Στο... ρελαντί έγινε η μισή δουλειά, τώρα μόνο νίκη!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Στο... ρελαντί έγινε η μισή δουλειά, τώρα μόνο νίκη!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. στο Αγρίνιο, στα πρόσωπα και στο γεγονός ότι οι πολλές αλλαγές θα φέρουν και μέτριο αποτέλεσμα, ενώ έχει υστερόγραφα...

Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Νομίζω θα πάω κόντρα στις απόψεις της πλειοψηφίας για την ΑΕΚ που είδαμε στο Αγρίνιο, αφού έχει τύχει να διαπιστώσω απ' όσα άκουσα, διάβασα και είδα, ότι οι περισσότεροι σημειώνουν ότι ήταν μέτρια έως κακή... Αυτή η κουβέντα πρέπει να προϋποθέτει ότι έχουν συνυπολογίσει και επεξαργαστεί όλα τα δεδομένα και δεν υφίσταται το «τηρουμένων των αναλογιών»! Διότι προσωπικά με δεδομένες τις νέες αλλαγές στην ενδεκάδα της Ένωσης εκτιμώ ότι δεν ήταν τόσο μέτρια και κακή όσο άκουσα και διάβασα να υποστηρίζεται σαν άποψη...

Η εξέλιξη και η βελτίωση σημειώνεται σε κάθε ματς. Όπως και σε αυτό με τον Παναιτωλικό για το Κύπελλο. Διότι εξέλιξη είναι να βλέπεις να ξεκινάει πρώτο ματς στην 11άδα -στα τόσα χρόνια που ανήκει στην ΑΕΚ- ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, να περνάει στο παιχνίδι και με το σκορ στο 1-1 ένα πιτσιρίκι όπως ο Χριστόπουλος και να είναι κοντά στη νίκη οι «κιτρινόμαυροι» παρά το γεγονός ότι έπαιζαν ένα ακόμη παιχνίδι με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα.

Δεν μπορεί, δεν γίνεται, σε κάθε αναμέτρηση η εικόνα να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις καλύτερες εμφανίσεις στο χορτάρι της ΑΕΚ και όμως τα πρόσωπα να αλλάζουν σε όλα τα 90λεπτα... Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, για να εκφράσω κι εγώ (και στη συνέχεια να εξηγήσω και αναλύσω) την άποψή μου για το πρώτο ματς της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου, η εικόνα της Ένωσης κρίνεται μάλλον θετική. Διότι έχοντας απουσίες, νέα πρόσωπα, άρα όχι συνέχεια σε επίπεδο ρυθμού και ''γνωριμίας'' των προσώπων της 11άδας, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα. Από καμία ομάδα!

Η ΑΕΚ έπαιξε κυνικά και έπρεπε να φύγει με το διπλό από το Αγρίνιο. Όχι γιατί ήταν κακός ο Παναιτωλικός, κάθε άλλο μάλιστα ήταν δυνατός, ανταγωνιστικός και με πάθος, αλλά επειδή ήταν ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα με σημαντικότερες αγωνιστικές αξίες στο χορτάρι σε επίπεδο προσώπων. Επιπρόσθετα έχασε και τις σημαντικότερες στιγμές στο παιχνίδι (όπως η φάση του Σιμάνσκι) τη στιγμή που το γκολ που δέχεται αποτελεί προσωπικό (εγκληματικό) διπλό λάθος (σ.σ.: του Τσιγκρίνσκι).

Στο Αγρίνιο η μέτρια -αν το θέλετε μια και ισχύει αλλά είναι και λογικό και εξηγήθηκε- ΑΕΚ έκανε τη μισή δουλειά στο... ρελαντί βρίσκοντας μάλιστα και εκτός έδρας τέρμα από στατική φάση (ένα ακόμη από τη μέρα που ανέλαβε ο Καρέρα οπότε παρατηρείται και βελτίωση όπως σημειώνω παραπάνω) και έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Τώρα απαιτείται δουλειά, συγκέντρωση και... ψύχωση όλων στο ποδοσφαιρικό τμήμα για τη νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό...

Έχει αρκετούς λόγους για να «λυσσάξει» η ΑΕΚ και κάθε ποδοσφαιριστής της για να πανηγυρίσουν τη νίκη στο ματς με τους «πράσινους» και το πρώτο και σημαντικότερο δεν είναι το γεγονός ότι αγνοείται η επιτυχία σε ντέρμπι από το 2018 όταν ο Αραούχο έκρινε το νικητή με δυο τέρματά του στο 3-0 επί του ΠΑΟ. Ο πρώτος και βασικός λόγος για να επικρατήσουν οι παίκτες της Ένωσης είναι ο ποδοσφαιρικός τους εγωϊσμός και εκείνο το ματς του πρώτου γύρου το οποίο κατάφεραν να χάσουν και δικαιότατα κέρδισε ο αντίπαλός τους!

Για να μη το ξεχάσω: μια ακόμη αιτία για την οποία η ΑΕΚ δικαιολογείται (ως ένα βαθμό) για το γεγονός ότι κυρίως στο δεύτερο 45λεπτο και μετά το 0-1 στο Αγρίνιο οι ποδοσφαιριστές της και η νοοτροπία αντιμετώπισης του παιχνιδιού από αυτούς έχασαν τη συγκέντρωσή τους αλλά και το καθαρό μυαλό σε άμυνα και (κυρίως) επίθεση, είναι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Γι' αυτό παρατηρήθηκε και πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα του τελειώματος φάσης και της τελικής πάσας στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου όπου η ΑΕΚ έφτανε με σχετική ευκολία.

Ας επιστρέψουμε στο ντέρμι όμως της Κυριακής: εννοείται πως το γεγονός πως η Ένωση δεν κερδίζει στα ντέρμπι από το 2018 και έπειτα είναι κάτι που συνιστά μεγάλο κίνητρο. Αλλά επιμένω ότι έπεται του ποδοσφαιρικού εγωϊσμού και της «απάντησης» σε εκείνο το αποτέλεσα του πρώτου γύρου. Απάντησης στον εαυτό τους πρωτίστως και όχι στους αντιπάλους τους. Για να μη παρεξηγηθώ το σημειώνω.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αποκτήσει η ομάδα ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στα μεγάλα ματς. Αντί αυτών, αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας, η ΑΕΚ λειτουργεί και πορεύεται σε αυτά τα παιχνίδια με την πίεση του «δεν έχω κερδίσει ντέρμπι» που προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση και προβληματική έως κακή ψυχολογία. Σ' αυτό το κομμάτι έως τώρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξουν πολλά πράγματα ο Μάσιμο Καρέρα. Ειδικά σε ότι αφορά στη ψυχολογία στο εσωτερικό των «κιτρινόμαυρων» αποδυτηρίων.

Τέλος μα το ίδιο απαραίτητο και ισχυρό κίνητρο συνιστά το γεγονός ότι ακολουθούν πολλά σημαντικά παιχνίδια και περισσότερα ντέρμπι όσο θα προχωράμε από τον Φλεβάρη στον Μάρτιο και φυσικά έπειτα έως το φινάλε της σεζόν. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο... Θα είναι πολλά τα ντέρμπι. Αν λοιπόν κερδίσει η ΑΕΚ την Κυριακή στο ντέρμπι της Αθήνας θα αρχίσουν στο ποδοσφαιρικό της τμήμα να πιστεύουν ξανά ότι το 'χουν (το βρήκαν πάλι) και μπορούν στα μεγάλα ματς και νομίζω αντιλαμβάνεται κανείς σχετικά εύκολα ότι αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά...

Υγ: Με έχει κερδίσει ο Σιμάνσκι πραγματικά... Πολύ καλός μέσος με απίθανα τρεξίματα, κίνηση δίχως (και με) μπάλα, πατάει πολύ περιοχή, ξέρει να γεμίζει απ' τα άκρα, να παίζει κάθετα και να μαρκάρει καθαρά και δυνατά στη μπάλα. Αυτό που δεν βλέπω να έχει ακόμη είναι το γκολ. Προφανώς και είναι πολύ νωρίς για όλα (μα για ΟΛΑ) τα παραπάνω συμπεράσματα, αλλά νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτά που σημειώνω τα βλέπουμε. Όπως και ότι είναι άριστος στην απόδοση των τακτικών εντολών του Καρέρα για το παιχνίδι του με τη νέα του ομάδα. Το γκολ όμως, το τελείωμα, δεν έχει φανεί ακόμη να το 'χει. Κι είναι κρίμα γιατί πατάει πολύ αντίπαλη περιοχή και με τη διαρκή του κίνηση χωρίς τη μπάλα βγαίνει πολύ εύκολα σε συνθήκες για γκολ!

