Γιατί είναι τυχεροί οι άλλοι στόπερ του Ολυμπιακού που έχουν τον Σωκράτη…

Γιατί είναι τυχεροί οι άλλοι στόπερ του Ολυμπιακού που έχουν τον Σωκράτη…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για τον Παπασταθόπουλο, αλλά και τους άλλους στόπερ του Ολυμπιακού.

Ένα από τα πράγματα που που έμειναν από τη ρεβάνς του Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η παρουσία του Παπασταθόπουλου. Πράγματι ο Ελ Αραμπί κι ο Μπρούμα «πήραν» το ματς με τα γκολ, τις ασίστ και τα πέναλτι, αλλά η στέρεη επικράτηση του πρωταθλητή Ελλάδας απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν ξεκίνησε από την άμυνα και δη από τον έμπειρο Έλληνα κεντρικό αμυντικό.

Με εξαίρεση τα τελευταία λεπτά του αγώνα, στα οποία ήταν φανερό ότι είχε βγάλει κόπωση ο Σωκράτης-κι εκεί τον αντικατέστησε κατά κάποιο τρόπο στο να έχει τον πρώτο λόγο πίσω ο Σεμέδο-ο «Πάπα» είχε μία απολύτως συνεπή κι αξιόπιστη εικόνα. Σε τέτοιο βαθμό, που ορισμένες στιγμές να χαίρεσαι που τον βλέπεις, κάτι τέλος πάντων όχι και τόσο…σύνηθες για στόπερ. Οι νίκες του στις μονομαχίες, τα εντυπωσιακά τάκλιν, οι επεμβάσεις σε κοψίματα και διωξίματα, η δυνατότητα να βγαίνει και μακριά από την περιοχή να κόβει με την μπάλα χαμηλά και στον αέρα αλλά και να πιέζει ψηλά, η ικανότητα να πηγαίνει και στα πλάγια και να καθαρίζει φάσεις, το σωστό άλμα, έρχονταν να κουμπώσουν στις σωστές πάσες από πίσω ενίοτε κι αμέσως μετά από ανακοπή αντίπαλης επίθεσης, όπως και στην σωστή αντίληψη των φάσεων. Π.χ. στα πρώτα λεπτά είδε σωστά ότι μπορούσε να κινδυνεύσει η εστία του Σα και έσπευσε να «καλύψει» ώστε να μην μπορεί ο παίκτης του ΠΑΣ να σουτάρει από καλή θέση.

Πραγματικά, αν είναι ξύπνιοι ο Σεμέδο, ο Μπα κι ο Χολέμπας ακόμη, ας είναι 37 ετών, μπορούν να μάθουν πολλά από τον Σωκράτη. Έναν σέντερ μπακ, που θα μαρκάρει στο όριο του φάουλ τζαρτζάροντας, που θα τα δώσει όλα για να σώσει μία σκοτωμένη μπαλιά συμπαίκτη του, που θα καλύψει το λάθος του άλλου στόπερ (όπως συνέβη κάποια στιγμή με ένα του Χολέμπας) και που θα βοηθήσει και στην οργάνωση τως επιθέσεων του Ολυμπιακού από πίσω.

Παράλληλα, όμως, ο Σωκράτης είναι παίκτης από τον οποίο οι άλλοι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να πάρουν και μαθήματα νοοτροπίας. Τι θέλω να πω: για όποιον δεν το πρόσεξε, στο ματς της Τετάρτης ο αρχηγός του ΠΑΣ, ο Κάστρο, συνεχώς προβόκαρε. Προσπαθούσε να κερδίσει φάουλ, πέναλτι, κάρτες κι αποβολές προβοκάροντας. Ατυχώς, οι άλλοι αμυντικοί του Ολυμπιακού τσίμπησαν! Ο μεν Χολέμπας πήγε και του έριξε μία κλοτσιά από πίσω στο 89’ κι αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ο δε Σεμέδο στο 69’ του τράβηξε τη φανέλα σε μία φάση που δεν ήταν πέναλτι, υπό την έννοια ότι μιλάμε για στιγμιαίο κράτημα, όπως το αξιολόγησε κι ο Πολωνός διαιτητής κι ο Ολλανδός VAR, όμως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να το έδιναν δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σκάνδαλο.

Να υπενθυμίσω ότι στο 69ο λεπτό το σκορ ήταν μεν ήδη διαμορφωμένο στο τελικό 3-1, αλλά με ένα πέναλτι σε εκείνο το σημείο και με ένα πιθανό 3-2, το ματς θα μπορούσε να γίνει ροντέο, καθώς τα Γιάννινα θα είχαν 25 λεπτά μπροστά τους, με τις καθυστερήσεις, για ένα 3-3 που θα τους έδινε την πρόκριση…Ακόμη, ότι και η αποβολή του Χολέμπας θα μπορούσε να μην ήταν ανώδυνη: ένα γκολ του ΠΑΣ στο 90 η, στο 91’, θα έδινε τη δυνατότητα στα Γιάννινα να διεκδικήσουν το θαύμα ενός 3-3 έως το 96’. Και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει μία στιγμή…

Ο Κάστρο «μπλέχτηκε» σε τσακωμό και με τον Σωκράτη, αμέσως μετά από εκείνη τη φάση που ο αρχηγός του ΠΑΣ ζήτησε πέναλτι. Προφανώς μάλιστα κάτι βαρύ πρέπει να είπε στον Σωκράτη, γιατί ο τηλεοπτικός φακός έπιασε τον άσο του Ολυμπιακού να εκνευρίζεται τόσο που έσφιξε την γροθιά του κι ήταν έτοιμος να του την ρίξει! Συγκρατήθηκε, όμως, είπε ένα…μπινελίκι κι…εκτονώθηκε, συνεχίζοντας το ματς.

Εντάξει, άνθρωποι είναι κι οι ποδοσφαιριστές, κάποια στιγμή θα ξεφύγουν. Κι ο Σωκράτης αν θυμάμαι καλά στο παιχνίδι στη Λάρισα έκανε ένα φάουλ κι έδιωξε χωρίς λόγο μακριά την μπάλα και πήρε τζάμπα και βερεσέ κίτρινη κάρτα προς το τέλος του ματς. Όμως, το να ξεφύγεις και να πάρεις μία κίτρινη είναι ένα θέμα, το να αποβληθείς όπως ο Χολέμπας (του οποίου δεν είναι και η…πρώτη φορά στην καριέρα) είναι άλλο θέμα. Όπως άλλο θέμα είναι τα πόσα πέναλτι και πόσες αποβολές έχει ο Σεμέδο με την «ερυθρόλευκη» φανέλα…Και τα ίδια για τον Σεμέδο ισχύουν, ασφαλώς, και για τον Μπα…

Κι από πλευράς απόδοσης να το δούμε, με αφορμή πάντα το τελευταίο παιχνίδι με τα Γιάννινα, ο Σεμέδο ενώ γενικά είχε μία καλή εικόνα, κάποια στιγμή πήγε κι έδωσε πάσα σε αντίπαλο έξω από την περιοχή του Σα, έκανε ένα επιπόλαιο και σε μία τρίτη στιγμή έδιωξε την μπάλα με ρίσκο. Ο δε Χολέμπας, επίσης με καλή παρουσία, δεν είχε μόνο μία στιγμή στην οποία κάποιος σηκώνει ψηλά τα χέρια, είχε μία πολύ χειρότερη στιγμή στο 51ο λεπτό, που την λες και στιγμή τρέλας! Μόλις είχε μειώσει ο ΠΑΣ και σε μία ανύποπτη φάση ο Χολέμπας κάνει φάουλ πλάγια και λίγο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, χωρίς κανένα λόγο-κι όχι απλό φάουλ, αλλά δεχόμενος και την (πρώτη) κίτρινη κάρτα, κλωτσώντας και μακριά την μπάλα! Από την εκτέλεση του φάουλ, για λίγα εκατοστά δεν ισοφάρισε σε 2-2 ο Παντελάκης με κεφαλιά…

Είναι να απορεί κανείς, τι στο καλό έκανε στη συγκεκριμένη φάση ο Χολέμπας, ένας τόσο έμπειρος παίκτης, που έχει παίξει πέντε χρόνια μπάλα στην πρέμιερ Λιγκ, ένα χρόνο στη Ρόμα και τέλος πάντων έξι χρόνια, τα πρώτα της καριέρας του, στη Γερμανία, έστω στη Β΄ κατηγορία. Κι από εκεί που τον έβλεπες να κρατάει καλά τη θέση του, αλλά και να βοηθούσε πολύ δημιουργικά, να βγαίνει μπροστά όχι σαν αριστερός στόπερ, αλλά σαν αριστερός μπακ, να πρέπει να κατανοήσεις αυτή την στιγμή τρέλας.

Όπως επίσης είναι να απορεί κανείς πώς ο Σεμέδο μπόρεσε, για άλλη μία φορά, να συνδυάσει τα λάθη που έκανε με τόσες καλές επεμβάσεις (μία πάνω σε κεφαλιά του Παντελάκη στο 14’ νομίζω ότι την λες και σωτήρια, με ένα πιθανό 0-1 να άλλαζε εντελώς το παιχνίδι…), αλλά και με τόσο καλές πάσες από πίσω που ξεκίνησαν καλές επιθέσεις, με αποκορύφωμα το 3-1.

Γι΄ αυτό, ξαναλέω, ότι οι άλλοι στόπερ του Ολυμπιακού είναι τυχεροί που έχουν δίπλα τους τον Σωκράτη. Όχι μόνο γιατί μπορεί και καλύπτει δικά τους λάθη και παραλείψεις, όπως επιτάσσει για τον κεντρικό εκ των τριών στόπερ το 3-4-3, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να μάθουν πράγματα από αυτόν και σε επίπεδο αγωνιστικό και σε επίπεδο νοοτροπίας. Ας μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη…

Προσωπικά δε, θεωρώ ότι κοντά στον «Πάπα» ιδίως ο Μπα κι ο Μάρκοβιτς, που είναι πιο νέα παιδιά, μπορεί να γίνουν πολύ καλύτεροι σε όλους τους τομείς.

Άσχετο: όπως ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για το παιχνίδι Άρης-Ολυμπιακός κλήθηκαν δύο διαιτητές της χώρας, ο Ρόι Ρέινσρεϊμπερ κι ο Ούραλ Γκρέενφελντ. Ο ένας θα είναι ο πρώτος διαιτητής κι ο άλλος VAR.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.