Πράξεις για τον Μπότο, προσοχή για το τελευταίο ματς

Πράξεις για τον Μπότο, προσοχή για το τελευταίο ματς

Πράξεις για τον Μπότο, προσοχή για το τελευταίο ματς

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΛ, αλλά και για την είδηση των ημερών στον Δικέφαλο του Βορρά που σχετίζεται με τη συμφωνία Σαββίδη-Μπότο για τη θέση του τεχνικού διευθυντή

Αν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της κρίσης του ΠΑΟΚ από τον οποίο λείπουν τόσοι παίκτες και πολλοί άλλοι είναι στα όρια του κλαταρίσματος, αν λοιπόν παίξει η πρώτη ομάδα με τον ΠΑΟΚ Β και οι νεαροί ποδοσφαιριστές αγωνιστούν με τους μικρούς, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο…

Αν υπάρχει κανείς στον ΠΑΟΚ που πιστεύει μετά από όλα όσα περνάει η ομάδα, ότι η υπόθεση πρόκριση στο κύπελλο είναι δεδομένη, τότε… αλλού ζει και χρειάζεται προσγείωση.

Αν στον ΠΑΟΚ θεωρούν ότι σήμερα στο κύπελλο θα παίξουν κόντρα σε ομάδα που θα μοιάζει με την ΑΕΛ του πρώτου αγώνα, τότε καλά θα κάνουν να ενημερωθούν.

Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα κανέναν, η Λάρισα παρά την κακή της πορεία στο πρωτάθλημα έχει καλούς παίκτες και σήμερα για να περάσει ο Δικέφαλος στο κύπελλο, θα πρέπει να δώσει μάχη.

Εκτός όλων των άλλων, ισχύει και το εξής…

Έλεγε κάποτε μία μεγάλη μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τα πιο επικίνδυνα ματς για να γίνουν εκπλήξεις, τα παιχνίδια εκείνα όπου οι παίκτες μπαίνουν σωματικά στο γήπεδο, αλλά το μυαλό είναι… ήδη αλλού, είναι τα τελευταία της προετοιμασίας, τα τελευταία πριν τις γιορτές και τα τελευταία πριν το καλοκαίρι».

Σήμερα ο ΠΑΟΚ δίνει ένα τελευταίο ματς πριν μία μεγάλη χειμερινή άδεια και οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι.

Και όλα αυτά σε άδεια Τούμπα… Και όλα αυτά με τον Ευαγγέλου διαιτητή που φέτος έπαιξε στο 2-0 από τον Ατρόμητο. Αλλά και πέρσι έπαιξε στο 1-1 μέσα στη Λάρισα… Πόσα χρόνια έχει να κερδίσει ο ΠΑΟΚ με τον συγκεκριμένο διαιτητή;

* Η είδηση των ημερών σχετίζεται με τη συμφωνία της οικογένειας Σαββίδη για την έλευση νέου τεχνικού διευθυντή. Δεν έχω πολλά να γράψω γι’ αυτό. Τι να γράψεις, τι να υποθέσεις, τι να θεωρήσεις για έναν… τεχνικό διευθυντή στον ΠΑΟΚ; Τίποτα! Θα πρέπει να περιμένουμε τις πράξεις… ΜΟΝΟ ΠΡΑΞΕΙΣ από την ιδιοκτησία, από την ΠΑΕ και από τον ίδιο που πρέπει να βρει χημεία με όλους και φυσικά με την τεχνική ηγεσία.

Ξεκινάμε από τα βασικά και τα δεδομένα, γιατί πραγματικά δεν θέλω να προχωρήσω σε ανόητες αμπελοφιλοσοφίες για θέματα που πολύ εύκολα μπορούν να μας εκθέσουν σε λίγους μήνες… (Το ίδιο συνιστώ και σε πολλούς άλλους που αρχίζουν να ονειρεύονται και να… φλυαρούν με αφορμή αυτό το γεγονός).

Ο Ιβάν Σαββίδης έψαξε καιρό για τεχνικό διευθυντή, δεν βρήκε όμως τον κατάλληλο. Κάπως έτσι εμπιστεύθηκε το γνωστό μοντέλο του προπονητή (τον καλύτερο έχει) που θα συνεργάζονταν με τον σκάουτινγκ το οποίο έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Το τελευταίο διάστημα έψαξε και πάλι, μέχρι που πριν λίγο καιρό βρήκε τον Ζοσέ Μπότο που εργάζονταν στη Σαχτάρ!

Πρόκειται για τον προϊστάμενο του σκάουτινγκ της Σαχτάρ, που είχε παρόμοια θέση και στην Μπενφίκα, τον οποίο ήθελαν γι’ αυτή ακριβώς τη δουλειά και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά club. Ο ΠΑΟΚ όμως του ζήτησε να αναβαθμιστεί και να αναλάβει τους ασπρόμαυρους ως τεχνικός διευθυντής! Έτσι τον έπεισε και έτσι τον φέρνει!

Άλλο ένα γεγονός: Ο ΠΑΟΚ κάνει μεταγραφή στελέχους, καταβάλλοντας 500 χιλιάδες ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιο του Πορτογάλου με τους Ουκρανούς. Ούτε αυτοί το πίστευαν! Είχαν συνηθίσει σε… αντίστροφους ρόλους. Να πληρώνουν και να παίρνουν! Που να φανταστούν ότι θα έρθει ελληνική ομάδα να τους πληρώσει και να τους πάρει έναν ποδοσφαιράνθρωπο;

Αυτά είναι τα δεδομένα και τα γεγονότα:

1) Ο Σαββίδης έκανε μεταγραφή στελέχους από την Σαχτάρ

2) Ο Μπότο είναι εξειδικευμένος στο σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών

3) Ο ΠΑΟΚ από την άλλη εβδομάδα θα έχει τεχνικό διευθυντή…

Τι σημαίνει όμως… τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ, ειδικότερα στα χρόνια του Σαββίδη και ακόμη πιο ειδικά μετά τη συνεργασία με τον Φρανκ Άρνεσεν;

Κάπου εδώ σταματάμε με τα δεδομένα και… δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν πάμε σε υποθέσεις. Και γιατί να υποθέσουμε , αφού από την άλλη εβδομάδα θα καταγράφουμε την πραγματικότητα;

Που θέλω να καταλήξω…

Ο Ζοσέ Μπότο είναι ένας εξπέρ στο σκάουτινγκ. Έχει προϋπηρεσία σε αυτή τη θέση σε μεγάλα club που εξειδικεύονται στο κομμάτι της αναζήτησης παικτών. Είναι δεδομένο ότι έχει την ατζέντα που… λείπει από τον ΠΑΟΚ. Πιστεύω δηλαδή πώς… όταν ο προπονητής ζητήσει δεξί μπακ, στη λίστα του Μπότο, το όνομα του… Λούκας Τείλορ, μπορεί να είναι στα… υστερόγραφα.

Στον ΠΑΟΚ όμως έρχεται ως τεχνικός διευθυντής! Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τι σημαίνει όμως… τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ, τι σημαίνει αθλητικός διευθυντής στη Σαχτάρ (ο Σρνα δηλαδή…) τι σημαίνει στην Αγγλία, στη Γαλλία και οπουδήποτε; Σε κάθε χώρα, αλλά και σε κάθε ομάδα, τα καθήκοντα και το job description της θέσης, αλλάζουν. Το μοντέλο λειτουργίας είναι διαφορετικό και ο τίτλος του κάθε στελέχους μικρή αξία έχει μπροστά στην καθημερινή πρακτική.

Δηλαδή…

Ο τεχνικός διευθυντής πέρα από την αυτονόητη αναζήτηση παικτών, μπορεί να αποφασίσει; Έχει μπάτζετ στα χέρια του να διαχειριστεί; Κλείνει δουλειές όποτε το κρίνει σκόπιμο; Αγοράζει; Πουλάει; Διαπραγματεύεται στα οικονομικά; Οργανώνει και πράττει ή μένει στην εισήγηση; Είναι εκτελεστική ή δράση του και απλά διεκπεραιώνει; Ασχολείται ενεργά με την καθημερινότητα της ομάδας; Είναι ο νο1 του ποδοσφαιρικού τμήματος; Που φθάνουν τα όρια που του έχει βάλει ο ιδιοκτήτης σε σχέση με τον προπονητή; Και πόσα άλλα τα οποία ΔΕΝ είναι ίδια από club σε club.

Για έναν άνθρωπο λοιπόν που έχει… «μάστερ» στην αναζήτηση παικτών και είναι 100% βέβαιο ότι θα μεγαλώσει (επιτέλους) την γκάμα των επιλογών, τι μπορεί να σημαίνει… τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ; Θα έχει περιθώριο να ζήσει δίπλα και μέσα στην ομάδα, ή εκεί… υπάρχει ο προπονητής και οι δικοί του κανόνες; Θα έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί ή εκεί υπάρχει οικονομική διευθύντρια και στο τέλος-τέλος ο ιδιοκτήτης που μιλάει πάντα κατά περίπτωση;

Να μην το κουράζουμε άλλο…

Ό τι και να πει κανείς, ό τι και να γράψει για όλα τα παραπάνω, όποια πληροφορία και να μεταφέρει ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως νόημα.Μόνο υποθέσεις και σενάρια μπορούν να γίνουν για το τι θα κάνει ο Μπότο και τι μπορεί να πετύχει μέσα στο ΠΑΟΚτσήδικο ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Όποιος νομίζει ότι... ξέρει τι ακριβώς θα κάνει, μπορεί πολύ εύκολα να διαψευστεί από τα γεγονότα.

ΠΡΑΞΕΙΣ! Μόνο πράξεις! Αυτό το μάθημα έχουμε πάρει τόσα χρόνια σε αυτό το ρεπορτάζ.(Δηλαδή πόσο ανούσιο είναι να δούμε τι έκανε στα χρόνια του στην Μπενφίκα, σε μία άλλη θέση σε σχέση με αυτή που θα έχει στον ΠΑΟΚ; Εκτός και αν ο επόμενος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, έχει τα ίδια καθήκοντα με τον υπεύθυνο του σκάουτινγκ της Μπενφίκα... Ή πόσο άσκοπο είναι να δούμε τι παίκτες παρακολουθούσε για τη Σαχτάρ που δουλεύει ένα συγκεκριμένο μοντέλο εδώ και πόσα χρόνια , σε σχέση με αυτό που θέλει να κάνει στον ΠΑΟΚ που προφανώς θα έχει άλλους στόχους και άλλο δρόμο για να τους πετύχει...).

Άρα...

Θα έρθει, μακάρι να παρουσιαστεί για να πάρει ο κόσμος μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πλάνο και τον στόχο και μετά… πράξεις. Μόνο οι πράξεις θα έχει νόημα να κριθούν από εδώ και πέρα... Από τα γεγονότα θα βγάλουμε συμπεράσματα και όχι από τις θεωρίες των πρώτων ημερών ΠΡΙΝ ακόμη αναλάβει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.