Υγ2: Εύχομαι και ελπίζω να είναι μια κάκωση στο γόνατο και τίποτα άλλο για τον Αλμπάνη... Θα είναι κρίμα διαφορετικά και κυρίως άδικο. Ο Έλληνας επιθετικός της ΑΕΚ είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό και να παίζει καλά. Όπως ακριβώς και ο Γαλανόπουλος. Ας μας... λυπηθεί η θεά Τύχη και να μας κάνει τη χάρη να μην αλλάξει κάτι και να μείνουμε στην κάκωση. Θα το (απο)δείξουν οι εξετάσεις.

Υγ3: Ο Σβάρνας συνεχίζει τα καλά του ματς και μάλιστα όλο και βάζει κάτι καλύτερο στο παιχνίδι του. Τώρα σημείωσε και το πρώτο του γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Καλά το πάει... Με αυτό δεν εννοώ να συνεχίσουμε ως έχουμε και να μην πάρουμε κανέναν και το καλοκαίρι (αργούμε λοιπόν αυτό εννοώ) για το κέντρο της άμυνας. Αυτό άλλωστε το γνωρίζουν καλύτερα οι άνθρωποι που διοικούν την ΑΕΚ και εκείνοι που τρέχουν για την καλύτερη δυνατή απόδοση του ποδοσφαιρικού πρότζεκτ του club. Όμως ο Σβάρνας κάνει μόνο καλά ματς έως τώρα και μετά εκείνη την κακή παρένθεση (ελέω Καρντόσο) στο εντός έδρας παιχνίδι με την Τραμπζονσπόρ.

Υγ4: Υπήρξαν στιγμές στην αναμέτρηση που ο Αραούχο και ο Λιβάια (και από κοντά ο Μάνταλος) είχαν αυτές τις επαφές με τη μπάλα και τις συνεργασίες μεταξύ τους οι οποίες σου έδιναν να καταλάβεις ότι σύντομα, πολύ σύντομα όμως, θα δεις ωραία... γούστα μεταξύ τους και στους αντιπάλους. Όπως το 2018 και την πρωταθληματική σεζόν. Δεν θέλει πολύ χρόνο ακόμη ο «Τσίνο» για να γίνει αυτό που είχαμε και μας έκανε να το θέλουμε όλο και πιο πολύ... Αυτόν και τις ποδοσφαιρικές στιγμές τελειότητας της απλότητας και της ικανότητας του ταλέντου!

Υγ5: Νίκη στο μπασκετάκι και αποθέωση για Νίκο Ζήση. Βέβαια η σωστή στιγμή αποθέωσης είναι όταν σηκώσει ξανά κούπα με την ΑΕΚ. Στιγμή που μπορεί να συμβεί και φέτος... Αυτό θα είναι το ιδανικό του στο come back του στο club. Εννοείται πως χάρηκα που... γνώρισα στο παρκέ και τον Ρογκαβόπουλο. Άκουγα γι' αυτό το παιδί απ' όλους και δεν είχα άποψη. Όντως απ' ότι είδα μοιάζει να δικαιολογείται ο ντόρος γύρω από το ταλέντο του και τις δυνατότητές του. Για το επίπεδο εξέλιξης και προόδου που μπορεί να έχει. Μας συστήθηκε για τα καλά χθες ο Ρογκαβόπουλος.

Υγ6: Καλύτερος ο ΠΑΟΚ στο ματς Κυπέλλου στην Τούμπα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό αλλά ως είθισται πια στη διοργάνωση έπρεπε να ρθει γκολ με βοήθεια διαιτητικής απόφασης. Είναι απαραίτητο να σφυράνε ξένοι για την καλύτερη δυνατή αξιοπιστία του προϊόντος (και δη στην Ελλάδα) αλλά να γνωρίζουν τα βασικά αυτοί που φέρνουμε και να μην έχει ρόλο απλά τυπικό και παρουσίας o VAR. Πως τα καταφέρνουν κάθε σεζόν στο Κύπελλο να παίρνουν τόσα και τόσα διαιτητικά σπρωξίματα; Επίσης μερικές φορές πρέπει να προσέχεις τι λες και να το σκέφτεσαι πολλές φορές γιατί όλα εδώ πληρώνονται. Έτσι δεν είναι; Και ο Βιεϊρίνια το 'χει εμπεδώσει αυτό εκτιμώ... Εμείς πάντως το απολαμβάνουμε διότι πάντα έτσι συμβαίνει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...