ΠΑΟΚ: Και τώρα, ξέρεις, σήκωσε το… Η πιο συνεπής ομάδα του Κυπέλλου είναι εδώ!

ΠΑΟΚ: Και τώρα, ξέρεις, σήκωσε το… Η πιο συνεπής ομάδα του Κυπέλλου είναι εδώ!

ΠΑΟΚ: Και τώρα, ξέρεις, σήκωσε το… Η πιο συνεπής ομάδα του Κυπέλλου είναι εδώ!

bet365

Οκτώ σερί παρουσίες στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και 34 συνολικά για τον ΠΑΟΚ! Το Gazzetta θυμίζει τι έχει συμβεί στο μεγάλο σερί των «ασπρόμαυρων» και δύο ιστορίες από τις αναμετρήσεις του με τη Λαμία στη διοργάνωση.

Ο ΠΑΟΚ με απολογισμό δύο νίκες, μια ισοπαλία και 6-1 γκολ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και νικητής της τριλογίας του με τον Παναθηναϊκό, τσεκάροντας για 34η φορά το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο «Δικέφαλος» αποδεικνύεται η πιο συνεπής ομάδας στο θεσμό, με οκτώ σερί παρουσίες στους «4» της διοργάνωσης, απ’ όπου πέρασε πέντε φορές στον τελικό και μένει να δούμε τι θα καταφέρει φέτος απέναντι στη Λαμία.

Το σερί του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου

Το σερί του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά ξεκίνησε κάπως επεισοδιακά και ανορθόδοξα. Ο πρώτος ημιτελικός της σεζόν 2015-16 απέναντι στον Ολυμπιακό παραμένει σημαδιακός για τους «ασπρόμαυρους». Βλέπετε, είναι το βράδυ που ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να βγει μπροστά, με στόχο να αλλάξουν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το βράδυ που άλλαξαν όλα για τον «Δικέφαλο» αυτής της δεκαετίας.

Πάμε να δούμε τι έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ στους επτά προηγούμενους ημιτελικούς:

2015-16

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0–3**, 0–3** (αποκλεισμός)

2016-17

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0, 0-4 (πρόκριση)

2017-18

Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 1-3, 1-3 (πρόκριση)

2018-19

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0, 0-0 (πρόκριση)

2019-20

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-2, 0-2 (αποκλεισμός)

2020-21

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1, 2-1 (πρόκριση)

2021-22

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0, 1-1 (πρόκριση)

2022-23

Λαμία – ΠΑΟΚ -

Το απόλυτο 12/12 και η πρώτη φορά το ‘72

ΠΑΟΚ-Λαμία-Κύπελλο

Οι «ασπρόμαυροι» καλούνται στα διπλά παιχνίδια για τα ημιτελικά της διοργάνωσης να επιβεβαιώσουν την ισχυρή παράδοση που έχουν απέναντι στη Λαμία από την οποία δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε 12 αναμετρήσεις πρωτάθλημα και κύπελλο.

Κι αν νομίζετε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους θα συναντηθούν στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης, κάνετε λάθος!

Μέχρι την πρώτη τους αναμέτρηση για το πρωτάθλημα, την σεζόν 2017-18, οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί τρεις φορές για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η πρώτη ήταν ο μονός ημιτελικός κυπέλλου στο μακρινό 1972! Τότε η ομάδα από τη Φθιώτιδα έγινε η πρώτη εκπρόσωπος στην ιστορία της δεύτερης κατηγορίας που έφτανε τόσο μακριά στην διοργάνωση, αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην ομαδάρα του Λες Σάνον.

Καθοδόν για τον πρώτο του τίτλο (στον τελικό επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού) ο «Δικέφαλος» νίκησε στην κατάμεστη Τούμπα, υπό το φως των προβολέων, με 2-0 (Κούδας 47’, Αποστολίδης 53’) σ’ ένα ματς, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν για κορυφαίο τον πρώην τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Κώστα Πίρτσο.

Με συνολικό σκορ… 15-1!

ΠΑΟΚ-Λαμία -Κύπελλο

Ακολούθησαν οι δύο αναμετρήσεις για τη φάση των «16» του κυπέλλου, όπου ο «Δικέφαλος» προκρίθηκε με συνολικό σκορ… 15-1! Στο πρώτο ματς της Τούμπας (06/02/85) είχε νικήσει με 6-0 και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου του 1985 πήγε στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, καθοδόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες της ιστορίας του.

Η Λαμία, που τότε αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, είχε βρεθεί στη φάση των «16» του κυπέλλου έχοντας «πετάξει έξω», ΑΕΚ και Καστοριά, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα να φτάσει σ’ ένα σκορ-μαμούθ: 1-9.

Ο Βάλτερ Σκότσικ είχε αφήσει στη Θεσσαλονίκη τους βασικούς Σκαρτάδο, Κωστίκο, Δαμανάκη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Μπανιώτη, για να ξεκουραστούν ενόψει των ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, εμφανίζοντας μια ενδεκάδα με αρκετούς αναπληρωματικούς, όπως ο νεαρός Απόστολος Τερζής, τρίτος τερματοφύλακας πίσω από τους Παντέλη και Στεργιούδα, ενώ ως αλλαγές αγωνίστηκαν οι Αποστόλου και Μαυροδήμος, που εκείνη τη χρονιά «έγραψαν» συμμετοχές μόνο στα παιχνίδια του κυπέλλου.

Μπροστά σε περίπου 4.000 θεατές (κόπηκαν 3.424 εισιτήρια) ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε νωρίς με 2-0, η Λαμία έμεινε από το 32’ με 10 ποδοσφαιριστές, καθώς αποβλήθηκε ο Καλεντέρογλου που έφτυσε τον Σπανοσωτηρόπουλο, και μέχρι το τέλος του αγώνα είχε σημειώσει ακόμη επτά γκολ.

ΠΑΟΚ-Λαμία-Κύπελλο

Το γκολ που σημείωσε η Λαμία σ’ εκείνο το ματς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λέντα στο 38ο λεπτό (τρία λεπτά αργότερα κέρδισε δεύτερο πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Συλεβίστας, για να αποκρούσει ο Τερζής) ήταν το μοναδικό γκολ της μέχρι να έρθει ο Αραμπούλι με το τέρμα που σημείωσε στην Τούμπα στις 12 Δεκεμβρίου 2021 να γίνει ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα ποδοσφαιριστής της Λαμίας που σκόραρε απέναντι στον ΠΑΟΚ σε αγώνα πρωταθλήματος

Παρεμπιπτόντως, εκείνο το 9-1 (παραμένει μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία της Λαμίας, ενώ το… χαμένο στο χρόνο ΠΑΟΚ-Ατλαντίς Θεσσαλονίκης 11-0 είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του «Δικεφάλου» στο θεσμό του κυπέλλου) διαμορφώθηκε με το χατ τρικ του Βασίλη Βασιλάκου και τα γκολ των Ιορδανίδη (2), Μαυρομάτη (2), Πάπριτσα και Ιωσηφίδη.

Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν το 2020-21 για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 5-2 στο ματς της Τούμπας και αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1) στη ρεβάνς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα