Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του SDEurope στο gazzetta.gr για το νέο εγχείρημα του Πανιωνίου (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του SDEurope στο gazzetta.gr για το νέο εγχείρημα του Πανιωνίου (pics)

bet365

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του οργανισμού Supporters Direct Europe, Λουκάς Αναστασιάδης, μίλησε στο gazzetta.gr για το νέο εγχείρημα που πάει να γίνει στον Πανιώνιο και αφορά τον τρόπο συμμετοχής των οπαδών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο οργάνωσης της ομάδας.

Ο Πανιώνιος βιώνει μία από τις πιο δύσκολες εποχές της σύγχρονης ιστορίας του. Με το τμήμα μπάσκετ να βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες και χωρίς προοπτική στον ορίζοντα, οι «κυανέρυθροι» είδαν το καλοκαίρι του 2020 την ομάδα ποδοσφαίρου να υποβιβάζεται από την Super League. Η αδυναμία συμμετοχής στην SL2 είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση της ΠΑΕ και το ποδοσφαιρικό τμήμα κάτω από την σκεπή του Ερασιτέχνη να βρεθεί στην Γ' Εθνική.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου ο οποίος προσπάθησε όλο το καλοκαίρι με διάφορες ενέργειες, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και τώρα, να βρει μια λύση για την επόμενη ημέρα του συλλόγου. Για τον λόγο αυτό συστάθηκε μια επιτροπή εργασίας η οποία θα κατέθετε από την πλευρά της προτάσεις για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της ομάδας που θα στηριζόταν στην οπαδική συλλογικότητα σε ένα μοντέλο λαϊκής βάσης.

Μέλος της επιτροπής είναι και ο Λουκάς Ααναστασιάδης, ο οποίος ως υπεύθυνος ανάπτυξης του οργανισμού SD Europe από το 2013, εκ των αρμοδιοτήτων του είναι η συνεχής βελτίωση των ομάδων δημοκρατικής οργάνωσης και των οπαδικών συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο δίκτυό μας.

Ο Λουκάς Αναστασιάδης μίλησε στο gazzetta.gr για τη νέα προσπάθεια που γίνεται στον Πανιώνιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγχείρημα από τον Ερασιτέχνη αλλά και για το αν είναι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα.

Αρχικά να πούμε τι είναι το Support Direct Europe.

«Ο SD Europe ξεκίνησε το 2007 ως ανεπίσημο δίκτυο ομάδων δημοκρατικής οργάνωσης και οργανισμών οπαδών που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετέχουν στην ιδιοκτησία και την διοίκηση των ομάδων τους. Οι 3 ομάδες και οπαδικοί οργανισμοί που συμμετείχαν αρχικά στο εγχείρημα γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα ο SD Europe απαριθμεί μέλη σε 17 χώρες, εκπροσωπώντας περίπου 400 οπαδικούς οργανισμούς και ομάδες δημοκρατικής οργάνωσης με τη δράση του να εκτείνεται σε Β. Αμερική, Αφρική, Ν. Αμερική και Αυστραλία. Από το 2008 είμαστε επίσημοι συνεργάτες της UEFA, από το 2012 συνεργαζόμαστε πιο στενά με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το 2016 έχουμε θέση παρατηρητή σε επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε θέματα που αφορούν την χρηστή διακυβέρνηση, τον δομημένο τρόπο συμμετοχή των οπαδών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής αγώνων».

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό το εγχείρημα σας από την εμπλοκή στην Ομόνοια στην Κύπρο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2018 από τους οπαδούς της λαοφιλέστερης ομάδας στην Κύπρο ήταν μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα ιδανικά και την ιστορία της. Η απόφαση ήρθε κατόπιν της αντιλαϊκής ψηφοφορίας μεταξύ μιας χούφτα μελών του σωματείου της «Ομόνοιας» στις 29/5/2018: μόλις 489 μέλη μεταξύ 400.000 οπαδών υπερψήφισαν και αποφάσισαν την παραχώρηση της ιδιοκτησίας της ποδοσφαιρικής ομάδας σε εταιρεία αμφιλεγόμενων συμφερόντων».

