ΠΑΟΚ: Πώς να χάσεις από δυο τελικές, πώς να περάσεις με τέτοια τελειώματα;

ΠΑΟΚ: Πώς να χάσεις από δυο τελικές, πώς να περάσεις με τέτοια τελειώματα;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σκέφτεται το δεύτερο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ για το κύπελλο, αναλύοντας μερικά από τα δεδομένα της πρώτης αναμέτρησης.

Αλήθεια τώρα, περίμενε κάποιος σε αυτή τη φάση της χρονιάς, με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό τόσο ντεφορμέ και τόσο πιεσμένους, σε ημιτελικό κυπέλλου όπου μετράει το εκτός έδρας γκολ, να παρουσιάσουν εντυπωσιακό ποδοσφαιρικό θέαμα; Πώς και από που; Στο δεύτερο ματς όπου θα παιχθεί η πρόκριση, το σασπένς μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες. Εκεί θέλω να πιστεύω ότι θα προκριθεί ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα πάει για δυο αποτελέσματα. Απέναντι σε αυτόν τον Ολυμπιακό των δυο τελικών (εκεί έφθασε στην Τούμπα, μετά από πολλές άλλες κακές εμφανίσεις στο δημιουργικό κομμάτι) δε νομίζω ότι μπορεί να χάσει και να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ.

Ναι! Αυτός ο ΠΑΟΚ που έχει να βάλει γκολ τρεις ολόκληρες ποδοσφαιρικές ώρες!! Ποια είναι η διαφορά; Ο ΠΑΟΚ παράγει ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί καθόλου! Οι ερυθρόλευκοι στα τελευταία τους ματς δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν. Ψάχνουν απελπισμένες, και μεμονωμένες ατομικές ενέργειες και στιγμές, μπας και… Δεν μπορεί ο Ολυμπιακός και αυτό έχει οριστικοποιηθεί. Στην Τούμπα είχαν μόλις δυο (άστοχα) σουτ από τα 18-20 μέτρα! Ο δυνατός Ολυμπιακός, ο πρωτοπόρος, η καλύτερη ομάδα, έφθασε στις δύο τελικές μέσα σε ένα 90λεπτο! Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ δημιουργεί. Την… ελπίδα να βάλει γκολ την έχει, γιατί το… περιτριγυρίζει. Κόντρα σε Μαρσέιγ, Άρη και Ολυμπιακό έκανε πάνω από 30 τελικές, από τις οποίες οι 8-10 ήταν μεγάλες ευκαιρίες. Ο ΠΑΟΚ δουλεύει σωστά. Βγάζει φάσεις. Φθάνει σε θέση βολής με ωραίο και συνδυαστικό τρόπο.

«Ε και τι φταίει και δεν βάζει -πλέον- τα γκολ;» θα ρωτήσεις και εσύ που διαβάζεις το κείμενο; Μα δεν το είδες με τη Μαρσέιγ; Δεν το είδες και με τον Ολυμπιακό; Τα τελειώματα των παικτών του Λουτσέσκου είναι κάκιστα. Η ποιότητα εκεί μπροστά όπου χρειάζεται να τελειώσεις σωστά και εύστοχα τις πολλές επιθέσεις και τις τελικές προσπάθειες που βγάζεις, είναι ελλιπέστατη.

  • Βγαίνει προχθές ο Μιτρίτσα ένα μέτρο από την περιοχή και σουτάρει το χόρτο!
  • Φθάνει η μπάλα στον Μπίσεσβαρ στα 15 μέτρα και πλασάρει χαλαρά άουτ!
  • Σουτ και πόδι-χέρι από τον Ροντρίγκεζ, η μπάλα στρώνεται στον Ντόουγκλας κοντά στα 6-7 μέτρα πλάγια αριστερά και εκείνος σουτάρει σαν… οκτάχρονο παιδάκι και πάλι εκτός εστίας.
  • Ο Λύρατζης στο τέλος δεν τη βρίσκει καλά, ενώ και ο Ζίβκοβιτς σουτάρει στο πρώτο μέρος στο κέντρο της εστίας του Βατσλίκ!

Ήταν εμφανέστατη η διαφορά στη παραγωγή φάσεων, πέρα από όλη την άλλη ισορροπία σχετική ισορροπία μέσα στο γήπεδο. Ακόμη και σε μεγάλα, αλλά και σκληρά-κλειστά ματς, ο ΠΑΟΚ βγάζει τις φάσεις του. Το ότι τα τελειώματα είναι ως επί το πλείστον στο… γάμο του καραγκιόζη και όχι στον στόχο, αδικούν όλη την προσπάθεια. Γιατί… το τελείωμα καθιστά τη φάση ως μεγάλη ή όχι. Και το τελείωμα το καθορίζει η ποιότητα. Αν από τα 15 μέτρα σουτάρει ο Βιεϊρίνια, έτσι όπως θα το κάνει και με την κατάληξη του σουτ, όλοι θα μιλάνε για μεγάλη ευκαιρία. Αν σουτάρει ο Αουγκούστο από τα εφτά μέτρα, κανείς δεν θα θυμάται τη φάση. Το ίδιο και ο Άκπομ. Δυστυχώς και αρκετοί άλλοι στον Δικέφαλο. Όσο μάλιστα τα ματς γίνονται όλο και κρισιμότερα, τόσο και μεγαλώνει η δυσκολία, τόσο και αυξάνεται η πίεση, οι σφυγμοί που δυσκολεύουν τους λιγότερο ποιοτικούς παίκτες να βρουν εστία, κερδίζοντας και τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά των δύο καλύτερων ελληνικών ομάδων που τώρα τελευταία περνάνε κρίση και δεν κερδίζουν κανέναν, αλλά τα έφερε έτσι η μπάλα να κοντράρονται για μια πρόκριση στον τελικό.

Ποιος είναι πιο πιθανό να επικρατήσει στο δεύτερο ματς; Εκείνος που δεν μπορεί να εκτελέσει καλά, ή εκείνος που ούτε καν φθάνει σε φάση εκτέλεσης; Οκ! Το παραδέχομαι ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και μέσα στον τελικό της προσεχούς Τετάρτης, πολλά ακόμη ψυχοπνευματικά στοιχεία μπορεί να παίξουν ρόλο. Πιστεύω ότι και σ’ αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ υπερτερεί, ένα σύνολο στο οποίο αν προστεθεί και ο Βιεϊρίνια έχει μεγάλη προσωπικότητα και έχει δώσει πολλούς «τελικούς» τους οποίους έχει κερδίσει. Ειδικά… εκτός έδρας. Ούτε αυτό φοβίζει την ομάδα του Λουτσέσκου. Μέχρι την άλλη Τετάρτη πάντως και τον αγώνα στον οποίο ο ΠΑΟΚ περνάει με νίκη, αλλά και με όλες τις ισοπαλίες με σκορ, έχουμε πολλές ημέρες ακόμη.

Από το πρώτο παιχνίδι κρατάμε επίσης:

  • Την αδυναμία του ΠΑΟΚ να βγάλει ποιοτικά την μπάλα από την άμυνα, εκεί όπου το πρόβλημα μεγαλώνει χωρίς Βιεϊρίνια και Μιχαηλίδη.
  • Τον Πασχαλάκη που πέρασε το πιο εύκολο απόγευμα, κάτι που δεν θα γίνει στο Καραϊσκάκη εκεί που βέβαια έχει καλή παράδοση εμφανίσεων.
  • Την προσπάθεια των παικτών του Ολυμπιακού να οδηγήσουν σε δεύτερη κάρτα τον Ντόουγκλας. ( Ίσως γι αυτό ο Μαρτίνς πόνταρε σε τόσους Έλληνες που έχουν αυτό το πονηρό σκεπτικό στα εντός συνόρων ματς).
  • Τον Μπίσεσβαρ που το «παλεύει» με την μπάλα και την πρωτοβουλία, αλλά έχει χάσει κάθε «φονικό» ένστικτο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Σε αυτό το καταραμένο 10 από το οποίο ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει τίποτα όλη τη χρονιά σε νούμερα (γκολ και ασίστ).
  • Την αποτελεσματικότητα του Μανωλά στο σκληρό παιχνίδι επάνω στον Άκπομ ακόμη και όταν είχε κάρτα.
  • Όλα αυτά τα ημιτελή, τα… ναι μεν αλλά, που κάνουν μέσα στο γήπεδο παίκτες όπως ο Ζαμπά, ο Μιτρίτσα, ο Ακπόμ, ο Μπίσεσβαρ, ο Σίντκλεϊ, ο Μουργκ. (Για όποιον αναρωτιέται ακόμη γιατί παίζει ο Μπίσεσβαρ ή ο Ζαμπά, ας θυμηθεί ότι απλά δεν είναι διαθέσιμος αυτή την περίοδο ο... Ρονάλντο. Αλλιώς θα έπαιζε εκείνος…).
  • Το οφσάιντ του Μασούρα που δείχνει τι πρεσβεύει κομμάτι του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Το έχω γράψει 500 φορές. Δεν θέλουν το 50-50 και τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Τους ενδιαφέρει μόνο το πώς θα ευνοηθούν.

Αυτά είναι… Αυτοί είναι και οι παίκτες του ΠΑΟΚ ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι… Δεν αλλάζουν. Με τη δεδομένα μικρή -για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ και των στόχων του- ποιότητά τους, θα πρέπει να βγει η χρονιά. Μετά, όλοι (μάλλον) ξέρουν τι πρέπει να γίνει, μπας και δεν αδικείται η δουλειά της ομάδας, μπας και επιτευχθούν πιο μεγάλοι στόχοι.

Λέανδρος

* «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ…» έλεγε και ξαναέλεγε ο μικρός Λέανδρος που ήθελε να βάλει ένα γκολ στην Τούμπα για να ακούσει ( αφού δεν βλέπει) τον κόσμο! Εμείς σε ευχαριστούμε για την τεράστια συγκίνηση. Σε παρακαλούμε να ξανάρθεις. Ο Λέανδρος δίνει νόημα στο ποδόσφαιρο.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία. Σωματική και πνευματική. Υπομονή, δύναμη και υγεία…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.