Πάντεφ στο gazzetta.gr: «Θα χάριζα όλα τα τρόπαια για να πάω στο Euro, με ήθελαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ»

Βασίλης Τεμπέλης
Πάντεφ στο gazzetta.gr: «Θα χάριζα όλα τα τρόπαια για να πάω στο Euro, με ήθελαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ»

bet365

Ο Γκόραν Πάντεφ μιλά στο gazzetta.gr για την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την ιστορική πρόκριση στο Euro, τις προτάσεις από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, τον Γεωργάτο, τον Καραγκούνη, τον Ταχτσίδη, τον Καντουρί, τον Μουρίνιο και τον Καμπιάσο.

Είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Γκόραν Πάντεφ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1983 στη Στρώμνιτσα, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδας με τη γειτονική μας χώρα και έζησε μία καριέρα γεμάτη λάμψη.

Ζει ακόμη για την ακρίβεια μια λαμπερή καριέρα, καθώς οδεύοντας προς τα 38α γενέθλιά του είναι βασικό στέλεχος της Τζένοα. Αγωνίστηκε μάλιστα το Σάββατο (10/4) στην εκτός έδρας ήττα (3-1) από τη Γιουβέντους. Η Γένοβα είναι ένας ακόμη σταθμός στην Ιταλία, όπου ζει μια δεύτερη ζωή. Την ποδοσφαιρική του. Προηγήθηκαν το Μιλάνο (Ίντερ), η Σπέτσια, η Ανκόνα, η Ρώμη (Λάτσιο), η Νάπολη και η Κωνσταντινούπολη (Γαλατασαράι).

Στη δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας έμελλε να εκπληρώσει ένα όνειρο που δεν πίστευε ούτε και ο ίδιος. Ως ρέκορντμαν συμμετοχών και πρώτος σκόρερ της εθνικής Βόρειας Μακεδονίας με δικό του γκολ κόντρα στη Γεωργία στις 12 Νοεμβρίου την οδήγησε στην παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όπως εξηγεί και ο ίδιος στο gazzetta.gr ήταν κάτι που δεν το πίστευε. Τονίζει μάλιστα ότι θα χάριζε όλα τα τρόπαια που έχει κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο - αν έπρεπε να διαλέξει - προκειμένου να ζήσει αυτό που έζησε!

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα την Εθνική μου σε μεγάλη διοργάνωση. Ούτε στα 37, ούτε στα 38. Πιστεύω όμως ως άνθρωπος στο πεπρωμένο της ζωής. Κι αυτό το πεπρωμένο ήθελε να γίνει Έχω παίξει σε πολλές ομάδες, έχω δει πολλά, έχω κατακτήσει τα πάντα από τίτλους. Αλλά το να νικάς με την εθνική σου ομάδα δεν συγκρίνεται με τίποτα. Θα χάριζα όλα τα τρόπαια που έχω κατακτήσει για να πάω στο Euro με την εθνική. Θυμάμαι τι έγινε μετά ματς με τη Γεωργία, όταν κλείδωσε η πρόκριση. Ήταν λες και κατακτήσαμε το Euro, ενώ το μόνο που καταφέραμε ήταν να προκριθούμε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά αυτά τα χαμόγελα των συμπατριωτών μου είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί στην καριέρα μου».

Πριν από δύο εβδομάδες ο Πάντεφ και οι συμπαίκτες του έριξαν ακόμη «βόμβα». Αυτή τη φορά στο Ντούισμπουργκ. Νίκησαν εκτός έδρας (1-2) τη Γερμανία, υποχρεώνοντας τη «μάνσαφτ» στην τρίτη της συνολικά ήττα σε προκριματική διαδικασία Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρώτη μετά από 20 χρόνια (από την Αγγλία το 2001).

«Η νύχτα στο Ντούισμπουργκ είναι ιστορική. Να σας πω την αλήθεια ακόμη και τώρα - δύο εβδομάδες μετά - δεν το έχω πιστέψει. Η Γερμανία είχε 20 χρόνια να χάσει σε προκριματικά Μουντιάλ και το κάναμε εμείς. Ήθελε ο Θεός να γίνει, τι να πω...»

Η εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro. Θα την παρακολουθήσουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου. Μπορεί να επαναλάβει άθλο παρόμοιο με εκείνον της Ελλάδας το 2004;

«Euro 2004... πώς δεν το θυμάμαι; Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, όταν πιστεύεις στον εαυτό σου ανταμείβεσαι. Δεν ξέρω αν η Βόρεια Μακεδονία μπορέσει να κάνει την έκπληξη, αλλά θα σου πω αυτό που αισθάνομαι. Πάμε στο Euro και δεν έχουμε τίποτα απολύτως να χάσουμε. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια σε όλες τις ομάδες του ομίλου (Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία οι υπόλοιπες ομάδες)».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό του Γκόραν Πάντεφ όταν ακούει το όνομα Ελλάδα; Ποια είναι η πρώτη σύνδεσή με τη χώρα μας;

«Διακοπές (γέλια). Μένω στη Στρώμνιτσα, η οποία είναι δίπλα από την Ελλάδα. Οπότε κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στις πανέμορφες ελληνικές θάλασσες. Ελλάδα, καλοκαίρι και θάλασσα».

«Έφτασα κοντά στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ»

Το όνομά του συνδέθηκε τόσες και τόσες φορές με ελληνικές ομάδες. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Βρέθηκέ κοντά στο να παίξει στην Ελλάδα ο Πάντεφ και για ποια ομάδα;

«Δεν το γνώριζα ότι έχει γραφτεί το όνομά μου τόσες φορές στον ελληνικό Τύπο. Θα σας αποκαλύψω ότι όταν ήμουν μικρός πριν πάω στην Ίντερ ήμουν πολύ κοντά στον Ολυμπιακό. Αλλά ο πρόεδρος της τότε ομάδας μου (Μπελάσιτσα) χάλασε τη μεταγραφή. Πριν μερικά χρόνια βρέθηκα σε συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ που με ήθελε πολύ. Αλλά είχα χρόνια στην Ιταλία, η οικογένειά μου ένιωθε καλά εδώ και μείναμε».

«Ο Ταχτσίδης είναι παίκτης επιπέδου Serie A»

Στην Τζένοα υπήρξε συμπαίκτης με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, στη Νάπολι με τον Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Πάντεφ πλέκει μέσα από το gazzetta.gr το εγκώμιο του 30χρονου Έλληνα μέσου της Λέτσε - τονίζει ότι είναι παίκτης που πρέπει να αγωνίζεται στη Serie A - αλλά και του Μαροκινού μέσου του ΠΑΟΚ.

«Με τον Παναγιώτη παίξαμε μαζί στην Τζένοα. Για μένα δεν αξίζει να βρίσκεται στη Serie B αυτός ο παίκτης. Ο Παναγιώτης είναι παίκτης Serie A. Τον Ομάρ τον θυμάμαι από τη Νάπολι και δεν με εκπλήσσει η καριέρα που κάνει στην Ελλάδα. Παίζει στον ΠΑΟΚ και διατηρούμε επαφή. Ο Καντουρί είναι εγκεφαλικός παίκτης, γι' αυτό και μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις στο κέντρο».

Ο προπονητής Καμπιάσο, ο πατέρας Μουρίνιο και οι Γεωργάτος - Καραγκούνης

Με τη Λάτσιο κατέκτησε ένα Κύπελλο Ιταλίας, με τη Νάπολι δύο, αλλά με την Ίντερ τα πάντα! Ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, ένα Super Cup, ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μέλος της «χρυσής χρονιάς» του τρεμπλ για τους «νερατζούρι» υπό την καθοδήγηση του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο 38χρονος επιθετικός χαρακτηρίζει ως «πατέρα» του τον Πορτογάλο νυν προπονητή της Τότεναμ και στέκεται στην προπονητική φυσιογνωμία του Αργεντινού πρώην μέσου του Ολυμπιακού, Εστέμπαν Καμπιάσο.

«Εκείνη η σεζόν του τρεμπλ με την Ίντερ ήταν εντυπωσιακή. Τι παικταράδες είχε εκείνη η ομάδα. Με τον καλύτερο προπονητή του κόσμου, τον Μουρίνιο. Για μένα είναι πατέρας. Μου έμαθε τόσα πράγματα όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, όχι και για τη ζωή. Ο Καμπιάσο ήταν ο προπονητής στη θέση του προπονητή (γέλια). Ήταν προπονητής μέσα στο γήπεδο, έδινε πάντα οδηγίες και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει καλός προπονητής. Φανταστικός άνθρωπος».

Όταν το 2001 άφησε την Μπελάσιτσα και τη Στρούμνιτσα για το Μιλάνο και την Ίντερ βρήκε στην Ιταλία δύο Έλληνες. Ο ίδιος μικρότερος ανήκε στην ομάδα Νέων (Primavera), αλλά θυμάται ακόμη τις προπονήσεις με τον Γρηγόρη Γεωργάτο και τον Γιώργο Καραγκούνη.

«Εγώ ήμουν στην Primavera τότε και θυμάμαι και τον Γρηγόρη και τον Γιώργο. Τούς έβλεπα σαν... ινδάλματα. Εγώ μικρός, έκανα καμία φορά προπόνηση με την πρώτη ομάδα ή παίζαμε διπλό και ήταν τόσο απίστευτο».

«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, οι δύο λαοί μοιάζουν»

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν περάσει κατά καιρούς από χίλια ονόματα κυρίως λόγω του ζητήματος ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο Πάντεφ στέκεται στους λαούς των δύο χωρών που μοιάζουν και τονίζει ότι γι' αυτόν δεν έχει καμία απολύτως σημασία η πολιτική.

«Δεν ξέρω τίποτα από πολιτική, δεν καταλαβαίνω τίποτα από την πολιτική και δεν θα μιλήσω γι' αυτό. Εγώ είμαι ένας τύπος που του αρέσει το ποδόσφαιρο. Μου αρέσουν οι καλοί ποδοσφαιριστές, είτε είναι από την Ιταλία, είτε από την Ελλάδα, είτε από τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν μου άρεσε ποτέ η πολιτική. Ξέρω ότι μιλάμε για δύο λαούς που μοιάζουν. Εύχομαι στους Έλληνες, ότι και στους συμπατριώτες μου. Να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία και να βρεθούμε όλοι μαζί ξανά».

Αλήθεια θα κρεμάσει τα παπούτσια του μετά το Euro όπως είχε υποσχεθεί ή... περνούν δεύτερες σκέψεις από το μυαλό του;

«Αισθάνομαι καλά αν και πάω στα 38 (γέλια). Όσο κι αν προσπαθώ να κοροϊδέψω τον εαυτό μου δεν μένει ακόμη πολύς χρόνος. Μετά το Euro ίσως σταματήσω, αλλά θα μιλήσω με τον πρόεδρο, με τον προπονητή και θα δούμε».

 

Τελευταία Νέα