Στον Πανιώνιο πως έγινε η επαφή και η εμπλοκή σας στη νέα προσπάθεια του Ιστορικού;

«Πριν μερικούς μήνες, Έλληνες οπαδοί του Πανιωνίου που σπουδάζουν στην Κύπρο και συμμετέχουν στην ΟΜΟΝΟΙΑ 1948, πίστεψαν ότι μια πιθανή λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ιστορικός θα ήταν η υιοθέτηση ενός παρόμοιου μοντέλου διοίκησης. Τον Ιούνιο του 2020 συμφωνήσαμε να βολιδοσκοπήσουμε την φίλαθλης κοινωνίας της Νέα Σμύρνης για να διαπιστώσουμε την βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Ακολούθησε μια σειρά συναντήσεων στις οποίες είχα την ευκαιρία, και χαρά, να συζητήσω με εκπροσώπους του οπαδικού κινήματος του Πανιωνίου, «ανώνυμους» και «διάσημους» οπαδούς, ποδοσφαιρικές και μπασκετικές σημαίες του Συλλόγου, μέλη του Δήμου, κοινωνικές οργανώσεις της Νέα. Σμύρνης, στελέχη άλλων αθλητικών οργανισμών της περιοχής, αθλητές, γονείς, προπονητές.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον σας για τον Πανιώνιο;

«Ξεκινώντας με τις συναντήσεις ήμουν επιφυλακτικός, όπως και με οτιδήποτε σχετίζεται με τον ελληνικό αθλητισμό, όμως γρήγορα έπιασα τον εαυτό μου να αδημονεί για τη συνέχεια. Αν και μακριά από τη Νέα Σμύρνη, η γειτονιά και ο Πανιώνιος με κέρδισαν: η ιστορία, οι άνθρωποι, η καθημερινότητα. Και φυσικά το ότι είναι -Νέα. Σμύρνη και Πανιώνιος- συγκοινωνούντα δοχεία με την ομάδα να κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτική και αθλητική ζωή της πόλης και την πόλη να ζει και πραγματικά να ενδιαφέρεται για την ομάδα. Όχι για τις αγωνιστικές επιτυχίες του Πανιωνίου, αλλά για την κοινωνική του σημασία και έργο, την κοινωνιολογική και ιδεολογική του σύνδεση με την ιστορία της πόλης, τις ευκαιρίες για άθληση που προσφέρει».

Σε μια δεδομένη δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο

«Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2020 και κατά γενική ομολογία ο Σύλλογος (ποδόσφαιρο-μπάσκετ-ερασιτέχνης) Πανιώνιος, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και των φιλάθλων του με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από αυτούς αλλά και να τους απομακρύνει. Πρωτίστως διοικητικά και οργανωτικά ο Ιστορικός έχει απαξιωθεί, πρώτα στα μάτια των ίδιων των οπαδών του. Η αγωνιστική κατρακύλα ήταν απλώς η σταγόνα που ξεκίνησε το ποτήρι. Το ποδόσφαιρο έχει μόλις υποβιβαστεί, το μπάσκετ δεν γνωρίζει κανείς εάν θα συμμετέχει στην Α1 ή ακόμη και εάν θα υπάρχει, ενώ ο ερασιτέχνης αιμορραγεί χιλιάδες παιδιά τα οποία έβρισκαν καταφύγιο σε συλλόγους άλλων περιοχών».

Τι ανταπόκριση λάβατε; Ο κόσμος φάνηκε ζεστός σε αυτό το μοντέλο διοίκησης;

«Είναι ώρα για δράση -ή τώρα, ή ποτέ! Μετά από δεκάδες ανοιχτές συνελεύσεις παρουσία εκατοντάδων φιλάθλων και κατοίκων της Νέας Σμύρνης, πολύς κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ένας από τους λόγους που ο Πανιώνιος έχει αυτήν την εικόνα είναι η αποχή και των φιλάθλων του από τα κοινά του Συλλόγου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παραμονή στο τέλμα βολεύει τους διοικούντες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ερασιτέχνη, οι οποίοι την επιδιώκουν. Η επανενεργοποίηση του κόσμου, δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση του για τις εξελίξεις -στις συγκεντρώσεις, και μέσω των ΜΚΔ, γίνεται κάλεσμα για μαζικές εγγραφές ως μέλος στον ερασιτέχνη και στήριξη στα διάφορα τμήματα του Συλλόγου.

Η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα και μέσα σε λίγους μήνες τα ενεργά μέλη στον ερασιτέχνη τετραπλασιάζονται με εγγραφές ανθρώπων κάθε ηλικίας και από κάθε περιοχή της Ν. Σμύρνης και οπαδούς του Πανιωνίου από τα πέρατα της γης: ΗΠΑ, Ν. Αφρική, Ελβετία, Αυστραλία. Η μαζική απήχηση και το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον του κόσμου είναι από τους βασικούς λόγους που ο Κυριάκος Σκούρας και η ομάδα του επαναξιολογούν την συμμετοχή τους στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Υπό την πίεση του κόσμου ο Χριστοδουλόπουλος ψάχνει εναλλακτική για το μπάσκετ. Και οι «αιρετοί» διοικούντες του ερασιτέχνη υποχρεώνονται σε αναθεώρηση των αδιαφανών αποφάσεών τους».

Όλες αυτές οι ενέργειες σε τι συμπέρασμα σας οδήγησαν;

«Είναι ξεκάθαρο: Η λύση και το μέσο επαναφοράς του Ιστορικού στην φυσική του θέση στον αθλητισμό είναι ο ερασιτέχνης και η μαζική του στήριξη από τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, δημιουργείται μια διαστρωματική ομάδα εργασίας με σκοπό την συλλογή πληροφοριών και την κριτική παρέμβαση σε θέματα που αφορούν τον ερασιτέχνη Πανιώνιο: αποφάσεις, διαδικασίες και πρόσωπα μπήκαν στο μικροσκόπιο.

Και κάπου εκεί...

«Και τότε, άρχισαν τα όργανα. Η αρχή έγινε με τη διάλυση ενός τμήματος του ερασιτέχνη, εν κρυπτώ από το ΔΣ και χωρίς απόφαση της ΓΣ όπως όριζε το καταστατικό. Δυστυχώς αυτό έγινε πολύ νωρίς, προτού η ομάδα εργασίας αναλάβει ενεργή δράση. Η συνέχεια δόθηκε μετά από έναν ελεγχόμενο fast-track «διαγωνισμό» και απόπειρα, σχεδόν δεκαπενταύγουστο, από τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ερασιτέχνη να δοθεί χώρος του Συλλόγου όπου λειτουργεί καφετέρια σε καιροσκόπο. Η ομάδα εργασίας κατάφερε να μπλοκάρει αυτήν την απόφαση».

Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Ερασιτέχνη; Τι διαπιστώσατε;

«Η ομάδα εργασίας διαπίστωσε ότι στη Γενική Συνέλευση τον Φλεβάρη του 2020 το ΔΣ δεν έκανε οικονομικό απολογισμό ως όφειλε και δεν υπάρχουν πρακτικά. Αυτό έγινε ξεκάθαρο επίσημα όταν ζητήθηκαν από τα μέλη, και δεν δόθηκαν ποτέ από το ΔΣ, τα πρακτικά εκείνης της Γενικής Συνέλευσης αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου. Αντ’ αυτού ορισμένα μόνο μέλη του ΔΣ περιορίστηκαν σε μια προφορική ενημέρωση η οποία προκάλεσε τρόμο στα μέλη της ομάδας εργασίας: Κατά δήλωσή τους ο ερασιτέχνης έχει τρία (!) διαφορετικά λογιστήρια (ένα για το «cashflow», ένα για την μισθοδοσία, ένα για τα παραστατικά) τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, περίπου 1.000.000€ χρέη παρά τα περισσότερα από 1.000.000€ έσοδα, εκ των οποίων όλα εισπράττονται με μετρητά, ισάριθμες δαπάνες που και αυτές καταβάλλονται με μετρητά, απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς διαδικασίες. Έκτοτε δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα, καθώς αυτά όχι μόνο γίνονται εν γνώσει του μέλους του ΔΣ που είναι και στέλεχος συναφούς δημόσιας υπηρεσίας, αλλά κυρίως γιατί με 1.000.000€ έσοδα το γήπεδο και η αθλητική οργάνωση παραπαίουν. Πού πάνε τα χρήματα των αθλητών και μελών του Συλλόγου;»

Μιλάμε για έναν αθλητικό σύλλογο που το βασικό του χαρακτηριστικό είναι το παιδομάζωμα, ότι έχει πολλά αθλητικά τμήματα και απευθύνεται σε όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αθλητές έρχονται όχι μόνο από τη Νέα Σμύρνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και από πιο μακριά. Αν για ένα πράγμα είναι γνωστός ο Πανιώνιος είναι οι υποδομές του και η ανάδειξη αθλητών. Και τώρα μιλάμε για μηδέν έλεγχο και ασυδοσία.

