Ωραίος τελικός: ο μακράν καλύτερος κόντρα στον δεύτερο καλύτερο. Και 1η φορά ΟΑΚΑ!

Ωραίος τελικός: ο μακράν καλύτερος κόντρα στον δεύτερο καλύτερο. Και 1η φορά ΟΑΚΑ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση στον φετινό τελικό του Κυπέλλου!
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Θεωρητικά για τον Ολυμπιακό θα ήταν καλύτερο να περνούσε στον τελικό η ΑΕΚ, υπό την έννοια ότι εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια την «έχει» και δη την «έχει» εύκολα (σε 11 παιχνίδια οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και καμία ήττα, με μία από τις οκτώ νίκες στον τελικό του Κυπέλλου στο Βόλο τον περασμένο Σεπτέμβρη).

Από την άλλη, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και μία άλλη παράμετρο: ο Ολυμπιακός κόντρα στην ΑΕΚ πολύ πιθανόν να πήγαινε στον τελικό της 22ης Μάη με ψηλά τη μύτη, έχοντας μέσα στο 2021 σε τρία ματς νίκες με 3-0 μέσα, 5-1 έξω και 2-0 μέσα…Αντίθετα, τώρα με τον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάει έτσι, έχοντας σε 11 παιχνίδια επίσης μέσα στην τριετία τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες…Η αλήθεια είναι ότι μία από τις ήττες αποδείχθηκε ανώδυνη (το 2-3 στον α΄ ημιτελικό του περσινού Κυπέλλου, αφού ακολούθησε το 2-0 στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη), ενώ και το 2-0 του ΠΑΟΚ τις προάλλες στην Θεσσαλονίκη ήταν σε παιχνίδια βαθμολογικά αδιάφορο για τους «ερυθρόλευκους», την στιγμή που ο Δικέφαλος καίγονταν για το τρίποντο. Ακόμη κι έτσι όμως, γενικά πρέπει να αποδεχθούμε την ισορροπία στα μεταξύ τους παιχνίδια αυτή την τριετία με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού: στο πρωτάθλημα τέσσερις νίκες ο ΠΑΟΚ, δύο ισοπαλίες και τρεις ο Ολυμπιακός και στο Κύπελλο μία πρόκριση ο Ολυμπιακός.

Μάλλον, πάντως, πρέπει να είναι ο πιο ωραίος τελικός που μπορούσαμε να περιμένουμε. Μιλάμε για τον Ολυμπιακό, την σαφώς καλύτερη ομάδα πέρυσι (νταμπλ) και φέτος (πρωταθλητής και υποψήφιος νταμπλούχος) στην Ελλάδα…Και τον ΠΑΟΚ τη δεύτερη καλύτερη ομάδα: στο περσινό πρωτάθλημα τερμάτισε δεύτερος (τέσσερις πόντους μπροστά από την τρίτη ΑΕΚ και 18 πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό) και στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Ολυμπιακό και στο φετινό πρωτάθλημα είναι δεύτερος μαζί με τον Άρη (24 πόντους πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό) και έχει φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου, ξεπερνώντας την ΑΕΚ.

Γενικότερα είναι μία σερί τριετία στην οποία ο Ολυμπιακός είναι σε επίπεδο κορυφής, καθότι ακόμη και πρόπερσι που τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον ΠΑΟΚ, η διαφορά τους δεν είναι όπως φέτος και πέρσι, αλλά εφτά βαθμοί από τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια. Ο δε ΠΑΟΚ είναι σε μία τετραετία που τις δύο τελευταίες σεζόν είναι εδώ που είναι και τις δύο πρώτες σεζόν ξεχώρισε, παίρνοντας αήττητος το πρωτάθλημα πρόπερσι και διεκδικώντας το…σκληρά το 2018 από την ΑΕΚ, από την οποία το έχασε με τα γνωστά δικά του αυτογκόλ μέσα στην Τούμπα.

Κανονικά θα μπορούσαμε να πούμε για φαβορί σε αυτό τον τελικό, καθώς οι βαθμολογικές διαφορές του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ είναι τεράστιες αυτή τη διετία-συνολικά 42 βαθμούς!!! Δεν είναι, όμως, έτσι. Δεν υπάρχει φαβορί. Είναι ένα παιχνίδι και δη ένα ντέρμπι, στο οποίο όλα μπορεί να γίνουν. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, καθώς εκτός όλων των άλλων, ο ΠΑΟΚ λογικά θα είναι περισσότερο στην τσίτα μέχρι το μεγάλο παιχνίδι στις 22.5, με το σκεπτικό ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, ενώ ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα από τις 11 Απρίλη, δηλαδή 42 ολόκληρες ημέρες πριν τον τελικό!...

Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι δύο αντίπαλοι μετά από τρεις εβδομάδες, τι απώλειες μπορεί να έχουν κλπ, κλπ. Ας λάβουμε υπόψιν και την παράμετρο ότι δέκα μέρες πριν τον τελικό στο ΟΑΚΑ, οι δυό τους θα τεθούν αντιμέτωποι για τέταρτη φορά φέτος, στις 12 του μήνα στο Καραϊσκάκη, για την προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφς, στο παιχνίδι στο οποίο μάλιστα θα απονεμηθεί ο τίτλος του πρωταθλητή στον Ολυμπιακό. Κι αν εκεί οι «ερυθρόλευκοι» κερδίσουν, τότε θα πάνε οι ομάδες στον τελικό με την απόλυτη ισορροπία αποτελεσμάτων μέσα στην τριετία: από πέντε νίκες η κάθε μία και δύο ισοπαλίες!

Ο Μαρτίνς, στο 3-1 του β΄ ημιτελικού της Τετάρτης με τον ΠΑΣ, βρήκε τελικά την άκρη με τον Γιαννίκη, από τον οποίο είχε υποφέρει στα τρία προηγούμενα παιχνίδια (1-1 δύο φορές στα Γιάννινα έχοντας βρεθεί και τις δύο πίσω στο σκορ και 1-0 στον Πειραιά με γκολ στο 93΄). Τώρα, πρέπει να βρει την άκρη και με τον Πάμπλο Γκαρσία, με τον οποίο σε τρία παιχνίδια έχει μία νίκη 3-0 εντός έδρας, μία ήττα 0-2 εκτός έδρας και μία ισοπαλία 1-1 (στην Τούμπα). Βέβαια, άλλη δυναμική ο ΠΑΣ κι άλλη ο ΠΑΟΚ, για να είμαστε ειλικρινείς. Δύο προπονητές μάλιστα που τώρα, προς το φινάλε της σεζόν, αποφάσισαν κι εγκατέλειψαν το 4-3-3 που έπαιζαν «πάντα», για να πάνε σε ένα 3-4-3, με αποτελέσματα που μάλλον τα λες καλά.

Και, βέβαια, υπάρχει κι η ιδιαιτερότητα ότι θα δούμε πρώτη φορά στην ιστορία τελικό Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ! Μέχρι τώρα δεν είχε τύχει ποτέ! Και είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει και τους δύο τελικούς που ιστορικά έπαιξε στο ΟΑΚΑ, κόντρα στην ΑΕΚ, και δη χωρίς καν να δεχθεί γκολ: 1-0 το 2019 και 2-0 το 2018, στις 12 κι 11 Μάη αντίστοιχα. Ο δε Ολυμπιακός στον τελευταίο τελικό που έπαιξε στο ΟΑΚΑ ηττήθηκε 1-2, από την ΑΕΚ, το 2016, στις 17 Μάη. Μάλιστα και οι τρεις αυτοί τελικοί είχαν το ίδιο κοινό σημείο: ήταν τα τελευταία ματς της σεζόν, έγιναν δηλαδή ενώ είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Για να δούμε, όμως, πώς μπορεί να μας εκπλήξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ κλπ, κλπ, ενόψει του προγραμματισμένου για τις 22 του Μάη τελικού στο ΟΑΚΑ. Γιατί…ποτέ δεν ξέρεις!

Άσχετο: Αφού ο Λιβάγια σέβεται τη ρήτρα που έχει υπογράψει με την ΑΕΚ, γιατί οι γύρω του τον προτείνουν συνεχώς στον Ολυμπιακό;...Μάλλον εισέπραξε την άρνηση από το λιμάνι, με εισήγηση Μαρτίνς, και μιλάει τώρα περί ρήτρας…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.