως, ήταν γενικότερο, ένδειξη ότι ο βαθμός συγκέντρωσης που υπάρχει στο Ρέντη αυτό το διάστημα μόνο ικανοποιητικός δεν είναι-για να είμαι απολύτως επιεικής…

Ενδεικτικές φάσεις, ατυχώς, υπάρχουν πολλές. Ίσως η πιο χαρακτηριστική στο 45’, με τον Εμβιλά να κόβει με έξοχη προσπάθεια και τάκλιν τον Τζόλη σε επικίνδυνη κόντρα επίθεση του ΠΑΟΚ κι από εκεί και ύστερα τους «ερυθρόλευκους» να βάζουν μέσα στην περιοχή του Σα τους αντιπάλους τους! Διότι ο Εμβιλά μετά την εντυπωσιακή ενέργεια του, αντί να διώξει την μπάλα επέλεξε να κάνει ένα…τακουνάκι προς τα πίσω, στον Ανδρούτσο, επαναλαμβάνω έξω από την περιοχή του ολυμπιακού. Και τον Ανδρούτσο να το κάνει ακόμη χειρότερο, δίνοντας πάσα στον…Τζόλη! Εν τέλει ο ίδιος ο Ανδρούτσος το διόρθωσε, αλλά χρειάστηκε δύο πολύ καλές επεμβάσεις για να σβήσει μία φωτιά την οποία ο ίδιος άναψε!

Γκάφα ολκής έγινε κι από τον έτερο ακραίο μπακ, τον Όλεγκ και δη στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του β΄ ημιχρόνου. Σε μία «διαδικαστική» βαθιά πάσα, ο αριστερός αμυντικός του Ολυμπιακού επέλεξε να διώξει την μπάλα με το δεξί ακριβώς πάνω στον Κμέτσικ, που ήταν στο πέναλτι! Η μπάλα κόντραρε στον επιθετικό του ΠΑΟΚ και βγήκε άουτ, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει και στα δίκτυα του Σα. Κι όλα αυτά, γιατί δεν έγινε απλά σωστά ένα τόσο εύκολο διώξιμο.

Αλλά και στο επιθετικό κομμάτι, υπήρξαν επιπολαιότητες που σε ντέρμπι απαγορεύονται. Με το που έγινε το 1-0, λες και εξασφαλίστηκε η νίκη από το 32ο λεπτό (!), το επίπεδο ομαδικότητας άλλαξε-μαζί με το επίπεδο εγωϊσμού.

Το ξεκίνησε ο Αραμπί που προτίμησε να σουτάρει από μακριά (και να διώξει έτσι την μπάλα ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ), την στιγμή που θα μπορούσε να περάσει μία κάθετη στον Μασούρα που είχε κάνει τη σωστή κίνηση για να βγει φάτσα με τον Πασχαλάκη.

Και το συνέχισε λίγα λεπτά αργότερα ο Μασούρας, που κι αυτός επέλεξε να σουτάρει (άστοχα) από μακριά, ενώ η φάση φώναζε ότι η μπάλα έπρεπε να πάει αριστερά στον Μπρούμα η, ακόμη και δεξιά στον Ελ Αραμπί.

Μέσα σε ένα δεκάλεπτο (35-44) πήγαν στράφι δύο πολύ καλές επιθέσεις του Ολυμπιακού, διότι οι πρωταγωνιστές του 1-0, ο Αραμπί με την ασίστ κι ο Μασούρας με το γκολ, δεν πήραν αποφάσεις με γνώμονα πρώτα την ομάδα. Θέλησαν ο μεν να έχει ασίστ και γκολ, ο δε να έχει κάνει δύο γκολ…

Βεβαίως, υπάρχει πάντα το χειρότερο: ο άλλος παίκτης της επιθετικής τριπλέτας, ο Μπρούμα, στα 66 λεπτά που έπαιξε, μόνο σούταρε! Τρεις φορές πήρε την μπάλα σε θέσεις για σουτ, τρία σουτ έκανε, άστοχα όλα. Από πάσα για δημιουργία φάσης, ειλικρινά δεν έχω σημειώσει καμία. Τουλάχιστον ο Αραμπί πέραν της ασίστ για το 1-0 είχε κι άλλα πάσα για γκολ (στον Φορτούνη, με το σουτ να μπλοκάρεται στο τσακ από τον Μιχαηλίδη), ο δε Μασούρας πέραν του γκολ είχε σέντρα για γκολ στον Όλεγκ (αστόχησε σε κεφαλιά).

Να προσέξουμε, ότι με εξαίρεση τον Σεμέδο, που γενικά δεν είχε καλή απόδοση, ο Αραμπί, ο Μασούρας, ο Ανδρούτσος κι ο Όλεγκ ήταν οι καλύτεροι παίκτες του Ολυμπιακού προχθές, μαζί με τον Μπουχαλάκη. Κι εδώ έρχεται αυτό που λέμε ότι είναι κρίμα να χάνουν κάποιες από τις εντυπώσεις με τόσο χοντρά λάθη η, τόσο σοβαρές επιπολαιότητες. Αλάνθαστος σπάνια είναι ένας παίκτης, όμως λάθος με λάθος έχει διαφορά.

Κι όπως γράφω πάντα, μακάρι να διαψευστώ, όμως με τέτοια μυαλά, με τέτοια νοοτροπία δηλαδή χαλαρότητας, έλλειψης συγκέντρωσης κι ομαδικότητας, εγώ δεν βλέπω πώς ο Ολυμπιακός θα κερδίσει το άλλο Σάββατο τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Έναν ΠΑΟΚ που βλέπει αυτό το παιχνίδι ως το μοναδικό του αποκούμπι για να σώσει όχι αυτή τη σεζόν, αλλά μία ολόκληρη διετία στην οποία απλά βλέπει με 18 και 23 πόντους διαφορά την πλάτη του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, έχει απογοητεύσει και στην Ευρώπη και πέρυσι ούτε καν στον τελικό του Κυπέλλου δεν έφτασε-εξαιτίας του Ολυμπιακού.

Θα είναι ο Ολυμπιακός όπως πρέπει στο ΟΑΚΑ; Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλη η ομάδα να δουλέψει όπως πρέπει αυτές τις ημέρες στο Ρέντη, αλλά κι ο κάθε παίκτης πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να κατανοήσει και τι καλό κάνει και να επενδύσει σε αυτό, αλλά και τι στραβό κάνει και να το αποφύγει.

Άσχετο: «Δουλεύεται» η περίπτωση του Ρουμάνου Έντι Ιορντανέσκου για ελληνική ομάδα. Του προπονητή της πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα, Κλουζ. Ως «νέος Λουτσέσκου»…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.