«Ο αριθμός των αθλητών του Πανιωνίου έχει συρρικνωθεί δραματικά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Από περισσότερους 4.000 αθλητές και εγκαταστάσεις προπόνησης που θα ζήλευαν μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει υποδιπλασιαστεί ενώ οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, την στιγμή μάλιστα που γειτονικοί σύλλογοι ανθίζουν οικονομικά, οργανωτικά και αγωνιστικά. Η ομάδα εργασίας ιδίοις όμμασι και ωσίν παρακολούθησε αθλητές του Πανιωνίου να προπονούνται και πολλές φορές αγωνίζονται με δικά τους ρούχα, χωρίς το σήμα του Συλλόγου, ενώ προπονητές, με την ανοχή των εφόρων, παροτρύνουν ορισμένους αθλητές να σιγοτραγουδούν συνθήματα άλλων ομάδων».

Και οι συνθήκες προπόνησης, φαντάζομαι με αυτά που λέτε είναι σε τραγική κατάσταση για τα παιδιά και τους αθλητές.

«Η αυτοψία που η ομάδα εργασίας έκανε στο γήπεδο αποκάλυψε τις τραγικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να προπονηθούν οι αθλητές του Πανιωνίου. Πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, ανύπαρκτη φύλαξη, χώροι γηπέδου που αξιοποιούνται εμπορικά από συγγενικά μέλη μελών του ΔΣ. Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».

Και ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος τι κάνει για όλα αυτά;

«Προς έκπληξη τους τα μέλη της ομάδας εργασίας διαπίστωσαν ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Πανιωνίου διοργάνωσαν εκλογές τον Φλεβάρη του 2020 με παράτυπο τρόπο, κατά παράβαση του τότε ισχύοντος νομικού πλαισίου, με αποτέλεσμα οι εκλογές να είναι άκυρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ερασιτέχνης Πανιώνιος εκπροσωπείται ακόμη και σήμερα από ένα ΔΣ το οποίο δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να διοικεί τον Σύλλογο. Αυτό το παράτυπα «αιρετό» ΔΣ αποφασίζει πώς θα αξιοποιηθούν τα 26 στρέμματα εγκαταστάσεων, πώς θα κατανεμηθούν οι 2.000 αθλητές και προπονητές και πώς θα δαπανηθεί το 1.000.000€ των εσόδων (όλα με μετρητά). Καθήκον του ΔΣ είναι να ελέγχει την οικονομική δραστηριότητα των εφόρων (προϋπολογισμός, πληρωμές κλπ) και την διοικητική τους επάρκεια (διαχείριση προπονητών και αθλητών). Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό του ΔΣ του Πανιωνίου αποτελείται από τους ίδιους τους εφόρους. Οι έφοροι δηλαδή ελέγχουν τον εαυτό τους χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, ούτε καν στην ΓΣ αφού δεν κάνουν απολογισμούς! Φυσικά, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Σύλλογος, όταν ελέγχουν τον εαυτό τους του βάζου υψηλή βαθμολογία και χωρίς ίχνος ευθιξίας είναι ξανά υποψήφιοι στις εκλογές.

Αυτές τις καταστάσεις τις καταγγείλατε;

«Την στρέβλωση αυτή κατήγγειλε η ομάδα εργασίας, η οποία αν και υιοθετήθηκε εν μέρει στην προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού συνοδεύτηκε με σχόλια από μέλη ΔΣ-εφόρων ότι «εγώ δεν ανησυχώ, θα βάλω έφορο έναν δικό μου μπροστινό και θα συνεχίσω να είμαι στο ΔΣ». Μια νοοτροπία και διοικητική φιλοσοφία που αρμόζει σε έναν τοπικό μικρό σύλλογο που στερείται ανθρώπινου δυναμικού και όχι στον Πανιώνιο των 100.000 πολιτών και των 130 χρόνων ιστορίας».

