Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουν. 2-1: Πήρε το Κύπελλο και το νταμπλ, τώρα θέλει το τρεμπλ! (vid)

Σίτι

bet365

Με δύο γκολ του Γκιντογκάν, η Σίτι νίκησε τη Γιουνάιτεντ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (2-1), κατέκτησε το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της και τώρα θέλει το τρεμπλ, το οποίο και θα διεκδικήσει κόντρα στην Ίντερ.

Υπό το βλέμμα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, του αρχιτέκτονα του ιστορικού τρεμπλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε την άσπονδη συμπολίτισσά της στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (2-1), έκανε δικό της το έβδομο Κύπελλο και δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της (πρώτο από το 2019) και έκανε ένα ακόμα βήμα προς το τρεμπλ, το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει το επόμενο Σάββατο (10/06, 22:00) στην Κωνσταντινούπολη, στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ.

Χωρίς προβλήματα ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αφού Ρούμπεν Ντίας, Μανουέλ Ακάντζι, Κέβιν Ντε Μπρόινε και Τζακ Γκρίλις άφησαν πίσω τις ενοχλήσεις που τους ταλαιπωρούσαν, με τον Καταλανό να ξεκινάει βασικό τον αναπληρωματικό Στέφεν Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε άλλωστε σε όλα τα φετινά ματς του Κυπέλλου.

Ο Άντονι δεν πρόλαβε να ξεπεράσει εγκαίρως τον τραυματισμό του και έμεινε εκτός των επιλογών του Έρικ Τεν Χαγκ, ο οποίος προτίμησε τον Άαρον Ουαν Μπισάκα αντί του Ντιόγκο Νταλότ για το δεξί άκρο της άμυνας.

Ιστορική γκολάρα του Γκιντογκάν στα 13… δευτερόλεπτα!

Ο πρώτος τελικός στην ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων του Μάντσεστερ ξεκίνησε ονειρικά για τους Πολίτες και εφιαλτικά για τους Κόκκινους Διαβόλους, αφού το σκορ άνοιξε για τους πρώτους μόλις στα 13… δευτερόλεπτα!

Γέμισμα του Ορτέγκα, κεφαλιά του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, δεύτερη κεφαλιά του Βίκτορ Λίντελοφ στην προσπάθειά του να διώξει, η μπάλα φτάνει στον Ιλκάι Γκιντογκάν στο ύψος της μεγάλης περιοχής και αυτός, χωρίς να αφήσει την μπάλα να πέσει κάτω, την στέλνει με καταπληκτικό σουτ στο βάθος της εστίας του ανήμπορου να αντιδράσει Νταβίντ Ντε Χέα.

Η γκολάρα του αρχηγού, σε ένα από τα πιθανότατα τελευταία παιχνίδια του στην Σίτι (όλο και πιο έντονες οι φήμες για συμφωνία του με την Μπαρτσελόνα), είναι το πιο γρήγορο σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στα 152 χρόνια ιστορίας της διοργάνωσης. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Λουίς Σαχά στα 25 δευτερόλεπτα με την Έβερτον το 2009, σε έναν τελικό όπου τα Ζαχαρωτά έχασαν εντέλει με 2-1 από την Τσέλσι.

Το φανταστικό και ιστορικό τέρμα του Γκιντογκάν σημάδεψε το πρώτο ημίχρονο, αφού η Γιουνάιτεντ άργησε να συνέλθει από το σοκ, με την Σίτι να αγγίζει το 2-0 σε κεφαλιά ελάχιστα άουτ του Ρόδρι και εξ’ επαφής προβολή του Χάαλαντ, με τον Νορβηγό να μην πιάνει καλά την μπάλα, αλλά και να σουτάρει άουτ λίγο αργότερα.

Η ομάδα του Τεν Χαγκ, από την πλευρά της, αδυνατούσε να διασπάσει την άμυνα της Σίτι που κλεινόταν άψογα πίσω, με την πρώτη… υποψία ευκαιρίας να έρχεται με κεφαλιά άουτ του Μάρκους Ράσφορντ από το ύψος του πέναλτι.

Πέναλτι και ισοφάριση από το... πουθενά

Ο Ντε Μπρόινε σούταρε ελάχιστα άουτ με προσπάθεια εκτός περιοχής εκμεταλλευόμενος την απάθεια της άμυνας της Γιουνάιτεντ, η οποία ευτύχησε να φτάσει στην ισοφάριση, ουσιαστικά, από το πουθενά.

Γέμισμα προς τον Ουάν Μπισάκα, η μπάλα ακουμπάει ελάχιστα στο απλωμένο χέρι του Τζακ Γκρίλις που ξεκάθαρα δεν είχε καμία πρόθεση να την ακουμπήσει, ο διαιτητής Πολ Τίρνεϊ τσεκάρει την φάση στο VAR και δείχνει την άσπρη βούλα.

Από αυτή, ο έτερος αρχηγός Μπρούνο Φερνάντες, νίκησε τον Ορτέγκα (33’), τον υποχρέωσε στο να δεχθεί το πρώτο γκολ στη φετινή διοργάνωση (ύστερα από ένα σερί… 18-0!), δίνοντας νέο, απολαυστικά άγριο ενδιαφέρον σε έναν τελικό που είχε ξεκάθαρα γαλάζιο χρώμα μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ο Ντε Μπρόινε προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει σχεδόν άμεσα με πλασέ που έφυγε άουτ, με τον Ραφαέλ Βαράν να αγγίζει την ολική ανατροπή με κοντινό πλασέ που έφυγε άουτ, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ (42’).

Ο Γκιντογκάν φωνάζει ξανά «παρών»

Η Σίτι, παρ’ ότι δεν μπήκε εξίσου καλά στο δεύτερο ημίχρονο, ευτύχησε και πάλι να προηγηθεί στο σκορ με δράστη τον άνθρωπο των μεγάλων ραντεβού. Ο Γκιντογκάν, περί ου ο λόγος, έπιασε το σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή.

Παρ’ ότι δεν ήταν δυνατό και μάλλον πλησίασε στο «τσαφ», ο Γερμανός μέσος έδωσε τέτοια φάλτσα στην μπάλα που, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη κίνηση του Ντε Χέα προς αυτή, έκανε δυνατό το 2-1 για την ομάδα του Γκουαρδιόλα (51’).

Όντες πάλι μπροστά στο σκορ, οι Πολίτες ήλεγξαν και πάλι τον ρυθμό, βρίσκοντας και χώρους για να απειλήσουν με το (τελειωτικό) 3-1, με τον Ντε Χέα να αποκρούει σωτήρια με τα πόδια πλασέ του Ντε Μπρόινε μέσα από την περιοχή, λίγο πριν ο Τεν Χαγκ κάνει την πρώτη του αλλαγή, ρίχνοντας στη μάχη τον Αλεχάντρο Γκαρνάτσο αντί του (σχεδόν άφαντου) Κρίστιαν Έρικσεν.

Με την είσοδό του, ο 18χρονος Αργεντινός βοήθησε τη Γιουνάιτεντ να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην αντίπαλη περιοχή, με τον ίδιο να αγγίζει το γκολ με διαγώνιο σουτ που έφυγε ελάχιστα άουτ, λίγο μετά από ευκαιρία του Ράσφορντ, αλλά και μια διπλή των Γκιντογκάν – Χάαλαντ που έκανε συντήρηση και προσπαθούσε να… κοιμήσει το παιχνίδι μέσα από την κατοχή της μπάλας.

Ο Ακάντζι δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα σε σέντρα – σουτ του Φιλ Φόντεν που πήρε την θέση του (κουρασμένου) Ντε Μπρόινε, ο Χάαλαντ παραλίγο να πετύχει το πιο… αστείο γκολ της καριέρας του σε κόντρα που πήγε από το καλάμι του ελάχιστα άουτ, με τον Τεν Χαγκ να τα παίζει όλα για όλα, χωρίς βεβαίως να έχει και τρομερές επιλογές στον πάγκο, ρίχνοντας στο παιχνίδι Βάουτ Βέγκχορστ και Σκοτ ΜακΤόμινεϊ.

Παρ’ όλα αυτά, η Γιουνάιτεντ έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση και την παράταση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ορτέγκα απέκρουσε το πλασέ εξ’ επαφής του Βαράν, η μπάλα πήρε φάλτσα και χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, με τον ΜακΤόμινεϊ να παίρνει την κεφαλιά – ριμπάουντ, στέλνοντάς την άουτ.

Το τελικό σφύριγμα του Τίρνεϊ βρήκε τους παίκτες και τους φιλάθλους της Σίτι να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου και του νταμπλ, κλείνοντας ραντεβού για το επόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για το… τριπλό όνειρο.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Ορτέγκα – Γουόκερ (90’ Λαπόρτ), Ρούμπεν Ντίας, Ακάντζι - Στόουνς, Ρόδρι - Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε (76’ Φόντεν), Γκιντογκάν, Γκρίλις (89’ Ακέ) - Χάαλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Έρικ Τεν Χαγκ): Ντε Χέα - Ουάν Μπισάκα, Βαράν, Λίντελοφ (82’ ΜακΤόμινεϊ), Σο - Κασεμίρο, Φρεντ - Μπρούνο Φερνάντες, Έρικσεν (62’ Γκαρνάτσο), Σάντσο (78’ Βέγκχορστ) - Ράσφορντ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

FA CUP Τελευταία Νέα