Οι 10 καλύτεροι free agents του καλοκαιριού...

Οι 10 καλύτεροι free agents του καλοκαιριού...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το... ελεύθερο «χρυσάφι» που κυκλοφορεί εκεί έξω και μπορεί να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο...

Να ξεκαθαρίσω ότι έβαλα έναν δικό μου όρο, κάπως αυθαίρετο, να μην συμπεριλάβω στη λίστα παίκτες από 35 και άνω. Κάπως έτσι δεν θα βρείτε στη λίστα τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ή τον Νταβίντ Σίλβα της Σίτι ή τον Τιάγκο Σίλβα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν ορισμένοι πολλοί σπουδαίοι παίκτες που αυτό το καλοκαίρι μένουν ελεύθεροι και δεν τους χώρεσα στη λίστα. Παίκτες όπως ο Σαν Χοσέ της Μπιλμπάο, ο Μεντί της Λέστερ, ο Καγιεχόν της Νάπολι, ο Μάριο Γκέτσε της Ντόρτμουντ ή ο Τζεφ Χέντρικ της Μπέρνλι και κάμποσοι ακόμη. Επίσης να σημειώσω ότι αναφέρομαι σε παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν στο κορυφαίο επίπεδο, είτε ως βασικοί όπως ο Καβάνι ή ο Γουίλιαν, είτε ως αναπληρωματικοί. Επίσης δεν συμπεριέλαβα στη λίστα τον Μέρτενς, διότι όπως όλα δείχνουν ανανεώνει με τη Νάπολι.

Ας δούμε λοιπόν τους 10 καλύτερους free agents για το top επίπεδο, διότι σε ένα επόμενο κείμενο θα δούμε και ένα top 10 ελεύθερων ποδοσφαιριστών που θα τους άντεχε το πορτοφόλι και των κορυφαίων ελληνικών ομάδων.

Χοσέ Λουίς Παλομίνο

Χοσέ Λουίς Παλομίνο

Ζέμερσον

Ζέμερσον

Ανταμ Λαλάνα

Ανταμ Λαλάνα

Πέδρο

Πέδρο

Γιαν Βερτόνχεν

Γιαν Βερτόνχεν

Κουρζαβά

Κουρζαβά

Ράιαν Φρέιζερ

Ράιαν Φρέιζερ

Τόμας Μενιέ

Τόμας Μενιέ

Γουίλιαν

Γουίλιαν

Καβάνι

Καβάνι
Ο 30χρονος Αργεντινός κεντρικός αμυντικός της Αταλάντα με ύψος 1.88 είναι ένας παίκτης που τα τελευταία χρόνια παίζει σταθερά στην ομάδα έκπληξη του ιταλικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Για ομάδες του μεγέθους της Αταλάντα μπορεί άνετα να κάνει την διαφορά και με το δυναμισμό του, και με την εξαιρετική αντίληψη των φάσεων που διαθέτει. Για μεγαλύτερες ομάδες θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση για το ροτέισον στο κέντρο της άμυνας.
Αλλος ένας κεντρικός αμυντικός που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ομάδες της δεύτερης ταχύτητας όπως η Μονακό, στην οποία ανήκει σήμερα και μπορεί να είναι μέρος του ροτέισον σε ακόμη μεγαλύτερες. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός που διέπρεψε με την Μονακό του Ζαρντίμ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έχασε την θέση του ως βασικός και αναντικατάστατος στη Μονακό την φετινή σεζόν. Ο λόγος, ότι είχε μάλλον μία κακή σεζόν πέρυσι, αλλά παραμένει ένας πολύ ποιοτικός κεντρικός αμυντικός και εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια έχοντας πολλά χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά του, αφού είναι στα 27 του.
Ο διεθνής Αγγλος μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ, είχε έναν τραυματισμό και πλέον τρώει αρκετό πάγκο στην Λίβερπουλ. Το λες και φυσιολογικό για έναν επιπλέον λόγο, ότι δεν είναι ταιριαστός στο 4-3-3 που παίζει κατά κύριο λόγο ο Κλοπ. Ο Λαλάνα είναι γεννημένος για να παίζει στη σκιά του φορ και ομάδες που σκοπεύουν να παίξουν 4-2-3-1 μπορούν να τον εμπιστευτούν. Μπορεί να κάνει την διαφορά σε ομάδες όπως η Λέστερ (είναι το φαβορί για να τον αποκτήσει, αφού τον θέλει ο Ρότζερς), αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερες θα μπορούσε να βοηθήσει στο ροτέισον με την τεχνική του και την καταπληκτική αίσθηση του χώρου που έχει, όπως και με τα στημένα του.
Στη συνείδηση του κόσμου πιθανόν να έχει σχηματιστεί η γνώμη ότι είναι πλέον πολύ μεγάλος σε ηλικία και ότι η μπογιά του έχει περάσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Ισπανός εξτρέμ της Τσέλσι βαδίζει στα 34 και όποτε ο Φράνκι Λάμπαρντ τον χρησιμοποίησε φέτος ήταν μία χαρά. Στην αρχή της σεζόν έπαιξε και αρκετά ματς βασικός και σε αυτά έμοιαζε ικανός να κάνει την διαφορά, ακόμη και σε ματς απέναντι σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ στον τελικό του ευρωπαϊκού σούπερ καπ τον περασμένο Αύγουστο. Ο Πέδρο μπορεί ακόμη να βρει θέση στο ροτέισον μιας καλής ομάδας, ή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδες δεύτερης ταχύτητας στην Ευρώπη.
Εκανε μάλλον μία κακή σεζόν με την Τότεναμ, αλλά όλη η ομάδα ήταν σε κακή κατάσταση και επηρεασμένη και από την αλλαγή προπονητή. Ο 33χρονος Βέλγος αμυντικός, ο οποίος μπορεί να παίξει και στο κέντρο της άμυνας και στα άκρα, παραμένει ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής και με χαρακτηριστικά ηγέτη. Η εμπειρία και η κλάση του μπορούν να κάνουν την διαφορά ακόμη στο κορυφαίο επίπεδο και δεν είναι τυχαίο ότι η Ιντερ και η Ρόμα ερίζουν για την υπογραφή του.
Ενας από τους δύο ακραίους αμυντικούς της Παρί Σεν Ζερμέν που θα βρείτε σε αυτή τη λίστα και σίγουρα μπορεί να κάνει την διαφορά. Θα έλεγα ότι τόσο αυτός όσο και ο Μενιέ είναι αδικημένοι ακόμη και από την ίδια την ομάδα που ανήκουν. Πολλές φορές κρίθηκαν ως ανεπαρκείς, αλλά στο τέλος πάντα έμεναν και πάντα έπαιζαν στην Παρί. Ο αριστερός μπακ της Παρί είναι περίπτωση παίκτη που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ρόστερ οποιασδήποτε ομάδας είτε ως δεύτερος στο ροτέισον (βλέπε Λίβερπουλ), είτε ως βασικός (βλέπε Τότεναμ).
Ο Σκωτσέζος εξτρέμ της Μπόρνμουθ είναι σπουδαία περίπτωση δημιουργικού ακραίου επιθετικού. Πέρυσι η ομάδα του αρνήθηκε προτάσεις ακόμη και 20 εκατομμυρίων λιρών και δεν τον παραχώρησε, από ομάδες όπως η Αρσεναλ και η Τότεναμ, αλλά φέτος θα τον χάσει ως ελεύθερο. Σταθερά από τους πρώτους σε ασίστ παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στην Μπόρνμουθ. Φοβερή έκρηξη στα πρώτα μέτρα, πολύ γρήγορος με εξαιρετικές σέντρες και όχι αδιάφορα τελειώματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στο ροτέισον ομάδων όπως η Τότεναμ ή η Αρσεναλ που δείχνουν ενδιαφέρον και να κάνει την διαφορά σε δεύτερης ταχύτητας ομάδας.
Ακόμη πιο αδικημένος και από τον Κουρζαβά. Ενας από τους καλύτερους ακραίους οπισθοφύλακες (δεξιά) μπακ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυκλοφορεί ελεύθερος. Ιδανικός για ομάδες που παίζουν με 3 κεντρικούς αμυντικούς, αφού είναι καλύτερος ως wing back, αλλά με μεγάλη άνεση παίζει και σε άμυνα τεσσάρων. Πολύ ποιοτικός από την μέση και εμπρός με εξαιρετικές σέντρες και ανεβάσματα, αλλά και σοβαρός στα ανασταλτικά καθήκοντα του. Καθόλου δεν αποκλείω η Παρί να το μετανιώσει που δεν του έχει κάνει ακόμη συμβόλαιο και να του το προσφέρει τελικά. Αν όχι, σίγουρα θα βρει ομάδα με υψηλούς στόχους σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Η διάθεση του Φράνκι Λάμπαρντ να στηρίξει νέα ταλέντα όπως ο Χάτσον Οντόι και ο Πούλισικ του αφαίρεσαν αρκετό χρόνο συμμετοχής στην Τσέλσι την φετινή σεζόν. Παρά ταύτα παραμένει ένας εξαιρετικός ακραίος επιθετικός που τα έχει όλα. Δημιουργία, εκτέλεση, καλά στημένα, ταχύτητα και δεν υστερεί και τακτικά. Παίκτης για το top επίπεδο, όπου κι' αν πάει μπορεί να κάνει την διαφορά.
Παραμένει ένας από τους κορυφαίους φορ παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη και σήμερα ο καλύτερος εκτελεστής της μίας επαφής που κυκλοφορεί. Ηδη στα πόδια του "σφάζονται" ορισμένες από τις σημαντικότερες ομάδες της Ευρώπης, αλλά προσωπικά μου δημιουργεί ακόμη απορία πως δεν τον θέλουν όλοι. Ελεύθερος ο Καβάνι, έστω και στα 33 του, είναι τρομερό δώρο. Κάνει την διαφορά στο 95% των top ομάδων της Ευρώπης και σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και η Μπάγερν, οι οποίες θεωρητικά το έχουν λύσει το ζήτημα του βασικού φορ. Δεν μπορώ να φανταστώ ομάδα που δεν θα τον ήθελε και μου κάνει εντύπωση που έχουν γραφτεί τα ονόματα μόνο πέντε έξι μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης...