«Σπατάλες» 1,3 δις μέσα σε έναν μήνα! (pics)

Αντώνης Σαούλης
«Σπατάλες» 1,3 δις μέσα σε έναν μήνα! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η οποία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σπατάλης! Οι συνολικές μεταγραφές, οι χώρες που ξέφυγαν και αυτές που... συγκρατήθηκαν.

Ηταν δεδομένο πως η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θα έσπαγε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εξόδων από τις ομάδες. Μετά το απίστευτο άνοιγμα του καλοκαιριού ήρθε κι αυτό του χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε σεζόν... Μουντιάλ, εντούτοις παρουσιάστηκε αύξηση της τάξεως του 71% στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Και στεκόμαστε στη χρονιά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο γιατί έχει παρατηρηθεί ότι τις χρονιές που το καλοκαίρι έχει Μουντιάλ ή Euro η αγορά είναι πιο «σφικτή» τον χειμώνα.

Ομως ο Ιανουάριος του 2018 θα μείνει στην ιστορία. Πιθανότατα μέχρι τον επόμενο. Ομως μόνο φέτος μέσα σε 31 μέρες η παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά σπατάλησε 1,28 δις δολάρια για μεταγραφές! Από αυτό το ποσό τα 979 εκατομμύρια έχουν δοθεί από τις ομάδες των Big 5 πρωταθλημάτων. Σε αυτά καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 71% (70,6% για την άκριβεια) σε σχέση με πέρσι!

Το gazzetta.gr σας μεταφέρει την επίσημη έρευνα του FIFA TMS (Τransfer Matching System) που αφορά κυρίως τις 5 μεγάλες αγορές. Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλια και Ιταλία.

Πριν αναλύσουμε τις συγκρίσεις και τα όσα έγιναν στα μεγάλα πρωταθλήματα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις μεταγραφές που έγιναν. Συνολικά λοιπόν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (γιατί η μεταγραφική περίοδος σε πολλές χώρες παραμένει ανοιχτή) είχαν γίνει συνολικά 3,317 μεταγραφές.

Οι 3.317 μεταγραφές είχαν ως εξής:
2.066 ελεύθεροι παίκτες
530 δανεισμοί παικτών
389 μεταγραφές με συμφωνία και των δύο ομάδων
332 επιστροφές δανεικών ποδοσφαιριστών

Αύξηση λοιπόν 71% στα πρωταθλήματα των Big 5 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως, όπως θα δείτε και παρακάτω, πως μόνο η Αγγλία και η Ισπανία είχαν αύξηση σε σχέση με πέρσι. Η Γερμανία και η Γαλλία μείωσαν τις δαπάνες τους την ίδια ώρα που η Ιταλία βρέθηκε στην 9η θέση των εξόδων...

Ο πίνακας των μεταγραφών που έγιναν αλλά και των χρημάτων που δόθηκαν από τις Big5


Οπως παρατηρείται και στον πίνακα πέρσι οι ομάδες των Big 5 είχαν δώσει 574 εκατομμύρια και φέτος το συγκεκριμένο ποσό εκτινάχθηκε στα 979 εκατομμύρια. Δεν συζητάμε καν για την αύξηση που υπάρχει σε χρονιά Μουντιάλ ή Euro. Το 2012 (Εuro σε Πολωνία-Ουκρανία) είχαν δοθεί 245 εκατομμύρια, το 2014 (Μουντιάλ σε Βραζιλία) είχαν σπαταλήσει 331 εκατομμύρια και το 2016 (Euro στη Γαλλία) 381 εκατομμύρια. Σχεδόν τριπλασιασμός λοιπόν σε σχέση με τις... ζυγές χρονιές.

Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τι έκαναν συνολικά οι Big 5. Σε σχέση λοιπόν με τις περσινές χρονιές μόνο η Αγγλία και η Ισπανία παρουσίασαν (τεράστια) αύξηση στα έξοδά τους. Η Αγγλία εκτίναξε τις δαπάνες της στο 181% (από 171 εκατομμύρια σε 482 εκατομμύρια) ενώ η Ισπανία παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 560%! Οι ομάδες της La Liga σπατάλησαν μόνο φέτος τον Ιανουάριο 361 εκατομμύρια δολάρια ενώ πέρσι είχαν δώσει για μεταγραφές μόνο 56 εκατομμύρια. Φέτος μόνο η μεταγραφή του Κουτίνιο κόστισε σχεδόν 110 εκατομμύρια...

Ο συνολικός πίνακας των Βig 5


Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί κατάφεραν να έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα τον Ιανουάριο. Ειδικά οι Ιταλοί ξόδεψαν μόλις 22,8 εκατομμύρια γεγονός που του έστειλαν στην 9η θέση της παγκόσμιας αγοράς.

Οι χώρες που σπατάλησαν περισσότερα τον Ιανουάριο:
Αγγλία: 482,8 εκατομμύρια δολάρια
Ισπανία: 361,3 εκατομμύρια δολάρια
Γερμανία: 68,3 εκατομμύρια δολάρια
Γαλλία: 43,9 εκατομμύρια δολάρια
Αργεντινή: 43,1 εκατομμύρια δολάρια
Ουαλία: 35,8 εκατομμύρια δολάρια
Μεξικό: 32,8 εκατομμύρια δολάρια
Πορτογαλία: 26,1 εκατομμύρια δολάρια
Ιταλία: 22,8 εκατομμύρια δολάρια

Αγγλία: Για μία ακόμη φορά ήταν η χώρα με τις περισσότερες σπατάλες στον κόσμο. Οι σύλλογοι ξόδεψαν συνολικά 482,8 εκατομμύρια δολάρια. Και φυσικά έκαναν και τις περισσότερες μεταγραφές. Συνολικά 141 παίκτες πήγαν στο Νησί και 169 έφυγαν από αυτό!

Ισπανία: Με διαφορά η μεγαλύτερη αύξηση στις σπατάλες. Μόνο τον Ιανουάριο λοιπόν οι ισπανικοί σύλλογοι ξόδεψαν 361,3 εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο ποσό είναι μεγαλύτερο απ' ότι είχαν ξοδέψει και τα επτά προηγούμενα χρόνια μαζί! Ομως δεν είναι μόνο οι μεγάλες μεταγραφές αλλά και οι πάρα πολλοί δανεισμοί οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 39,2%!

Γερμανία: Οι Γερμανοί είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταγραφών με ελεύθερους παίκτες. Από τις συνολικά 86 που έγιναν οι 52 ήταν ελεύθεροι!

Γαλλία: Παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση στα έξοδα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Οι Γάλλοι σπατάλησαν 43,9 εκατομμύρια, ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 186 που είχαν δώσιε πέρσι.

Ιταλία: Οι Ιταλοί βρέθηκαν στην 9η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα λεφτά που σπατάλησαν τον Ιανουάριο. Το εκπληκτικό ωστόσο είναι πως το 60% των μεταγραφών που έγιναν αφορούσαν παίκτες που δεν ξεπερνούσαν το 23ο έτος της ηλικίας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις Big 5 όσον αφορά τους νεαρούς παίκτες...

 

Τελευταία Νέα