Προπονητής που εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του

Προπονητής που εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του

Προπονητής που εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος μελετά τα σημάδια της αγωνιστικής συμπεριφοράς της ΑΕΚ στα 16 παιχνίδια των 89 ημερών του Μάσιμο Καρέρα. Σημάδια ομάδας που έχει κανονικό προπονητή στον πάγκο της.

Το διάστημα των τριών μηνών είναι πολύ μικρό, στο ποδόσφαιρο, για να κρίνεις με ασφάλεια το έργο ενός προπονητή και να καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα για την καταλληλότητα, την αποτελεσματικότητα και τελικά τη συμβατότητά του με μια ομάδα. Οι 89 ημέρες που έχουν περάσει από την στιγμή της άφιξης του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ όμως δείχνουν ήδη παραπάνω από αρκετές για να βάλουν τον σύλλογο στη θέση να μακαρίζει την τύχη του και να επαινεί αυτόν που επέλεξε τον Ιταλό προπονητή. Διότι η αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ στην συντριπτική πλειονότητα, αν όχι στο σύνολο των 16 αγώνων που έχει δώσει από την ημέρα που την πήρε στα χέρια του ο Καρέρα φωνάζει ότι έχει πλέον έναν ικανό και αποτελεσματικό προπονητή.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι, αυτό της Τετάρτης απέναντι στον Αρη, το οποίο είχε αποφασιστική σημασία δεδομένου ότι το Κύπελλο είναι το μόνο τρόπαιο που μπορεί να προσδοκά να κατακτήσει η ομάδα του, ο Καρέρα παρουσίασε μια ομάδα που ήταν καλά προετοιμασμένη, αγωνιστικά, ψυχικά και νοητικά. Στην εξέλιξη του παιχνιδιού η ΑΕΚ έδειξε ανθεκτικότητα. Ξεπέρασε το σοκ ενός γκολ που δέχθηκε από το «πουθενά», δηλαδή προτού καλά καλά προλάβει να την απειλήσει ο Αρης. Και απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε καλή αμυντική οργάνωση και παρέμενε απειλητικός, η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο να κρατήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημα και να έχει ισορροπία στην απόδοσή της με και χωρίς την μπάλα.

Αν είχες αρκετές εικόνες από την ΑΕΚ της προ Καρέρα εποχής και τις συγκρίνεις με αυτές που λαμβάνεις στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων από την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας που παρουσιάζει ο Ιταλός προπονητής με, πάνω κάτω, τους ίδιους ποδοσφαιριστές, δεν χρειάζεται να έχεις την τεχνογνωσία που να σου επιτρέπει να αναλύσεις σε βάθος το παιχνίδι της για να διαπιστώσεις τη διαφορά. Είναι χαοτική, και γι’ αυτό ορατή ακόμη και στο «γυμνό μάτι». Και αυτή τη διαφορά την έδειξε ακόμη και στην ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ του Καρέρα αναπτύσσεται με οργανωμένο παιχνίδι, εκτελώντας το αγωνιστικό σχέδιο του προπονητή της. Στους αγώνες της αρχίζουν να γίνονται επαναλαμβανόμενα τα πρότυπα ανάπτυξης των επιθέσεων, και γι’ αυτό γίνονται αντιληπτά. Το παράδειγμα της κάθετης κίνησης του Κρίστιτιτς στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή όταν η ΑΕΚ αναπτύσσει την επίθεσή της εκμεταλλευόμενη όλο το πλάτος του τερέν και πλαγιοκοπεί είναι ένα σημάδι αποτελεσματικής εκπαίδευσης. Το ίδιο και η κίνηση των μεσοεπιθετικών ανάμεσα στις δύο αμυντικές γραμμές του αντιπάλου· στην προκειμένη περίπτωση ανάμεσα στις γραμμές του Αρη.

Στα περισσότερα από αυτά τα 16 παιχνίδια και ειδικά στα τελευταία, η ΑΕΚ δείχνει την ικανότητα να αλλάζει τον ρυθμό και να ανεβάζει ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που απαιτεί πολλές τεχνικές και τακτικές κινήσεις σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων και γι’ αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει κατά τύχη στο παιχνίδι μιας ομάδας. Η ΑΕΚ φτάνει να παίζει αναπτύσσει με ακρίβεια το παιχνίδι της με μία ή δύο επαφές του ποδοσφαιριστή με την μπάλα. Η ΑΕΚ κάνει επιθετική άμυνα ανεβαίνοντας ψηλά στο αντίπαλο μισό του τερέν και ανεβάζοντας ψηλά την αμυντική της γραμμή, και όλη αυτή η κίνηση, που είναι ομαδική, γίνεται συντονισμένα και με ακρίβεια που φανερώνει συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών στην εκτέλεση των συστημάτων του προπονητή.

Η ποιότητα της ενδοεπικοινωνίας των ποδοσφαιριστών, και η στάση των παικτών κατά την εξέλιξη των αγώνων συνιστούν την πιο υγιή εικόνα που έχει δημιουργήσει η ΑΕΚ στη διάρκεια της σεζόν. Ποδοσφαιριστές που συμπεριφέρονταν σαν μέλη σκόρπιας διαδήλωσης μέχρι πριν από τρεις μήνες, συμπεριφέρονται σήμερα ως μέλη μιας ομάδας που έχει προπονητή που εμπνέει και πείθει. Πίσω από τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών κρύβεται η συμπεριφορά του προπονητή. Το αίσθημα δικαιοσύνης που έχει δημιουργήσει στους ποδοσφαιριστές του, κάνοντας επιλογές με κριτήριο την πρόοδό τους στις προπονήσεις. Την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν οι ποδοσφαιριστές με τον προπονητή και τον γυμναστή του, τον Τζόρτζιο Ντούρμπανο στα Σπάτα. Την ευφυΐα και την ευρύτητα του πνεύματος που επιδεικνύει ένας προπονητής που έχει εμπιστευθεί τον ρόλο του συνεργάτη του σε έναν Ελληνα, τον οποίο δεν γνώριζε καν προηγουμένως, τον Νίκο Παναγιωτάρα.

Το δείγμα των 89 ημερών δεν είναι αρκετό για να μπορεί κανείς να προεκτιμήσει με εμπιστοσύνη την εξέλιξη του έργου που έχει αναλάβει ο Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ. Με άλλα λόγια, σε αυτούς τους 16 αγώνες ο Ιταλός προπονητής έχει αρχίσει να δημιουργεί μια αίσθηση ότι εκτός από όλα τα παραπάνω είναι ικανός να δημιουργήσει μια ομάδα πιο επιθετική και δημιουργική συγκριτικά με την Σπαρτάκ Μόσχας που είχε παρουσιάσει, αλλά αυτή είναι μια αίσθηση και όχι μια πίστη διότι το δείγμα είναι μικρό. Αν όμως η ΑΕΚ κοιτάξει πίσω της, συγκρίνει τον σημερινό με τον προηγούμενο εαυτό της και βασίσει πάνω σε αυτή τη σύγκριση την απόφαση που θα πάρει σχετικά με το μέλλον της σχέσης της με τον Καρέρα, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τον κρατήσει. Οσα της έχει δείξει μέχρι σήμερα είναι καθαρά σημάδια ενός προπονητή με αποτελεσματικές μεθόδους τόσο στο τεχνικοτακτικό κομμάτι όσο και στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την ηγεσία και την ψυχοπνευματική προετοιμασία. Ο Καρέρα είναι ένας κανονικός προπονητής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.