Όσο φτηνά ήταν τα λάθη, τόσο φτηνά τη γλίτωσε

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Όσο φτηνά ήταν τα λάθη, τόσο φτηνά τη γλίτωσε

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την ήττα που δίνει ελπίδα στον Άρη, στέκεται όμως και σ’ αυτά που πρέπει να μην επαναλάβουν οι «κίτρινοι».

bwin - ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Είναι δύσκολη η προπονητική. Στέκεσαι ολομόναχος μπροστά από έναν πάγκο, σε κοινή θέα, δακτυλοδεικτούμενος, γενικώς αυτό το επάγγελμα χαρακτηρίζεται από τα πλέον μοναχικά γιατί εκεί που χρειάζεσαι (όλους) τους άλλους, νιώθεις αφύλακτη την πλάτη σου. Εμπεριέχει και μια μορφή τζόγου. Βασίζεται σε δεδομένα τα οποία οφείλεις να τα βρεις εσύ. Πρώτα ακτινογραφείς τους δικούς σου παίκτες για να αναγνωρίσεις τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία τους, με προφανή στόχο ανάδειξης των πρώτων και απόκρυψης των δεύτερων. Με τη δύναμη της εικόνας, πράττεις το ίδιο και με τους αντιπάλους σου και στη συνέχεια προσπαθείς να υποθέσεις που θα σε χτυπήσει ο άλλος. Νιώθεις υποχρεωμένος να ακολουθήσεις τον δρόμο της ασφάλειας, αυτόν που σου υποδεικνύουν τα δεδομένα που ήδη έχει συγκεντρώσει. Και δέχεσαι γκολ στα 51 δευτερόλεπτα. Και να’ ταν μόνο αυτό. Η πιο συμπαγής αμυντική γραμμή, αυτή που σ’ έβγαλε ασπροπρόσωπο πριν από τρεις ημέρες, θυμίζει καράβι που μπάζει νερά στα πρώτα 20-25 αγωνιστικά λεπτά κι εσύ προσπαθείς να μαζέψεις τα απόνερα για να αποφύγεις το ναυάγιο. Κι εκεί που έρχεται το καράβι στα ίσα του, να’ σου και τα ατομικά λάθη.

Προσωπικά, χθες, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Άκη Μάντζιου. Καλά τα είπε μετά το παιχνίδι και την αλήθεια είδε και δεν ωραιοποίησε καταστάσεις. Μαζί και ο Τζέιμς Τζέγκο. Ο Άρης τη γλίτωσε φθηνά με τα λάθη που έκανε στο «Καραϊσκάκη» κι έτσι η πρόκριση παραμένει ανοιχτή, με την προϋπόθεση όμως ότι στον δεύτερο αγώνα στο «Κλ. Βικελίδης» θα δούμε κάτι διαφορετικό. Πιθανή επανάληψη των λαθών θα μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη δίχως τέλος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το 2-1 ήταν συγκυριακό, ασχέτως του ότι χαρακτηρίζεται ελπιδοφόρο. Γιατί στη ρεβάνς του πρώτου αγώνα, ο Άρης θα έχει προλάβει να πάρει ανάσες, καθώς ολοκληρώνεται ο… στίβος μάχης που άρχισε τις πρώτες ημέρες του Γενάρη και λογικά θα παρουσιαστεί πιο φρέσκος. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός έχει βουνό ν’ ανέβει λόγω (και) των ευρωπαϊκών αγώνων.

Κι αυτό ήταν πρόβλημα χθες. Στο Ολυμπιακό Στάδιο με την ΑΕΚ, ο Αρης έπαιξε με την ενέργειά, την ταχύτητα και την ποιότητα που τον χαρακτηρίζει απέναντι βέβαια σε υποδεέστερη ομάδα από πλευράς αγωνιστικής δυναμικής. Στο «Καραϊσκάκη» ήταν φανερό ότι πήγε με κάποιες σταγόνες ενέργειας κι αυτό το πρόβλημα ήταν ευδιάκριτο ακόμη και απέναντι σ’ αυτή την 11αδα που παρέταξαν οι Πειραιώτες. Πιο φρέσκια, πιο γρήγορη και κατ’ επέκταση πιο ισχυρή στο σώμα και στο μυαλό. Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός ήταν πιο δραστήριος και απειλητικός στο πρώτο ημίχρονο και σχεδόν αδρανής στο δεύτερο όπου μπήκαν μπόλικοι 11αδάτοι. Δύο φάσεις βρήκε κι αυτές ήταν προϊόν λαθών του Λίντσεϊ Ροζ. Η έλλειψη ενέργειας φάνηκε σε αρκετούς παίκτες του Άρη, θαρρώ περισσότερο στον Εμάνουελ Σάκιτς ο οποίος είδε αστεράκια με τον Ρατζέλοβιτς κι έτσι ο Μάντζιος άλλαξε πτέρυγες τους μπακ κι έλυσε το πρόβλημα. Έξυπνη, σωτήρια θα έλεγα και σωστή ανάγνωση.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε σοβαρές παρεμβάσεις στο αρχικό σχήμα του γιατί οι Βρουσάι, Ρατζέλοβιτς, Κάιπερς, Τιάγκο Σίλβα, Παπασταθόπουλος, Λαλά παίζουν βασικοί σε όλες τις ομάδες της Interwetten Superleague. Ο τελευταίος «πήρε» για πλάκα ένα σπριντ από τον Σάντε Σίλβα στο δεύτερο ημίχρονο παρότι ο Πορτογάλος επιθετικός του Άρη ξεκίνησε με αβάντσο μισού μέτρου. Ο Άρης δεν είχε την ίδια πολυτέλεια των αλλαγών, δεν ήθελε να βάλει και μπελάδες στο κεφάλι του, έτσι (πολύ λογικά) ο Μάντζιος επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγή στη μεσοαμυντική γραμμή του. Επένδυση σ’ αυτό που ήδη ξέρει. Επιλέχθηκαν οι έξι που «κλείδωσαν» την ΑΕΚ πριν από τρεις ημέρες. Δύο αλλαγές έκανε κι αυτές ήταν αναγκαστικές γιατί δεν θα μπορούσε να παίξει κορώνα γράμματα πιθανή υποτροπή του Ντάνιελ Μαντσίνι. Η πρώτη θλάση τον κράτησε 10-15 ημέρες εκτός. Υποτροπή σημαίνει πάνω από ένα μήνα. Πιθανή συμμετοχή του, θα στοιχειοθετούσε «έγκλημα».

Και του ήρθε το πρώτο 25πτο όπου η κάμερα των καναλιών COSMOTE τον «συνέλαβε» 2-3 φορές να τρώγεται με τα ρούχα του. Προσωπικά, μια χαψιά θα τα είχα κάνει από τα νεύρα μου. Γι’ αυτό είναι δύσκολη η προπονητική. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ένα παιχνίδι. Κάνεις το πλάνο σου, ελπίζεις κι εκεί το πετάς στα σκουπίδια. Φυσάς, ξεφυσάς, συμβιβάζεσαι, ελπίζεις.

Ευτυχώς για τον Άρη που ήρθε η καραμπόλα στο δικό του γκολ, στη σωστή κίνηση του Δημήτρη Μάνου στην πλάτη της άμυνας. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θέλει και τύχη. Στο πρώτο γκολ του Χασάν η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Σάκιτς. Δέκα φορές να επαναληφθεί, δεν θα έχει αυτή την πορεία (προς τα δίχτυα), στις περισσότερες θα προλάβει να απομακρύνει ο Αυστριακός. Προηγήθηκαν άλλα. Τα χαφ ήταν αλλού, η αμυντική τετράδα στάθηκε πιο ψηλά απ’ ότι έπρεπε κι έγινε η ζημιά. Και στα δύο γκολ του φορ του Ολυμπιακού, οι στόπερ του Άρη ήταν απόντες.

Στο δια ταύτα, σ’ ένα από τα χειρότερα εκτός έδρας παιχνίδια του (λόγω αμυντικής λειτουργίας και ατομικών λαθών), ο Άρης έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης. Αυτό μετράει. Πριν δύο χρόνια, στο «Καραϊσκάκη», στο πρώτο ημίωρο οι «κίτρινοι» έχασαν τρία «μάτια» - με μοιραίο τον Γιάννη Φετφατζίδη – κι έφυγαν με το βαρύ 4-1. Δεν το άξιζαν, αλλά μ’ αυτό συμβιβάστηκαν. Αυτή τη φορά είχαν την τύχη με το μέρος τους, πλέον έχουν και την ευκαιρία να διορθώσουν τα πράγματα στο «Κλ. Βικελίδης». Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο Άρης έχει μεγαλύτερο κίνητρο από κάθε άλλον (ρεαλιστικά) διεκδικητή του Κυπέλλου Ελλάδας. Θεωρητικά είναι ο πιο πεινασμένος απ’ όλους. Αυτή η πείνα πρέπει να τον κατευθύνει.

Υγ: Κανείς προπονητής δεν πυροβολεί τα πόδια του. Φάνηκε (και) χθες ότι ο Κώστας Μήτρογλου δεν είναι έτοιμος. Και δεν θα είναι ούτε στις επόμενες 15-20 ημέρες. Γι’ αυτό ο Άκης Μάντζιος του δίνει 20πτα, προσπαθεί να τον βοηθήσει να βρει αγωνιστικό ρυθμό και ταυτοχρόνως, να τον προστατέψει. Η διαχείριση του κεφαλαίου «Μήτρογλου» γίνεται στο πλαίσιο συζήτησης και συνεννόησης του προπονητή με τον παίκτη. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από αυτούς τους δύο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.