Άρα εδώ έρχεται στην επιφάνεια το θέμα του κατασταστικού και η όποια παραβατική συμπεριφορά που συντελείται στον Ερασιτέχνη.

«Το θέμα τροποποίησης του καταστατικού ήταν κάτι στο οποίο η ομάδα εργασίας είχε επίσης ενστάσεις, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κειμένου και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Συγκεκριμένα, το καταστατικό που προτάθηκε από τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου δίνει εξουσία μονοκράτορα στον Πρόεδρο του Συλλόγου και υπερεξουσίες στα μέλη του ΔΣ, ενώ ψηφίστηκε και κατατέθηκε χωρίς να γίνει η απαιτούμενη Γενική Συνέλευση. Επίσης, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από το ΔΣ στο να τεθούν κριτήρια ικανότητας. Κατ΄ αυτούς είναι λογικό έναν σύλλογο με εκατομμύρια τζίρο, εκατοντάδες υπαλλήλους, χιλιάδες αθλητές, εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων να τον εκπροσωπούν άτομα που δεν ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή, που δεν μιλάνε ξένη γλώσσα, που δεν έχουν συναφείς με διοίκηση, σπουδές ή εργασιακή εμπειρία ή που είναι οπαδοί άλλης ομάδας».

Η ομάδα εργασίας πως είδε όλες αυτές τις καταστάσεις που λάμβαναν μέρος στον Πανιώνιο;

«Η ομάδα εργασίας συμμετείχε ως παρατηρητής σε κάποια διοικητικά συμβούλια, κυρίως για να προλάβει πρωτοβουλίες περίεργων διαγωνισμών -όπως αυτή του καλοκαιριού αλλά και μιας πιο πρόσφατης όταν μέλος του ΔΣ επιχείρησε, χωρίς μελέτη ή business plan ή γραπτή πρόταση, πολυετή δέσμευση αντί είδους (όχι αντιτίμου) χώρου του Πανιωνίου για συγγενικό πρόσωπο το οποίο θα είχε και την αποκλειστική εκμετάλλευση των εσόδων του χώρου. Εάν δεν ήταν η ομάδα εργασίας, η συμφωνία αυτή σε βάρος του ερασιτέχνη θα είχε προσυπογραφεί».

Την ίδια ώρα είδαμε παράτυπες ενέργειες από τον Ερασιτέχνη για την διεξαγωγή εκλογών που προκάλεσαν την αντίδραση του κόσμου.

«Αυτό ήταν το αποκορύφωμα που δεν είναι άλλο από την προκήρυξη των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2020. Αμέσως μόλις εξακριβώθηκε το παράτυπο της εκλογικής διαδικασίας του προηγούμενου Φλεβάρη, η ομάδα εργασίας κάλεσε το ΔΣ να παραιτηθεί. Καθότι κάθε αξιοπιστία για οργάνωση νόμιμων εκλογών είχε χαθεί, αλλά και με δεδομένο ότι το νέο καταστατικό όχι μόνο ήταν παράτυπο αλλά έδινε υπερεξουσίες στον Πρόεδρο και το ΔΣ, η ομάδα εργασίας απαίτησε προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου που σκοπό θα έχει να ηγηθεί νομίμως του Συλλόγου έως ότου μπορέσουν να γίνουν εκλογές. Δυστυχώς η ανικανότητα να διοργανώσουν σωστές εκλογές επιβεβαιώθηκε, όταν το ΔΣ αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση για εκλογές που το ίδιο είχε προαναγγείλει κάποιες μέρες νωρίτερα. Λίγοι μήνες περισσότεροι στην καρέκλα».

Κι εδώ έρχεται το ερώτημα σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι ενέργειες από τον Ερασιτέχνη; Φοβούνται πως θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο χωρίς αυτούς;

«Θα απαντήσω με ερωτήσεις. Γιατί όμως προκηρύχθηκαν εκλογές, εν μέσω πανδημίας; Και γιατί επιθυμούν τα παρατύπως «αιρετά» μέλη του ΔΣ να συνεχίσουν να εκπροσωπούν το σύλλογο; Γιατί δεν παραδέχτηκαν το λάθος τους αλλά επιχείρησαν να το διορθώσουν με άλλο λάθος; Γιατί δεν άφησαν την καρέκλα; Γιατί υπήρξαν αθρόες ανανεώσεις συνδρομών –πάντοτε με μετρητά- από μέλη που εμφανίζονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια για να εκλέξουν αυτό το ΔΣ, πολλοί εκ των οποίων είναι φίλοι και συγγενείς όσων εκλέγονται στο ΔΣ; Γιατί να γίνουν τώρα εκλογές, εν μέσω πανδημίας και χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας και συζήτησης;

Η επικρατούσα άποψη λέει ότι μετά τις τελευταίες εγγραφές μελών στον ερασιτέχνη και το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου, οι διοικούντες φοβούνται πως θα είναι πραγματικά υπόλογοι στα μέλη και στους φιλάθλους του συλλόγου και ότι βιάζονται να ανανεώσουν τη θητεία τους για τα επόμενα 3 χρόνια. Φοβούνται να αντιπαρατεθούν με τα αμείλικτα γεγονότα που θα παρουσιάσει η ομάδα εργασίας στην ΓΣ. Εξάλλου ο Πρόεδρος του ερασιτέχνη δήλωσε ότι υπάρχει ο «ελεγχόμενος» μηχανισμός που χρειάζεται για να εκλεγούν αυτοί που πρέπει: Μια χούφτα ανθρώπων, οριακά συνεργατών, που απολάμβαναν τα προνόμια «εκλογής» στην ηγεσία του Πανιωνίου χωρίς πρόγραμμα, όραμα και πλάνο, μετά από ψηφοφορία μεταξύ συγγενών και φίλων, από ένα ουσιαστικά κλειστό κλαμπ δεινοσαύρων.

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση στον Πανιώνιο, αλλά κυρίως την κινητοποίηση από τον απλό κόσμο και τους οργανωμένους οπαδούς τους Πάνθηρες, τι συμπέρασμα βγαίνει, πέρα από το γεγονός πως για άλλη μια φορά οι οπαδοί δείχνουν τον δρόμο. Επί του πρακτέως δηλαδή, μπορεί να είναι βιώσιμο το μοντέλο αυτό;

«Συγκρίνοντας την κινητοποίηση των φιλάθλων του Πανιωνίου που ξεκίνησε το καλοκαίρι με επιτυχημένες προσπάθειες ανάκαμψης ομάδων σε άλλες χώρες, υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Αγανάκτηση, συνειδητοποίηση, αποφασιστικότητα, οργάνωση, κλίμα συνεργασίας και συναδελφικότητας, σεβασμό και ευγένεια. Απόρριψη του λαϊκισμού και της εύκολης λύσης, εστίαση όχι στην δημιουργία ενόχων αλλά στην κατάθεση προτάσεων και διάθεση για δουλειά ώστε να έρθουν εις πέρας.

Ο Α., η Μ., ο άλλος Α., ο Ν., η Λ., ο Φ., οι δύο Θ., ο Γ., ο Δ., ο Κ., δεν περιορίστηκαν μόνο στην διαπίστωση του προβλήματος, αλλά δούλεψαν αμέτρητες ώρες, ημέρες και εβδομάδες, για μια πρόταση που είναι βασισμένη σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα, αλλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μπορούν πλέον να προτείνουν τον τρόπο που θα βγει ο Πανιώνιος από το αδιέξοδο, θα οργανωθεί στα πρότυπα ομάδων του εξωτερικού, θα δημιουργήσει πλαίσιο συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας, θα επενδύσει στην εξωστρέφεια, θα γίνει αντάξιος του Δάλλα και εν τέλει θα καταφέρει ό,τι δεν πέτυχε επί Τσακίρη: να γίνει ένα μαζικό κίνημα το οποίο μέσα από την δράση του στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία θα αλλάξει την πορεία του ελληνικού αθλητισμού. Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη απέχουν, μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν εν όψει εκλογών η ομάδα εργασίας, οι οργανωμένοι οπαδοί, οι ανώνυμοι και διάσημοι φίλαθλοι, οι τοπικοί άρχοντες. Προσωπικά ελπίζω να αναλογιστούν που εάν η τελευταία δεκαετία έχει κάτι να τους διδάξει».

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα