Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τι έγινε στο 2-0 και τι λέει ο κανονισμός (pics & vid)

Αντώνης Σαούλης
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τι έγινε στο 2-0 και τι λέει ο κανονισμός (pics & vid)

bet365

Πότε έκανε σινιάλο ο Κάιπερς, τι προβλέπει ο κανονισμός και γιατί ο Παπαπέτρου δεν μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία. To gazzetta.gr αναλύει τον (ασαφή) κανονισμό στην περίεργη φάση...

Είναι μια σπάνια φάση η αλήθεια είναι. Στο 85' ο Ολυμπιακός κάνει το 2-0, με τον Φορτούνη να ξεκινάει την φάση κλέβοντας την μπάλα, έχοντας μόλις μπει στο γήπεδο μιας και είχε αποχωρήσει για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ο Χρήστος Καρυπίδης αποβλήθηκε. Ο Αμπελ Φερέιρα στις δηλώσεις του μετά το ματς στάθηκε στη συγκεκριμένη φάση. Ο Δημήτρης Γιαννούλης είπε πως «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο γκολ».

Τι έγινε τελικά στη συγκεκριμένη φάση; Πότε έκανε σινιάλο ο Κάιπερς; Εχει ευθύνη ο Παπαπέτρου; Τι προβλέπει τελικά ο κανονισμός;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο τέταρτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πάρει πρωτοβουλία και να πει στον ποδοσφαιριστή που βγήκε για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες πως μπορεί να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο. Ο τέταρτος διαιτητής (σ.σ. Παπαπέτρου) ενημερώνει τον διαιτητή (σ.σ. Κάιπερς) ότι ο τραυματίας είναι έτοιμος και μπορεί να περάσει ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Αν δεν κάνει σινιάλο ο ρέφερι ο παίκτης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μπει στο ματς και φυσικά ΟΥΤΕ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ μπορεί να δώσει εντολή.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε την διαμαρτυρία του Γιαννούλη προς τον Παπαπέτρου, με τον Ελληνα ρέφερι να κάνει χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια του του στυλ «δεν ευθύνομαι εγώ», ο Γιαννούλης το καταλαβαίνει και γυρνάει να διαμαρτυρηθεί στον Κάιπερς (αφήνοντας την φάση και τους Καμαρά, Φορτούνη να φτάσουν μέχρι τέλους).

Αφου ξεκαθαρίσαμε το θέμα του Παπαπέτρου, πάμε στον Μπιόρν Κάιπερς.

Πότε έκανε σινιάλο στον Φορτούνη, ο Κάιπερς;

Οπως θα δείτε στο 50ο δευτερόλεπτο στο βίντεο που ακολουθεί ο Κάιπερς αφήνει την μπάλα στον Ιγκνασον, ο Ισλανδός την δίνει στον Μαουρίτσιο που είναι στον άξονα του γηπέδου και σε ακριβώς εκείνο το σημείο ο Ολλανδός κάνει το σινιάλο στον Παπαπέτρου και στον Φορτούνη. Για 1-2 δευτερόλεπτα δεν μπαίνει ο Φορτούνης και όταν γυρίζει ο Μαουρίτσιο να κάνει την πάσα στον Γιαννούλη, ο Ελληνας μέσος του Ολυμπιακού επιστρέφει στο ματς.

Μάλιστα εάν δείτε ξανά το βίντεο στο 35ο δευτερόλεπτο ο Ελ Καντουρί διαμαρτύρεται στον Κάιπερς και ο Ολλανδός του εξηγούσε πως έδωσε το ΟΚ όταν η μπάλα ήταν στο κέντρο.

Τι λέει ο κανονισμός

Πάμε τώρα και στον κανονισμό. Εδώ θα δούμε μια ασάφεια σε ότι έχει να κάνει με την συγκεκριμένη περίπτωση. Για την ακρίβεια δεν γράφει πουθενά πότε είναι σωστό ο διαιτητής να δώσει έγκριση και πότε όχι.

Ας δούμε τι γράφει ο κανονισμός:

Κι εδώ όλο το κεφάλαιο του συγκεκριμένου κανονισμού

Οπως βλέπετε δεν γράφει πουθενά πότε πρέπει ή πότε δεν πρέπει. Προφανώς είναι «άδικο» να δίνεις εντολή σε παίκτη να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο όταν η μπάλα παίζεται μπροστά στην γραμμή και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κάιπερς εξηγεί στον Ελ Καντουρί ότι έδωσε την έγκρισή του όταν την μπάλα την είχε ο Μαουρίτσιο στο κέντρο του γηπέδου. Αλλά δεν υπάρχει και κάποιος κανονισμός που να λέει επίσημα πότε ο διαιτητής αποφασίζει να επιστρέψει ο παίκτης. Προφανώς είναι στη προσωπική κρίση του κάθε διαιτητή (δηλαδή είναι περισσότερο οδηγία προς τους διαιτητές και οχι κανονισμός) για να μην αποκτά πλεονέκτημα ο παίκτης που επιστρέφει από τον τραυματισμό του.

Γι' αυτό και ο Μπιόρν Κάιπερς αποφάσισε να εξηγήσει στον Ελ Καντουρί πότε έδωσε το ΟΚ να μπει ο Φορτούνης και ότι κατά την δική του οπτική όταν ο Μαουρίτσιο είχε τη μπάλα, το να ανάψει το πράσινο φως για να επιστρέψει ο Ελληνας μέσος δεν αποκτούσε πλεονέκτημα.

Επραξε σωστά; Επραξε λάθος; Η φάση είναι «νόμιμη» σύμφωνα με το γράμμα του κανονισμού. Το μόνο ερώτημα που ο καθένας θα έχει την δική του απάντηση είναι αν ο Κάιπερς έδωσε σωστά το σινιάλο ή όχι για να μπουν οι τραυματίες...

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα