Η τριλογία με τον Παναθηναϊκό “μεγάλωσε” τον φετινό ΠΑΟΚ

Η τριλογία με τον Παναθηναϊκό “μεγάλωσε” τον φετινό ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η τριλογία με τον Παναθηναϊκό “μεγάλωσε” τον φετινό ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για μια ομάδα που έδειξε σε τρία σερί ντέρμπι καθαρά σημάδια προόδου και βελτίωσης στην διαδικασία που ακολουθεί ο Λουτσέσκου για να χτίσει τον νέο ΠΑΟΚ.

Προτού αρχίσει αυτή η τριλογία των αγώνων του με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου ερχόταν από μια εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα. Είχε βρεθεί σε μια κατάσταση παιχνιδιού, απέναντι σε μια καλά οργανωμένη αμυντικά ομάδα, η οποία τον είχε προβληματίσει. Μέχρι τότε ο Ραζβάν Λουτσέσκου επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία δημόσιου λόγου την εκτίμηση ότι η δουλειά που κάνει στην διάρκεια των τελευταίων περίπου έξι μηνών με αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών θα αρχίσει να φαίνεται στο “γυμνό μάτι”, δηλαδή στα αποτελέσματα, την επόμενη σεζόν.

Γι’ αυτό και όσα έδειξε ο ΠΑΟΚ σε αυτή την τριάδα των αγώνων με τον Παναθηναϊκό κάνουν αυτόν τον κύκλο παιχνιδιών να μοιάζει με επιταχυντή της διαδικασίας. Διότι σε αυτά τα τρία παιχνίδια, απέναντι στην κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αν το κριτήριο είναι ο βαθμολογικός πίνακας, ο ΠΑΟΚ έδειξε έτοιμος. Έτοιμος και για να νικήσει εκτός έδρας τον πρωτοπόρο για το πρωτάθλημα και έτοιμος για να προκριθεί σε βάρος του στην ημιτελική φάση του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα δύο πρώτα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό κύλησαν στο ίδιο μοτίβο: ισορροπημένα ματς στο α’ ημίχρονο, υπεροχή του ΠΑΟΚ στο β’ ημίχρονο. Στο τρίτο μέρος αυτής της τριλογίας η κατάσταση ήταν για τον ΠΑΟΚ διαφορετική. Ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να “επιστρέψει” και το γκολ που πέτυχε ο Τσέριν στο 18’ του τόνωσαν την αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτό το γκολ, ο Παναθηναϊκός έβαλε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πρέσινγκ και δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έπαιξε με μεγαλύτερη νευρικότητα με συνέπεια να μην κάνει ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας στο δικό του μισό.

Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Λουτσέσκου βοήθησε πολύ από τον πάγκο, με την επικοινωνία του, τους ποδοσφαιριστές του να ηρεμήσουν. Τους υπέδειξε τις κινήσεις, τους μιλούσε για να καλμάρουν και να συγκεντρωθούν, τους βοήθησε να βρουν πιο εύκολες πάσες και να ηρεμήσουν. Και με την έναρξη του β’ ημιχρόνου τους βοήθησε και με την είσοδο του Σβαμπ στην θέση του Ντάγκλας Αουγκούστο για να κάνουν καλύτερο passing game.
Ακόμη ένα παιχνίδι, απέναντι σε έναν αποφασισμένο Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να το ελέγξει. Και αυτό ήταν ακόμη ένα καθαρό σημάδι ωρίμανσης μιας ομάδας, σε συνέχεια αυτών που είχε δείξει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό.

Είμαι βέβαιος ότι ο Λουτσέσκου δεν θα αλλάξει την ρητορική του σε σχέση με τους φετινούς στόχους της ομάδας του. Είναι όμως μια πραγματικότητα: σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου και ξανά μέσα στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Πόσο έχει προλάβει να ωριμάσει στον χαρακτήρα ώστε να πλησιάσει σε συμπεριφορά την νοοτροπία νικητή της προηγούμενης ομάδας, των έμπειρων ποδοσφαιριστών; Αυτό θα μας το δείξει ο χρόνος. Κοιτάζοντας όμως την μεγαλύτερη εικόνα, σε αυτή τη διαδικασία του χτισίματος μιας νέας ομάδας με αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και στρατηγική επιλογή την επένδυση σε νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστές, ο Λουτσέσκου έχει ήδη αφήσει πίσω του το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς - το θεμελιώδες. Θεωρητικά, αυτό που έχει μπροστά, δηλαδή οι βελτιώσεις, είναι μια ευκολότερη δουλειά. Όχι εύκολη, αλλά ευκολότερη συγκριτικά με αυτό που έχει προηγηθεί, το οποίο είναι ένα μικρό επίτευγμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.