Τσίεν Λι: Ο Κινέζος μεγιστάνας που αγοράζει ευρωπαϊκές ομάδες!

Τσίεν Λι: Ο Κινέζος μεγιστάνας που αγοράζει ευρωπαϊκές ομάδες!

bet365

Από τις Νις, Μπάρνσλεϊ, Τουν εσχάτως στην Οστάνδη, αλλά και την Τουλούζ! Ο Κινέζος επιχειρηματίας, Τσίεν Λι έχει απλώσει τα δίχτυα του στην ποδοσφαιρική Ευρώπη εξαγοράζοντας συλλόγους.
Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Τσίεν Λι είναι ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NewCity Capital, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Η NewCity Capital είναι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων που επικεντρώνεται στον αθλητισμό, τα ακίνητα, τη φιλοξενία και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Ίδρυσε την Lee Holdings Company Inc. μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1989 της οποίας παραμένει πρόεδρος. Παράλληλα είναι συνιδρυτής του Officebox από τον Απρίλιο του 2004, μιας κινεζικής αλυσίδας λιανικής προϊόντων γραφείου. Εκτός των άλλων αποτελεί ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της CS China Acquisition Corp.

Μεγάλη αδυναμία του Κινέζου με αμερικανική υπηκοότητα επιχειρηματία είναι το ποδόσφαιρο. Η πρώτη εισβολή στον επαγγελματικό αθλητισμό ήταν ηχηρή και πραγματοποιήθηκε με την εξαγορά της Νις τον Ιούνιο του 2016. Στην πρώτη του σεζόν αποκτήθηκε ο Μπαλοτέλι, ενώ η ομάδα της Νίκαιας προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Europa League. Τον Ιούνιο του 2018 προσελήφθη ως προπονητής ο Πατρίκ Βιεϊρά, ενώ τον Αύγουστο του 2019 ο σύλλογος πουλήθηκε εκ νέου στον Τζιμ Ράτκλιφ, τον πλουσιότερο Βρετανό πολίτη έναντι 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Λι προσπάθησε να αποκτήσει περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς βρίσκονταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Χαλ, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 επιχείρησε να αγοράσει την Μίντλεσμπρο δίχως οι επαφές με τον ιδιοκτήτη του αγγλικού συλλόγου, Στιβ Γκίμπσον να έχουν ευτυχή κατάληξη.

Τρεις μήνες αργότερα στράφηκε στη Μπρέντφορντ λόγω του γεγονότος πως η έδρα της ομάδας βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου και ως εκ τούτου υπήρχε περιθώριο εμπορικής εκμετάλλευσης του γηπέδου, όμως ούτε τούτη τη φορά έγινε το deal.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 2017 ο Λι έγινε και με την βούλα ο νέος ιδιοκτήτης της Μπάρνσλεϊ. Ήταν μόνο η αρχή... Στη συνέχεια ο Κινέζος μεγιστάνας στράφηκε στην Πάρτικ Θιστλ, για να βγει εν τέλει «λευκός καπνός» με την εξαγορά της ελβετικής Τουν, τον Νοέμβριο του 2019. Πριν από λίγες μέρες στο πορτφόλιο του Τσίεν Λι και πέρασε η βελγική Οστάνδη, η μοναδική ομάδα της μεγάλης κατηγορίας που εδρεύει στα βελγικά παράλια.

Σκοπός του είναι να επενδύσει στα ταλέντα του βελγικού ποδοσφαίρου ποντάροντας πολλά στις ακαδημίες της ομάδας. Επόμενο στοίχημα για τον Λι συνιστά η εξαγορά της γαλλικής Τουλούζ έχοντας ως κύριο αντίπαλο του τον μεγιστάνα Μάικλ Ντελ και τον επενδυτικό όμιλο MSD Capital.

 

Τελευταία Νέα