Οι διοικητικές αλλαγές δεν άφησαν ποτέ τον Πανιώνιο (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Οι διοικητικές αλλαγές δεν άφησαν ποτέ τον Πανιώνιο (pics)

bet365

Από την εποχή του Κωνσταντίνου Τσακίρη στην απόλυτη διάλυση με τις μη αδειοδοτήσεις και στον υποβιβασμό στην Γ΄Εθνική. Αυτή είναι η διοικητική εξέλιξη στον Πανιώνιο τα τελευταία 15 χρόνια.

Με τον Πανιώνιο δεν βαριέσαι ποτέ. Ειδικά σε διοικητικό επίπεδο.Με συναίσθηση πραγματικότητας και μεγαλοϊδεατισμό αλλά και αρκετές διοικητικές «ασχήμιες». Ο Πανιώνιος κατάφερε να επιβιώσει από την εποχή Κοσκωτά-Μοβσεσιάν, να σηκώσει κεφάλι παρά την απώλεια 6 ποδοσφαιριστών που είχαν μείνει ελεύθεροι (εποχή Ερμείδη), να ζήσει την απόλυτη φτώχεια με τις απεργίες παικτών (εποχή Δήμου Ν.Σμύρνης), να επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός μετά τους δύο υποβιβασμούς στην Β' Εθνική, αλλά και να ζήσει την αλλαγή της ονομασίας της ΠΑΕ στον βωμό των χρεών.

Εποχή Τσακίρη

Άνοιξη του 2006 και ο Αχιλλέας Μπέος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο «Member's Club» στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα ανακοινώνει την μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ στον Κωνσταντίνο Τσακίρη. Μια νέα εποχή ξεκινάει στην Πλατεία. Ο γνωστός εφοπλιστής μετά τον Ερασιτέχνη Πανιώνιο αναλαμβάνει και την ΠΑΕ.

Στη Νέα Σμύρνη ο ενθουσιασμός είναι παντού αφού όλοι γνωρίζουν ότι έστω και τα μισά να κάνει από αυτά που πέτυχε με την ομάδα πόλο (οκτώ τελικούς σε Ελλάδα κι Ευρώπη) τότε ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος θα γνωρίσει ξανά μεγάλες στιγμές. Δύο συνεχόμενες χρονιές στην 5η θέση κι Ευρώπη με τους «κυανέρυθρους» να αντιμετωπίζουν ομάδες όπως η Γαλατάσαραϊ και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τους Ρεκόμπα κι Εστογιανόφ με την μεταγραφή του πρώτου να κάνει τον γύρο του κόσμου. Το όνομα του Πανιωνίου ακούγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Κι ενώ όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα ο Κωνσταντίνος Τσακίρης βλέπει το όνειρο της κατασκευής του γηπέδου να γίνεται μια μακρινή ανάμνηση ενώ σιγά σιγά έρχεται και η φθορά τόσο με τον κόσμο όσο και με το παλιό διοικητικό κομμάτι του συλλόγου. Ο ίδιος θέλοντας να απαλλαγεί από την ομάδα ετοιμάζεται να δώσει το πλειοψηφικό πακέτο στον Μάκη Ψωμιάδη. Η αντίδραση του κόσμου στο άκουσμα της φήμης αυτής είναι συγκλονιστική και με τις ενέργειές του αποτρέπει τον ερχομό του Big Mac με τον Ερασιτέχνη να αναλαμβάνει τον διοικητικό έλεγχο.

Ο σύλλογος σε μνημόνιο

Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Τσακίρη κλείνει την κάνουλα των ευρώ και ο Ερασιτέχνης αποφάσιζε την μείωση του μπάτζετ με ταυτόχρονη αποχώρηση των μεγάλων συμβολαίων. Πλέον οι στόχοι αναπροσαρμόζονται και από τις θέσεις την Ευρώπης πλέον μοναδικός στόχος είναι η επιβίωση στην μεγάλη κατηγορία. Η μη αδειοδότηση κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση με τον σύλλογο να στρέφεται στις ακαδημίες και να προσπαθεί με μπέμπηδες να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Οι διοικήσεις στην ΠΑΕ άλλαζαν όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο, αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Λεφτά ούτε για δείγμα, ενώ και οι καλοί παίκτες-νέοι και παλιοί-αποχωρούσαν είτε ως ελεύθεροι είτε με μεταγραφή με πολύ λιγότερα λεφτά από την πραγματική τους αξία. Έτσι, το καλοκαίρι του 2014 η ομάδα φτάνει στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Χωρίς φορολογική ενημερότητα, χωρίς ποδοσφαιριστές και με κίνδυνο να μην δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα η διοίκηση κάνει απέλπιδες προσπάθειες ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα ο οποία θα πρέπει να υπερβάλει εαυτό για να παραμείνει στην κατηγορία και με ψυχή χιλίων λεόντων το καταφέρνει έστω και την τελευταία στιγμή απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Ζαμάνης και Δάρας

Πλέον η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα τέλμα και το καλοκαίρι του 2015 Νίκος Ζαμάνης και Χρήστος Δάρας βγαίνουν μπροστά αναλαμβάνοντας παράλληλα τα χρέη του συλλόγου. Και το ξεκίνημα τους στα διοικητικά του συλλόγου σκορπάει το χαμόγελο. Στοχευμένες κινήσεις και η δημιουργία μιας ομάδας που προκαλεί τον θαυμασμό όλων. Ακολουθούν σπουδαίες νίκες, εκτόξευση καριέρας για ορισμένους ποδοσφαιριστές με το ευρωπαϊκό εισιτήριο να έρχεται ως δικαίωση για όλη την προσπάθεια.

Θα περίμενε κανείς ότι η πολιτική αυτή δεν θα άλλαζε αλλά από την σεζόν 2017-18 ξεκινάνε τα προβλήματα. Λάθος χειρισμοί της διοίκησης τόσο σε αγορές ποδοσφαιριστών (ειδικά του Ιανουαρίου του 2018), όσο και σε προσλήψεις προπονητών (η απόλυτη καταστροφή με τον Ζοσέ Ανιγκό). Κάπου εκεί άρχισε να χάνεται το τρένο της αδειοδότησης με τις όποιες γνωστές επιπτώσεις στο αγωνιστικό κομμάτι.

Νέα προσπάθεια στην Γ' Εθνική

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Μετά τον αγωνιστικό του υποβιβασμό από την Super League 1 οι «κυανέρυθροι» δηλώνουν αδυναμία συμμετοχής στην SL2 με την Γ' Εθνική και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες να αποτελούσε μονόδρομος. Με τον Πανιώνιο να έχει φτάσει στα τάρταρα ο Νίκος Ζαμάνης αποχωρεί (είχε προηγηθεί η παραίτηση του Χρήστου Δάρα στα play out). Στην θέση τους μια νέα γενιά ανθρώπων οι οποίοι έχουν τιμήσει τον σύλλογο όπως ο Γιάννης Μανιάτης ο οποίος με την βοήθεια και άλλων ανθρώπων όπως η οικογένεια Σκούρα μπαίνει μπροστά με στόχο την επανεκκίνηση του συλλόγου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα