European Premier League: Η ανάλυση του πλάνου, τα εμπόδια και ο αντίκτυπος!

European Premier League: Η ανάλυση του πλάνου, τα εμπόδια και ο αντίκτυπος!

bet365

Η Εuropean Premier League έρχεται για να ανατρέψει το τοπίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δημιουργώντας πονοκέφαλο στην UEFA. Οι συμμετέχοντες, η μορφή, ο αντίκτυπος σε πρωταθλήματα και Champions League, η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης και οι αντιδράσεις.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκονται μεταξύ άλλων σε συνομιλίες για τη συμμετοχή τους σε διοργάνωση που περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης και η οποία υποστηρίζεται από πακέτο χρηματοδότησης 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ.

Υποψήφιες να πάρουν μέρος από την Αγγλία είναι επίσης οι Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ.

Όπως γίνεται αντιληπτό περισσότεροι από 12 σύλλογοι, προερχόμενοι από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να γίνουν ιδρυτικά μέλη της διοργάνωσης.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – πoυ πρόσφατα δέχθηκαν κριτική για τις αμφιλεγόμενες προτάσεις για το «Project Big Picture» - Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και η Τότεναμ αποτελούν τους πυλώνες της Πρέμιερ Λιγκ που προσεγγίστηκαν με σκοπό τουλάχιστον πέντε εξ αυτών να πάρουν μέρος στο μεγαλόπνοο πλάνο της European Premier League.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, Μπάγερν Μονάχου από τη Γερμανία, Γιουβέντους Παρί Σεν Ζερμέν από τη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται επίσης ως υποψήφιοι για το νέο πρωτάθλημα.

Τα σχέδια λέγεται ότι έχουν την υποστήριξη της FIFA, ενώ στο συγκεκριμένο εγχείρημα φέρεται να εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Ως μέρος του αρχικού προσχεδίου, τα ιδρυτικά μέλη της διοργάνωσης δεν θα μπορούν να υποβιβάζονται για 20 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως μόλις έξι θέσεις θα ήταν διαθέσιμες κάθε χρόνο για τους συλλόγους των υπόλοιπων χωρών.

Αντίθετα ο υποβιβασμός θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τους συλλόγους που δεν θα αποτελέσουν ιδρυτικά μέλη του πρωταθλήματος και η συμμετοχή τους στην European Premier League θα εξαρτάται από την θέση που θα καταλαμβάνουν στο τέλος κάθε σεζόν στα πρωταθλήματα των χωρών τους.

Με μια πρώτη ματιά, η European Premier League δημιουργεί συναρπαστική προοπτική με τους κορυφαίους συλλόγους της Γηραιάς Ηπείρου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε ματς θα συνιστά και ένα ντέρμπι «γιγάντων».

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι αρχικές προτάσεις υποδηλώνουν ότι η European Premier League θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Αρχικά θα διεξάγονται αναμετρήσεις σε μορφή πρωταθλήματος και στη συνέχεια νοκ-άουτ αγώνες.

Με 18 ομάδες, το πρωτάθλημα θα περιλαμβάνει 34 αγωνιστικές, όπου όλοι οι σύλλογοι θα αγωνίζονται εντός και εκτός έδρας.

Μόλις ολοκληρωθεί η regular season, οι κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος θα αναμετρώνται σε νοκ-άουτ ματς δίχως να έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ στο παρελθόν οι όποιες προτάσεις για την σύσταση μια Ευρωπαϊκής Super League έμπαιναν στο συρτάρι λόγω της ασυμβατότητας της παράλληλης συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις, η European Premier League έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί παράλληλα με τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Έτσι, οι αναμετρήσεις είναι εφικτό να διεξάγονται μέσα στην εβδομάδα αντικαθιστώντας τα ματς του Champions League. Με αυτό τον τρόπο δεν διαταράσσεται η λειτουργία μεγάλων πρωταθλημάτων όπως η Premier League, η La Liga, η Bundesliga, η Seria A και η Ligue 1.

«ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ

Ωστόσο, η δημιουργία της European Premier Leage θα είχε βαθιές επιπτώσεις στην αξία των εγχώριων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των δικαιωμάτων χορηγίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια εποχή που τα οικονομικά ολόκληρης της πυραμίδας ποδοσφαίρου έχουν πληγεί σοβαρά από τον Covid-19.

Την ίδια στιγμή η UEFA αντιτίθεται σθεναρά στο συγκεκριμένο σχέδιο και έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν αλλαγές στις διοργανώσεις της είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Συζητούν για τροποποιήσεις στη μορφή του Champions League από το 2024, τονίζοντας πως ενδέχεται να εξεταστεί η πιθανότητα αύξησης των ομάδων σε 36, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία γνωρίζει πως η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος συλλόγων θα καθιστούσε απίθανη την συνέχιση του Champions League.

Εάν το φιλόδοξο πλάνο για νέα διοργάνωση ευοδωθεί το 2022, σε μια ήδη βεβαρημένη χρονιά με το Μουντιάλ, θα πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια.

Η UEFA έχει καθιερώσει μια συγκεκριμένη μορφή και προσοδοφόρα τηλεοπτικά συμβόλαια, σε ισχύ έως το 2024 και οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν καταβάλει διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό αντίτιμο για τα δικαιώματα μετάδοσης παιχνιδιών που περιλαμβάνουν κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης.

Η European Premier League θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο και στην αξία των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Τι θα συμβεί εάν η τελική κατάταξη στους τέσσερις πρώτους των εγχώριων πρωταθλημάτων δεν έχει πλέον σημασία; Τι θα συνέβαινε εάν η ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν εγγυημένη μόνο σε έναν επιλεγμένο αριθμό συλλόγων, ανεξάρτητα από την θέση που θα καταλάβουν στα πρωταθλήματα τους;

Η FIFA υπερηφανεύεται για το ότι είναι «οικογένεια», αποτελούμενη από 211 χώρες-μέλη σε όλο τον κόσμο τις οποίες ενισχύει οικονομικά μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Η UEFA είναι μία από τις έξι συνομοσπονδίες της FIFA, με 55 χώρες μέλη στην Ευρώπη.

Η αγγλική ομοσπονδία (FA) για παράδειγμα είναι το διοικητικό σώμα του ποδοσφαίρου στο «Νησί», το οποίο περιλαμβάνει όλες τις διοργανώσεις όπως είναι και η Premier League.

Με απλά λόγια, η απαγκίστρωση από την συγκεκριμένη διαδικασία είναι μια περίπλοκη διαδικασία και απαιτεί έγκριση στο ανώτερο επίπεδο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣEIΣ ΑΠΟ FIFA-UEFA

Η Λίβερπουλ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με όσα διέρρευσαν για την European Premier Leagie, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Γιουνάιτεντ.

«Δεν ξέρω από πού προήλθε αυτή η ιστορία, έχουμε δεσμευτεί με την ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και την UEFA σχετικά με αλλαγές που θα γίνουν στο Champions League από το 2024 και έπειτα, όπου οι ομάδες ενδέχεται να αυξηθούν σε 36».

Άμεση ήταν αντίδραση της FIFA στα σενάρια που κυκλοφόρησαν για τη δημιουργία νέας διοργάνωσης:

«Η FIFA δεν επιθυμεί να σχολιάσει και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κερδοσκοπία σχετικά με θέματα που εμφανίζονται κάθε τόσο».

Αντίθετη στο παραπάνω σχέδιο όπως είναι λογικό εμφανίστηκε η UEFA.

«Ο πρόεδρος της UEFA έχει καταστήσει σαφές πως η UEFA αντιτίθεται έντονα σε μια διοργάνωση τύπου Super League. Οι αρχές της αλληλεγγύης, του προβιβασμού, του υποβιβασμού και των ανοιχτών πρωταθλημάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Αυτό είναι που κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να προχωρά και το Champions League να θεωρείται η κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο.

Η UEFA και οι σύλλογοι έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν και όχι να καταστρέψουν προσχωρώντας σε μια Super League με τη συμμετοχή 10, 12, ακόμη και 24 συλλόγων, η οποία αναπόφευκτα θα γίνει βαρετή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα